Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Warhammer 40,000: Battlesector

Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!

Körökre osztott taktikai darálda a CDI. századból.

2021.08.29. 17:56 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Érdekes stratégiát űz a Games Workshop. A legtöbbször egy franchise-t teljes egészében szoktak licencelni, és nagyon sokszor exkluzívan – ezért is van csak egyféle hivatalos Forma-1 vagy Cyberpunk játék. Ámde nem így van a Warhammer világával, ugyanis a nottinghamiek üzleti modelljébe belefér a részleges licenc is, így több fejlesztő is (relatíve) olcsón nekiugorhat egy ismert brand alá tartozó játék elkészítésének – csak épp lesznek megkötések. Hogy ez mennyire jó nekünk, játékosoknak? Egyfelől nem vagyunk egy céghez, esetleg egy műfajhoz kötve; másrészt viszont elég vegyes minőségű a felhozatal – plusz a keményvonalas rajongóknak esetleg hiányérzetük lehet. És hogy a Black Lab Games mire jutott a neki juttatott alapanyaggal?

Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!

Nos, a klasszikus Warhammer 40,000 egy asztali társasjáték, ahol a két fél egy csatában próbálja meg legyűrni a másikat, és ezt ültették át számítógépre az ausztrálok a Warhammer 40,000: Battlesectorben – már most jelzem, remekül és sikerrel. Sőt, azt mondanám, kezdő stratégáknak kiváló bevezető ez a komplexebb cuccokhoz, mert alapvetően a hangsúly magán a taktikán van, azaz hogy az adott feladatot az adott helyzetben megoldjuk – seregünket két csata között gond nélkül fel tudjuk tölteni, illetve változtatni tudunk az összetételén, valamint ahogy új egységeket oldunk fel a kampány előrehaladtával, őket is bevethetjük. Az egyedüli limitáció a csaták előtt meghatározott pontkorlát: minden egység adott pontszámmal rendelkezik, erejének és képességeinek megfelelően, és a hadtest összpontszámának be kell férnie a megadott korlátba. Szuperhősök nincsenek, még az űrgárdistáknak is megvannak a gyenge pontjaik – a változatos egységekből álló csapat az egyik kulcs a győzelem felé. Mondjuk pont emiatt picit súlytalanná válik, hogy milyen áldozatok mellett győzünk – bár a nevesített egységeinknek illik azért túlélnie.

Maga a csata a klasszikus sémát követi: vannak mozgási- és akciópontjaink, ezek határozzák meg, mennyit mozoghatunk, illetve mit csinálhatunk. Lényegében egy sajátos sakkjátszmát játszunk vagy a gép, vagy egy másik játékos ellen – csak épp nem feltétlen kizárólag az a cél, hogy ledaráljuk a másikat, ennél azért változatosabb feladatokat határoz meg a játék. A gépi intelligencia közepes nehézségi fokozaton sem okoz túl nagy gondot, de ahogy az egyes szinteket néztem, nem is annyira a taktikája finomodik a szint emelésével, hanem inkább a sebzés, az utánpótlás adagolása és a seregek ponthatárai közötti különbség jelenti a fő különbséget. Nem baj, van itt kihívás, csak bevállalósnak kell lenni... :-)

Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!

Ahogy a cikk elején említettem, a Games Workshop gond nélkül ad részleges licencet – a jelek szerint itt is ez lehet a helyzet, ugyanis csupán két fél található a játékban: a Blood Angels (Vérangyalok) űrgárdisták feszülnek neki a rettegett tyranidáknak. Ezt én így eléggé soványkának érzem, leginkább a multi miatt (és nagyon-nagyon furcsa, amikor két űrgárdista sereg esik egymásnak). Ennél lényegesen gazdagabb a WH40K világa (ott vannak az eldák, az orkok, a Káosz seregei, a tau, a nekrók) – a roadmap szerint érkezni fognak újabb frakciók is DLC formájában...

A másik sirámom pedig a pályák „sokszínűsége”. Oké, Baalfora földrajzi változatossága körülbelül Tatooine-éval vetekszik, és ezen belül azért igyekeztek minél többet kihozni a készítők, de lássuk be: minden pálya a kősivatag + romok + hightech fém épületek kombóra épül gyakorlatilag (esetleg hiányoznak a hightech épületek) – hosszabb távon ez pedig unalmassá válik. Persze új pályák is be lettek ígérve, de azt én nem láttam tisztázva, hogy ez esetleg új bolygókat/helyszíneket is jelent-e.

Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!

Ami pedig a külcsínt illeti: a Unity motor már definiálja, nagyjából mire számíthatunk – szerencsére az ausztrálok alkotása a szebbek közé tartozik. Stratégiai-taktikai játékban ritka feature a fotó mód, itt kapunk olyat is, és nem is rossz képeket lehet vele lőni, némi ügyességgel és kreativitással. A hangok és a zene teljesen Warhammer 40K hangulatot áraszt: tesztoszteronban lubickoló morc férfihangok és sötét, gótikus beütésű dallamok adják az audio hátteret. Picit sajnálom, hogy az egyes küldetések között nincs rendes átvezető animáció, csak szövegelés.

Nem mondom, remekül szórakoztam a Warhammer 40,000: Battlesectorral. Ahogy már említettem, remek bevezető játék ez az olyan komolyabb stratégiai és/vagy taktikai játékokba, amelyek már akár Lackó kényes ízlésének is megfelelnek. Elvileg konzolos verzió is érkezik, így senki sem fog kimaradni a jóból. Így hát nincs más hátra, mint: „Előre a Császárért!” ■

értékelés

Warhammer 40,000: Battlesector

Pozitívumok
  • Kezdők számára is könnyen elsajátítható
  • Remek Warhammer 40K hangulat
  • Jól sikerült megvalósítása az asztali társasjátéknak
Negatívumok
  • Lehetne változatosabb is (ígéret van arra, hogy az lesz)
Minimális rendszerigény: Intel Core i5-4460, 4 GB RAM, GeForce GTX 750, 25 GB háttértár, 64-bites Windows 10
Ajánlott konfiguráció: Intel Core i5-6400, 8 GB RAM, GeForce GTX 950, 25 GB háttértár, 64-bites Windows 10

A tesztpéldányt a játék forgalmazója biztosította.

Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!Warhammer 40,000: Battlesector teszt – A Császárért!
Warhammer 40,000: Battlesector
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Warhammer 40,000: Battlesector

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló