25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Mini Motorways teszt – Forgalmi dugó várható

Itt a lehetőség, hogy megmutasd mindenkinek egy könnyed ámde mégis nagyon addiktív játék segítségével, hogy mennyire jól megy neked a forgalomszervezés.

Írta: m_anger 3 hozzászólás

Szeretjük elmondani a véleményünket, sőt idehaza különösen sok a kritikus hang bármilyen témában – Magyarország egyszerre a tízmillió filmesztéta, gazdasági és/vagy orvosi szakember, és ki tudja még minden másnak az országa. Amikor pedig egy vita elfajul és elfogynak az érvek, rendszerint előkerül a „miért, te tudnád jobban csinálni?” kérdés, ami persze nettó marhaság a legtöbb esetben, mert hányunknak van lehetősége Formula 1-es autót vezetni vagy filmet rendezni (és ezek hiányában miért ne lehetne véleményünk)? Na de mi van, ha most mégis adódna egy lehetőség?

Mini Motorways teszt – Forgalmi dugó várható

A közlekedést ugyanis szintén rengetegen szoktuk szidni, pláne Budapesten, a Mini Motorways viszont most pontosan arra ad lehetőséget, hogy egy-egy metropolisz úthálózatát megtervezzük. Adott 14 nagyváros, amelyek helyi sajátosságokkal rendelkeznek (ez például azt jelenti, hogy Los Angeles óceán mellett van, Tokiónak van folyója, Mexikóvárost pedig hegyek szegélyezik), és ezeket figyelembe véve kell építkeznünk. Sokaknak a Sim City ugorhat be, esetleg a Cities: Skylines, de azért a feladat messze nem ennyire összetett.

A térképeken ugyanis az épületeket a játék fogja random helyekre lepakolni, nekünk annyi a reszortunk, hogy úthálózattal összekötögessük őket. Egyszerűnek hangzik, de a dolog annyiban meg van bonyolítva, hogy különféle színek vannak, és az egyforma autókat a garázsokból a megfelelő intézménybe kell eljuttatnunk. Minél több az autó, annál nagyobb a káosz, úgyhogy kapunk segítséget hidak, alagutak, körforgalmak, jelzőlámpák képében. A legnagyobb jóság az autópályaépítés lehetősége, ezzel nagy távolságokat hidalhatunk át különösebb korlátozások nélkül (egyedül hegyeken nem lehet átvezetni), de ritkán is kapunk belőle. Az extrákat hetente sorsolja a gép, rendszerint kétféle közül kell választani, de ügyelni kell arra is, hogy mennyi útburkolatot kapunk, ugyanis annak száma is véges, vagyis nem építkezhetünk a világba, jól át kell gondolni, merre menjen a forgalom.

Mini Motorways teszt – Forgalmi dugó várható

És igazából ennyi. A városokat folyamatosan nyitogathatjuk meg, ha az előzőn elérjük az előre megadott limitet, de természetesen utólag is visszamehetünk, hogy a toplistán előkelőbb helyezést szerezzünk, vagy különféle challenge-eket lenyomjunk. A formula egyébként ismerős lehet már, hiszen a Dinosaur Polo Club pár éve állt elő az igen hasonló Mini Metróval, ahol ugyanezt metróhálózat szervezésével végezhettük. Persze maga a Mini Motorways is ismerős lehet, ugyanis a játék valójában már jó ideje elérhető iOS-en, illetve tavaly óta PC-n is. Mi most a Switch változat debütálásának okán teszteltük, és meg kell jegyezni, hogy az érintőképernyő használata és a mobilitás nagyon jót tesz neki a Steamhez viszonyítva.

A játékot mindenkinek ajánlom, aki szeret építkezős menedzsmentjátékokkal időt tölteni, mert noha nincs agyonbonyolítva, pont ez a szexepilje: bármikor elő lehet venni egy „gyors menetre”, nem fog órákig tartani. Például dugóban ülve, hogy egy-egy menet végén diadalittasnak mutogathassuk utastársainknak az elért jó eredményt, miszerint mi sokkal alkalmasabbak lennénk polgármesternek, mint az aktuális.

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Hihetetlenül addiktív
 • Funkcionális, de tetszetős grafika
 • Switchen az érintőképernyő rengeteget ad az élményhez
Negatívumok
 • Talán lehetne picit több város

További képek

 • Mini Motorways
 • Mini Motorways
 • Mini Motorways
 • Mini Motorways
 • Mini Motorways
 • Mini Motorways
 • Mini Motorways
 • Mini Motorways
 • Mini Motorways
 • Mini Motorways
 • Mini Motorways
 • Mini Motorways
 • Mini Motorways

Mini Motorways

Platform:

Fejlesztő: Dinosaur Polo Club

Megjelenés:
2019. szeptember 19. iOS
2021. július 20. PC, Mac
2022. május 11. Switch

» Tovább a játék adatlapjára

m_anger

m_anger
Ami a nyolcvanas években kölyökként csak álom volt (videojátékokkal dolgozni), az mára valóság. Munkaidőben fejlesztőként, szabadidőben kritikusként. Játék az élet?

HOZZÁSZÓLÁSOK

m_anger
m_anger [1]
Sorry a megkésett válaszért, sajnos betegeskedem, most kerültem csak gép elé.

Abszolút nem ez volt a szándék pedig, de utólag elolvasva valóban bele lehet látni. Részemről valóban csak a "ha tudod csináld jobban" vonalat akartam kicsit kifigurázni - no politics.

A másik dologban is igazad lehet, anno a Sim City volt a "polgármester szimulátor", ezt a vonalat vittem tovább, pedig hát az sem minden elemében az. A játékot viszont ajánlom kipróbálásra. :)

Baracklekvár : Nem ismertem, de lehet ránézek. Kösz az ajánlást!
LordMatteo
LordMatteo [29253]
Mondjuk alapvetoen a forgalomszervezes logisztikai resze nem igazan polgarmesteri hataskor, meg ha eloszeretettel is van igy talalva sok helyen, kicsit erzem a politikai athallast a cikkben. :)
Baracklekvár
Baracklekvár [1681]
Kicsit a Freeways c. játék jut eszembe...

https://store.steampowered.com/app/780210/Freeways/
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)