25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Far Cry 3 Classic Edition

Ha már unalomig pörgetted az ötödik részt és egy kis nosztalgiára vágynál, fizess elő a season passra, és éld át újra a harmadik részt!

Írta: GeryG 4 hozzászólás

Másokhoz képest talán mértékletesebben, de a Ubisoft is képviseli magát a remaster piacon. Készült már felújítás például egy-két Assassin’s Creed, Splinter Cell és Rayman játékból is. A legújabb darab pedig a Far Cry szériából került ki.
A Far Cry játékok fejlesztését a második résztől végzik házon belül, ám a második epizód még amolyan „sokat akar a szarka” effektusban szenvedett (más kérdés, hogy az FC2-t és FC5-öt részleteiben összehasonlító video alapján azóta csak visszafejlődés látható a sorozatban...). Éppen ezért a legtöbben a sokkal nagyobb sikert aratott Far Cry 3-ra emlékeznek jobban. Az alapokat ugyan a második rész fektette le, de a harmadik találta meg bennük az egyensúlyt. És a széria lényegében azóta is ezt a sémát követi. Ha tehát fel kellene újítani egy epizódot a sorozaton belül, melyiket választaná a Ubisoft? Persze, hogy a harmadikat. És meg is tette, így született meg a Far Cry 3 Classic Edition.

Far Cry 3 Classic Edition

A klasszikus kiadást a Far Cry 5 season passának vásárlói ajándékba megkapták, de külön is beszerezhető. De mit is takar a Classic Edition? Nos, lényegében a teljes harmadik részt, kivéve a multiplayer módot. Természetesen mindezt felújított, kicsinosított látványvilággal. És nagyjából ennyi. De nincs is ezzel baj, sőt. A Far Cry 3 történetével, játékmenetével, valamint leporolt, újramázolt és lelakkozott grafikájával bizony vadonatúj játékként is megállná a helyét. A sztori egy trópusi szigeten játszódik, ahol egy baráti társaság mindenféle extrém kalandokkal tölti a vakációját. Sajnos azonban végül olyan extrém kalandba keverednek, amilyet egyetlen prospektusban vagy utazási irodában sem szoktak előre propagálni. A szigeten működő alvilági szervezet ugyanis elrabolja és táboraiban szétszórva rabságban tartja őket. Mi és bátyánk jól képzett katonák lévén ki tudunk szabadulni az őrült Vaas (ő az első főellenség) fogságából, de ő megöli testvérünket, így egyedül maradunk.

Far Cry 3 Classic Edition

A játékmenet sokban hasonlít a Far Cry 5-höz (pontosabban fordítva), vagyis egy teljesen szabadon bejárható világot kapunk, tele tennivalóval. A sztori fő feladatai mellett rengeteg mellékküldetés is vár ránk, a szigetet pedig menet közben meg is kell tisztítani a rosszfiúktól. A térképet kisebb-nagyobb zónákra osztották, amelyekhez egy-egy rádiótorony tartozik, ezt megmászva és bekapcsolva láthatjuk a részletes adatokat a területről. Ezt követően az ellenséges helyőrségeket és táborokat kell kitisztítani (ennek módja ránk van bízva), hogy végül a barátságos, addig elnyomás alatt tartott helyiek visszavegyék az irányítást. A harcmodor abszolút rajtunk múlik, választhatjuk a lopakodós gerilla módszert, de akár állig felfegyverkezve be is ronthatunk az ellenség kapuján, és szitává lőhetünk mindenkit. Akárhogy is, fegyverekre és más felszerelésekre szükségünk lesz, és itt jön be a képbe a szerepjátékos vonal. Karakterfejlődés is van, új képességekre tehetünk szert időnként, de sokkal dominánsabb a crafting rendszer. Ehhez növényeket kell gyűjtenünk és vadállatokat levadásznunk a prémjükért. Ezekből tudunk aztán nagyobb hátizsákot, bővebb lőszertartót, illetve különféle gyógyító és képességjavító kencéket fabrikálni.

