25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Gotham Knights teszt – Kirepültek a kis denevérfiókák

Vajon a sötét lovag után is van élet?

Írta: Onimushaman

Az Arkham-széria nem csupán a legjobb videojátékos Batman-feldolgozás volt a témában, hanem szuperhősös kategóriában is csúcsragadozónak számít mind a mai napig. (Talán csak Pókember tudott felnőni hozzá, de az egy sokkal pajkosabb alkotás.) A Denevérember köré szőtt komor, rengeteg nyomozással, lopakodással, na meg bunyóval megszórt játékai jó pár éve befejeződtek. A Gotham Knights egy picit más módon közelíti meg a korábban megszokott dolgokat, és teszi ezt teljes kooperatív lehetőséggel nyakon öntve.

Gotham Knights teszt – Kirepültek a kis denevérfiókák

Bruce Wayne halott. Ezáltal Batman is sírba szállt, Gotham városában pedig valami ősi éledezik. Az igazságosztó hagyaték gyanánt pártfogoltjait hagyta hátra, egykori Robinjait, valamint Batgirlt (Jim Gordon lányát). Ezek a tehetséges fiatalok mentoruk „távozása” után összeállnak, hogy fényt derítsenek az utolsó folyó ügyek megoldására.

A nyomozózsenik és képzett harcművészek nem maradnak támogatás nélkül, hiszen a Wayne család megbízható komornyika támogatja őket a háttérből. Mivel a barlang is elpusztult, egy másik bázisról indulnak igazságosztóink kitakarítani Gotham bűnnel teli utcáit, ahol éppen a város újrafelosztása zajlik. A torzszülöttek bandája, Mr. Fagy drúgjai, valamint a maffia is csapatosan követi el a legváltozatosabb bűneseteket a környéken, amire a rádión folyamatosan felhívják majd a figyelmünket. Egy egyszerű iránytűs radaron láthatjuk a közelebbi eseteket, illetve a történetet előrebillentő sztoriküldetést is.

Gotham Knights teszt – Kirepültek a kis denevérfiókák

A program éjszakáknak címkéz minden egyes kivonulást. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy kiválasztjuk a négy hős közül a legrokonszenvesebbet (Nightwing, Robin/Tim Drake, Batgirl és Red Hood/Jason Todd a választék), majd amíg nem megyünk vissza a bázisra, tart az örök éjszaka. Eközben megoldhatjuk az elénk kipakolt eseteket, mellékküldetéseket göngyölíthetünk fel vagy haladhatunk a történetben. Egy idő után aztán nem marad más, mint a véletlenszerűen generált kisebb bűntények. A műszak lezárásával rangsorolva leszünk, majd a következő nap megoldásra váró eseteit ez alapján osztja le a rendszer.

A bázison az irányított szereplőtől függően emlékbejátszásokat csalhatunk elő különféle tárgyak megérintésével, játszhatunk egy arcade kabinettel, gyakorolhatunk mozdulatokat, de akár kraftolhatunk is ruhákat, felszerelést. Mindenkinek 15 témában érhető el ruhaköltemény, ami egy-egy időszakra vagy esemény köré csoportosul (a Batman képregényekből ismerhetjük ezeket, például Eternal, Year One stb.). Sok ruha több ponton megváltoztatható, így ha ketten indulnánk neki, akkor nem lesz zavaró, amikor ugyanazt a hőst választjuk ki. A jelmezek és fegyverek legyártásához nyersanyagokra lesz szükség, amit folyamatosan fogunk szerezni ládákból, ellenfelekből. Találhatunk chipeket is, amelyek erősítik az adott felszerelési tárgyat, esetleg valamilyen elementális rontást is előidézhetünk vele.

Gotham Knights teszt – Kirepültek a kis denevérfiókák

Gotham városa, a játszóterünk szép nagy és jól kidolgozott. Az örök éjszakában rengeteg a látnivaló, ismerős helyszínekre látogathatunk el, miközben járőrözünk. A város még azoknak is új arcát tudja mutatni, akik a Cityben vagy a Knightban már bemagolták az utolsó utcasarkokat is. Ugyanúgy megtalálható a GCPD épülete, vagy épp az Arkham Elmegyógyintézet, de érdemes a temetőben is szétnézni. Rengeteg gyűjtenivalót helyeztek el a komisz designerek a városban, amit nem kevés idő lesz megtalálni.

Közlekedni gyorsan lehet és többféleképpen. Megidézhetünk egy mocit, amivel téphetünk, mint denevér az éjszakában, de a bármilyen kiszögelésre kilőhető kötelünk segítségével is nagy távolságokat hidalhatunk át. A gyalogos metódust használva fogunk a legtöbbet látni a játéktérből, a szonárunkkal pedig remekül ráláthatunk a bűnözőkre, akár a házfalakon keresztül is. Érdemes kiosztani pár pofont a randalírozó gazfickók között, hiszen nemcsak fejlődünk a bezsákolt XP által, de a craftoláshoz szükséges nyersanyagokat is így tudjuk kisajtolni. Igazi badass szuperhősnek érezhetjük magunkat, amikor az egyik sarkon éppen egy szerencsétlent vegzáló bagázs közé berobogunk, majd a meglepetés erejével 3-4 jól irányzott ütéssel elkenjük a száját a pojácáknak (vagy éppen a keresztanyuknak, amik a játékból a kedvenc ellenségtípusaimmá léptek elő).

Gotham Knights teszt – Kirepültek a kis denevérfiókák

A taktikus balett harcrendszert elfelejthetjük, helyette egy sokkal megengedőbb mechanikát kapunk. Közelharci támadásainkon túl mindenki kapott távolsági harcmodort is. Így akár szitává is lőhetjük a rosszarcúakat Red Hoodal (módosított, nem halálos fegyverekkel operál), miközben szépen mozgásban maradunk. Kitérni, visszatámadni egyszerű és gyorsan tanulható, így igazából bármilyen ránk leselkedő veszéllyel felvehetjük a harcot egy kis gyakorlás után. Később a misztikum is tiszteletét teszi a történetben, de addigra már katonákká edződünk.

Nagyon pozitívan tudok nyilatkozni a szinkronról, valamint a zenei aláfestésről. Tökéletesen illik a stuffhoz, legyen szó konfliktus alatt felcsendülő taktusokról vagy csak sima aláfestő muzsikáról mászkálás közben. A képi világ összeségében erős PlayStation 4-teljesítményt nyújt, így nem értem, miért nem jelenhetett meg az öreg Trabantra is a program. A 30 fps azonban egyszerűen kiábrándító és lehangoló 2022-ben konzolokon. Többféle Csubakka-védelmet olvastam ez ügyben a fejlesztők részéről, ahol előkerült többek között okként a multiplayer megléte is.

Gotham Knights teszt – Kirepültek a kis denevérfiókák

Megjegyzem, egyjátékos módban is gyatra a képfrissítés, így hölgyek-urak, ennek nincs értelme! Sok óra alatt hozzászoktam a dologhoz, de aki érzékeny erre, könnyen megfájdulhat a feje játék közben. Zárt tereken, szűk küldetések alatt sokkal jobb a helyzet, és kevésbé feltűnő, de a nyitott világban sajnos lehangoló, pláne amikor a mocival száguldasz Gotham utcáin.

A Gotham Knights egy élvezetes akciójáték, megannyi Batman matériával megspékelve. Az említett képalkotási hibát leszámítva egy előző generációs játék hatását kelti. Hosszú órákra képes a képernyő elé szegezni, ami elfoglaltság egy társsal karöltve csak hatványozódni fog. Novemberben pedig érkezik egy négy főt is támogató szegmens, amely remélhetőleg tovább növeli játék élettartamát. A bőregér kedvelőinek mindenképpen megéri beruházni rá, a New52-es Baglyos vonalon túl is fog okozni meglepetéseket még a rajongóknak is.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • A négy hős nagyban színesíti a játékmenetet
 • Gotham utcáira jó érzés visszatérni, és rendet vágni a bűnözők között
 • Remek szinkron és zenék
 • Kooperatív módban játszva is kiváló élményt nyújt
Negatívumok
 • Képfrissítési gondok, a 30 fps méltatlan egy ennyire pörgős, nyitott világú akciójátékhoz
 • A nagyjából mindenkori alapfelszereltségnek számító siklás lehetőségét nagyon soká szerezhetjük meg

További képek

 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights
 • Gotham Knights

Gotham Knights

Platform:

Fejlesztő: WB Games Montreal

Kiadó: Warner Bros.

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés: 2022. október 21.

» Tovább a játék adatlapjára

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!