25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Bayonetta 3 teszt – Két lépést előre, de azért egyet hátra is táncol a bűvös boszi

A játékmenet szempontjából mesteri, narratíváját tekintve azonban nem kicsit béna a Bayonetta 3.

Írta: Onimushaman

Bayonetta karaktere a mai napig megosztó, és ez így van rendjén. A Devil May Cry játékok macsó stílusával szemben egy szélsőségesen feminin harcosnőt kapott a játékosvilág, aki látványos, kirívó harci stílusával irtotta az angyalokat és démonokat két epizód során. Kritikusai (részben jogosan) hozhatták fel azt, hogy a kamera gyakran időzik a mellein és a fenekén, és hogy a magassarkús gyilkológép harc közbeni vetkőzése csak ráerősít a sztereotípiákra. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni azt, hogy azonosulásra is lehetőséget adott.

Bayonetta 3 teszt – Két lépést előre, de azért egyet hátra is táncol a bűvös boszi

Bayonetta nők és férfiak számára egyaránt vált ikonikussá, vonzóvá és persze emlékezetessé.Elvégre itt volt egy nő, akinek nem dirigált senki, aki nem függött másoktól, és aki nyugodtan és természetesen lehetett a hagyományos értelemben véve nőies: nem másért, magáért, mert neki így esik jól. Ebbe egy erősen dominajellegű vonalat is szőttek, nem meglepő hát, hogy nők és férfiak számára egyaránt vált ikonikussá, vonzóvá és persze emlékezetessé. Hosszú évek kihagyása után ismét itt a hősnő, és míg technikáival képes elkápráztatni, cselekménye és karakterfejlődése teljesen szembemegy elődeivel.

A sztori középpontjában egy Szingularitás nevezetű gonosz áll, aki Inferno és Paradiso világain túl a Káosz birodalmát (ahol az emberek élnek) is uralma alá akarja hajtani. Ehhez elkezdi meghódítani (persze, mi mást) a multiverzumot, mi pedig épp akkor csatlakozunk be a cselekménybe, amikor egy Bayonettát legyilkol. Viola, egy új, punkrocker csajszi karakter épp, hogy megússza, és elindul, hogy megkeressen egy másik Bayonettát – elvégre csakis ő tudja megállítani ezt az új ellenséget.

Bayonetta 3 teszt – Két lépést előre, de azért egyet hátra is táncol a bűvös boszi

A narratíva cselekményszála elképesztően kaotikus és zagyva.Hősnőnk elindul hát, hogy bejárja a multiverzum zegzugait, találkozzon önmaga párhuzamos verzióival és összegyűjtsön mindent, amivel meg tudja állítani az univerzumuralomra törő hódítót. Ebben segíti a már említett Viola és régi barátja (vagy talán kedvese, hm...?), a most háttérbe szorított Jeanne. A narratíva cselekményszála elképesztően kaotikus és zagyva, tele a megszokott, kacsintós-szexuális megszólalásokkal, burleszkjelenetekkel, grandiózus elemekkel és követhetetlen történésekkel.

Célunk viszonylag lineáris pályákon végighaladva leküzdeni a ránk támadó, se nem angyal, se nem démon „homonkuluszokat”: kreált, lelketlen kreatúrákat, akik különféle alakokkal igyekeznek eleget tenni mesterük elvárásainak. A kombóalapú játékmechanika látványos, reszponzív, izgalmas és frenetikus, ráadásul könnyen kezelhető a sokszor átláthatatlan, de elképesztően látványos mozdulatsorok ellenére is. Bayonetta ütni, rúgni és lőni tud, ezek ötvözésével, valamint a gombnyomások közötti szünetek tartásával pedig impozáns repertoárra tehet szert.

Bayonetta 3 teszt – Két lépést előre, de azért egyet hátra is táncol a bűvös boszi

Minden harcnál kapunk egy értékelést, ami egyrészt meghatározza a pályavégi jutalmakat, másrészt motivál arra, hogy elérjük a hőn áhított (vagy nem) platina fokozatot. Útközben barangolhatunk, hogy extra dolgokat és kihívásokat találjunk, amik kifejezetten jópofák és ötletesek: hol harcolni, hol ugrálni és ügyességi feladatokat kell teljesíteni.

A két legnagyobb, bámulatos újítás a Demon Slave és a Demon Masquerade rendszerek.Bayonetta eszköztárának két legnagyobb, bámulatos újítása a Demon Slave és a Demon Masquerade elnevezésű rendszerek, amelyek már önmagukban is karakterakciójáték-panteoni magaslatokba repítik ezt az epizódot. Előbbivel az út során szövetségesként „szerződtetett” démonokat idézhetjük meg, hogy ők zúzzák le ellenségeinket. Ilyenkor Bayonetta szinte pucéran táncikál, és közvetlenül irányíthatjuk a monstrumot. Ez, csak hogy párat említsek és ne vegyem el a meglepetés élményét, lehet például egy hagyományos, japán kaijut idéző sárkány, egy masszív pók vagy egy fegyverekkel telepakolt gőzmozdony. Ujjaink ügyes játékával úgy is alakíthatjuk a dolgokat, hogy „kollégánknak” betárazunk mozdulatokat, így bevethetjük magunkat is a darálásba, hogy együtt gyepáljuk a célpontokat. A démon ötvözhető a kombókkal is, lélegzetelállító mozdulatsor-fináléval biggyesztve az i-re azt a bizonyos pontot.

Bayonetta 3 teszt – Két lépést előre, de azért egyet hátra is táncol a bűvös boszi

Ha a megfelelő pillanatban szökellünk arrébb, akkor ráadásul belassul az idő (witch time powa!), lehetőséget adva a még brutálisabb agyabugyálásra. A szépsége ennek a szisztémának, hogy igen sok társ van, ami igen sok játékstílust fed le. A Bayonetta 3 sosem téveszti szem elől azt, hogy mit is akar kínálni és hogyan, és ehhez izgalmas és szórakoztató eszközöket kínál, játékstílusok széles választékához. Bizarr, meghökkentő és frappáns szövetségeseink más-más szituációkban és megközelítésekben jönnek jól, és látszik, hogy a csapat igazán szabadjára engedte és merte is engedni a fantáziáját.

A Demon Masquerade mechanika lényege pedig, hogy a különféle, szintén sokszínű fegyverek egyfajta fúziót is biztosítanak a démonokkal. A pokoli harcijojók például tüzes pókasszonnyá változtatják szexi főhősnőnket, aki így fonalán ingadozhat és felmászhat a falakon. Ezek a tényezők szintén előjönnek a kombókban is: egy-egy végső, erős csapást már démoni alakban mér ellenfeleire, ezt megspékelve a beidézhető gigászokkal pedig olyan adrenalinorgiában lehet részünk, hogy csak na.

Bayonetta 3 teszt – Két lépést előre, de azért egyet hátra is táncol a bűvös boszi

Kicsit bántam is, hogy a Nintendo Switchre van korlátozva a program, ugyanis a grafikai bakik és az időszakos anomáliák bántották az élvezetfaktort, pedig koreográfiája és stílusa már így is nyálcsorgatós, de persze, persze, köszönet Mario japán otthonának, hogy egyáltalán írhatok most erről a programról.

A jeleneteket a vagány és tökéletesen passzoló jazz zene még szaftosabbá teszi.Alakváltással egyébként közlekedésünk is hatékonyabbá válhat, és mindenféle extra kihívást is teljesíthetünk, ami még zamatosabbá teszi ezt az amúgy sem szégyenlős produktumot. A jelenetekben, amit a vagány és tökéletesen passzoló jazz zene még szaftosabbá tesz, pedig szintén lehengerlő stílussal és kinetikussággal találkozhatunk, miközben kapkodjuk a fejünket, hogy mi történt éppen. Egyik pillanatról a másikra röppenünk egyik helyszínről a másikra, zúzunk le valamit, idézünk meg valamit, tépjük ki a szívünket, hogy buborékfürdőt vegyünk a felhőkben pillangó nagyasszonyként – mi van?! Mindegy, imádni lehet!

Bayonetta 3 teszt – Két lépést előre, de azért egyet hátra is táncol a bűvös boszi

Bayonettán túl az újonc boszorkánytanoncot, Violát is irányíthatjuk, aki kicsit más stílussal nyomul. Azon kívül, hogy erős antitézise az ikonikus hősnek, egyáltalán nem túlszexualizált, kockás gatyájával és komikus, rajzfilmszerű humorgegjeivel, máshogy is küzd. Kardozik és darts-nyílakkal dobálja a gonoszokat, és arrébbugrás helyett a nehezebben kivitelezhető hárítással aktíválja be a lassítást. Érdekes, hogy kevésbé érzi magát magabiztosnak vele az ember, de ez tudatos, elvégre ő csak tanulja a „szakmát”. Folyton bénázik valamit, és az arcát csapkodja finoman, hogy észhez térjen.

Nagyon sok játékmechanikai elem kerül elő és keveredik, ami kifejezetten szórakoztató.Segítségül Cheshire, egy masszív macska társul, aki kardja elhajításával idézhető meg. Őt nem lehet közvetlenül írányítani, Viola pedig addig ököllel püföli ellenségeit. Ha ez nem lenne elég, Jeanne is játszható egyes speciális, oldalnézetes, kicsit lopakodós, kicsit ugrálós pályákon, de a nagy helyszínekre is el lehet látogatni vele. Nagyon sok játékmechanikai elem kerül elő és keveredik, ami kifejezetten szórakoztató, és remekül passzol ahhoz a pörgős fejkapkodáshoz és állösszeszedegetéshez, ami jellemzi az egészet.

Bayonetta 3 teszt – Két lépést előre, de azért egyet hátra is táncol a bűvös boszi

Amennyire izmos játékmenetben, annyira BÉNA narratívában a Bayonetta 3. Egy dolog az, hogy teljesen kiszámítható, gagyi és zagyva a cselekménye. Az viszont sokkal bosszantóbb, hogy maga Bayonetta karakterét fosztja meg azoktól az említett erényektől, amik őt igazán különlegessé tették. Nem szeretnék belemenni konkrétumokba, de maradjunk annyiban, hogy ezt a bombanőt régen tuti nem kellett volna egy B-kategóriás töltelékkarakternek megmentenie, és az is fix, hogy nem is egy olyanba habarodna bele, aki még a tűsarkúja hegyéig sem érne fel. Édes Bayónk itt önnön magát szembeköpve sztereotípabbá válik, mint az ellene korábban felhozott leghevesebb vádak, és ez a független domina pontosan azt csinálja, amire nem számítasz, de ami talán az elvárt lenne tőle a társadalom szemében, és ez elkeserítő. Ha bírtad a régieket, és lenyomod ezt, rá fogsz jönni, hogy mire gondoltam.

A Bayonetta 3 egy pazar akciójáték.A Bayonetta 3 egy pazar akciójáték, és a Platinum Games egyik, ha nem a legerősebb munkája, amely rengeteg lehetőséget kínál, izgalmas játékmechanika megoldásokat, frappáns eseményeket és lélegzetelállító összecsapásokat. Ehhez társul egy alsó hangon béna, de már-már sértő történet, ami szembeköpi azt a Bayonettát, akibe beleszerethettünk az évek során. Természetesen egy ilyen játékot nem a története miatt játszanak az emberek, de azzal, hogy így lebontanak egy ikont, szíven szúrják a rajongók egy jelentős rétegét.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a ConQuest Entertainmnent biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Elképesztő játékmenet
 • Diverz stílusoknak lehetőséget adó játékmechanikák
 • Ötletesen építi be a játékmenetbe a multiverzumot
Negatívumok
 • A karaktert szembeköpő narratíva
 • Buta cselekmény
 • Technikai gyengeségek

További képek

 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3
 • Bayonetta 3

Bayonetta 3

Platform:

Fejlesztő: PlatinumGames

Kiadó: Nintendo

Megjelenés: 2022. október 28.

» Tovább a játék adatlapjára

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!