Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Sherlock Holmes: Chapter One

Sherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjai

Nyílt világú, nyomozós kalandjáték – nagyot álmodtak az ukrán fejlesztők.

2021.11.21. 14:30 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

A Frogwares már egy ideje ráfixált Sherlock Holmes történeteire. Eredetileg hagyományos point-and-click kalandjátékok formájában tették ezt, de aztán third-person/first-person nézetes formára váltottak. Bár az irányítás és a környezet barátságossága sosem volt olyan, mint egy AAA-kategóriás FPS-ben, az utolsó két ilyen játékuk (a Crimes & Punishments és a The Devil's Daughter nagyon jóra sikerült. A megoldandó ügyek érdekesek és kellően bonyolultak voltak, a grafika szép, és a nyomozás technikái (ahogy nekünk kell összerakni a megismert részletekből a megoldást) is tökéletesre csiszolódtak az utóbbiban. Így aztán örömmel indítottam el az új Sherlock játékot az ukrán fejlesztők műhelyéből.

Sherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjai

Szerintem azzal sem lett volna baj, ha minden marad a Crimes & Punishments motorjával, de nagyon kellemes meglepetés lett a Sherlock Holmes Chapter One. A korábbi játékokban is viszonylag szabadon mászkálhattunk, de csak egy adott helyszínen. Most viszont egy egész mediterrán szigetet kapunk, ahol tényleg teljesen a tetszésünk szerint mászkálhatunk. Az ügyek sem egymás után jönnek, hanem van pár párhuzamos is köztük – amelyek megoldása közben újabb és újabb mellékszálak nyílnak meg –, és ezeket bármilyen sorrendben csinálgathatjuk, félbehagyhatjuk, folytathatjuk... A Chapter One így egy igazi nyílt világú nyomozós kalandjáték lett – az L.A. Noire óta nem találkoztam ilyennel. Sőt, Phelbs kalandjai is sokkal behatároltabbak és lineárisabbak voltak, mint most az ifjú Sherlockéi.

A grafika nagyon szép, bár a korábbi Frogwares játékokhoz hasonlóan a belső terek sokkal jobban néznek ki, mint a külsők. Cordona szigete kicsit a régi Assassin’s Creed-es városokra hasonlít: egy mediterrán sziget, amely egyszerre török, görög és olasz, miközben mégis angol fennhatóság. Lehet, hogy ez szubjektív, de nagyon hangulatos lett – igaz, a legszebb kora reggel az arany óra idején. A látványban egyetlen dolog zavar, mégpedig az ifjú Sherlock Holmes kinézete. Talán egy K-POP bandából szabadult tag is jobban néz ki, mint ő. Különösen a ruhája borzalmas. Nagyon vártam már, hogy kinyíljon az a rész, amikor öltözéket és kinézetet válthatok. De sajnos nem sokkal lett jobb a helyzet, a többi külső talán még borzalmasabb. És ha már ruhák: ezeket a játékban kapott pénzért kell vásárolnunk, ugyanúgy, ahogy a házunk bútorait és díszítőelemeit is. Pénzt pedig apróbb feladatokért kapunk – például ha a rendőrségnek segítünk megoldani mellék bűnügyeket.

Sherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjai

Mivel a többi részben természetesen mindig Holmesszal tartott hűséges barátja, John Watson, ezért fura lett volna, ha most egyedül marad. Viszont ők ketten még nem ismerik egymást ezekben a korai években, így ezúttal a rejtélyes Jonnal nyomoz együtt főhősünk. A fő történeti szál az, hogy a nagyon fiatal Sherlock visszatér gyerekkorának egy színhelyére, a mediterrán Cordonába, és megpróbálja – felidézve gyerekkora traumáit – helyretenni magában a dolgokat, és egyenesbe jönni, hogy végül azzá az emberré válhasson, akit a regényekből ismerünk. Ez a szál – amely leginkább az anyukája körül forog – végig velünk marad, és ebből nyílnak (vagy útközben mi magunk veszünk fel mellé) más ügyek, amelyeket meg kell oldanunk. Tehát már nem az van, mint a korábbi játékokban, hogy van 5-6 nagyobb, egymás után következő ügyünk, amelyeknek a végén meg kell neveznünk az elkövetőt. Helyette kapunk egy, a teljes történetet átfogó ügyet (ami valójában nem is bűnügy), és van pár nagyobb és sok kisebb, továbbá még több végtelenszer játszható eset.

A fő szál végigjátszása mintegy 12 órát tesz ki, ha viszont a mellékágaknak is nekiesünk, ezt jelentősen ki tudjuk tolni – én is sokszor párhuzamosan dolgoztam öt ügyön, és mindig azzal foglalkoztam, amivel kedvem van. Emellett DLC-k formájában további tartalmi bővítések is várhatóak, amelyekhez Season Pass megvásárlásával is hozzájuthatunk. Igen, üzleti modellt váltott a Frogwares, mert korábbi játékaikra nem volt jellemző, hogy fizetős kiegészítésekkel bővítették volna a Sherlock-játékok történetét, helyette inkább egy-egy kerek egészt kaptunk mindig. De legalább a ruhákat nem mikrotranzakciókkal oldhatjuk fel, hanem kizárólag játékbeli pénzzel (de inkább ne adjunk nekik ötleteket... :-) ).

Sherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjai

A Sherlock-kalandokban megtalálható minijátékok közül eddig is az tetszett a legjobban, ahol a begyűjtött információkból és bizonyítékokból össze kell kötögetnünk, hogy mi is történt valójában. Ezt most elnevezték – Sherlock saját megnevezése alapján – elmepalotának, és jóval letisztultabb lett, mint a legutóbbi agysejtes felület. Az viszont érdekes, hogy a korábbi részeknél volt jó megoldása az ügyeknek, ami a Chapter One-ban megszűnt. Most is több ember közül választhatunk, hogy ki az elkövető, de mondjuk a Devil’s Daughterben a döntésünk után megtudhattuk, hogy rosszul döntöttünk. Most viszont akárhogy dönthetünk, nincsen „jó megoldás”, folynak tovább az események akkor is, ha rossz személyt vádoltunk meg. Sajnos az is hiányzik – pedig jó volt a korábbi részekben -, hogy megnézhettük, hogy a játékosok hány százaléka döntött úgy, ahogy én.

Még egy minijátékot említenék, ami szerintem visszafejlődés: ez pedig a vegyészkedés. A korábbi részekben, ha valami kémiai reakciót kellett csinálnunk, akkor a sarokban leültünk az asztalhoz, és pipettát meg Bunsen-égőt, esetleg mikroszkópot használva tehettük ezt meg. Most viszont egy matematikai-logikai játék lett ebből. Maga a kirakós nagyon jó, csak sajnálom, hogy semmi köze már a kémiához.

Sherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjai

Ami viszont kicsit kiakasztotta a játékosokat, az a harcrendszer. Nekem már a játék indításakor gyanús volt – ez nem szokott jól elsülni –, és ezért egy könnyített harcrendszert állítottam be (tök jó, hogy legalább állítható), de még így sem találtam élvezetesnek. Egy nem éppen harci FPS-re tervezett irányíthatósággal kell eltalálnunk az ellenfél hátára szerelt üvegcsét (mennyire életszerű!), és akkor pár másodpercre megbénul. Ekkor oda kell szaladnunk, és miközben öt bűntársa folyamatosan lő ránk, meg kell bilincselni, ami QTE módon működik, és az egér és a billentyűzet megfelelő, véletlenszerű gombjait időre helyesen kell nyomkodnuk. És csak egy esélyünk van, mert ha elrontjuk, akkor bepancsol nekünk a bűnöző, és többé már nem tudjuk lelőni az üvegcsét a hátáról – hiszen ezt már megtettük. Vannak még robbanó tereptárgyak is a környéken, de így is egy kínszenvedés az egész.

Ja, és ha véletlenül megölünk valakit – azaz az üvegcse helyett a fejét találjuk el –, akkor büntetést kapunk. Kevesebb jutalom ár, esetleg rossz esetben újrakezdés. A nagy vicc pedig, hogy lehet farmolni játékon belüli pénzt, de pont ezzel a módszerrel. Tehát akinek fekszik ez a harcrendszer, az szétkeresheti magát. Akinek viszont nem, annak érdemes fogához verni a garast, mert az ügyek megoldásából épp csak csurdogál valami kevés.

Sherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjai

Mindezek ellenére a Sherlock Holmes Chapter One-ról nagyon pozitív benyomásom van. Alig vártam minden nap, hogy munka után hazaérjek, és folytathassam a játékot. Élveztem a hangulatot, az ügyeket és leginkább a nyílt világot. Persze sokat használtam fast travelt is, de sokszor csak úgy is szívesen sétáltam Cordona utcáin. Ha pedig a feladat keresgélős, akkor úgyis gyalogolni kellett. Kíváncsi leszek, hogy DLC-kkel meddig fogják bővíteni, és hogy egyáltalán mi lesz a jövője a játéknak. És hogy bejön-e a Frogwaresnek ez a fajta a nyílt világ, vagy pár év múlva a következő Sherlock játék újra esetek lineáris története lesz? De addig is annak, akit nem rémiszt el a K-POP Holmes ruhatára, vagy eddig is szerette a sorozatot, szívből ajánlom a Chapter One-t! ■

értékelés

Sherlock Holmes: Chapter One

Sherlock Holmes: Chapter One
Pozitívumok
  • Nyílt világ
  • Hangulatos környezet, jó grafika
  • Sok megoldandó ügy
Negatívumok
  • Az ifjú Sherlock szörnyen néz ki
  • Idegesítő harcrendszer

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Sherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjaiSherlock Holmes Chapter One teszt – A fiatal detektív kalandjai
Sherlock Holmes: Chapter One
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Sherlock Holmes: Chapter One

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló