Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Master of Orion: Conquer the Stars Master of Orion: Conquer the Stars

Master of Orion: Conquer the Stars

Kipróbáltuk az űrstratégia korai hozzáférésű változatát.

2016.03.09. 08:30 | szerző: Blade Runner | Előzetes

2013-ban, amikor az Atari felszámolásra került, és a Wargaming felvásárolta a Master of Orion játékok jogát, sok más rajongóhoz hasonlóan azt hittem, hogy valamilyen online játék formájában látjuk viszont az űrstratégiai játékok ősatyját. Szerencsére azonban nem ez történt. Kiderült ugyanis, hogy a cég vezetőjének egyik kedvenc játéka volt a Master of Orion, így ráállított egy csapatot – az argentin NGD Studiost –, hogy készítsék el az eredeti játék XXI. századi változatát, teljesen hűen az eredeti koncepcióhoz. Így aztán a játékos vagy a mesterséges intelligencia ellen harcol benne, vagy többjátékos üzemmódban más játékosokkal, MMO jellegű, több száz vagy több ezer játékosról tehát – szerencsére – szó sincs. Pár évnyi fejlesztés után nemrég került a játék olyan állapotba, hogy fel lehetett tenni a Steamre, kora hozzáférés formájában. Előzetesünk így a jelenlegi, még bőven fejlesztés alatt álló verzió alapján készült.

Master of Orion: Conquer the Stars

A Conquer the Stars alcímet viselő új Master of Orion grafikája talán a legjobb, amit az utóbbi idők űrstratégiái között láthattunk. Úgy gondolom, ezen a téren komolyabb változásokra már nem is számíthatunk, csak az itt-ott még hiányzó grafikákat pótolják a megjelenésig a fejlesztők. A játék szerencsére elég stabil, több száz fordulónyi játék alatt egyetlen egyszer fagyott le. Kellemes a zene, és a hanghatások is ott vannak a helyükön, még az űrcsaták alatti lövések, robbanások is jól hallhatók, ahogy azt az utóbbi 30-40 évben már megszoktuk a tudományos-fantasztikus filmekben és űrjátékokban.

Master of Orion: Conquer the Stars

A játékmenet a megszokott – és az eredeti Master of Orion játékokban kidolgozott – vonalat követi. Kezdéskor egy bolygónk van, szétküldünk róla pár űrhajót, amelyek felderítik a szomszédos csillagrendszereket. Ha megfelelő bolygót találunk (elég nagy, elég kellemes az éghajlata és felszíne, valamint ásványokban sem szegény), gyarmatosítjuk, majd elkezdjük fejleszteni. Majd ezt folytatjuk tovább... Amint több bolygólakónk van már, befoghatjuk őket termelésre, mezőgazdasági tevékenységre vagy kutatásra. Aki játszott már Civilization játékkal, annak nagyon ismerős lesz a kutatási rész, gyakorlatilag még a kutatási rendszer képernyőjének felépítése is megfelel annak, amit a Civilization 4. vagy 5. részében láthattunk. Többféle űrhajótípust kutathatunk és építhetünk a játék folyamán, a legnagyobb közülük a halálcsillag, amely akkora tűzerővel rendelkezik, hogy akár egy egész flottával is felveheti a harcot.

Master of Orion: Conquer the Stars

Az MI ellenfél egyelőre elég passzív, egy egész játékot sikerült úgy végignyomnom, hogy egyszer sem kellett ellenséges hajóra lőnöm. Mivel amúgy is szeretek kutatgatni és békésen építkezni, ez nem zavart túlságosan, a játék végére pedig olyan nyomasztó fölényt sikerült minden téren elérnem az MI irányította ellenfeleim ellen, hogy toronymagasan megnyertem a játékot. Feltételezem, hogy annak, aki harcolni szeret, kicsit idegesítő ez a passzív MI, de mire a játék kiadásra kerül, biztos vagyok benne, hogy magasabb nehézségi fokozatokon már elég komoly kihívást jelent majd az MI nekik is.
A Master of Orion II fordulónkénti taktikai űrcsatáit a Master of Orion III valós idejű csatáira cserélték le az új játékban. Jelenleg még nem sok stratégia vagy taktika van benne: ha valakinek erősebb az űrflottája, akkor nyer. Remélhetőleg ezzel még foglalkoznak a játék kiadásáig, hogy a játékosoknak több esélyük legyen érdemben beleavatkozni az eseményekbe.

Master of Orion: Conquer the Stars

A játék már most is elég szórakoztató, még ha néha monotonabb is a hasonló mai játékokhoz, például az Endless Space-hez képest. Az alapok már most is helyükön vannak, a grafika, hangok, zenék is betöltik a szerepüket, a felhasználói felület is könnyen kezelhető, elég informatív. Pár elemnél még látható, hogy csak helykitöltő szerepet kaptak, de biztos vagyok benne, hogy a fejlesztés folyamán ezeket a végelegesre fogják majd kicserélni.
Egyelőre csak a gyűjtői kiadás vásárolható meg Steamen (Early Access keretében), amely tartalmazza az eddigi három Master of Orion játékot is, de ennek ellenére is inkább azoknak ajánlható, akik szerették a korábbi részeket, és hozzám hasonlóan optimistán várják, hogy a megjelenésig történő változtatások mind pozitív irányba viszik az új játékot. A hírek szerint pedig még jó pár hónapnyi fejlesztés vár a játékra, ezért az óvatosabbaknak érdemes lehet kivárni a normál változatot. ■

Master of Orion: Conquer the Stars
Master of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the StarsMaster of Orion: Conquer the Stars
Master of Orion: Conquer the Stars
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Master of Orion: Conquer the Stars

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló