Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

##game_title##

Ilyen volt a V4 Future Sports Festival

Világszínvonalú rendezvény, fájóan kevés látogatóval.

2018.03.29. 10:38 | szerző: Dino | Rendezvények

Tavaly decemberben derült ki a Magyar Közlönyből, hogy az állam legfeljebb 2 milliárd forinttal támogatja egy, a V4-es országok (azaz Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) számára kiírt e-sport-bajnokság, valamint a hozzá kapcsolódó kísérőprogramok megszervezését. Az összeggel az Egymillióan a magyar esportért egyesület gazdálkodhatott, akik múlt hétvégére hozták össze az igazán nagyszabású rendezvényt, a V4 Future Sports Festivalt – amelyre azonban érthetetlenül kevesen mentek el...

Ilyen volt a V4 Future Sports Festival

Szombaton tudtam ellátogatni a BOK csarnokba (korábban SAP, majd SYMA csarnok néven volt ismeretes a hely), ahol repülőtérihez hasonló biztonsági beléptetés fogadott: hátizsákomat átvilágították, nekem pedig egy fémdetektoros kapun kellett átmennem. Egy apukát pedig nem akartak beengedni, mert 12 év alatti fiával érkezett – mint kiderült, a versenyjátékok korhatára miatt pénteken és vasárnap 14, szombaton pedig 12 éves volt a korhatár. Első utam az Esports Arena elnevezésű helyre vezetett, amely a komplexum legnagyobb csarnokában kapott helyet. Itt nemhogy foghíjasak voltak még a sorok, de amikor leültem hátul, hogy kirakjak egy fotót Instagram oldalunkra, szólt egy szervező, hogy legyek szíves, üljtek át az első sorok valamelyikébe. Kérdésemre, hogy miért, annyi volt a válasz, hogy ezzel bízták meg őket... (A valódi cél bizonyára az volt, hogy az online közvetítésen a sűrűn elfoglalt székektől többnek tűnjön a nézőszám.) Később – estéhez közeledve – egy-két webes közvetítésbe belenézve azért már jobban megtelt a terem, de ránézésre a székek harmadán-negyedén ülhettek akkor is, és a fenti lelátók üresek voltak. Cserébe viszont az angol streamet legalább 10-20 ezren is nézték egyszerre (de volt magyar, lengyel, cseh, szlovák és orosz közvetítés is – igaz, a hazait csak egy online tévéoldalon lehetett követni).

Ilyen volt a V4 Future Sports Festival

Ami viszont egyből lenyűgözött a terembe érve, az a profi látvány volt. Hatalmas kivetítők, hihetetlen fénytechnika, füstgépek, óriási színpad – egyből látszott, hogy innen egyetlen fillérig nem sajnálták a pénzt. Annak ellenére, hogy nagy, külföldi meccseket csak fotókon és videókon láttam, ki merem jelenteni, hogy világszínvonalú profizmussal alkották meg a Counter-Strike: Global Offensive és League of Legends bajnokságoknak helyt adó arénát. Fent nagyban követhettük a közvetítést, a játékosok felett megjelentek fotóik, valamint LoL esetén a választott karakterük is – miközben a színpadon ugye mindössze annyit láthattunk, hogy tíz gamer nyomkodja a billentyűzetet és rángatja az egeret. Pontosabban ezt is csak a kivetítőn láthattuk, hiszen a pultoktól nem lehetett szemből rájuk látni. ;-) Szurkolóbotot a szponzorok raktak minden székre, így a lelkes rajongók ezek csapkodásával fokozhatták a hangulatot.

Ilyen volt a V4 Future Sports Festival

A V4 Future Sports Fest összíjazása nem kevesebb, mint 1 millió euró volt, ami kb. 300 millió forintot jelent. Ebből a legnagyobb részt a CS:GO kapta, az egymillió felét osztották szét az ottani nyertesek között. Mondjuk azt kicsit lehet furcsállani, hogy a közel 250 ezer eurós fődíjat nem is V4-es ország saját csapata kapta, hanem a német bázisú Mousesports. A szervezők ugyanis úgy döntöttek, hogy az esemény rangját növelendő meghívnak négy élcsapatot is (Hellraisers, Virtus.pro, FaZe Clan és Mousesports), amelyeknek legalább 1-2 tagja azért a négy nemzet valamelyikéből származik.
A műsor vezetésében amúgy nemzetközileg ismert műsorvezetők és kommentátorok is részt vettek: a házigazda a brit Redeye (Paul Chaloner) volt, CS:GO elemzőként pedig Thorin (Duncan Shields) jött el a szigetországból. A versenyek mellett pedig két koncertnek is helyet adott a csarnok: két DJ/elektronikus zenei előadó, TheFatRat és R3hab szórakoztatták a színpad előtt összegyűlteket a hétvége során.

Ilyen volt a V4 Future Sports Festival

Egy kisebb teremben szintén széksorok és lelátók kaptak helyet, itt a FIFA 18 és Clash Royale játékok versenyei zajlottak a három nap folyamán. A haza rajongók nagy örömére a FIFA-ban magyar srác diadalmaskodott: Szirtesi Gábor, alias Gabinho nem kevesebb, mint 40 ezer euróval (kb. 12 millió forint) távozhatott a szombati napról, miután legyőzte ellenfeleit.

Ilyen volt a V4 Future Sports Festival

A közepes méretű csarnok a Gaming Arenának adott helyet, amit a MEEX szervezett, és gyakorlatilag egy mini PlayIT-et kaptunk itt. Az összkép ráadásul nekem valahogy igényesebb volt, mint a Hungexpós rendezvényeken – valószínűleg a termet borító szőnyeg miatt lehetett ez. Itt is lézengtek csak az emberek, és a kiállítók, akikkel beszéltem, szintén csalódottságuknak adtak hangot. (Volt, aki mondta, hogy 50 ezer embert ígértek a szervezők, ezért látták célszerűnek, hogy felépítsék szép nagy standjukat, de aztán elkeseredve nézték az üresen álló gépeket.) Viszont Európában itt volt először kipróbálható – még a megjelenés előtt – a nagyközönség számára a Far Cry 5, ami rögtön a bejáratnál lévő standon kapott helyet. A Sony, a Nintendo és a Microsoft standokon a PlayIT-hez hasonlóan egyaránt rengeteg játék volt kipróbálható. Ezúttal az előbbi kettőnek tűnt valamivel prominensebbnek a megjelenése, a Nintendo konkrétan elhozta az előző PlayIT-ről a hatalmas standját, és a Sony is óriási területen mutatta be PS4-es és PS VR-os játékait – külön kitüntetett helyen kezelve a mobillal vezérelhető PlayLinkes alkotásokat, mint a Hidden Agenda vagy a Frantics. A PlayIT-ekhez hasonlóan pedig kaptunk számos színpadi programot is, youtube-osokkal, cosplayerekkel.

Ilyen volt a V4 Future Sports Festival

Hiába kerestem viszont a sajtótájékoztatón beharangozott egyéb sportbemutatókat, a programfüzetben se volt nyoma horgászversenynek vagy sárkányhajó-bemutatónak, és a szomszédos körcsarnokban csak néhány dolgot (pl. teqball, falmászás, lasertag, darts) lehetett kipróbálni. Hasonlóan furcsa volt, hogy bár a bejelentéskor Cseh László olimpikonunkat mutatták be, mint a rendezvény arca, utána a néha felbukkanó hirdetésekben, vagy a hiányos sajtókommunikációban se lehetett vele találkozni.

Ilyen volt a V4 Future Sports Festival

Maga a V4 Future Sports Fest egy igényes, jól összerakott rendezvény volt, viszont nagyon nagy kár, hogy az ingyenessége ellenére ennyire kevesen látogattak ki a három nap folyamán. Ha lehet hinni a híreknek, az első napon – jó, ez még munkanap volt, és az esport témájú konferencia egy másik helyszínen, egy szállodában kapott helyet – 1-2 ezren lehettek, ami a hétvége során napi 5 ezer körüli látogatóra nőtt. Hogy ez mitől volt, azt lehet találgatni. A rendezvény előzetes hírverése nem volt valami hatalmas: a sajtótájékoztatóról sokan tudósítottak, de utána leginkább a Google hirdetési hálózatában futottam össze bannerekkel. Amelyek ráadásul azt hirdették, hogy előzetes regisztrációhoz kötött a részvétel, ami valószínűleg sokakat elrettentett. Csak az utolsó pár napban derült ki, hogy helyszíni regisztrációra is lesz lehetőség (ami kb. a név bemondását és a személyi igazolvány bemutatását jelentette). Emellett persze a korhatáros részvétel is sokat csökkenthetett a látogatószámon. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy a költségvetésből jelentősebb keretet kellett volna szánni a hirdetésekre, hogy minden érdeklődőhöz eljuthasson a rendezvényről minden információ.

Ilyen volt a V4 Future Sports Festival

Azon lehet még elgondolkodni, hogy a hatalmas állami támogatás (azaz az adófizetők pénze) vajon tényleg jó helyre került-e. Akik látogatóként ott voltak, azok feltehetően jól érezték magukat, hiszen tömegnyomor nélkül próbálhattak ki játékokat, és igazán színvonalas környezetben nézhették a mérkőzéseket. Viszont hogy a szervezők reményeinek megfelelően valóban sikerült-e ezzel elfogadottabbá, közismertebbé tenni, hogy az esport is a sportokhoz hasonlítható elfoglaltság lenne, véleményem szerint már nem biztos. Értesüléseim szerint amúgy a 2 milliárdos támogatási plafonnak valamivel több mint felét kapták meg végül az eseményre a szervezők – ha ez tényleg igaz, akkor ennek ugye kb. a negyede ment rögtön a nyereményalapba. És valószínűleg hatalmas összeget költöttek a technikára is (ami persze meg is látszott az eredményen). Boncolgathatnánk még tovább, hogy mi került 7200 forintba ezen a fotelen, de tényleges adatok hiányában nem tesszük, és helyette inkább örülünk, hogy volt egy ilyen színvonalas esemény hazánkban.

Ilyen volt a V4 Future Sports Festival

Mindezek után pedig kíváncsian várom, hogy lesz-e folytatás, és ha igen, milyen formában. Nagyon remélem, hogy egy esetleges következő V4-es esport-esemény már nagyobb tömegeket fog bevonzani, mert ennek tényleg úgy van igazán értelme – ha már ingyenes –, ha csordultig telnek a lelátók a rajongókkal. ■

Ilyen volt a V4 Future Sports Festival
Ilyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports FestivalIlyen volt a V4 Future Sports Festival

hozzászólások (7)

Peace
Peace 2018.03.29. 13:47
Nekem is a főnököm ecsetelte boldogan pár napja, hogy kinn volt és miket látott. Nem is hallottam róla. Mondjuk az esport része rohadtul nem érdekel, de a Silent Sister cosplay-es hölggyel szívesen lőttem volna pár közös fotót! :love: :-P
Skorpio90
Skorpio90 2018.03.29. 14:01
Nem tudtam róla, hogy lesz (volt), márpedig játékos hírekben elég informált szoktam lenni.
futu-retro
futu-retro 2018.03.29. 14:44
Én hallottam róla a Save Game Expo-n, melyen mi is kint voltunk a Game Boy Múzeumunkkal (http://futu-retro.hu/12639-2/), de őszintén szólva csak a ReGamEX stand érdekelt volna a V4-en a retro miatt, akkor meg inkább úgy döntöttem, hogy megvárom a Regamex - Retro video- és kvarcjáték kiállítást, ami április 21-én lesz.
Germinator
Germinator 2018.03.29. 20:10
Voltunk kint barátokkal, szerintem kurva szép volt a fő aréna, az a LED-fal abszolút világszínvonalú látványt hozott, le a kalappal. Tényleg viszonylag kevesen voltak, bár a CS döntőre valamelyest feltöltődött az aréna. Én élveztem, de még kell, hogy a gamer kultúra szélesebb körökben is elterjedjen ahhoz, hogy egy ilyen esemény tényleg hangulatos és élvezetes lehessen minden aspektusában - kiállítások, expók, cosplayek, e-sport események, stb.
david139
david139 2018.03.30. 18:11
Erről én is lemaradtam, egyszer olvastam valamelyik hírportálon, hogy lesz ilyen, aztán ennyi. Nem is gondoltam, hogy ilyen hamar összehozzák.
ajánlott olvasnivaló