Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» A Magyar történelem - Aki Magyar Állampolgárnak érzi magát írjon!

9789 levél
Válasz 05.02.23. 14:29 #86
Gillette
Hát nem azért de ebben a kérdésben pont nem egy olasz tudós(?)nő vélemény az amire sokat adnék. Hogy jön ő egyáltalán a magyar nyelvhez?
"Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" Arnaud Amaury (1209)
332 levél
Válasz 05.02.23. 14:19 #85
Bagaméri
Én oroszul tanulok
"Ezt a vad mezőt ismerem, ez a magyar Ugar"
2705 levél
Válasz 05.02.23. 14:13 #84
hadzsi
Azért a fizika és a nyelvészet kicsit különböző dolog. Én csak arról beszélek, hogy a hivatalos álláspont szerint nincs apelláta mi a finnugor nyelvcsaládba tartozunk és a finnek a rokonaink és ezzel ellentétes vélemény netán a kételkedés az már amolyan rózsaszínű álom. Erre épül az oktatásunk is itthon. Ha most mindez kiderül az kb. olyan lenne, mint amikor Carlo Castanedaról kiderült, hogy a Don Juan tanításai c. könyvéhez alapul szolgáló kutatásokat soha nem is csinálta meg és soha nem járt terepen. Szóvalk blama lenne, hogy a magyar tudományos körök annyira vakok és szemellenzősök voltak, hogy jött egy olasz nőce és lesöpörte az asztalról az egészet. Iszonyatosan sok mindent újra kéne akkor gondolni, hiszen egy tudomány épül a finnugor rokonságra.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
2705 levél
Válasz 05.02.23. 14:05 #83
hadzsi
Isten ments, hogy mégegyszer a nyakamba add a hülyeségeimet. Én már visszaolvastam és hát szerintem...node hagyjuk ezt!
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
298 levél
Válasz 05.02.23. 14:05 #82
davide
Egyebkent ha megdölne is a finnugor elmelet, ettöl miert felnenek a mostani tudosok? Miert, ha a relativitaselmelet megdölne kirugnanak minden fizikust aki eddig elhitte? Egyebkent igenis vannak konferenciak es tudomanyos vitak pl a szegedi sztyeppe konferencia is nagyon hires. Amugy annak ellenere hogy nem nyelvrokonunk a török, turkologiaban a vilag elvonalaban vagyunk.
Vally-nak:
Tesom finn szakos, most epp odakinn ösztöndijas, ha akarod irj neki mailt:bogusz_bozsaky@yahoo.co.uk
4176 levél
Válasz 05.02.23. 13:57 #81
gothmog
Semmi gond.

Szerintem a kételkedés az egyik leghasznosabb emberi tulajdonság. Tehát azzal sincs semmi gond, ha valaki kételkedik pl. a finn-magyar nyelvi rokonságban. Amíg egyértelműen be nem bizonyosodik (már ha egyszer be fog egyáltalán), hogy mi is az igazság, addig minden tudományosan megalapozott ötlet csak hasznos lehet, mert vitára és újbóli átbeszélésekre ad okot. Ezek pedig új apektusból világíthatnak meg már amúgy ismert dolgokat, és előrébb vihetik az egész megismerési folyamatot.

Neked csak azért írtam, amit írtam, mert az antropológiai utalásaid nem voltak korrektek. Az igazság az, hogy már nem is emlékszem, hogy mit írtál (persze amikor válaszoltam, akkor még az eszemben volt), de majd visszaolvasok és megnézem még egyszer
Endure. In enduring, grow strong.
1129 levél
Válasz 05.02.23. 13:53 #80
Lelnet
Nekünk is azt kellett olvasni...
"Tábornok úrhoz jön a sürgöny, hogy a berberek elfoglalták a Fasszalbasz fennsíkot." - fisher99
2705 levél
Válasz 05.02.23. 13:52 #79
hadzsi
Hát abban biztos vagyok, hogy az itteni professzoroknak lesz hozzá pár szavuk mert erre alapozódik az egész egzisztenciájuk.Más elméletet még csak meghallgatni sem nagyon akarnak, de még csak vitába bonyolódni se. Ez azért, ha más nem - ahogy az angol mondja - szöszpísösz!Na jó befejeztem.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
2705 levél
Válasz 05.02.23. 13:48 #78
hadzsi
Oké valószínűleg igazad van. Én ebben a témában eléggé félművelt vagyok, csak innen onnan szedek információkat, azonban velem lehet a baj, szerintem rosszul interpretálom őket vagy csak dezinformálok. Én azért kiváncsi vagyok az olasz nő előadására is a témában. Mindenesetre nekem nem száz ez a finnugor cuccos. Ha már csak abból indulok ki, hogy azzal a módszerrel vizsgálták eddig ezt az ún. "nyelvcsaládot", amivel egy attól szögesen eltérőt már az is difi. Ez anno szerintem még a pozitivizmus hibája. Na mindegy lehet megint hülyeséget beszéltem. Ilyenkor jön az a szép mondás, hogy mindenki maradjon meg a saját kaptafájánál - vagy valami ilyesmi, de asztalról szó van benne - de nekem valami akkor is bűzlik. Lehet hogy csak a rokonság?
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
9771 levél
Válasz 05.02.23. 13:26 #77
vally
Tanul valaki (rajtam kívül) finnül?
Sose vitatkozz idiótákkal, mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
4176 levél
Válasz 05.02.23. 12:57 #76
gothmog
Erről én is hallottam már! Mármint arról, hogy azok a szavak, melyek legkorábban megjelennek egy nyelv születésekor (testrészek, rokonsági viszonyokat leíró kifejezések, élelemtípusok stb.) nagyon hasonlók, sőt, ezt egy másik topikban le is írtam már.
Ez egyébként csak annyit bizonyít, hogy az a népcsoport, mely a mai magyar nyelvnek ezen szavakat "adta", valamikor földrajzilag közelségben élt és kulturális kapcsolatban állt azzal a népcsoporttal, vagy csoportokkal, ami (amik) mondjuk a finnugor rokonsági körbe tartozó egyéb népek nyelvének hasonszőrű szavait adták.
Azt szerintem senki sem állítja, hogy valamikor egy nép voltunk (a magyar és a finn), csak kettéváltunk, meg ilyesmik. Emlékszem, általános iskolás koromban még csupa ilyesmikről kellett olvasnunk.
Ez már csak azért sem lehet így, mert a mai magyarság összetétele ( tehát akikre azt mondjuk, hogy magyarok) nagyon vegyes, már a honfoglalás korában is rengetegféle nép (maradványnépességek) éltek a Kárpát-medencében, úgyhogy az ilyen, igaz szittyák meg hunok vagyunk típusú dolgok (ez nem neked szól, davide, csak leírom már, ha nekikezdtem) ordináré baromságok.
Endure. In enduring, grow strong.
298 levél
Válasz 05.02.23. 12:41 #75
davide
Hat kicsit visszaolvasgatva jo sok hülyeseget irtok össze. Sajna meg kell nyugtassalak titeket a finnugor rokonsag İGAZ! A finnekkel közös szavaink mind az alapszokincshez tartoznak(ezek a rokonsagi terminologiak, testreszelnevezesek, alapigek). A török jövevenyszavak bar többsegben vannak, mind mind olyan temahoz tartoznak ami csakis azt bizonyitja, velük kesöbb talalkoztunk. Egyebkent a finnugor rokonsagunk nyelveszeti körökben egyaltalan nem vitatott. Azt hogy mas tudosok, föleg törteneszek nem akarnak vele egyeterteni csak az ö hianyossaguk.
Amit az agglutinalo (ragokat a szo vegere rakjak)nyelvekröl irtatok szinten nagy baromsag rengeteg agglutinalo nyelv letezik meg a magyaron kivül, amugy ez nyelvrokonsag bizonytasara sovanyka erv.
Jomagam altajisztika szakos vagyok, jelenleg törökorszagban ösztöndijas. Kivancsian varjuk az olasz professzor elöadasat, bar asszem az itthoni profoknak is lesz meg hozzaszolasa ehez az elöadashoz es van egy olyan erzesem, hogy darabokra fogjak szedni az elmeletet.
1189 levél
Válasz 05.02.23. 10:53 #74
Ödön
ezek szerint te sem olvastál figyelmesen! minek kellett felhozni egy ilyen magyartalan topicot? ha már végre egyszer elsüllyedt, minek ezt felhánytorgatni! egyébként aki ide ír, és nem zavarja ez a dolog, tényleg nézzen magába! (írtam, hogy akinek nem inge...)
DE a hülye topicnév miatt aztán jön a sok hülye, aki magyar állampolgárnak érzi magát, mint porker, ami viszont már 2005-ben történt! ennyit a magyarságtudatról...
1719 levél
Válasz 05.02.23. 10:40 #73
TheHolyOne
Akkor nem olvastál elég figyelmesen, mert a vita a 43. hozzászólásról szól és nem arról, hogy Aki Magyar Állampolgárnak érzi magát írjon. A 45. hozzászólásban pedig megmagyarázta pres kolléga, hogy miért pont ebbe került bemásolásra a 43. hsz. Ha pedig az 5 évvel ezelőtti hozzászólókat akarod leugatni, akkor azt tedd a válasz gombbal, mert elég zavaró egy értelmes vita közepén a te okosságaidat olvasni. Arról nem is beszélve, hogy kb annyi értelme van, mint amikor a kutyák a holdat ugatják.
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"
1189 levél
Válasz 05.02.23. 10:34 #72
Ödön
átolvastam miről volt szó, de de hiába próbálod itt ilyenekkel elkenni a dolgot! a részemről ez nem észosztás! aki nem érzi magyarnak magát, az a szememben a nullával egyenlő, és ez igaz ezekszerint rád is! mélységesen felháborít, hogy ilyesmi történik itt! (egyébként írtam, hogy akinek nem inge...,szóval ezek szerint te se érzed magad magyarnak, csak magyar állampolgárnak. kíváncsi lennék, azt hogy lehet egyáltalán?)
1719 levél
Válasz 05.02.23. 10:26 #71
TheHolyOne
Te vagy a szánalmas, hogy el sem olvasod miről van szó, de azért osztod az észt.
ÉRTELEMZSÁK!! (by XeLaR)
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"
4176 levél
Válasz 05.02.23. 10:22 #70
gothmog
hadzsi!