Far Cry 3 Classic Edition

Tartalom terén tehát egyáltalán nem változott semmit a Far Cry 3, de érzésem szerint erre nem is volt szükség. Amit anno 2012-ben kaptunk, azt még ma is megirigyelhetné egy-két újabb játék. Ami viszont változott, az a grafika. Persze semmi igazán drasztikusra nem kell itt sem gondolni, hiszen az alapok hat év távlatában sem romlottak túl sokat. Csak épp egy picit élesebbek a textúrák, picit szebbek talán az árnyékok, picit részletesebb az egész. De tényleg csak egy picit. Éppen csak annyira, hogy az aktuális konzolokon, vagyis PlayStation 4-en és Xbox One-on is igényesen nézzen ki. Hisz lássuk be, elsősorban ez volt a Classic Edition megszületésének elsődleges célja: hogy az aktuális konzolokon is elérhető legyen.

Far Cry 3 Classic Edition

A Far Cry 3 Classic Edition háromféle embernek ajánlható teljes szívvel. Az első az, akinek valamiért anno kimaradt az eredeti harmadik rész, ő most azonnal pótolja, mert nagyon megéri. A második az, aki akkora rajongója a szériának, hogy mindig mindent megvesz, ami egy picit is köthető hozzá. De nekik nem is kell ajánlani, mert már rég beszerezték. És a harmadik a tudományos kíváncsiság hajtotta játékos. Ő az, akit felcsigázhat a kérdés, honnan hova fejlődött a játékmenet az elmúlt hat évben. Erre kiválóan alkalmas az új kiadás, hiszen a tartalom semmit sem változott.

Far Cry 3 Classic Edition

Végszóként én még annyit fűznék hozzá, hogy ugyanezen a vonalon a magam részéről szívesen mennék vissza még jobban az időben. Jó lenne látni mai grafikával az első két részt is. A Far Cry 2-t, mert játékmenetben rengeteg olyan részlet volt benne, ami később kikerült, pedig jól működött, csak épp kicsit még kiforratlan volt. És persze az első részt, amely minden tekintetben elüt a többitől. Akkoriban (2004-ben) korszakalkotó dolgok voltak benne. Jó lenne őket újra átélni egy picit kicsinosított grafikával.

A Far Cry 3 Classic Edition PlayStation 4-re és Xbox One-ra jelent meg. A cikk a PS4-es verzió alapján készült, amelyet a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosított számunkra.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Far Cry 3

Far Cry 3

Platform:

Fejlesztő: Ubisoft Montreal

Kiadó: Ubisoft

Forgalmazó: PlayON

Megjelenés: 2012. november 30.

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Dino
Dino [5988]
Sucee: Köszi, valami félreértés miatt került ez így oda, korrigáltam a cikket.
Ricsi1976
Ricsi1976 [1865]
Jogos! Anno ps3 favorit játékom volt, 2 hete PC-n újra kezdtem 38% körül járok. Tettem rá magyar feliratot, meg örök lőszert így haladósabb :)
Dilikutya
Dilikutya [167]
Igazából ez csak annak lehet érdekes, akinek aktuális konzolja van, és anno kimaradt, vagy még kicsi volt. A látvány ma is megállja a helyét, és végre konzolon is úgy néz ki, mint PC-n 6 éve. :D
subject17
subject17 [6499]
"Hiába klasszikus kiadás, a játékhoz már hozzájutni sem a klasszikus módon lehet. Ugyanis csak a Far Cry 5 season passának részeként lehet megszerezni."

"És mivel eleve csak az ötödik rész mellé lehet megszerezni (...)"

Ez totál téves. Bárhol megvehető külön dobozosan és digitálisan is, annyi, hogy season passosok egy hónappal előbb játszhattak vele, májusban.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)