Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Spectrum Retreat

The Spectrum Retreat (Switch)

Öröm, hogy ez is kijött Switchre – kérdés, milyen minőségben.

2018.09.13. 15:00 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Pár hete szedtem le a keresztvizet a The Spectrum Retreatről – most így visszaolvasva a cikkemet, talán kicsit túl szigorú voltam vele. Nehéz műfaj ez, főleg a zseniális Portal 2 nyomában, de ez igazából még nem ad felmentést az emlegetett bakikra. Viszont összességében véve még mindig pozitív számomra az összkép, és végre a Nintendo legújabb üdvöskéjén is üdvözölhetjük ezt a különleges játékot...

The Spectrum Retreat (Switch)

...ami sajnos semmi különlegeset nem nyújt Switchen. Persze szó sincs arról, hogy nálam ez elvárás lenne, de mondjuk a giroszkópos célzásnak hasznát vettem volna – főleg amiatt, mert kicsit nehézkes ez így, kontrollerrel (itt most a Joy-Conra gondolok, Pro Controllerem nincs). A Skyrimben is jól jött... Persze néha a kellő pillanatban rezegnek a gamepadek, de sokat nem tesz az élményhez. Sebaj, nézzük a port minőségét, hátha...!

The Spectrum Retreat (Switch)

Mielőtt ezt kibontanám, tegyünk egy kis kitérőt a Switchre való játékírás, illetve portolás nehézségeiről (legalábbis amit sikerült megértenem belőle). Az első számú kihívást pont a hibrid design adja, ugyanis kézben tartva ugyan csak egy 720p felbontású képernyőre kell kirajzolni mindent, de az üzemidő kitolása és persze a melegedés miatt a Tegra X1 rendszer lefojtott órajelekkel működik. Ha bekerül a dokkba, onnantól megtáltosodik – de a pixelszám is növekszik, hiszen 1080p felbontást is kérhet a játékos. Kényes egyensúly ez, ráadásul még ereje teljében sem képes a Switch számítási kapacitása felvenni a versenyt sem a PC-vel, sem a PS4-gyel, sem az X1-el. Épp ezért kiemelten fontos, hogy a fejlesztő hol „csal” a grafikával, azaz milyen effektekből, beállításokból vesz vissza és mennyit. Emellett itt egész sokat van használatban a dinamikus felbontás, azaz a futási sebességtől függően a játék képes csökkenteni a renderelési felbontást a stabilabb, folyékonyabb futás érdekében az eseménydúsabb akció közben (persze utána visszaáll normálisra). Ilyet tud például a Skyrim, a Rocket League vagy a DOOM (őszintén szólva én nem bánnám, ha a többi konzolon, illetve PC-n is bevethető lenne ez a turpisság, mert tényleg működik). Szóval lehet trükközni, és emiatt meglepően sokat lehet a rendszerből kihozni, ha okosan csinálják. (És akkor még nem beszéltünk a natív játékokról, amik a határokat feszegetik: egy ARMS-ra, egy Splatoon 2-re vagy egy Super Mario Odyssey-re nehéz azt mondani, hogy ronda lenne!)

The Spectrum Retreat (Switch)

Azt nem mondom, hogy a Dan Smith Studios buta lenne, de érzésem szerint nem vetett be minden trükköt. A puzzle részeknél nincs különösebb gond (meg is lepődnék, ha lenne), de a hotelben mászkálva sajnos nagyon meglátszik, hogy a Switch alapesetben szűkös erőforrásokkal rendelkezik. Kézben tartva csak az árnyékok pixelessége tűnik fel, tévén viszont elsősorban a padló textúrájának sávosodása (csúnya technoblabla szakszöveggel élve: szerintem csupán bilinear filteringet használ) is bejön emellé. Kár érte, mert pont a hotel ad egy komoly löketet a hangulatnak, így viszont ez kicsit illúzióromboló. Dinamikus felbontást meg szerintem nem használ a játék – pedig jó lenne, mert úgy talán ezt a két zavaró gafikai effektet/beállítást kicsit feljebb lehetne venni.

The Spectrum Retreat (Switch)

És már megint ott tartok, hogy lehúztam szegény játékot, pedig megérdemelne egy esélyt. Switchen amúgy sincs az ilyen stílusú játékokból túltengés (egyedül a Neverout ugrik be)... Kicsit pofozni kell a Unity motoron és/vagy a játékon, és egy patch formájában van rá sansz, hogy lesz ez még jobb is. De így is megér egy próbát simán. ■

The Spectrum Retreat (Switch)
The Spectrum Retreat (Switch)The Spectrum Retreat (Switch)The Spectrum Retreat (Switch)The Spectrum Retreat (Switch)The Spectrum Retreat (Switch)The Spectrum Retreat (Switch)The Spectrum Retreat (Switch)The Spectrum Retreat (Switch)The Spectrum Retreat (Switch)The Spectrum Retreat (Switch)The Spectrum Retreat (Switch)

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

The Spectrum Retreat
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Spectrum Retreat

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló