25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Glorious GMMK 2 billentyűzetteszt – LEGO, csak másképp

A billentyűzet, amelynek minden porcikáját kicserélheted.

Írta: Sityi

Glorious GMMK 2 billentyűzetteszt – LEGO, csak másképp

2016-ban dobta piacra a Glorious a GMMK billentyűzetét, amely a világ első moduláris mechanikus billentyűzete volt: a kupakokon kívül a kapcsolók is cserélhetőek lettek, méghozzá forrasztás nélkül. Mára már elég fontos extra lett ez sokaknál, a Glorious pedig nagy örömmel szolgálja ki a közönségét: az előre összeállított billentyűzeteken kívül aki szeretné, vehet akár barebone alapot is, amelybe utána maga kérhet szíve és ujja óhajának megfelelő kapcsolókat és kupakokat – de ha nagyon egyedit szeretne, még akár a kapcsolótartó lapot is cserélheti. Nálam a klasszikus GMMK utódja, a rendkívül fantáziadús elnevezésű Glorious GMMK 2 járt, abból is a 96%-os méretű fekete, US kiosztású, a Glorious saját Fox kapcsolóival szerelve.

Az a 4% méretcsökkentés nem tűnik soknak, pedig az: egy TKL billentyűzetnél alig szélesebb ez a modell. Itt a középső sziget a nyilakkal és a hat egyéb irányítógomb került átrendezésre: a nyilak a fő billentyűk és a numerikus pad közé ékelődtek be és csípték ki belőlük a maguk helyét, míg az Insert, Delete, Page Up és Page Down gombok a numerikus rész fölé költöztek. A Home és az End eltűnt látszólag, de kikapcsolt Num Lock esetén ott van azért... Szokni tehát kell egy kicsit, de hagyományos billentyűzetről jövőknek nem jelent akkora sokkot, mint egy 65 vagy 60%-os klaviatúra. És (nekem legalábbis) nem mellesleg pont befér a monitorállványom két lába közé, így könnyedén tudok helyet csinálni a laptopomnak az asztalomon.

Glorious GMMK 2 billentyűzetteszt – LEGO, csak másképp

Ahogy említettem, Fox kapcsolókkal szerelték ezt a konkrét példányt, amit ráadásul megkentek, így vajsimán és csendesen jár. 2 grammal nagyobb nyomást kell kifejteni gépelésnél rá összehasonlítva a szintén saját lineáris Lynx-szel, ott 43 g elég – jó kérdés, számít-e ez igazából. A gépelési élmény nagyon kellemes vele, játék közben pedig a precizitása domborodik ki.

A dobozból, amikor kicsomagoltam, meglepődtem: a kis mérethez azért tekintélyes tömeg társul, 1,25 kg a gyári adatok szerint. A mellékelt harisnyázott kábel lecsatolható magáról az eszközről, és szerencsére szabványos Type-C–Type-A. No meg jó merev... Itt azért nem baj, egérnél morognék.

Glorious GMMK 2 billentyűzetteszt – LEGO, csak másképp

Bár az RGB fotonágyú beállításait lényegében billentyűkombinációkkal is elvégezhetjük, a komolyabb beállításokhoz elő kell venni a Glorious Core szoftvert. Szerencsére könnyen kezelhető, sokoldalú – és nem kell, hogy állandóan fusson, mert a beállításokat szépen a billentyűzet saját mikrokontrollerébe tölti. Ha pedig saját fiókot hozunk létre (ami egyébként teljesen opcionális), akkor a profiljainkat a felhőbe szinkronizálhatjuk, és más gépeken bejelentkezve is lehívhatjuk.

Az Overwatch 2 tesztköröm alatt talán az 1000 Hz-re tolt USB-s frissítés miatt is nagyon harapósnak bizonyult – mintha kiélesedtek volna kicsit a reflexeim, és a játék is jobban ment. Lúcióval elég komolyan kell mozogni, a falon rohanás meg sok ugrálással jár: nem kíméltem a szóközt egy kicsit sem – természetesen bírta. A PlayStation 5-nek se volt ellene kifogása, meg tudtam jól kergetni a Call of Duty rosszfiúit is (képességeimhez mérten alaposan).

Glorious GMMK 2 billentyűzetteszt – LEGO, csak másképp

A billentyűzethez kaptam még egy csuklótámaszt is, igaz, véletlenül a billentyűzetnél kisebbet raktak a dobozba, a 60-65%-os billentyűzetekhez szánt Compact verziót, ami ehhez sajnos kissé keskeny. Viszont az kiderült ezzel is, hogy megfelelő méretben egész jó lenne: bár keménynek tűnik megnyomkodva, de valójában jól tartja a csuklót és kényelmes. A másik extra, ami a csomagban lapult, egy sapkakiszedő eszköz. Bár magához a GMMK 2-höz jár egy alap (és kicsi) sapka- és egy kapcsolókiszedő; ez annyiban praktikusabb, hogy hosszú nyele van, így valamivel kényelmesebb használni (talán tartósabb is, mert maga a sapkát kiszedő rész erős, aranyozott drótból van).

Glorious GMMK 2 billentyűzetteszt – LEGO, csak másképp

Ha valami miatt némi szó érheti a ház elejét, az az árazás. Maga az előre összeállított GMMK 2 árában van a piac többi konkurens termékéhez képest (a Glorious oldalán 119,99 USD – kb. 45000 Ft –, míg billentyűsapkák nélkül 79,99 dollárba – kb. 30000 forintba – kerül), az extrák azok, amelyek kissé magasnak tűnnek, még akkor is, ha a minőségre nem lehet panasz (pl. 36 db előkent kapcsoló kb. 13000 Ft a hivatalos oldalon, de egy szett kupak is kb. innen indul és kúszik akár 20000 Ft fölé). Szóval igen, kellemes lehetőségeink vannak teljesen testre szabni a billentyűzetünk, csak épp simán erre lehet költeni a billentyűzet árát még egyszer (minimum). De az tény, hogy amit így kaphatunk, az tényleg a miénk, nekünk készült, mi raktuk össze. Ez utóbbi önmagában is egy élmény.

A bemutatott terméket a Glorious biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!