Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Dariusburst: Another Chronicle EX+

Dariusburst: Another Chronicle EX+ teszt

A retro sosem hal meg.

2021.09.02. 09:15 | szerző: Onimushaman | Ismertető/teszt

A korábbi Darius kollekciós programokban újraélhettük a ’80-as évek egyik shoot ’em upjának nagy űrcsatáit. Igen ám, de akadtak azért modernebb változatai a lövöldének. Ilyen például a Dariusburst, ami 2009-ben rajtolt a Sony első hordozható ketyeréjére, a PSP-re. Egy évvel később a játéktermek is megkapták az új széria izgalmait Another Chronicle néven. Ezt követte az EX kiegészítés, így vált teljesebbé a kaland. És most, 10 esztendővel később az újabb masináinkra is magunkhoz szólíthatjuk a Darius élményt, PlayStation 4-en vagy akár Switchen is.

Dariusburst: Another Chronicle EX+ teszt

Egy nagyon fapados menüből választhatjuk ki, hogy a stuff normál vagy nehezített verziójában indulnánk el. Rengeteg hajó áll rendelkezésre, majd indul az űropera. A játék legnagyobb erőssége még mindig a zenéiben keresendő, amelyek egyszerűen fenomenálisak. Áriák szólnak, amelyek belesimulnak a játékmenetbe, ami a klasszikus oldalnézetes lövöldözés. Jobbról érkeznek az ellenséges gépek, majd az elpusztításuk után elhullajtott színes bogyókat felvéve folyamatosan fejlődni fog siklónk. A tűzerőnk is így változik, ahogy a pajzsunk is, szóval érdemes rámenni a színes vackokra.

A Darius védjegyeként szolgáló robosztus masinák várnak pálya végi úttorlaszként, amelyek tengeri élőlényekről lettek mintázva. Hatalmasak, és sokat kell őket lőni, ezek után a már megszokott útvonalválasztás következik. Így nehezíthetjük a játékunkat, hogy minél mélyebbre megyünk a világűr óceánjában. Egy menet 5 pályából áll és az utunk függvényében eltérő gépszörnyek kerülnek elénk. Végtelen folytatási lehetőség mellett így bárki végig tudja majd játszani, de minden más tekintetben inkább a stílus kedvelőinek és a Darius megszállottjainak kedvez a felújítás.

Dariusburst: Another Chronicle EX+ teszt

Remek hír, hogy akár négyen is nyüstölhetjük a cuccot, viszont nem minden játékmód támogatja ezt. A küldetéses szekciónál előre letárolt zónákat kell zsinórban teljesíteni, vagy mini boss rush-okat letolni a szektorok felszabadításáért. A sokórás szórakozást ez hivatott szolgáltatni, ha átlátjuk, akár még jól rá is kaphatunk (a menühöz hasonlóan ez is fapados, de cserébe átláthatatlan). A képi világ a modern korhoz alkalmazkodik, és a korábbi verziókhoz képest letisztultabb.

A játéktermekben két képernyőn futó Dariusburst most kapott egy elég nagy szélesvásznú átiratot. Minél nagyobb a tévéd, annál jobb lesz az élmény sajnos (el sem merem képzelni Switchen, kézikonzol módban a mütyür méretű dolgokat a képernyőn). Jobban is belenyúlhattak volna a játékba, de egyértelműen a rajongóknak szól a stuff, ők pedig már egy évtizede is meg voltak vele elégedve. A vastagabb árazása végett mindenkinek semmiképp sem tudnám ajánlani, de a shoot ’em up őrültek bátran próbálkozhatnak vele. ■

értékelés

Dariusburst: Another Chronicle EX+

Pozitívumok
  • Egy régi klasszikus lövölde színesíti a mostanra egyre bővülő palettát
  • Fenomenális zenék
  • Adrenalindús játékmenet
Negatívumok
  • A kezdőket nem igazán szólítja meg
  • Nagyon fapados menük és játékmódok

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Dariusburst: Another Chronicle EX+ tesztDariusburst: Another Chronicle EX+ tesztDariusburst: Another Chronicle EX+ tesztDariusburst: Another Chronicle EX+ tesztDariusburst: Another Chronicle EX+ tesztDariusburst: Another Chronicle EX+ tesztDariusburst: Another Chronicle EX+ tesztDariusburst: Another Chronicle EX+ teszt

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló