25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

FIFA 16 videoteszt

Itt van az ősz, itt van újra, FIFÁ-t hoz nekem minden évben...

Írta: Sityi

A Pro Evolution Soccer 2016 bemutatója után Sityi a nagy konkurens FIFA-széria legújabb részét is video formájában mutatja be:

Ha információim helyesek, akkor immáron 16 éve menetrendszerűen befut az aktuális FIFA rész minden ősszel – és nincs ez másképp idén sem. Sőt, immáron negyedjére teszi tiszteletét az argentin fenegyerek, Lionel Messi a dobozon, illetve a címképernyőn. Elgondolkodtató, hogy ez most igazából mit is jelent: ennyire állóvíz ez a sorozat, vagy ennyire stabil? Költői a kérdés, bár a kommentek között akinek bátorsága van rá, írja meg, mit gondol... De nézzük, hogy is sikerült idén a kanadai srácoknak továbbvinni a klasszikussá vált címet.

FIFA 16 videoteszt

Ugyebár a legnagyobb felhajtást a lányok érkezése jelenti idén, ugyanis 12 női válogatott is bekerült a több tucat bajnokság mellett. Na most: én tettem egy olyan megjegyzést a Pro Evolution Soccer 2016 ismertetőmben, hogy a lelátón csak férfiak vannak – és a jelek szerint itt is, bár egy-két nézőnél azért elbizonytalanodtam kissé. Így viszont meglehetősen érdekes ízt ad 22 női játékos és a 4 női bíró jelenléte lenn az arénában... No de félre a tréfát, reálisan szemlélve a lányok érzésem szerint nem változtatnak jelentősen magán a játékon. Talán kicsit mozgékonyabbak, illetve körülbelül másfél oktávval magasabban sikkantgatnak, kiabálnak, stb., de én valahogy nem érzem azt, hogy ezzel most én valami különlegeset kaptam – bár üde színfoltnak nem rossz, az tény.

Amint elkezdünk egy meccset, rögtön szemet szúr a frissen megjelent trainer opció: ez a szép fehér kör az általunk irányított játékos körül nem csak a megtalálását segíti, de a szituációtól függő gombkiosztás megjelenítése is remek ötlet – amelyet ráadásul hat fokozatban állíthatunk, mennyire kezdő, illetve profi kombinációkat mutasson. Nem rossz az ötlet, és szerencsére nagyon könnyen kikapcsolható.

FIFA 16 videoteszt

Némi játék után feltűnhet az is, hogy megváltozott a játék menete: most már nincs annyira felpörgetve, kicsit taktikusabb, lassabb, megkockáztatom: valósághűbb lett a játék. Sőt, még messzebb megyek: kezdi elérni a PES szintjét – bár lenne még mit csiszolni, hiszen ott folyékonyabb a mozgás, illetve a csapatintelligencia is sokkal jobban működik. Talán a passzokon lehet a legjobban észrevenni a változást, bár eleinte biztos jó néhány játékos számára idegesítő lesz, hogy sok eladott labdája lesz – na de ezért van ott a tréning, hogy az ember begyakorolja ezeket.

További újdonság még, hogy ha belefogunk egy edzői karrierbe, hetente öt játékost tudunk elküldeni tréningre, így növelve a tulajdonságaik statisztikáit: ezt rábízhatjuk a gépre is, hogy pörgesse le automatikusan, de mi is lejátszhatjuk ezeket minijátékokkal. Emellett a rendes bajnokságok előtt van lehetőségünk egy barátságos tornára is benevezni, amin ha sikerül jó eredményt elérni, az átigazolási büdzsénk egy jelentősebb összeggel gyarapodik.

FIFA 16 videoteszt

Grafikai téren én nem látok különösebb előrelépést tavalyhoz képest – persze ez nem azt jelenti, hogy csúnya lenne, sőt. A japán konkurenciához képest láthatóan szebb, főleg PC-n. Emellett a kommentátor is sokkal színesebb, sokoldalúbb, érdekesebb. Sőt, az előző világbajnokságon bevezetett „szabadrúgás-jelölő” hab is bekerült a játékba: a bíró spori akkurátusan fújkálja a félköröket a labda körül, és az egyeneseket a sorfal előtt – bár igazából ellentétben a való élettel itt nem nagyon volt jellemző eddig sem a távolság lopása. Impresszív a játékban szereplő 78 stadion is, noha ebből „csupán” 50 a valódi.

Összességében a FIFA idén engem nem győzött meg annyira, mint az elmúlt években. Szó se róla, jó játék még mindig, de idén játékmenet, intelligencia és irányítás tekintetben a PES talán jobb lett – csak ugyebár ott a tartalommal és a prezentációval akadnak gondok. Azt hiszem, idén nem lehet egyértelmű győztest hirdetni. De jó látni, hogy kezd az EA Sports játéka elmozdulni az állóvízből, miután a grafikát egy-két éve sikerült kipofozni, csak ennél több kell, hogy utolérje magát a sorozat és a régi fényében tündököljön. Jó játék lett a FIFA 16, de nem egyértelműen jobb a Pro Evolution Soccer 2016-nál.

A FIFA 16 PC-re, PlayStation 4-re és 3-ra, valamint Xbox One-ra és 360-ra jelent meg. A cikk és a video a PC-s verzió alapján készült.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Bőséges tartalom, mindez korrekt prezentálásban
 • Valósághoz közelibb játéktempó és játékmenet
Negatívumok
 • A grafikai megújulás óta kicsit megtorpanni érződik a fejlődés
 • Bátortalannak érződő finomítások

További képek

 • FIFA 16
 • FIFA 16
 • FIFA 16
 • FIFA 16
 • FIFA 16
 • FIFA 16
 • FIFA 16
 • FIFA 16
 • FIFA 16
 • FIFA 16
 • FIFA 16

FIFA 16

Platform:

Fejlesztő: EA Sports

Kiadó: EA Sports

Megjelenés: 2015. szeptember 24.

Minimális rendszerigény: Intel Core i3-2100 3,1 GHz/AMD Phenom 7950 Quad-Core/AMD Athlon II X4 620 vagy ezekkel egyenértékű, 64 bites processzor, 4 GB RAM, Radeon HD 5770/GeForce GTX 650 videokártya, 15 GB HDD, Windows 7/8/8.1

Ajánlott konfiguráció: Intel i5-2550K 3,4 GHz/AMD FX-6350 Six-Core processzor, 8 GB RAM, Radeon HD 6870/NVIDIA GTX 460, 15 GB HDD, Windows 8/8.1/10

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!