25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Dinosaur Fossil Hunter teszt – Paleontológusszimulátor

Őslénykutatás, annak minden izgalmával.

Írta: B_Renato97

Ha valamilyen egyedi, kreatív szimulátort keresnél, ami tényleg bír valamiféle tanító szándékkal, és nemcsak az idő égetése cél, akkor tökéletes helyen jársz. Jelen teszt alanya, a Dinosaur Fossil Hunter valami egészen bámulatos részletességgel mutatja be, hogy miből áll össze egy paleontológus mindennapja. A sokrétűség talán pont az egyik hibája is, ugyanis sok olyan elem is megtalálható a játékban, amelyek érzésem szerint nincsenek teljesen átgondolva. Nézzük tehát, mi mindenre lesz lehetőségünk dinómaradványok után kutatva.

Dinosaur Fossil Hunter teszt – Paleontológusszimulátor

Mielőtt nagyon előrerohannánk, kezdjük ott, ahol a sztori is felveszi a fonalat. Karakterünk gyerekkori élményein kell végigmennünk, ahogy egyre jobban megismerkedik a dinoszauruszokkal. Először csak egy rajz, majd később egy makett formájában. A valós kutatások akkor kezdődnek, amikor 20 évesen egy újsághirdetésben a fiatal kutató megtalálja élete lehetőségét. Kimondottan ötletesnek találom ezt a könnyed kis bevezető prológust, amelynek segítségével könnyen kiismerhetjük, hogy mi lesz a játék lényege, és milyen munkákat kell majd elvégeznünk.

A problémák azonban sajnos már az első néhány misszió alkalmával megjelennek, ami összességében nem vet túl jó fényt a csontvadászatra. Az első ilyen gondot a kocsi irányítása okozza, amellyel a bázis és az ásatási terep között tudunk mozogni. A borzalmas kezelhetőség egy ilyen stílusú játéknál még megbocsátható, viszont az már igencsak dühítő, hogy nem egyszer kellett kilépnem a menübe, hogy betöltsek egy korábbi mentést, mert teljesen elakadt a terepjáró, amely mégse képes járni a terepet. A kocsi sajnos vagy nem sajnos, a kényelmünk mellett a dinómaradványok szállításában is fontos, így inkább válasszátok a biztonságos útvonalat, különben sokszor fogtok bosszankodni.

Dinosaur Fossil Hunter teszt – Paleontológusszimulátor

Őszintén megvallva, kétes érzéseim vannak, mivel önmagában a koncepció élvezetes. A gond inkább akkor kezdődik, amikor több óra elteltével is ugyanazt a monoton csontkeresgélést kell csinálni. Az első küldetésünk alkalmával minden új és jó. Ekkor a játék lépésről lépésre bemutatja, melyik eszközt hogyan és mikor kell alkalmazni. A maradványok megtisztítása és restaurálása után pedig összerakhatjuk a kiállítást a múzeumban. Módfelett szórakoztató és tanulságos, de csak elsőre. Második alakommal már rutinszerű, harmadszorra meg némi unalom is felütheti a fejét. Dinórajongók számára persze egy kicsit tovább is eltarthat ez a folyamat, de a vége sajnos unalom lesz, mivel mindig ugyanazt kell csinálni, csak éppen az ásatás helyszíne vagy maga a dinoszaurusz fajtája változik.

Grafikai szempontból egyébként teljesen le lettem nyűgözve. Nagyon jól néznek ki a csontvázak, a növényzet, de igazából úgy összességében minden. Szimulátortól nem szoktam elvárni ilyen látványt, úgyhogy ez igazán meglepett. Természetesen ennek hátulütője is van. Ez nem az a szint, amit egy 1050Ti névre hallgató öreg harcos elbír viselni, ide egy kicsit több kakaó fog kelleni. Irányítása kontrolleren kicsit döcögős és nehézkes, a klasszikus egér–billentyű kombó érezhetően finomhangoltabban működik. A játék egyelőre csak PC-n érhető el, viszont annyi pozitívumot mindenképpen szeretnék megjegyezni, hogy minden héten jön ki kisebb-nagyobb javítás, így vélhetően folyamatosan javulni fog az élmény is.

Összességében nem egy kifejezetten drága szimulátor a Dinosaur Fossil Hunter, de csak akkor vágj bele, ha nem zavar a monotonitás. Előfordul néhány unalmasabb küldetés, ezért a hosszútávú szórakozás érdekében nem árt, ha van benned egy kis érdeklődés a témával kapcsolatban. Viszont ha ez megvan, akkor nagy baj nem lehet. Sikerekben gazdag ásatást kívánok!

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • A játék eddig nem látott részletességgel mutatja be a szakmát
 • Korrekt grafika, látványos csontvázakkal
 • Bájos sztori egy feltörekvő paleontológus szemszögéből
Negatívumok
 • Hamar önismétlődővé váló játékmenet
 • Bugok, beakadások sokasága

További képek

 • Dinosaur Fossil Hunter
 • Dinosaur Fossil Hunter
 • Dinosaur Fossil Hunter
 • Dinosaur Fossil Hunter
 • Dinosaur Fossil Hunter
 • Dinosaur Fossil Hunter

Dinosaur Fossil Hunter

Platform:

Fejlesztő: Pyramid Games

Kiadó: PlayWay

Megjelenés: 2022. május 4.

» Tovább a játék adatlapjára

B_Renato97
Mindenevő gamer, legyen az PC vagy konzol, FPS vagy sport. Az igazi gyönyört viszont a szimulátorok jelentik számomra. A virtuálisan elvégzett munkánál nincs is jobb.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!