Minden tiszteletem a tiéd, de az antropológiai dolgokat ne erőltesd, mert már elég sok sületlenséget sikerült itt összehoznod a témában.
Mondja ezt neked egy antropológus!
Endure. In enduring, grow strong.
1189 levél
Válasz 05.02.23. 09:38 #69
Ödön
Mekkora nagy faszok vagytok! mi az, hogy vki MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRNAK érzi magát? ez egy jogi státusz, semmi más. aki csak magyar állampolgárnak érzi magát, és még büszkén hirdeti is, az nézzen mélyen magába. itt van pl. porker, aki ezt tök örömmel ide is írta! az hogy vki magyarnak érezze magát, már gáz? szerencsére még vannak rajtatok kívül, aki MAGYARNAK érzi magát! na és mi van a külföldön élő magyarokkal? ők nem is írhatnak ide? (remélem nem is akarnak majd!) Szánalmasak vagytok mind! (akinek nem inge, ne vegye magára, de azért mindenképp gondolkozzon el rajta, minek is tartja magát! a topic nyitója viszont mindenképp jobban teszi, ha ezután eltakarodik innen!)
9789 levél
Válasz 05.02.22. 22:40 #68
Gillette
Az angol és az olasz kultúra között sincs hasonlóság mégis nyelvrokonok.
"Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" Arnaud Amaury (1209)
2705 levél
Válasz 05.02.22. 22:32 #67
hadzsi
A közvetlen bizonyíték az a 100 szó! Sem antropológiailag sem egyéb kultúrális dologban nem egyezünk a finnekkel, de még az ugor nyelvcsalád tagjaival sem igazán. U.e. egyezést lehet mondani a mongolokkal kapcsolatban is, de ott legalább van antropológiai egyezés. Szóval én nem azt mondom, hogy ezzel az állítólagos nyelvcsalád szarszsággal ne lett volna kapcsolata a magyarságnak, de hogy innen származzunk ezt pont a közvetett bizonyítékok cáfolják. Ugyanis az antropológiai sajátosságok sokkal később halványulnak el, legyen bármilyen keveredés is a népek közt. Ráadásul azt hiszem épp egy az ELTE mongológiai tanszékén tanító illető talált egy olyan csoportot Mongóliai expedíciói során, melyeknél mind nyelvben, mind kultúrálisan, mind antropológiailag kísérteties az egyezés. No akkor hol az igazság? Én azt hiszem nem a finnugor nyelvrokonságban kell keresni.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
9789 levél
Válasz 05.02.22. 22:26 #66
Gillette
A nyelvtani rendszer hasonlósága
Csak pár példát sorolok föl, amelyek majd minden finnugor nyelvre igazak: nincsenek nyelvtani nemek, számnév után egyes szám áll (míg például angolban two books), a páros testrészeket egyes számban említjük (félszemű, reszket a kezem), nincs birtoklást kifejező ige (mint az angol have). A képzők, jelek, személyragok garmadája kimutathatóan közös eredetű vagy hasonlóan megalkotott.
"Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" Arnaud Amaury (1209)
9789 levél
Válasz 05.02.22. 22:07 #65
Gillette
Az, hogy nincs ilyen személyes vélemény. Nem néztem utána csak sztem nincsen.
Viszont szted van. Melyik?
"Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" Arnaud Amaury (1209)
1129 levél
Válasz 05.02.22. 21:56 #64
Lelnet
"Akkor érdeklődve várom azon más nyelveket amik úgy toldalékolnak mint mi. Meg merem kockáztatni, hogy nincs ilyen."
Ha nincs ilyen, akkor miről beszélünk?
"Tábornok úrhoz jön a sürgöny, hogy a berberek elfoglalták a Fasszalbasz fennsíkot." - fisher99
9789 levél
Válasz 05.02.22. 21:53 #63
Gillette
Akkor érdeklődve várom azon más nyelveket amik úgy toldalékolnak mint mi. Meg merem kockáztatni, hogy nincs ilyen. Persze ez nem támasztja alá, hogy egy nyelvcsalád tagjai vagyunk csak egyszerűen túl sok a közvetett bizonyíték ahoz, hogy ne vegyük komolyan.
"Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" Arnaud Amaury (1209)
2705 levél
Válasz 05.02.22. 21:48 #62
hadzsi
Igen, de én kétlem, hogy 100 ún. alapszó - mi az, hogy alapszó?? - nem alapozhat meg egy ilyen elméletet. A ragozással kapcsolatban meg egyetértek lelnettel.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
1129 levél
Válasz 05.02.22. 21:41 #61
Lelnet
Sőt, nyílván vannak más nyelvek is, amik hasonlóak.
"Tábornok úrhoz jön a sürgöny, hogy a berberek elfoglalták a Fasszalbasz fennsíkot." - fisher99
9789 levél
Válasz 05.02.22. 20:13 #60
Gillette
Az a 100 alapszó valahogy csak oda került nem? Ha semmi közünk nem lenne egymáshoz akkor még ezek se lennének.
De én főleg a toldalékolásra, ragozásra gondoltam. A legtöbb nyelvben a toldalékok és ragok mind a szó előtt vannak míg a finnben és a magyarban a szó után a szóhoz csatolva. PL. De a nővérem jobban otthon van a témában. Majd megkérem meséljen egy kicsit.
"Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" Arnaud Amaury (1209)
2705 levél
Válasz 05.02.22. 20:12 #59
hadzsi
Hát nem tudom. Mindenesetre igen sok dologban igazad van. De a múltal foglalkozni kell, különben nem marad jövőnk amivel foglalkozhatnánk. Múlt nélkül ugyanis nem érünk semmit.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
5255 levél
Válasz 05.02.22. 20:07 #58
Pras
Tudtommal a jelenlegi legbiztosabbnak a türk nyelvcsalád(?) (passzolom, hogy nyelvcsalád-e, a lényeg, hogy türk ) tűnik, a problémák ott kezdődnek, hogy a szó elszáll...
Érdekes érvelési módszerrel egyébként néhány magasabbszintű intelligencia azt is bebizonyította már, hogy a japók, a maják és a mezopotámiai kultúrák mellett mi vagyunk a negyedik ősi nép. Lásd pl. Ur városa, vagy Kis, sötöbö, amelyek tagadhatatlan rokonságban állnak a magyar szavak hangalakjával. Ja igen, meg hogy az Orionról jöttünk.
Egyébként szerintem olykor inkább azzal kéne foglalkozni, hogy milyen LESZ a nyelv, mint a múlttal szélmalomharcot vívni. Naná, hogy nincs teljes mértékben igazam, de egyre erősödik bennem ez a gondolat, amikor pl. osztálytársam röhögés helyett elereszt egy "lol"-t...
2705 levél
Válasz 05.02.22. 20:04 #57
hadzsi
Mire alapozod ezt? Arra a száz "alapszóra"? Mi olyan közös a nyelvtanunkban? Egyébként sem mi vagyunk azok akik kizárják, hanem pl. finn nyelvészek, meg most már egyre több nemzetközileg is - az alant leírtak szerint - elismert nyelvész. Mert nem ez a nő volt az első, aki ezt mondta ki. Csakhát, ha valakinek a fejébe ezt 20x éven keresztül sulykolják nehezen hiszi el, hogy amit eddig mondtak az nem az igazság vagy nem a teljes igazság. Olyan nehéz lehet elválni ettől az elmélettől, amiben már az "atyafiaink" sem hisznek, mert nekik is büdös.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
9789 levél
Válasz 05.02.22. 19:57 #56
Gillette
Sztem buta dolog kizárni, hogy a finnugor nyelvcsalád tagja vagyonk. Lehet, hogy közös szavaink nincsnek, de a nyelvtanunkban nagyon sok közös vonás van a finnekével.
"Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" Arnaud Amaury (1209)
2705 levél
Válasz 05.02.22. 19:52 #55
hadzsi
Olvastatok már a magyar koronáról "szentségtörő" elméleteket? Itt konkrétan a Pap Gábor féle elméletre gondolok, mely szerint a korona soha nem állt két részletből, egy nemzetnek sem volt ilyen jellegű krornája, mely ilyen funkciót töltött volna be, stb, stb. Ha valakit érdekel szivesen mesélek egy kicsit róla!
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
8000 levél
Válasz 05.02.22. 19:39 #54
Porker
És a Liliom és holló c. könyv volt hozzá a kötelező könyv?Mert akkor azon tesóm is versenyzett.
Levágtunk egy disznót, de úgy tűnik, senki sem kér szalonnát. | 2004.03.27. - 2012.08.31.
2705 levél
Válasz 05.02.22. 18:37 #53
hadzsi
Áhhh...valószínűleg történelemből ismeri a II.VH-t mert "ottan sok jó játékkal lehet játszani,mer" vót géppityu" aztán innentől kezdve a feje mintha kiürülne. Debilnek hiába mondasz bármit is. Egyszerűen csak le kéne fejelni, mint tót a vakablakot.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
332 levél
Válasz 05.02.22. 18:34 #52
Bagaméri
Én most vettem részt a töriverseny megyei fordulóján, ami a vegyesházi királyok időszakát(1301-1526) öleli föl. Elég érdekes tanulmányozzátok
"Ezt a vad mezőt ismerem, ez a magyar Ugar"
4156 levél
Válasz 05.02.22. 18:26 #51
pres
Mint már alant megjegyeztem volt, nem ecélból upoltam, csak azért, mert nem találtam megfelelő topicot a bevágásra, és ellentétben a magadfajtákkal nem kezdtem el a saját topicjaimmal floodolni a fórumot
Fuck it Dude let`s go bowlin`
6215 levél
Válasz 05.02.22. 18:16 #50
CamelX
Kifejezetten nem érzem magam magyar állampolgárnak... habár az vagyok, ezért írok
I am the architect of my own destruction.
2705 levél
Válasz 05.02.22. 18:02 #49
hadzsi
Én ebben sem lennék teljesen biztos. Amiben biztos vagyok, hogy a magyarok teljesen egyedülálló nép, nemcsak Európában, de az egész világon. Tele vagyunk misztikummal még saját magunk számára is. hála az istennek, hogy talán a gyermekem már nem fogja azt a sok faszságot tanulni az eredetünkről, mint mi. Már vannak jelei az idei történelemkönyvekben.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
8000 levél
Válasz 05.02.22. 17:56 #48
Porker
Magyar állampolgárnak érzem magam.Írok.
Levágtunk egy disznót, de úgy tűnik, senki sem kér szalonnát. | 2004.03.27. - 2012.08.31.
4370 levél
Válasz 05.02.22. 17:53 #47
Kalwa
Ezt már nagyon régen tudjuk, hogy semmi közünk ehhez. Mi magyarok a szittyákhoz tartozunk. Rokonságban állunk a perzsákkal és a mongolokkal is.
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
2705 levél
Válasz 05.02.22. 17:51 #46
hadzsi
Ezt normálisan tájékozott emberek már kb. 10 éve mondják. A finnek is nevetségesnek találják ezt az egészet csak mi fújjuk fel ezt ennyire. Sajnovics könyvét egyébként olvasta már valaki. Én még nem találkoztam olyan élő emberrel, aki olvasott volna valaha is egy sort az eredeti műből. Megjegyzem nyelvésszel sem. Az a könyv egy rejtély, mindig csak hivatkoznak rá, de még soha nem jelent meg mondjuk reprint vagy új kiadásban szerény tudomásom szerint. Az egészben az a vicces, hogy ezt a "hallszagú atyafiságot" a Habsburgok tukmálták ránk. Végre azért a magyar tudományos közélet is kezdi belátni, hogy nem feltétlenül a régi beidegződések a jók, mert akkor a tudományos világ kiröhög minket, ahogy teszi ezt most is. A finnek meg együtt röhögnek velük. Csak sajnos hazánkban elég sok "tudós" egzisztenciáját veszélyezteti egy ilyen dolog, úgyhogy még pár évtizedig ez nem nagyon fog közszájon forogni. Az illetékesek ugyanis nagyon jól takargatják a szennyest.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
4156 levél
Válasz 05.02.22. 17:10 #45
pres
Én csak érdwekességképpen írtam. Kíváncsi vagyok én is.

Sajnos nem találtam jobb topicot...
Fuck it Dude let`s go bowlin`
1719 levél
Válasz 05.02.22. 16:49 #44
TheHolyOne
"A magyaroknak is be fogja bizonyítani, hogy nyelvük finnugor eredete elavult, téves."

Na erre kíváncsi leszek.
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"
4156 levél
Válasz 05.02.22. 16:40 #43
pres
NINCSEN URÁLI FINN-UGOR NYELVCSALÁD !
http://www.kirj.ee/esi-l-lu/l37-2-1.pdf

Holland nyelvészek elfogadták, hogy nincsen uráli/finn-ugor nyelvcsalád.
[11/18/2004] Angela Marcantonio professzor sikeres eloadása az
Amszterdami Egyetemen. 2004. november 12-én Angela Marcantonio professzor a
Római "La Sapienza" Egyetem tanára az Amszterdami Egyetem Nyelvtudományi
Intézetében vendégeloadást tartott.

Az olasz professzorno kifejtette, hogy szerinte a finn-ugor
nyelvrokonság kitalált hagyomány. Nem lehet az ún. finnugor nyelveket ágrajz
modellben csoportosítani.
Nem létezik ugor nyelvcsoport sem. Véleménye szerint a magyar lényegesen
eltér a többi finnségi nyelvektol. Lehet, hogy Sajnovics János az ö idejében
komoly kutatónak számított, de mai tudományos mércével mérve az ö
magyar-lapp szóegyeztetései nem felelnek meg a tudományos igényeknek. Sem
Sajnovicsra, sem Gyarmathyra nem lehet hivatkozni, mint a finnugor
nyelvtudomány megalapítója. Az olasz nyelvésznek nincsen túl jó véleménye
honfitársa, Alinei professzor etruszk-magyar szófejtegetéseirol sem, de
Sajnovicsékhez képest Alinei munkája sokkal
megbízhatóbbnak tunik.

A tanárnö kifejtette, hogy az igazi probléma az összehasonlító
módszerben rejlik, amit elöször az indo-európai nyelvcsaládra alkalmaztak. A
rendszer túlgenerál, emiatt nincsen tudományos értéke. Túl sok
hangszabályra, túl sok kivételre van szükség ahhoz, hogy csak néhány
szópárhuzamot lehessen levezetni. Ezt sztatisztikai alapon ki lehet mutatni.
Óriási nyelvészeti apparátusra van szükség, hogy a kb. TÍZ (!) magyar-finn
szópárhuzamot tudjuk levezetni.

A professzorhölgy az összehasonlító módszer túlkapásait indo-európai
nyelvek segítségével mutatta be. A nagylendületu eloadást élénk vita
követte. Az Amszterdami Egyetem fonológiai tanára, Norval Smith elismerte,
hogy Marcantonio professzornak igaza van, ami az uráli/finnugor nyelvcsalád
nem-létét illeti.
Marcantonio professzor jövore tervez eloadást tartani Magyarországon. A
magyaroknak is be fogja bizonyítani, hogy nyelvük finnugor eredete elavult,
téves.
Fuck it Dude let`s go bowlin`
5959 levél
Válasz 01.09.16. 19:36 #42
Mephisto
akkor szűkösebben fogalmazva: jöttünk és most itt vagyunk. Így jó?
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
1892 levél
Válasz 01.09.08. 20:26 #41
Trafikos
bla-bla-bla
losztmucsacsosz
897 levél
Válasz 01.09.08. 19:57 #40
Csokistej
Mindegy, vita helyett inkább vitatkozzunk, de akkor eleink történetéről. Szóval valószínüleg egy török, avar népcsoporttól származunk, legelső magyar (onogur) testvéreink a 2. avar hullám idején, 650k érkezhettek az országba, max a Duna vonaláig (Lehel kürtje stb) Mivel 890es években kedvezőtlenné vált az Etelközben való élet (vándorló, állattenyésztő nép voltunk, elfogyott a legelő) a vérszerződést követően 7 magyar és 3 idegen törzs 895-ben elindultak. Az első csapatok Belső-Magyarországra még 895-ben érkeztek, azonban az utolsól csak egy évvel később. Székhelyük vszínüleg Buda és környéke lehetett (Békásmegyer: Megyer) Mivel nincs feljegyzés őslakosokkal való csatákról, valószínüleg megbeszélt bevonulás volt, csatlakozak a 895-ös csapataink a korábban megérkezőkhöz (csataák ekkor csak Bizánccal voltak, kis támadások, majd 907-ben a Pozsonyi csata) A Székelyek vszínüleg az eslő magyar csapattal jöttek, és már akkor, mint a később érkezők fogadóbizottsága, határőrként letelepedtek Erdély keleti részén (elszigetelődtek ekkor mind a Dunai, mind a még etelközi magyaroktól, saját kultúrájukat több mint 200 évíg, a 895-os magyar hullámig fejleszthették saját igényük szerint)

Nem volt a határ körül gyep, azaz független terület, az ország határára az uralkodók (Árpád és követői) idegen vagy szövetséges népeket telepítettek. A 907-es pozsonyi csatával vívtuk ki hírnevünket és ekkor szélesedett ki a határ az ENSZ folyóig (egyesek szerint még Bécs is a miénk volt egy ideig, magyar ősi vallási kegyhelyeket találtak, ami ottani falukra utal, mindez persze az Államalapítás előttről)

A Kalandozások nem kutató, hülye hadjáratok voltak, az egykori Avar (Hun stb) Birodalom kincseit a Frank Királyság elvitte, ezekért és a névjegyünk letételéért mentek a kalandozások. Mivel a kincseket megszereztük, így sem a 933-as, se a 955-ös szövetséges győzelem nem járt magyar vereséggel: visszavonultunk, mert meg volt, amiért jöttünk.

