25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut

Magyar szörnyvadászat, rendezői változat.

Írta: Zoo_Lee

Videojátékos bakancslistámon egészen a közelmúltig előkelő helyet foglalt el a magyar NeocoreGames Van Helsing-trilógiája. A Steam könyvtáram polcán lapult mindhárom rész, az első epizód bétájával is játszottam, a tapasztaltak alapján pedig mindenképp végig akartam játszani a teljes történetet – azonban ahogy az az ilyen fogadalmaknál lenni szokott, végül mindig elfelejtettem/nem volt időm/közbejött valami. Részben ezért is örültem a mindhárom részt magába foglaló Final Cut tesztpéldányának, amely nem csak ingyenesen jár mindenkinek, aki korábban megvette a három epizódot külön-külön, de mint a teszt során kiderült, a tökéletes választás azoknak is, akik még hozzám hasonlóan csak halasztgatták a végigjátszást.

The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut

A legendás szörnyvadász, Abraham Van Helsing fiát alakítjuk, aki segédjével, az élőhalott Lady Katarinával egy rejtélyes levél nyomán útra kel a kelet-európai Borgovába, ahol apja sok évvel korábban megdöntötte a sötét lények uralmát, és elérte, hogy a természetfeletti lények békét kössenek az emberekkel. Érkezésünket követően azonban gyorsan egyértelművé válik, hogy a béke felborult, egy rejtélyes, új erő bukkant fel, amely véget vetett az éveken át tartó gyümölcsöző fejlődésnek, és Borgova lakosságát (a vérfarkasokkal és a vámpírokkal együtt) ismét terrorba taszította. Hősünkkel az apró Ellenállás élére kell állnunk, hogy megvédjük Borgovát, és megakadályozzuk az őket is rettegésben tartó démoni erők elszabadulását.

The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut

A Final Cut érdemeinek egy részét szinte felesleges sorolni: megtartott mindent, ami az eredeti három játékot is sokak kedvencévé tette a remek harc- és craftingrendszertől a remekül megírt történeten és párbeszédeken át a színes, kelet-európai vonásokat képviselő ellenfélseregig, és a kifejezetten jól eltalált gép irányította társig (Katarina köröket ver számtalan más játék NPC-segédjeire mind hasznosságban, mind humorban). Nem véletlen, hogy a trilógia nagy sikert aratott, bár a Neocore fejlesztői jól ismert elemekből dolgoztak, azokat a végletekig finomították, és egy nagyon élvezetes, szinte hibátlanul működő szériát tettek le az asztalra, amelynek színvonalát csak emelik a Final Cut újításai. Ezúttal már mind a hat kaszt rendelkezésünkre áll a játék indításakor, a fejezeteket megszakítás vagy váltás nélkül egyben pörgethetjük végig, minden finomhangolás, amely csak a második vagy harmadik epizódra került be a játékba, már a kezdetekkor működik, a fejlesztők pedig vadiúj endgame tartalommal is bővítették a játékot. Ez a Kaland mód, a főmenüből elérhető opció, ahol Borgova térképén választhatunk különböző kisebb, rövidebb, megadott feltételek mellett teljesítendő küldetések közül, amelyekről az elért jutalmakat, tapasztalati pontokat a fő játékba is magunkkal vihetjük, a haladásunk, az újabb megnyitandó kalandok pedig automatikusan attól függenek, hogy a legutóbbi próbálkozásunk sikerrel vagy kudarccal zárult.

The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut

Sajnos a program nincs hibák nélkül, a gondok pedig ott kezdődnek, ahol a tavaly szintén általam tesztelt spin-off, a Deathtrap esetében is: a multinál. Több próbálkozást követően sem sikerült más játékosokhoz csatlakoznom, vagy másokat a saját játékomba csábítanom egy kis co-op móka kedvéért, az akadályok a random lecsatlakozástól a főmenübe visszalépésig széles skálán terjedtek. A játékkereső szerint voltak, akiknek sikerült, és léteztek szobák, ahol két játékos is tartotta a frontot az ellenfelek ellen (vagy küzdöttek a PvP módok esetén), nekem azonban nem sikerült a csatlakozás – talán ha olyan kitartó lettem volna, mint tavaly a Deathtrap esetében, összejön, de a lényegen, hogy a teszt ideje alatt még sürgős javításra szorult a többjátékos komponens, ez nem változtat. Fontos még megemlítenem, hogy a Neocore egy ingyenes textúracsomagot is letölhetővé tett, amely magasabb felbontásúra cseréli a játék grafikáit. Mivel a gépigény szerint a tesztgépem még bőven elbírta ezt is, feltettem, és a tesztelés során végig ezzel játszottam, azonban nem tudom ajánlani: a grafikai javulás alig észrevehető, a töltési idők pedig a telepítést követően meglehetősen hosszúra nyúltak.

The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut

Összességében azonban a The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut remek lezárása a trilógiának, rajongóknak megér egy próbát, még akkor is, ha külön-külön már végigvitték a részeket, érdeklődők számára pedig a legjobb módja annak, hogy kipróbálják a játékot. Bár a multi bakijai elkeserítőek (főleg mivel tavaly a Deathtrap esetében is szinte csak ezzel akadt problémám), a NeocoreGames tartotta a megszokott színvonalat, és kíváncsian várom következő projetjüket, a Warhammer 40,000 - Inquisitor: Martyrt.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Az eredeti játékok összes pozitívuma a legjobb formában
  • Remek endgame tartalom
Negatívumok
  • Problémák a többjátékos móddal
  • A textúrapakk nagyon megnöveli a töltési időket

További képek

  • The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut
  • The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut
  • The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut
  • The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut
  • The Incredible Adventures of Van Helsing: Final Cut

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!