Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Far Cry 5

A Far Cry 2 jobb volt, mint a Far Cry 5?

Legalábbis egy összehasonlító video alapján lényegesen részletesebb volt a tíz évvel ezelőtti játék…

2018.04.11. 18:38 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Tíz évvel ezelőtt jelent meg a Far Cry 2, amellyel a Ubisoft a saját kezébe vette a sorozat fejlesztését. A játék alá a CryEngine helyett a Dunia került, amely elképesztően látványos dolgokra volt képes. De hiába az aprólékosan kidolgozott animációk és a részletes játékmenet, az élmény hamar unalomba fulladt és akadtak még gyermeteg hibák is. Ezeket a francia kiadó a későbbi részekben igyekezett javítani.

A sorozat idén tavasszal érkezett el az ötödik részhez, és sokak szemében a Far Cry 5 az eddigi legjobb epizódnak számít. Grafika terén első ránézésre bizony valóban nem nagyon lehet okunk a panaszra. Vagy mégis? Egy rajongó fogta a tíz évvel ezelőtti második részt és elkezdte összehasonlítani az ötödikkel. Az eredmény egészen meglepő lett.

A jelek szerint megannyi apró játékelem kimaradt a mostani játékból vagy legfeljebb lebutítva, leegyszerűsítve került bele. Ilyen a falakon áthatoló lövedék, a tűz terjedése, a növényzet és a környezet pusztíthatósága vagy épp az MI viselkedése. A kilőtt rakétákra nem hat a gravitáció, bizonyos tereptárgyakat atombombával sem lehet elpusztítani, a hullák egy robbanástól egyszerűen csak eltűnnek, az autók nem hagynak nyomot maguk után a talajon. A fák lombján nem hatol át a napsugár, a sérüléseket pedig mindig meggyógyítja a (csoda)fásli függetlenül azok jellegétől. De spóroltak a fegyverek felvételének animációjával vagy a társak felélesztésének animációjával is.

Ezek apróságok, de a beleélést nagyban segítő apróságok, amelyek a legújabb játékból mind hiányoznak, pedig már tíz évvel ezelőtt is létező játékelemek voltak. Persze az is igaz, hogy az összhatással ezek nélkül sincs komoly baj, vagyis a Far Cry 5 nem érdemtelenül lett a sorozat leggyorsabban fogyó epizódja. ■

Far Cry 5
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Far Cry 5

hozzászólások (3)

KobraP
KobraP 2018.04.11. 23:45
A Far Cry 2 jobb volt, mint a Far Cry 5?
Nem , de ha figyelembe vesszük az eltelt időt ,akkor annak függvényében igen.
szbszig
szbszig 2018.04.14. 16:30
Ez a videó döbbenet. Az Ubinél, remélem, most szégyellik magukat nagyon...

Bár jobban belegondolva némelyik változtatás mögött azért érződik a koncepció is, nemcsak a lustaság. Például a nagyon erőszakos jelenetek kiszedésével, mint a sebesülések kevésbé naturalisztikus módon történő kezelése, vagy hogy az ellenfelek nem haldokolnak olyan hosszasan és látványosan, gondolom, a fiatalabb korosztály felé próbáltak nyitni. Bizonyos technikai elemek egyszerűsítésével, mint hogy a járművek nem sérülnek, a fegyverek nem használódnak, és nem ütnek vissza, a lövedékeknek nincsen röppályájuk, stb. pedig a casual gamereknek próbálhattak kedvezni.

De ez így együtt látva akkor is nagyon gáz. És miért nem lehet mondjuk egy realistic meg casual játékmód is külön?
GeryG
GeryG 2018.04.15. 11:01
Nekem is az a legfurább, hogy 10 éve is rendelkezésükre állt (ugyanezzel az engine-nel) egy rakás funkció és lehetőség, megoldás. És ezek zömét egyszerűen kukázták vagy csak nem használják, lebutították.

Az FC5 egy jó kis játék, nincs vele semmi különösebb bajom. Ha nem lenne ez a video, valószínűleg észre sem vennénk a visszafejlődést. Mert alapjaiban ott vannak ezek az elemek is: terjed a tűz, robbannak a kocsik, haldokolnak az emberek stb. Csak épp vagy kivettek elemeket vagy lebutították őket. Előbbire magyarázat lehet, amit írtál. De utóbbira nem...
ajánlott olvasnivaló