Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Within the Blade

Within the Blade – a pixel art ninjakaland konzolokra is megérkezett

Egy zöldfülű shinobival kell kitanulnunk a lopakodás csínját-bínját, közben az sem baj, ha a falunkat is megóvjuk.

2021.07.24. 18:56 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Az Ametist studio nagyon rákapott a ninjáskodásra. A csapat eddig mindössze két pixel art játékot készített, mindkettő főszereplője egy-egy ninja. Mi most e két játék közül a Within the Blade-del fogunk egy picit behatóbban foglalkozni. A játék PC-re már közel két éve elérhető, és a Steamen ha nem is hangos, de szép sikert ért el. A fejlesztők az elmúlt időszakban a Within the Blade konzolos változatait kalapálták, munkájuk gyümölcse pedig ezekben a napokban érett be. A játék mind az öt nagy konzolra most érkezett meg, mi ezek közül a PlayStation 5 változatot próbáltuk ki.

Within the Blade – a pixel art ninjakaland konzolokra is megérkezett

Mivel egy pixel art játékról van szó, így igazából teljesen mindegy, hogy mely platformon ugrik neki az ember, garantáltan ugyanazt az élményt fogja kapni. A Within the Blade története laza fél évezredet ugrik vissza az időben a sógunok korába. Az egykor nagy birodalmat most polgárháború és belső viszályok szabdalják szét, mivel minden klán meg van róla győződve, hogy őket illeti a birodalom trónja. Ezért minden eszköz megengedettnek számít, így a Steel Claw klán feje végül sötét praktikákat hív segítségül: megszállja őt egy ősi démon. Ettől kezdve ő és démonokból álló serege lényegében legyőzhetetlenné válik, és pusztulást és káoszt hoznak mindenhová a birodalomban. Ám, ahogy az ilyenkor rendre lenni szokott, akad egy valaki, egy olyan figura, akiről előzetesen senki sem gondolná, de ő lesz az, aki végül megfékezheti a pusztítást. Ezt a fickót, egy még mindig csak tanítvány szintjén álló shinobit, avagy ninját irányítjuk majd mi. Egy apró faluból indulunk, ahol a szenszejünk tanácsait követjük és küldetéseit teljesítjük.

A Within the Blade nem kicsit át van itatva japán misztikummal, de játékmenetét tekintve egy meglepően nehéz lopakodós szerepjáték. Bár végig lehet rohanni a pályákon katanánkkal vadul hadonászva, ez a legritkább esetben lesz célravezető. Egy ninja nem így harcol. Meglapul az árnyékban vagy a fűben és csak az alkalomra vár, hogy áldozata hátat fordítson neki, aztán egy gyors vágással már át is terelte őt az örök vadászmezőkre. A játék igyekszik is minket a lopakodásra és a taktikus harcra ösztönözni, mivel minden pályán akadnak ehhez kapcsolódó achivementek is. Ugyanakkor az irányítás kissé esetlen és olykor nehézkes volta miatt bizony az orvgyilkolás nem mindig sikerül úgy, ahogy elterveztük.

Within the Blade – a pixel art ninjakaland konzolokra is megérkezett

Szerencsére hősünk elég jól képzett, mindenféle fegyverrel kitűnően bánik, illetve idővel gránátokkal, dobófegyverekkel és más finomságokkal is tele pakolja zsebeit. Két küldetés között visszatérhetünk a faluba, ahol egyrészt otthonunkban tárolhatjuk az épp nem használt holminkat, másrészt a kereskedőkről vásárolhatunk. Mivel egy szerepjátékról beszélünk, van karakterfejlődés, időnként új képességeket, támadásokat, aktív vagy passzív tulajdonságokat oldhatunk fel, amelyek apránként egyre halálosabb lopakodó ragadozóvá tesznek minket. Emellett van craftolási lehetőség: fegyvereket, eszközöket, gránátokat és szereket készíthetünk.

A pályák elég változatosak, de igaz ez az ellenségeinkre is. Eleinte csak bamba tuskókat fogunk lekaszabolni, de idővel feltűnnek a náluk sokkal képzettebb harcosok is. Vannak íjászok, szamurájok, kung-fu mesterek és persze mindenféle démon is. Hogy a pályákon elhelyezett csapdákról már ne is beszéljünk. Mindezek együttesen egy remek oldalnézetes platformert alkotnak, amely egyszerre piszok addiktív (főleg, ha valaki a tökéletességre hajt) és mocskosul nehéz. Első ránézésre könnyed árkád ugrabugrálásnak tűnik, de ha leül elé az ember, perceken belül rájön, hogy sokkal több rejlik a háttérben ennél. A fegyverválasztás vagy a képességeink fejlesztésének iránya mind-mind komoly befolyással bír a későbbi pályák teljesítésére, így nem érdemes csak úgy vaktában válogatni.

Within the Blade – a pixel art ninjakaland konzolokra is megérkezett

A Within the Blade szinte kötelező vétel azoknak, akik szeretik a pixel art oldalnézetes platformereket, valamint azoknak is, akik a ninjás témáért vannak oda. Akire mindkettő érvényes, annak meg nem csak szinte kötelező! Sajnos vannak hibái, amiket szokni kell, főleg az irányítás darabos kissé kontrollerrel, beleértve a menühasználatot is craftolásnál vagy a holmink menedzselésénél. De ezek nem rontanak túl sokat az élményen, ami végig elég erős eleme a játéknak. A grafikát nem érdemes külön boncolgatni, de azért pixel art stíluson belül is határozottan az igényes, részletes kategóriába esik. ■

értékelés

Within the Blade

Pozitívumok
  • Igényes pixel art megvalósítás
  • Sokkal több rejlik a játékmenetben, mint azt elsőre hinnénk
  • Hosszú távon is szórakoztató, sokáig leköti az embert
Negatívumok
  • Az irányítás kontrollerrel nem mindig gördülékeny, nehézkes a menürendszer használata

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Within the Blade – a pixel art ninjakaland konzolokra is megérkezett

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló