25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

AOC GH300 headsetteszt – Mintha már hallottalak volna valahol...

A monitorok után fülessel támad az AOC.

Írta: Sityi

AOC GH300 headsetteszt – Mintha már hallottalak volna valahol...

Nocsak, nocsak, nocsak, mi landolt az asztalomon...? AOC felirat van rajta, de a doboz mérete alapján ez nem lehet monitor. Nini, egy fejhallgató! Halljuk a medvét, a képtelen, de annál hangosabb téren mit sikerült alkotni?

A GH300 designja konzervatív, de mégsem lehet unalmasnak tekinteni, a piros betét szépen feldobja. Az 50 mm-es membránok ígéretesnek tűnnek, viszont a lecsatolhatónak mondott mikrofont nem tudtam lecsatolni. Oké, nem mentem neki izomból, nehogy tönkretegyem a tesztpéldányt, de próbáltam határozottan is – nem jött le. Sebaj, ez legyen a legnagyobb gondunk (nem ez lesz). A fejpánt klasszikus módon, a két hangszórónál csúsztatva állítható, maga a pánt pedig kényelmesen párnázott, akárcsak a hangszórók, így a hosszabb viselést sem találtam fárasztónak – sőt, nagyon is kényelmes. Oké, a Razer Nari kényelmét nem éri el, de az teljesen más világ és árkategória.

AOC GH300 headsetteszt – Mintha már hallottalak volna valahol...

A kábel harisnyázott, emiatt kissé merevebb az ideálisnál, viszont a rajta fityegő távirányító az eddigi legjobb, amihez szerencsém volt eddig: kellemesen nagy a hangerőszabályozó tárcsa, külön gomb némítja a hangszórókat és a mikrofont, valamit kapcsolja ki-be a fényeket. Igen, itt is van retinabombázó, de a diszkrétebb fajtából: csupán egy-egy AOC logo villog alapesetben néhány színben. Állítani a mellékelt szoftverrel lehetséges...

...amit feltéve azonnal az OMGWFTBBQ!!! betűsor hagyta el súlyos decibelekkel fogsorom kerítését. Bevillant a Trust GXT 450 Blizz esete Tóth Marival, azaz ez is a jó öreg C-Media chipet használja a driver alapján, ennek megfelelő minőségű virtuális 7.1 hangzással. A kezelőfelület gyakorlatilag csupán a Trust és az AOC logókban különbözik. És ugyan itt lehet állítgatni a fényorigát, szerintem ezért nem éri meg felrakni a programot – ahogy a Trust esetében, úgy itt is jobban járunk, ha inkább a Windows 10 natív drivereit és az elérhető hangzásjavítókat használjuk (Windows Sonic vagy Dolby Atmos).

AOC GH300 headsetteszt – Mintha már hallottalak volna valahol...

A hangminőségre első blikkre nem volt okom panaszkodni, de később feltűnt, hogy a mélyeket inkább sejtem, semmint hallom. Ajjaj... Az Overwatch remek 3D audióval rendelkezik, ott tolva egy meccset a hang pozícionálása remekül hangzott, viszont a mélyhiány miatt az erő hiányzott belőle. Zene, film – a helyzet ugyanez: szép a hangzás, csak erőtlen. Persze kézzel rásegítve egy szoftveres hangszínszabályozóval már azért nem rossz így se, de na, lehetett volna ezt jobban is hangolni.

AOC GH300 headsetteszt – Mintha már hallottalak volna valahol...

Első próbálkozásnak nem rossz az AOC-tól a GH300-as füles, de érzésem szerint a 200-as jobban megéri – az ugyan teljesen fekete, nincs világító logo, és sima 3,5 mm-es jack csatlakozójú, viszont picit univerzálisabb, mint ez. Igaz, a 300 is megy a PC-n kívül PlayStation 4-gyel, PS5-tel, Switchcsel és Android telefonnal, de az USB-csatlakozó mégiscsak némiképp korlátoz – a Windows Sonic, Dolby Atmos pedig bármivel, bármilyen kimenettel működik. Kényelmesebb, mint a már emlegetett Trust, sokkal ízlésesebben is néz ki, viszont az hangzásban kicsit jobb. A kényelem miatt mégis inkább ezt választanám, ha mindenképpen választanom kéne.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!