25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

ASUS ROG Flow X13 laptopteszt – Dr. Jekyll és Mr. Hyde

Ultrabook és aztali gépekkel vetekedő teljesítmény (majdnem) egyben.

Írta: Sityi

ASUS ROG Flow X13 laptopteszt – Dr. Jekyll és Mr. Hyde

Az idei CES egyik legérdekesebb (bár már nem új) koncepciója az ASUSé volt a Flow X13-mal. Bár mind az Alienware, mind a Razer készített már olyan gépet, ami külső GPU-val megtöbbszörözte a teljesítményét, de az ASUS megoldása technikailag mind közül talán a legelőremutatóbb: konkrétan egy PCI-E 8x 3.0 sávot vezettek ki natívan, csökkentve a késleltetést és növelve a sávszélességet. Na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük sorjában, miből áll a szett.

ASUS ROG Flow X13 laptopteszt – Dr. Jekyll és Mr. Hyde

Igen, a „szett” kifejezést használtam, mert bár mind a laptop, mind a dokkoló külön-külön megvásárolható, igazán együtt teljesedik ki a rendszer. Maga a notebook egy 2-in-1 ultrabook kategóriás gép. A nálam járt tesztpéldány pontos konfigurációja: AMD Ryzen 9 5900HS processzor (16 mag/16 szál), 16 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q, 13,4” 1920*1200 120 Hz érintésérzékeny IPS kijelző, 1 TB NVMe SSD, mindez pedig ízléses és diszkrét designnal megálmodott kasztniba csomagolva. Szerencsére egy jó ideje már a gamerség nem jelent egyet a bazári színorgiával... Ez a gép az egyetemen, a melóban is tökéletesen megállja a helyét – és mivel átfordítható tabletté, jegyzetelésre, munkára is teljesen alkalmas gépet kapunk, ami ráadásul olyan könnyű, hogy nem szakad bele a hátunk az egész napos cipelése során. Sőt, a töltő is a kompakt, utazós fajta.

A dokkolóban lapul a lényeg: a tesztpéldány esetében ez egy mobil GeForce RTX 3070, ráadásul így a laptopon lévő 1 db USB port mellé kapunk még négyet, HDMI és DisplayPort kimeneteket, valamint Ethernet csatlakozót – mindezt a Type-C csatlakozónak hála, ami ráadásul tölti is. A tapipad most semmi különlegeset nem ad, de ez nem jelent rosszat, szépen teszi a dolgát. A billentyűzettel viszont nem voltam teljesen megelégedve. Nagyra értékelem, hogy nem zsúfolták össze az egészet, a gombok teljesen megfelelő méretűek – ez viszont azzal járt, hogy pár gomb bizony lemaradt (én leginkább az Insertet és a Print Screent hiányoltam), de ez is szerencsére józanul átgondolt válogatás volt.

ASUS ROG Flow X13 laptopteszt – Dr. Jekyll és Mr. Hyde

A mérésekből kivettem a Forza Horizon 4-et, aminek egyetlen prózai oka van: a Microsoft Store letöltési sebessége még gigabites internetkapcsolat esetén sem épp szélsebes. Emellett a gép nagyon rövid ideig volt nálam, én meg arra próbáltam koncentrálni, hogy mind önállóan, mind a dokkolóval megmérjem, mit tud a kis gép. Ami nem változott: minden mérést Turbo módban végeztem, ennek minden előnyével (teljesítmény) és hátrányával (zaj). 1650-nel a Time Spy eredmény nem tűnhet acélosnak, de a többi játék méréséből látható, hogy gépigényesebb játékoknál kompromisszumokkal azért vállalható sebességet is tud – az Assassin’s Creed Valhalla gyalázatos eredménye csak annak köszönhető, hogy Ultra High beállításon egyszerűen kifutott a 4 GB VRAM-ból. Emellett érdekes volt látni azt is a The Division 2 mérés alatt, mennyire sok ide a Ryzen 9 processzor, szerencsétlen 1650 nem igazán tudja kihajtani – ez persze gyökeresen megváltozik az RTX 3070 színre lépésével, az ugyanis szépen megfuttatja.

A GeForce RTX 3070 ereje persze nem csak itt mutatkozik meg: a Time Spy megtáltosodik, és persze elérhetővé válik a Port Royal is. Ha összehasonlítjuk a PC Mark 10 Extended eredményeket (önálló, dokkolt), akkor látható, hogy a nagyobb összteljesítményt tényleg csak a sokkal erősebb GPU jelenti a két állapot között.

ASUS ROG Flow X13 laptopteszt – Dr. Jekyll és Mr. Hyde

A szokott multiplayer tesztköröket a gép adottságai miatt picit megvariáltam. Az Overwatch-csal a 1650-et tettem próbára: Epic beállításokon 80 fps környékén tanyáztam, de az intenzívebb pofozkodásnál se estem 60 alá. Remek, ha van konnektor, nem kottyan meg az e-sport sem önmagában a gépnek. A Battlefield V 64 fős háborúját viszont dokkolva, a 3070-et megkergetve vívtam, ugyanis kíváncsi voltam, milyen hatással van a hőmérsékletekre és a teljesesítményre az, ha csak a processzor izzik a vékony testben. Nos, kellemes meglepetés volt azt látnom, hogy a processzor sebessége 4-4,2 GHz környékén mocorgott, a hőmérséklet viszont a már szokásosnak mondható 90-95 fok környékén alakult. Nem is baj ez, megszokott dolog ez már – és szerencsére a gép sem melegszik át nagyon azokon a részeken, ahol általában ilyenkor hozzáérünk.

A zaj kérdése viszont érdekesen alakul... Maga a hűtő csendes, viszont a nagyon kompakt kialakításból adódóan a süvítő szélzaj sajnos eléggé jelen van. A dokkoló pedig szintén nem egy nagy darab, a pici ventilátor pedig nem túl hangos sivítással adja tudtunkra, mennyi lóerő dübörög odabent. Fejhallgatóval persze ki lehet ezt zárni, de a velünk egy légtérben lévőket esélyes, hogy zavarni fogja. A Silent üzemmód sem sokat segít önmagában – önállóan, csak az IGP-t használva viszont épp elég teljesítmény marad a hétköznapi feladatokhoz, és nagyjából csendben marad (az akkuidő kitolásáról nem is beszélve).

ASUS ROG Flow X13 laptopteszt – Dr. Jekyll és Mr. Hyde

A legnagyobb baja az egésznek igazából pont a különlegességéből fakad: sajnos a dokkolás és leválasztás folyamatai nem automatizáltak. Csatlakozáskor kézzel kell leokézni, hogy az XG Mobile névre hallgató dokkolót tényleg használni szeretnénk – a leválasztás pedig ugyanez pepitában: kézzel kell lekattintani, hogy eltávolítanánk a dokkolóról a gépet. Ráadásul ha dokkolva kapcsoljuk ki a laptopot, majd a dokkról levéve kapcsoljuk be, a gép figyelmeztet, hogy ez így nagyon nem oké, vissza kéne őt tenni a dokkolóra. Gondolom, technikai limitáció, hogy ez nem megy zökkenőmentesen, de sajnos attól még kényelmetlen.

Hogy mennyire tudom ajánlani? A cikk írásának pillanatában én úgy tudom, hogy a laptop így magában 550 000 forint ajánlott fogyasztói árral rendelkezik, de egy mobil RTX 3080-at tartalmazó dokkolóval összecsomagolva 1 100 000 forintot kérhet el a kereskedő. Ez így nagyon soknak tűnik, pláne, ha az ember tényleg úgy szeretné használni, ahogy azt az ASUS kitalálta: otthon külső monitorral, billentyűzettel, egérrel asztali gépek teljesítményével vetekedő erőmű, amit egy kábel lecsatolásával mobilizálhatunk, és használhatunk iskolában, egyetemen, munkahelyen (?) (persze jelentős teljesítményvesztés árán – de még így is marad benne elég szusz), anélkül, hogy gyermeteg benyomást tennénk. Bár tabletbe fordítva és mondjuk Hearthstone-t vagy Fusert játszva nem biztos, hogy ez sikerül... :-) Tetszett? Igen, ez tagadhatatlan. Megér ennyit? Erre azért nagyon nehéz most válaszolni, mert ahogy a piac jelenleg kinéz, mindennek igen erősen elszállt az ára...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • Ashes of the Singularity Escalation - DirectX 12 - GTX1650
 • Ashes of the Singularity Escalation - DirectX 12 - RTX3070
 • Ashes of the Singularity Escalation - Vulkan - GTX1650
 • Ashes of the Singularity Escalation - Vulkan - RTX3070
 • Assassin's Creed Valhalla - GTX1650
 • Assassin's Creed Valhalla - RTX3070
 • Deus Ex: Mankind Divided - GTX1650
 • Deus Ex: Mankind Divided - GTX1650
 • Deus Ex: Mankind Divided - GTX1650
 • Deus Ex: Mankind Divided - RTX3070
 • Deus Ex: Mankind Divided - RTX3070
 • Deus Ex: Mankind Divided - RTX3070
 • F1 2020 - GTX1650
 • F1 2020 - RTX3070
 • F1 2020 - RTX3070 SSRT
 • Shadow of the Tomb Raider - GTX1650
 • Shadow of the Tomb Raider - GTX1650
 • Shadow of the Tomb Raider - GTX1650
 • Shadow of the Tomb Raider - RTX3070
 • Shadow of the Tomb Raider - RTX3070
 • Shadow of the Tomb Raider - RTX3070
 • Shadow of the Tomb Raider - RTX3070 DLSS
 • Shadow of the Tomb Raider - RTX3070 DLSS
 • Shadow of the Tomb Raider - RTX3070 DLSS
 • Tom Clancy's The Division 2 - GTX1650
 • Tom Clancy's The Division 2 - RTX3070
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!