Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Deliver us the Moon Deliver us the Moon

Deliver us the Moon

Túlélőtúra a Holdon.

2018.11.09. 17:00 | szerző: Phoenix | Ismertető/teszt

Manapság olyannyira divatba jöttek a súlytalanságban lebegős túlélőhorror-játékok, hogy címről már nem is feltétlenül tudom, hogy éppen melyikről van szó. Azt viszont szeretném tisztázni rögtön az elején, hogy a Deliver us the Moon nem horror, de könnyedén összetéveszthető azokkal első blikkre. A túléléssel azért lesznek problémáink...

Deliver us the Moon

A sztori szerint a nem túl távoli jövőben bolygónk minden energiaforrását feléljük, elkezdjük tehát a Holdat is kiszipolyozni. Egy holdbázisról az ott megtermelt energiát egy sugár formájában átlövik a Földre, ez lesz tehát az új, és egyben egyetlen energiaforrásunk. Egy darabig teljes nyugalom van, aztán egyszer csak valaki lekapcsolja a villanyt... De nem csak az ellátás szűnik meg: egyúttal megszűnik mindennemű kommunikáció is a holdbázissal. A földi vezetőség nem tudván, hogy mitévő legyen, feloszlik, és eluralkodik a kilátástalan káosz. Nem mindenki adja fel teljesen a reményt persze, tudósok egy kis csoportja minden követ megmozgatva igyekszik még egy rakétát alkalmassá tenni arra, hogy egy embert a Holdra juttasson, hogy derítse fel, hogy odafent ki szórakozik a villanykapcsolóval.

Deliver us the Moon

Nos, valahol itt kezdődik kalandunk, amelybe mindenféléből jutott egy kicsi. Leginkább a túlélő kategória, de az elején olyan kis könnyed, hogy akár sétaszimulátornak is elmegy. Nyomokban puzzle-elemeket tartalmaz, de azt is csak úgy mutatóban. Az előtörténet menet közben kis adagokban érkezik. Néhol FPS, néhol TPS nézetben játszunk, attól függően, hogy hol melyik a praktikusabb.

Deliver us the Moon

A játék nagy része felfedezgetéssel telik különböző bázisok különböző területein, ahol ajtók kódjait kell keresgélnünk, vagy meg kell javítanunk, ami nem működik, hogy továbbjuthassunk... vagy ne haljunk meg... Merthogy ne felejtsük el, a Holdon vagyunk, ahol viszonylag ritka a levegő. Szerencsére nem azzal telik az egész játék, hogy az egyik kis oxigénpalacktól a másikig kell mennünk (ilyenre is tudnék példát mondani): itt vannak bizonyos részek, ahol létfenntartó rendszerek működnek, és ha azokat megjavítottuk, nem kell a másodpercekkel zsonglőrködnünk. Néha meglepetésekkel is szolgál a játék, egy esetben például az egyik pillanatban a legnagyobb nyugalommal keresgéljük a kódokat, kapcsolgatjuk a kapcsolgatni valókat, a következőben meg egy robbanás a nyílt űrbe vet minket, és kétségbeesetten kapkodunk valami roncs után, hogy el ne sodródjunk.

Deliver us the Moon

Eközben mindenféle jegyzeteket, leveleket, hangfelvételeket, és hologramvideókat találunk, amelyek körvonalazzák a történetet. Ez nekem kissé „szétesett” közben, de ezt nem rovom fel a játék hibájának, egyrészt mivel attól még lehet jó, akkor is, ha ez szándékos, másrészt meg rengeteg rossz tulajdonságom közül az egyik, hogy az efféle játékokban egy idő után lusta vagyok már ezeket végigolvasni... Akárhogy is, ha betéve tudnám a sztorit, akkor sem mondanék róla többet, hiszen az efféle játékoknak ez a lényege, csak elrontanám nektek.

Deliver us the Moon

„Minőségileg” kicsit változóak a tapasztalataim, de sokkal inkább jók, mint rosszak. A grafika, a modellek, textúrák általánosságban szépen kidolgozottak, részletesek, annál feltűnőbb viszont, amikor elénk kerül egy-egy elhanyagoltabb dolog, és a szinkronhangoknál valami hasonló a helyzet. Összességében viszont nem különösebben zavaró, elviszik az ember figyelmét a szebben kidolgozott részletek. Az irányításban is vannak furcsaságok, de semmi kellemetlenség. Mint fentebb említettem egyébként, általában hátsó nézetben játszunk, de néha FPS-re váltunk, ha olyan a környezet.

Deliver us the Moon

Érdekes élmény volt a Deliver us the Moon. Nem különösebben kiemelkedő semmilyen tekintetben, de akik szeretik az ilyesmit, azoknak nem fog csalódást okozni. Vagy mégis... A történet ugyanis befejezetlen, szinte bizonyos, hogy egy DLC-ben fog folytatódni, de azután mindenképpen érdemes lesz megnézni. ■

Deliver us the Moon
Deliver us the MoonDeliver us the MoonDeliver us the MoonDeliver us the MoonDeliver us the MoonDeliver us the MoonDeliver us the Moon

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

értékelés

Deliver us the Moon

Pozitívumok
  • Nagyon jól eltalált űrbéli hangulat
  • Érdekes, változatos
  • A grafika és a hangok jobbik része
Negatívumok
  • A grafika és a hangok rosszabbik része...
  • Rövid, befejezetlen

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló