Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!

Hogy lehet elrontani egy jónak ígérkező koncepciót?

2021.10.20. 18:40 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

Újabb fehér szépség érkezett hozzánk tesztre az MSI műhelyéből, ezúttal papíron egy egész életképes konfigurációval, ami akár egy remek ár-érték-teljesítmény arányú kombináció is lehet. A címből gondolom már sejthető, hogy nem így lett – pedig némi odafigyeléssel sikerült volna.

MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!

A gép fontosabb paraméterei a következőek: Intel Core i7-11375H processzor, 16 GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 3060, 1920*1080 144 Hz IPS-panel, 512 GB SSD, mindössze 1,7 kg. Az MSI Stealth 15M designja nincs különösebben túltolva, ugyanakkor jól áll neki ez az egyszerűség. A gép két oldalán lévő szellőzőrácsok alakját nem tartom szerencsésnek, mert pont akkorák, mint egy USB-port. A billentyűzet kicsit lejjebb csúszott a felette lévő extra szellőzők miatt – ami amúgy nem egy rossz darab, csak kicsit talán túl rövid úton járnak a gombok; ugyanakkor talán pont emiatt igencsak reszponzívak. A tapipad meglehetősen kicsi lett, de még használható.

És itt van az első komoly problémám: ez a 3060 csupán 65 W-os. A fő gondot az jelenti, hogy az NVIDIA elég tág határt adott a laptopgyártóknak a fogyasztás beállításához: 65 és 135 W között ez bármennyi lehet, és persze minél több a kraft, annál több a kakaó is. További probléma, hogy ez csak a részletes technikai specifikációk böngészésekor tűnik fel, és csak a hozzáértőknek. Tisztelt zöldek, tényleg kellett ez? Régebben legalább ott volt a Max-Q jelölés a „karcsúbb” GPU-k számára... Ráadásul a tesztalanyom termékoldalán lévő NVIDIA grafikon jelen esetben egyszerűen nem igaz, mert történetesen van nálam egy 2060 Max-Q GPU-val szerelt lapos, és az bizony majdnem 1000 pontot ver rá a 3D Mark Time Spy tesztjében, ami jelentős különbség. Nem jó ez így, valamiképp muszáj lenne kategorizálni a fogyasztás alapján, hogy a nem szakmabeliek is értsék és tudják, mit vesznek!

MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!

Ha már itt tartunk, jöjjenek az eredmények:

Mint látható, kifejezetten erőgépről nem beszélhetünk, de AAA címekkel kompromisszumokkal bár, de el tud bánni alapvetően. Viszont az is látszik (leginkább a The Division 2 grafikonján), hogy ez a processzor kicsit sok ennek a grafikus chipnek, egy i5-tel talán kiegyensúlyozottabb lenne. Viszont az is látszik, hogy a sugárkövetés sok ennek a kis GPU-nak. Overwatch alatt igazolódott, hogy a 144 Hz-es panel tökéletes ide, ugyanis nyugisabb helyzetekben megvolt a 140-150 fps, míg a legintenzívebb csata közben se ment 90 alá. A Battlefield V már kicsit furábban viselkedett. Még butított grafikával is a 30 képkocka/másodperc régiójában tanyáztam... De legalább a hűtés tette a dolgát: ugyan 90 Celsius fok környékén stabilizálódott, ez nem járt nagy órajeleséssel – a kezdeti 4,2-4,3 GHz-es tempó csupán 3,9-4 GHz-ig esett vissza.

MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!

És ha már a hűtés szóba esett, itt van a második nagy bajom: sikerült nagyon elrontani. Nem a teljesítményével van baj, szépen teszi a dolgát, és alapvetően nem is lenne hangos a szélzaj – viszont sikerült valami ritka pocsék, morgós motorú ventilátort választani. Mindezt pedig megfejelték egy rossz vezérlési profillal: sima használat közben, amikor picit felszökik a teljesítményigény (mert mondjuk elindítottam a Steam-klienst vagy megnyitottam a YouTube-ot), azonnal felmordul. És nem, ez ellen a fejhallgató sem véd, mert nem lehet állandóan az ember fején... Itt beszélnék egyet az MSI mérnökeivel: tényleg senkinek nem jutott eszébe odaadni az egyik prototípust egy teljesen hétköznapi embernek, hogy használja, majd mondja el, mi a baja vele? Simán kibukott volna ez a gond, lehetett volna másik motorral szerelt ventilátort keresni és újra megnézni... Nem tudom, egy esetleges BIOS-frissítéssel lehet-e a fordulatszám-szabályozáson variálva kicsit elviselhetőbbé tenni, de őszintén szólva, szkeptikus vagyok.

Félmilliós ára a jelen helyzetben relatíve vállalhatónak tűnik, de ha megnézünk más márkákat (mondjuk az Acer Nitro 5-öt), akkor már kevésbé versenyképesnek bizonyul. És a hangos hűtés csak még rosszabb ajánlattá teszi az MSI Stealth 15M-et. Kár érte, alapvetően egy szerethető és használható gépezet lenne, még akár ezzel a gyengécske GPU-val is (ennek megfelelő áron) – de a rettenet ventilátor agyonvágja az egészet. Ez pedig egy olyan hiba, amit az elején ha orvosoltak volna... ■

A bemutatott termékeket az MSI biztosította.

MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!MSI Stealth 15M laptopteszt – Mérnök urak, beszélnünk kéne!

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló