Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

A három testőr D’Artagnan nélkül is megbirkózik a gonosszal.

2015.10.21. 16:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Mint minden egyéb területen, a videojátékok piacán is megvannak azok az ikonikus címek és figurák, amelyeket legtöbbször azok is ismernek, akik effektíve sosem találkoztak velük. Közülük néhányan a nekik kizárólagosan otthont adó platformmal is elválaszthatatlanul összenőttek az idők során. Ha például azt mondjuk valakinek, hogy PlayStation, akkor jó eséllyel ugrik be neki Kratos vagy Nathan Drake, míg az Xboxról Master Chief vagy Marcus Fenix villan be számára. Nos, a Nintendo esetében az elsők között biztosan látni fogja emberünk lelki szemeivel egy kis szőke, hegyes fülű, zöld ruhás, csúcsos sipkás emberke sziluettjét. Ő Link, a The Legend of Zelda franchise főhőse, aki immár majdnem három egész évtizede örvendeztet meg bennünket jobbnál ötletesebb és humorosabb kalandjaival a japán konszern valamelyik éppen aktuális masináján. Egyik legkedvesebb szériám legújabb epizódja újfent a 3DS tulajoknak fog szuper szórakozást nyújtani a hamarosan megjelenő Tri Force Heroes című alkotás jóvoltából.

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

A sorozat legújabb epizódja több szempontból is rendhagyónak mondható, még ha részben ismerős módon is. Mint azt a Majora’s Mask 3D ismertetőjében is írtam, a programok kevés kivétellel Hyrule földjén játszódnak, és egy bizonyos ponton, az Ocarina of Time után három különböző történeti szálra bomlanak. A következő rész egyfelől azon kivételek egyike, amelyek nem a nevezett királyságban zajló történéseket dolgozzák fel, és egyúttal nem is sorolható a három kanonikus vonulatba sem, ahogy azt a fejlesztők is elismerték.
A sztori szerint Styla hercegnőt, Hytopia stílusáról és kelleméről híres trónörökösét megátkozza a Drablands gonosz boszorkánya. A hófehérkei alapokra épülő, hiúságon alapuló átok a szekrények hibás működését, végeredményben pedig az elegancia vesztét okozza. A lakosok rettegnek, és többé senki nem mer stílusosan öltözködni. Az alapjaiban megrendült királyságban közhírré tétetik tehát, hogy szükség vagyon három hősre a probléma megoldására, akiknek neve ha nem is Mr. Wolf, ellenben akinek a jövendölések szerint hosszú, hegyes fülük, pajeszuk és elválasztott hajuk vagyon. Természetesen ezek volnánk mi, így a különleges boszorkányvadász-brigád vezetője által történt azonosítás után azonmód el is szaladhatunk a helyi varrónőhöz, Madame Couture-hoz, aki a kapott fonalból megvarrja nekünk első, alap gúnyánkat – a más játékokból már ismert típusút. Utána mehetünk is hőstetteinket végrehajtani, amelyet többféle módon tehetünk meg. Ehhez ki kell választanunk, hogy a nagy és legcélravezetőbb, legbiztonságosabb ajtón megyünk-e át, amely többjátékos kooperatív játékot tesz lehetővé, avagy magányos hősként kezdünk-e neki veszélyes utunknak az icipici, már-már jelentéktelen boltív alatt áthaladva. Bárhogy is legyen, egy mestert találunk a túloldalon, aki elmondja, milyen lehetőségeink vannak, és megnyitja nekünk a kalandjaink színterére vezető portált.

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

Ennyiből is látszik talán, hogy a Four Swordshoz, illetve a Four Swords Adventure-höz hasonlóan ismét egy többszereplős, kooperatív játékmódra kihegyezett programmal van dolgunk. Jelen esetben hárman vághatunk neki a szoros együttműködést igénylő küldetéseknek, nem négyen, és bizony kinek-kinek meglesz a maga feladata az egyes helyszíneken. Az útvesztők rendszerint több nagyobb egységre vannak osztva, ami egyszersmind több főellenfelet is jelent. A harcok mellett természetesen rejtvényekkel is teletűzdelték a játékot, amelyek megfejtése szintén olajozott kooperációt igényel a játékosok között. Ezek azok a játékmódok, amelyeket a nagy ajtó mögötti szobába lépve érünk el – ez gyakorlatilag a lobbynak felel meg. Fura módon két játékos nem játszhat egyszerre, csak három, vagy pedig – a kicsi boltív mögötti szobácskába érkezve – egy. Single módban szintén három kis fickót irányítunk, amelyek között egyetlen érintéssel válthatunk, amikor is lelkünk átszáll egyikből a másikba. Hármójuk közül csak egy lehet egyszerre az általunk vezérelt hős, míg a másik kettő amolyan „próbababa” jellegű bábú. Őket nem az MI vezérli, hanem nekünk kell ezt is megoldani a megfelelő alakba történő lélekvándorlás után. A három hős legendájának szoros része a totemoszlop. Ekkor egymás nyakába állva képesek amúgy elérhetetlen helyekre el/feljutni, vagy nagyobb támadásokat bevinni. Igen frappáns módon, mivel ők a birodalom legendás megmentői, mentéseinket az erről mintázott szobroknál tudjuk megtenni. A három figura közös életerő-poollal rendelkezik, amely ha elfogy, egy azt visszaállító tündér elvész. Ezekből kezdetben három van, és azok az életerőnk visszaállításán kívül arra is felhasználhatók, hogy egy adott szintet átugorjunk – ekkor természetesen semmiféle jutalomban nem lesz részünk azon a pályaszakaszon.

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

Mint azt már megszokhattuk, a Zelda játékok a sok ismerős elem mellett mindig hoznak valami igazán újat és ötleteset is a szériába. Jelen esetben ez a minket különféle képességekkel felruházó öltözetekben nyilvánul meg. A megfelelő összetevők begyűjtése után a varrónőnél készíttethetjük el jó pénzért ezeket, és az adott szituációhoz igazodva ölthetjük fel egyiket avagy másikat. Akad olyan, amelyik speciális mozdulatokkal, mások különböző képességekkel vagy tárgyakkal látnak el bennünket, sőt, kardunk formáját is átalakítják a cél érdekében. Ez ismét egy nagyon frappáns, mégis sokszínű frissítés, amely újfent bebizonyítja, hogy bizony mégis akad némi új a Nap alatt.

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

A The Legend of Zelda: Tri Force Heroes képi világa a 3DS-re utoljára megjelent nem remake epizód, az A Link Between Worlds, illetve a The Wind Waker által reprezentált cel-shaderes vonulatot képviseli. Ez nem fest rosszul, de ki-ki döntse el, mennyire jön be neki. Számomra megint ugyanazt a bájt és vidámságot képviselte, mint az említett két epizódban, pedig nem vagyok az említett technológia elkötelezett híve. Persze a hamisítatlan „zeldás” hangulathoz nagyban járultak ismét hozzá a képi világ és a grafikai megoldások mellett a remek zenék, az aranyos párbeszédek és minden egyéb hangeffekt. A 3D-s megjelenítés sokat nem dob a programon, így az ki is kapcsolható, nem oszt, nem szoroz az élmény tekintetében. A vezérlésre nem térnék ki hosszabban, a masina adottságait remekül használja ki, mint ahogy azt már megszokhattuk. Annyit jegyeznék még meg, hogy a megjelenés előtt bizony hiába csatlakoztam az internetre, sem az általam kreált játékokra nemigen jelentkezett senki, sem én nem tudtam mások partijába becsatlakozni, így leginkább az egyjátékos módot nyúztam a teszt folyamán.

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

A Nintendo egyik zászlóshajója, a majd’ három évtizedes múltra visszatekintő The Legend of Zelda sorozat egy rendhagyó, mégis furcsán ismerős epizóddal tér vissza hamarosan 3DS-en. A kifejezetten három felhasználó számára optimalizált, kooperatív játékélményre kihegyezett Tri Force Heroes egymagunk játszva is remek szórakozást nyújt, de azt hiszem, ezt a széria szerelmeseinek nem is kell különösebben bizonygatnom. Akik pedig még nem ismerik ezt a csak szuperlatívuszokkal jellemezhető franchise-t, azoknak itt a remek alkalom az azzal való megbarátkozásra. De előre figyelmeztetek mindenkit: könnyen lehet, hogy a végén ő is függő lesz. ■

értékelés

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes
Pozitívumok
  • Ötletes, humoros, bájos, kreatív és szórakoztató
  • Remek megvalósítás
The Legend of Zelda: Tri Force Heroes
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló