25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Friday the 13th – The Game

Tíz plusz egy mozi, képregények és könyvek után Jason úgy döntött, a monitorokon is szétlocsol néhány hektoliter vért.

Írta: GeryG

Már az elején leszögezném: nagy Péntek 13 rajongó vagyok. Miket beszélek, hisz alapvetően a horrorfilmeket is nagyon szeretem. De azokon belül valamiért különösen kedvelem a ’70-es és ’80-as évek klasszikusait. Ekkor születtek meg a legnagyobb arcok: Leatherface, Michael Myers, Freddy Krueger és persze Jason Voorhees.
Mára persze megfakult egykori népszerűségük, és szinte már csak a régi rajongók emlékeznek rájuk. Ez mondjuk köszönhető a 2000-es évek kritikán aluli remake-jeinek is... Mindenesetre örömmel fogadtam a hírt, hogy Jason ismét visszatérhet, ám egy egészen új formában: videojátékként! Sokáig kellett rá várni, és sokszor tűnt úgy, hogy talán az egész projektből nem lesz semmi. Az egész egy jól sikerült Kickstarter-kampánnyal kezdődött, hogy két évvel később végül csak révbe érjen, és megjelenjen a játék.

Friday the 13th – The Game

A Friday the 13th minden egyes porcikáján érezhető két dolog. Az első, hogy az egész játékot rajongók készítették. Olyan rajongók, akik ismerik a filmek minden mozzanatát, a szereplőket, a helyszínt, valamint a két legfontosabbat: Jasont és a hangulatot. És ezeket igyekeztek a tőlük telhető legautentikusabb formában vissza is adni. És itt érkezünk el a másik dologhoz: hogy az egész játékot rutintalan fejlesztők készítették. Mindjárt ki is fejtem jobban, de előbb beszéljünk a sztoriról, mert hát ugye az is van. Illetve igazából nincs. Ha valaki meg szeretné érteni a Friday the 13th eseményeit, akkor kénytelen a filmekhez visszakanyarodni. Mert a játékban ebből semmit sem árulnak el nekünk. Ha valaki esetleg nem tudná, dióhéjban a következőről van szó: egykor a kristály-tavi táborban a tóba fulladt egy kisfiú, mivel a táborvezetők épp egymás kényeztetésével voltak elfoglalva, ahelyett, hogy odafigyeltek volna. Ezért a kisfiú, Jason anyja bosszút esküszik, és évekkel később könyörtelenül lemészárol mindenkit, aki visszamerészkedik a táborba. Hogy aztán a végén egy diáklány lefejezze őt. Csakhogy Jason valójában nem halt meg, sőt, végignézte anyja halálát. Innentől pedig ő az, aki tíz plusz egy további filmben halomra szeletel mindenkit, aki az útjába kerül. „Hősünk” ráadásul halhatatlan is, így viszonylag nehéz megmenekülni előle...

Friday the 13th – The Game

Nos, nagyjából ennyit érdemes tudni a Friday the 13th előzményeiről. A játékban ugyanis mindössze annyi felvezetőt kapunk, hogy egy diák sikoltozva rohan elő az erdőből a barátaihoz, hogy azok szeme láttára végezzen vele Jason. A táborlakók a szélrózsa minden irányába elmenekülnek, Jason pedig nekiáll szisztematikusan levadászni mindenkit.
A Friday the 13th egy aszimmetrikus multiplayer akciójáték. A játékosok egy kivétellel mind valamely táborlakó diákot alakítják, az a bizonyos kivétel pedig Jason egyik formáját. Előbbiek célja nyilván nem lehet más, mint megpattanni a táborból, ám ehhez egy sor részfeladatot kell teljesíteniük. Ha például autóval akarnak elmenekülni, akkor előbb meg kell szerelni a járművet, ki kell cserélni a lemerült akkut és feltankolni üzemanyaggal. Ez persze sok vesződség és utánajárás egy olyan éjszakai erdőben, ahol egy pszichopata játékos gyilkos vadászik rájuk. Minden diák – tíz van belőlük az alapjátékban – más tulajdonságokkal, képességekkel rendelkezik. Valaki a szerelésben jeleskedik, más gyorsan fut, megint más erős vagy épp nagyon csendes. Ezek a tulajdonságok különféle előnyökként jelentkeznek a játék során. Egy erős diák például könnyebben kiszabadulhat Jason szorító markából. Emellett idővel perkökkel is elláthatjuk karaktereinket.

