Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

NBA 2K19

NBA 2K19

Elérkezett az NBA 2K széria huszadik jubileuma.

2018.09.25. 23:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Bizony, ahogy mondani szokták, gombócból is sok a húsz, nemhogy egy videojáték- vagy egyéb sorozat epizódjaiból. Az évente megjelenő sportszériák közül a 2K Sports, illetve a Visual Concepts virtuális gyermeke, az NBA 2K az egyik legprominensebb, amelynek huszadik jubileumi darabja, az NBA 2K19 nemrégiben került a boltok polcaira, azzal a nem titkolt céllal, hogy minden idők legrealisztikusabb kosárjátéka legyen. Nos, lássuk, sikerült-e megugraniuk ezt a fejlesztőknek.

NBA 2K19

A program már az első játék elindításakor szolgál meglepetésekkel. Hiába tolja az ember jó néhány éve a játékot, hiába égtek bele az agyába és zsigereibe a mozdulatok, itt bizony emberére akad az MI ellen játszva, amely gyakorlatilag fittyet hány az évekre és a rutinra. Most sokkal inkább meg kell küzdenünk minden sikeres kosárért, minden szép mozdulatért, mint eddig bármikor. Ez azt jelenti, hogy a veterán játékosoknak is újra bele kell tanulniuk a vezérlés mechanizmusaiba, mert egy viszonylag könnyűre beállított gyakorlómeccsen is csúnyán elverhetik az embert. Ugyanakkor az is szemet szúr, hogy a védekezés szintén rengeteget javult az eddigiekhez képest, így saját játékosaink is nagyobb valószínűséggel blokkolják az ellenfeleket, vagy szerzik meg a labdát és passzolják azt vissza. Az egyes sportolók képességei és kvalitása szintén a lehető legrealisztikusabban mutatja a való életben tőlük megszokottat, így aki a védekezésben jó, az most is abban lesz az, míg aki a támadójátékban, az ezen a téren fog brillírozni.

NBA 2K19

Közben folyamatosan megy a sorozattól megszokott, már-már a valós televízióközvetítésekre hajazó körítés a stúdióban ülő kommentátortriásztól kezdve a játék előtti, közbeni és végi statisztikákig, interjúkig és a nagybetűs show-ig. A csillogó fények, táncoló pomponlányok, BMX-es és egyéb zsonglőrök, ugrabugráló kabalafigurák ugyanúgy a műsor részét képezik, mint a közeli és lassított felvételek, a feszült vagy örülő edzők, illetve a csatak izzadtan taktikai megbeszélést tartó játékosok. A játék természetesen az NBA valamennyi hivatalos csapatát tartalmazza, azok jelenlegi összetételével egyetemben, amelyek mellett legendás régebbi összeállítások, illetve az időt figyelmen kívül hagyó módon „minden idők legjobb” összetételében pályára lépő együttesek is szerepelnek.

NBA 2K19

A meccseken kívül természetesen ezúttal is számos egyéb játékmód áll a rendelkezésünkre. A MyLeague-ben teljesen a magunk képére szabhatjuk a komplett ligát, de akár a nulláról is felépíthetjük a teljes NBA-t. Ez az az opció, amely az igazi ínyenceknek talán a leginkább kedvére lesz, és amelyben a felhasználók gyakorlatilag teljes szabadságot élvezhetnek. A MyTeamben kedvenc csapatunkat építgethetjük és pofozgathatjuk egyre tökéletesebbre, míg a MyPlayerben ki-ki életre keltheti a maga kis virtuális májköldzsordenjét vagy löbrondzsémszét. A MyCareer nevű játékmód a sztorivezérelt, The Way Back címre keresztelt kampányt takarja, amely talán az eddigi legerősebb történettel rendelkezik. Végül itt van a szabad stílusú utcai játék, amelyben az egy az egy elleni mérkőzésektől kezdve a félpályás csatározásokon át az öt az öt elleni meccsekig tolhatunk mindent, akár a sportág történetének valaha volt legnagyobb neveivel. Aki pedig elég jónak érzi magát, vagy csak egy kis szintfelmérésre vágyik, az valódi játékosokkal is megmérkőzhet az online arénákban.

NBA 2K19

Akadnak azért kevésbé üdvözítő aspektusai is ennek az egyébiránt igen jól eltalált programnak. Ezek közül a legbosszantóbb a mai játékok egyik legnagyobb rákfenéje, a mikrotranzakció. Az NBA 2K19-ben alapvetően virtuális valutát költhetünk el mindenféle cuccokra, de ez a pénz bizony nagyon lassan gyűlik. Ezen úgy segíthetünk, hogy horribilis összegű valós pénzért vásárolunk meg virtuális fizetőezközt és egyebeket az interneten, így segítve csapatunk vagy játékosunk gyorsabb előmenetelét. Ez azt is jelenti – a nagyon nem kis lehúzás mellett –, hogy például csapatunkkal jó eséllyel hiába állunk ki mások ellen, mert vannak, akik nem spórolnak ilyesmivel, és totál kimaxolt gárdákkal villognak a világhálón. Ugyanez igaz saját játékosunk képességeire is, így ezeket a módokat leginkább a nagyon türelmes, avagy vastag pénztárcájú fanatikus felhasználóknak tudom csak szívből ajánlani. Mindenki másnak ott a meccsezés és a MyLeague, amelynek alakulásában szerencsére nem játszik az említett mikrotranzakciós rendszer szerepet. Ami még szemet szúrt, bár nem túl zavaró módon, az a karrier mód kicsit szerencsétlen megvalósítása, ami alatt azt értem, hogy játékunk és cselekedeteink nem igazán vannak hatással a végkifejletre.

NBA 2K19

Szerencsére mindezt abszolút ellensúlyozza az iszonyú jó atmoszféra, az élethű képi megjelenítés, a kommentátorok sztorijai, a saját hangjukon megszólaló sztárjátékosok interjúi, a kiváló muzsika, és a nagybetűs NBA életérzés. Az sem számít, hogy azért a mozgás még mindig néha darabos, hogy akadnak érdekes grafikai bugok, mint az átlátszó fejek és egymásba lógó dolgok, mert az ember ott érzi magát a pálya közepén.

NBA 2K19

A 2K Sport és a Visual Concepts nagyon jó munkát végzett az NBA 2K19-cel, amely méltó jubileumi epizódja egy nem véletlenül kiemelkedő sorozatnak. Akadnak hibái vagy bosszantó megoldásai, de összességében ez a rész játékérzet terén, még ha a megszokottnál összetettebb vezérléssel megtámogatva is, az eddigi talán legkiforrottabb, legteljesebb. Remek játéknak örülhetünk tehát minden apróbb bakija és mikrotranzakciós lehúzása ellenére, amely valamennyi a stílus iránt kicsit is érdeklődő felhasználónak kötelező darab. ■

NBA 2K19
NBA 2K19NBA 2K19NBA 2K19NBA 2K19NBA 2K19NBA 2K19NBA 2K19NBA 2K19NBA 2K19

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

értékelés

NBA 2K19

NBA 2K19
Pozitívumok
  • Végre a védelem is ér valamit
  • Szórakoztató kampány
  • Jól eltalált ligaépítő mód
Negatívumok
  • A mikrotranzakció keresztbe tesz néhány játékmódnak
  • A vezérlést nagyon be kell gyakorolni még a veteránoknak is
  • Néhány kisebb grafikai baki és mo-cap glitch
NBA 2K19
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
NBA 2K19

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló