25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

News Tower early access próbakör

Hírlapszerkesztő tycoon, amely clickbait cím nélkül is eladja magát.

Írta: Sam Starion

A játékipar valamilyen oknál fogva az újságírók, szerkesztőségek mindennapi életét eddig nem igazán dolgozta fel. Annak idején, 1994-ben a Mad News (még DOS-os környezetben) engedett valamennyi bepillantást ebbe az egyébként izgalmas és rohanó világba, de sem a kilencvenes évekre jellemző tycoon vagy sim játékdömping, sem az azóta eltelt 30 évben megjelenő alkotások nem mutatták be, milyen lehet egy hetilap nyüzsgő szerkesztőségének menedzselése.

News Tower early access próbakör

Talán a 2018-as Headliner: NoviNews az egyetlen hasonló próbálkozás, de az sem a klasszikus tycoon vonalat követte, hanem a hírek emberekre és társadalomra gyakorolt hatását mutatta be. Érdekességképpen említem, hogy a Steamen találtam egy News Tycoon nevű, több, mint 7 éve early access státuszban leledző, láthatóan magára hagyott játékot, amelynek megtekintését semmilyen korosztály számára nem ajánlom, már csak azért sem, mert itt van nekünk a News Tower, amely azon túl, hogy hibátlanul hozza azt a bizonyos tycoon vonalat, példaként is szolgál arra, milyennek kellene lennie egy korai hozzáférésű játéknak manapság.

A nagy gazdasági világválság elején, 1929-ben járunk New Yorkban. Itt kell fel-, vagyis inkább újjáépítenünk hetilapunk szerkesztőségét. A jó öreg Sim Tower mintáját követi a megjelenítés: egy (kezdetben) nem túl magas toronyház áll a rendelkezésünkre, amelyet metszetben látunk. Ennek az épületnek a berendezését, a helyiségek, közfalak kialakítását tekintve szabad kezet kapunk.

News Tower early access próbakör

Elég sokféle munkaállomásra és szobára szükségünk lesz, tekintve, hogy közel 100 évvel ezelőtti újságírásról beszélünk. Információt a távíró-berendezés segítségével szerzünk, amihez általam csak hírfigyelőnek elnevezett személyzet szükségeltetik. Amint ők értesültek az aktuális eseményekről, történésekről, a riporterek kerülnek képbe. Hogy mely eseményt tartjuk hírértékűnek, rajtunk áll. Mi döntjük el, hová szeretnénk riportert küldeni, hogy interjúztasson, nyomozzon, feltárjon, ergo anyagot készítsen. Riportereink maximum három területre specializálódhatnak, tehát kezdetben is legalább kettőre szükségünk lesz, ha politikai, gazdasági, bűnügyi, sport satöbbi híreket szeretnénk megjelentetni lapunkban.

A távíró által begyűjtött infómorzsák csak limitált ideig érhetőek el, tehát ha fel szeretnénk dolgozni egy eseményt, oda el kell utaztatni a riportert, ami szintén idő. Vannak olyan események, ahol már két újságíróra is szükség van, nem beszélve azokról a (valóban megtörtént) eseményekről, amelyeket manapság rendkívülinek vagy breaking newsnak szoktak titulálni. Amikor egy ilyen felbukkan, nagyon gyorsan kell reagálnunk, ha szeretnénk az aktuális héten beszámolni róla.

News Tower early access próbakör

Amikor végeztek riportereink a terepmunkával, visszautaznak a szerkesztőségbe, hogy leadják az anyagot a szerkesztőnek. Onnan továbbmegy a szedőmesterhez, aki a leendő cikk szövege alapján ólombetűkből nyomóformát hoz létre a printhez. Ezen lépések is mind értékes időbe kerülnek, és mivel hetilapot írunk, minden hét vasárnapjáig kész kell lennie számtalan cikknek, hogy nyomtatni és publikálni tudjunk az adott héten.

De még ekkor sem tehetjük ölbe kezeinket, a nyomatómasina üzemeltetéséhez szintén kell egy személy, és értelemszerűen papír is. Természetesen nem csak gépeinknek vannak igényei, munkavállalóink is szeretnének jó körülmények között dolgozni, ergo világos, kellemes, otthonos környezetben, mellékhelyiséggel, étkezési lehetőséggel. Komplett rendszert kell tehát építenünk, alakítanunk, olykor újraterveznünk, hogy végül igazi médiamágnás váljék belőlünk.

News Tower early access próbakör

Komoly befolyásolási tényezővé fogunk válni, hisz mindig rajtunk múlik, milyen eseményekről számolunk be. Mivel az 1920-as években járunk, a politika és a maffia is elég jelentős szereplő, a felső tízezerről nem beszélve. A játékban lehetőségünk van ezekkel a csoportokkal jóban lenni, ugyanis időnként kérhetnek tőlünk szívességet, például egy-egy hír elhallgatását (magyarul nem írunk róla). Rossz fát is tehetünk a tűzre, ami eredményezhet jobb esetben pereskedést, rosszabb esetben nehézfiúk megjelenését a szerkesztőségben, akik előszeretettel verik szét a berendezéseinket és vegzálják alkalmazottainkat.

Olvasottságunk természetesen a megjelentetett cikkeken múlik, de New York egyes városrészeiben eltérő tematikájú hírek érdeklik az embereket, szóval a módszeres terjeszkedés fontos. A felső tízezer megnyeréséhez például a szórakoztatóipari hírek, pletykák, botrányok előtérbe helyezése szükséges. Ahogy növekszik befolyásunk, egyre több lehetőség nyílik meg előttünk. Egy idő után fizethetünk biztonsági őrt, lesznek ügyvédeink, kaphatunk utazási kedvezményt, feloldhatunk kiegészítő berendezéseket, bővíthetjük a munkaállomások számát.

News Tower early access próbakör

Millió dolgot tudnék még írni a News Towerről, de early access címhez képest már így is hosszúra nyúlt ez a cikk. Nem véletlen, ugyanis tartalom bőven van a játékban. Olyannyira nincs hiányérzetem, hogy ebben a formában simán teljes értékű alkotásnak merem nevezni a News Towert. A grafika kellemes és játékos, a zene, a hangulat magáért beszél, a játékmenet pedig teljesen készen van. Optimalizált, bugmentes, mi kell még? Bár minden korai hozzáférésű játék ilyen lenne! Nem tagadom, engem teljesen megvett.

A korai verzió egyébként mindössze három évet ölel fel, 1932-ig tudunk játszani egyelőre. A fejlesztők által publikált roadmap szerint még idén bővül a játék többek közt időjárási jelentésekkel, tőzsdei hírekkel, fotóssal, keresztrejtvénnyel és egy sor egyébbel. Aki kedvet kapott a News Towerhez (remélem, sokan), azoknak jó hír, hogy elérhető belőle demo verzió is, de a jelenlegi 20 euros árat is bőven megéri.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • News Tower
  • News Tower
  • News Tower
  • News Tower
  • News Tower
  • News Tower
  • News Tower

News Tower

Platform:

Fejlesztő: Studio Nul Games

Kiadó: Twin Sails Interactive

Megjelenés: 2024. február 13. (korai hozzáférés)

» Tovább a játék adatlapjára

Sam Starion

Sam Starion
PC-párti fotelstratéga, aki a kilencvenes évek közepe óta játszik videojátékokkal. Kedvencei a háborús taktikai játékok, RTS-ek, szimulátorok. Minél realisztikusabb, annál jobb!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!