Friday the 13th – The Game

Ugyanígy Jasonből is több változat érhető el, az alapjátékban hat. Ezek mindegyike valamelyik filmben szerepelt, így megtalálhatjuk kedvencünket közöttük. Ahogy a diákok, úgy e gyilkosok képességei közt is van különbség, de mivel a Jasonnel való játék teljesen eltér, ezek is máshogy működnek. Az egyik Jason képes például futni (a korai filmekben még előfordult), másiknak az érzékei sokkal kifinomultabbak. Lehet erősebb a szorítása vagy használhatja hatékonyabban fegyverét. Emellett idővel több speciális kivégzést is megszerezhetünk, ahogy profilunk fejlődik és szinteket lépünk. Mert bizony a karakterek feloldása is ehhez köthető. De visszatérve Jasonre, mint említettem, vele egészen más a játékélmény. Míg a diákok egyszerű, földi halandók, addig Jason egy sor „tisztességtelen előnnyel” bír. Ilyen, hogy látja a környezetében, ha valaki zajt csap, így nagyon könnyű rátalálni a bujkálókra. Vannak olyan képességei, amelyek használat után újratöltődnek. Ilyen a teleportálás, valamint a repülés is. Utóbbit úgy kell elképzelni, hogy hirtelen belső nézetbe vált a kamera és villámgyorsan száguldani kezdünk előre, mi csak az irányt adhatjuk meg. A készítők ezzel akarták szimbolizálni, hogy Jason gyalog is mindig utoléri rohanó áldozatait. Emellett a térképeken elhelyezett fegyvereket is használhatjuk, mint a vascövekek, amiket áldozatunkhoz vágva távolról sebezhetjük meg és lassíthatjuk le. Ugyanígy csapdákat is elhelyezhetünk, igaz, ezt a diákok is megtehetik. Csakhogy Jason halhatatlan, így ezek a próbálkozások kizárólag arra jók, hogy pár másodpercre elkábítsák és egérutat nyerjenek.

Friday the 13th – The Game

A Friday the 13th alapötlete szerintem zseniális, és szerencsére a valóságban is egész jól működik. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy jó közösség verbuválódjon össze, és mindenki a saját szerepének megfelelően működjön. Hülyén néz ki például, amikor Jason tíz percig kerget egy diákot egy autó körül, mert sosem éri utol...
Sajnos azonban a játék messze van a tökéletestől, és ez elsősorban a kivitelezés miatt alakult így. Nagyon érezni, hogy egy kezdő stúdió munkájáról van szó. A grafika még összességében rendben is lenne, az erős közepest mindenképpen hozza. Ugyanakkor az animációk és a környezettel való interakció már rettentő darabos, suta és kidolgozatlan. Sokszor fáj látni, ahogy egyik megkezdett animáció hirtelen félbe szakad, és egy másik kezdődik helyette. Ilyet azért 2017-ben már illik orvosolni... A premierkor voltak gondok a szerverekkel is, de ezek szerencsére hamar megoldódtak.

Friday the 13th – The Game

A játékból egyelőre hiányzik az egyszemélyes játékmód, amelyet csak később készítenek el. Ám ezt nem biztos, hogy a negatívumok közé sorolnám, hiszen a hírek szerint mindössze arról lesz szó, hogy a többjátékos mód játékmenetét kapjuk meg botokkal. Ez pedig már a Battlefield 1942-ben is gagyi volt... Ami viszont így is mindenképpen a játék szavatosságát garantálhatja, az bizony a hangulat. Erre a részletre nagyon odafigyeltek a készítők. A karakterek hozzák a ’80-as évek tini életérzését (a rémült fejeken sokszor hangosan felröhögtem...), ahogy Jason is tökéletesen úgy néz ki, ahogy a filmekben. A helyszínek is mind valamely epizódból származnak, valamint a fegyverek is autentikusak. A házak sarkába bevert vascövekek (amelyekről már írtam) például a hetedik részben szerepeltek pontosan ugyanúgy: egy ház sarkába beékelve.
Ezek azok az apró részletek tehát azok, amelyek elviszik a hátukon a játékot. Legalábbis a rajongók körében biztosan. A legnagyobb élményt nyilván úgy nyújthatja, ha találunk legalább tíz olyan havert, aki hozzánk hasonlóan nagy rajongó, így bele is tudja élni magát. De kis szerencsével a véletlenül összesorsolt játékosok is tökéletes prédaként szolgálhatnak.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Jason Voorhees.
 • Szórakoztató egymásra vadászni, egymás elől menekülni.
 • Autentikus helyszínek, jelenetek, tárgyak, fegyverek, Jason...
 • Chee-chee-chee... haa-haa-haa.
Negatívumok
 • Közepes grafika.
 • Darabos mozgások, egymást kioltó animációk.
 • Nehéz eldönteni, hogy komolyan vegyük-e vagy tekintsünk rá paródiaként.
 • Egyelőre nincs egyszemélyes mód, bár ez nem biztos, hogy baj...

További képek

 • Friday the 13th
 • Friday the 13th
 • Friday the 13th
 • Friday the 13th
 • Friday the 13th
 • Friday the 13th
 • Friday the 13th

Friday the 13th

Platform:

Fejlesztő: Illfonic

Kiadó: Gun Media

Megjelenés:
2017. május 26. PC
2017. október 13. PS4, X1
2019. augusztus 13. Switch

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!