25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Forza Horizon 5 teszt – Amigos, coches, fiesta!

Mire elég manapság 2 év fejlesztési idő?

Írta: Sityi 5 hozzászólás

Két év manapság már nem számít hosszú időnek, ha AAA kategóriájú játékról van szó – márpedig mindössze ennyi telt el a legutóbbi angol kalandunk – azaz a Forza Horizon 4 óta. Ezúttal Mexikóba vitt el minket a Playground Games, de hogy milyen eredménnyel...?

Forza Horizon 5 teszt – Amigos, coches, fiesta!

Fanyarnak tűnik a bevezetőm? Pedig alapvetően nincs okom a panaszra. A mexikói helyszín változatos, nem is kicsi (az eddigi legnagyobb – bár a The Crew 2 bármikor kitörölheti vele az orrát), és az időjárási viszonyok ezúttal lokálisak: tehát ha a táj egyik részén esik az eső vagy épp homokvihar tombol, akkor az messziről is látszik (főleg egy magaslatról szemlélve). A grafika továbbra is csodás, ezúttal megfelelő gépen akár sugárkövetéssel – de csak ForzaVista módban, amikor csak a mi autónkat bámuljuk. Kár érte, mert a Digital Foundry szerint simán működhetne a teljes játékban, és nem is vészes sebességvesztés árán – bár picit lehangoló, hogy megvannak a maga limitációi, de ezek szerencsére nem feltűnőek. A motorhangok is jobbak lettek, hála az átdolgozott audiórendszernek.

Forza Horizon 5 teszt – Amigos, coches, fiesta!

Ami pedig a játékmenetet illeti: most már saját eseményeket is készíthetünk az EventLab segítségével. Az irányításba is belenyúltak az angol srácok: ugyan megmaradt az árkád-simcade vonalon, de autószerűbben viselkednek a járgányaink, és nagy sebességnél jobban az uralmunk alatt tarthatjuk az elszabaduló lóerőket. A szimulátoros beállítás persze hangzatos túlzás – hogy ne menjek messzire, elővettem a Forza Motorsport 7-et, és csapattam vele egy-két kört: ott többek között nehezebbeknek bizonyultak a verdák, valamint a tapadás is végre teret nyert. Nem kell ezt túlgondolni, a Forza Horizon sorozat mindig is a könnyedségről, és nem a vérkomoly munkáról szólt... Pont emiatt bár remekül lehet kormánnyal is játszani, a gamepades irányítás is kiválóan teljesít.

Forza Horizon 5 teszt – Amigos, coches, fiesta!

Ha minden ennyire szép és csodás, mégis miért a már emlegetett fanyar hangnem? Én nagyra értékelem ezeket a finomhangolásokat, csak valahogy a játék lelke kezd elveszi ebben a kavalkádban. Mire gondolok? Folyamatosan bombáznak minket mindenféle tennivalóval, jutalmakkal, egyszerűen nincs nyugta az embernek – pedig a helyszín megérdemelné, hogy csak úgy autókázva felfedezzük. A rengeteg jutalom meg valahogy súlytalanná teszi magának a játéknak a lényegét: hogy bővítsük a gyűjteményünket. Emellett én nem érzem, hogy lényegi előrelépés történt volna a 4-hez képest – aki azt rongyosra játszotta, itt nem sok újdonságot fog találni.

Forza Horizon 5 teszt – Amigos, coches, fiesta!

A fentiek persze messze nem azt jelentik, hogy rossz játék lenne a Forza Horizon 5, sőt! Ez is egy isteni időrabló tud lenni minden autóbolond számára – csupán érződik, hogy a kreativitás kezd ellaposodni. Az új játékosokat biztos lenyűgözi ez a rész is, a veteránokban pedig érzésem szerint a fentiek fogalmazódnak be. Akárhogy is legyen, én megyek vissza Mexikóba!
Szolgálati közlemény így a végére: a laptopteszteknél az új rész váltja a régit, mert ahogy nézem, jobban megdolgoztatja az alá pakolt vasat.

A tesztpéldányt a Microsoft Magyarország biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Mexikó remek választás
 • A jól megszokott Forza Horizon miliő
 • Rengeteg tennivaló...
Negatívumok
 • ...ami kicsit kezd túl soknak hatni
 • Kezd kicsit kaotikussá válni
 • Igazi újítás nem igazán van a Forza Horizon 4-hez képest

További képek

 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5
 • Forza Horizon 5

Forza Horizon 5

Platform:

Fejlesztő: Playground Games

Kiadó: Microsoft Game Studios

Megjelenés: 2021. november 9.

Minimális rendszerigény: Intel i5-4460/AMD Ryzen 3 1200, 8 GB RAM, GeForce GTX 970/Radeon RX 470, 110 GB háttértár, 64-bites Windows 10

Ajánlott konfiguráció: Intel i5-8400/AMD Ryzen 5 1500X, 16 GB RAM, GeForce GTX 1070/Radeon RX 590, 110 GB háttértár, 64-bites Windows 10

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Aryx
Aryx [3568]
Nem játszottam egyik Forzával sem (bár már egy ideje radaron van, de mire odáig eljutok :D), de elég sokan nyomják TMX-szel, szinte biztos nem a kompatibilitással lesz a gond.
Egy gyors keresés amúgy ezt hozta ki, remélhetőleg beválik:

unplug it while your playing in game and plug it back in. Should work, Its a bug they have to patch
kispit
kispit [1]
Üdvözlök mindenkit ! Amennyiben aktuális időpontban olvassátok úgy békés , boldog karácsonyt kívánok !
Segítséget szeretnék kérni a játék irányításával kapcsolatosan. A játék mellé rendeltem karira a kisfiamnak egy Thrustmaster TMX Force Feedback kormányt de úgy tűnik nem voltam elég figyelmes - vagy nem boldogultunk a beállítással . A problémánk tehát az hogy habár a telepítés megtörtént az irányítás a "kerék"-ről mégsem jön létre. Nem szó szerint : " . . . az irányítás nem kompatibilis ezzel a játékkal . . .".
Amennyiben valaki tud segíteni azt nagyon szépen megköszönöm ! Ha esetleg konkrét tapasztalat is van hogy melyik kormánnyal működik biztosan azt is szívesen fogadom.
Ha korábban nem olvassátok akkor : egészségben gazdag boldog Új Évet kívánok !
Peace
Peace [27982]
Így már minden világos.
Sityi
Sityi [1616]
Bevallottan gond van a fullos grafikai beállításokkal, hajlamos leakelni a VRAM-ba. Elvileg nemsokára javítják.
Peace
Peace [27982]
Nekem az a volt a kedvencem, mikor feltoltam mindent maxra 1440p, tolom neki jó hangulatban, majd negyed óra elteltével futam közben felugrik egy iszonyat nagy ablak, hogy "KEVÉS A VIDEÓMEMÓRIA". :-D
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (5 db)