A fenti a ma újonnan, általánosan kedvelt történet, de sokminden nem bizonyított ebből. Az is lehet, hogy az Etelköz volt az őshaza, de az is megeshet, hogy az Etelköz nem is volt állomás a vándorlások idején. Ami viszont a Kárpát-medencében való kezdettől való ittlét mellet szól, az az, hogy ma egyre bizosabb az, hogy NEM volt az 5. és 10. század között kelet-nyugati népvándorlás, azaz a mozgások, csak helyi népcserék voltak, vagy csak a vezetőség változtatott helyett, nincs egyszerűen bizonyítél arra, hogy tömegével, népek százai vándoroltak volna az Urál vagy Mongólia vidékéről, ez bármennyire is furcsán hangzik, téllen nem valószínű, hogy lett volna népvándorlás. Az észak-déli germán (gót, brit, longobárd, frank stb) népek ugyan úgy szóródtak szét, mint a szlávok, egy pontból rajzottak ki (germánok főleg dél fele).

Az arab és viking támadások sem váltottak ki népmozgásokat, mivel ezek kis létszámú, fosztogató csapatok voltak, akik mindig visszatértek hazájukba. Ennek nyoma volt: Bizánc felől hazánk déli történelmi határát a Duna és Tisza találkozásánál HITÜKET MEGTARTOTT MUZULMÁNOK éltek még a 12. században is, ugyan így számos falu (főleg dél-keleten) volt ortodox, görög-katolikus vallású, sőt, Koppány híveinek leszármazottai szintén délkeleten sokáig törzsi vallásban életk (ezért lettek kiskirályok, ezért bomlott fel az Árpád-ház)

A lényeg, hogy a mai őstörténet és Magyar Államalapítást még talán az egyetemen is (egy fokig érhető okból) nem részletesen tanítják, sok minden nem hangzik el, pedig ezek nélkül egyes cselekedetek nem érhetők (pl. Csák Máté a vérszerződés értelmében jogosan pályázott a királyi címre, tehát nem ő, hanem még annak idejét Géza és István szegte meg a Kereszténység felvételével a vérszerződést (amúgy Gézát még 970-ben, ORTODOX keresztények keresztelték meg, sőt, Vajk (István) is színrelépése előtt lett, már nyugati-Római katolikus. Természetesen a (Római) keresztényég felvétele politikai és diplomáciai okoból történt, így sokáig tartott a nép rászoktatása az új vallásra. Tudom, hogy az Egyházszakadás 1051-ben volt, de tudni kell, hogy előtte is nagy különbség volt keleti és nyugati kereszténység között. Pl. az Erdélyi Gyulának azért kellett meghalnia, mert keleti, bizánci keresztény volt
Hehehe tobzódom a nevekben
20761 levél
Válasz 01.09.08. 13:53 #39
Eric
Mephisto:
37-ből 22, egész jó!
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
897 levél
Válasz 01.09.07. 19:16 #38
Csokistej
Nos, kedves Aruns, ez az, ami soha nem fog megtörténni, mivel ez az EGYETLEN tétel, amit száműztek az ország ÖSSZES vizsgájából, nem érettségi tétel, nem tétel sehol. Ok: amit mondtam. Minden tanár is mást vall, a ma újonnan használt a töröktől való származás, hogy nem menekültünk, hanem simán átvounltunk mai hazánba, itt a régi, 650-ben jött magyarok fogadtak mindket, a sok törzsi uralkodó közül az Árpád-ház emelkedett fől szervezési, államalapítási szintre. A Kettős Honfoglalás ma népszerű, de sokan ezt is támadják, ahogy azt is, hogy egyáltalán mozogtunk e, vagy őslakosok vagyunk. A Dák-Óromán elméletet mindenesetre mindenki elveti, Erdély a miénk, vagyik a székelyeké volt mindig is, székely = határőr, a románok max hülye szar peremnép lehetett a Balkánon hazánk virágzásának idejében, semmi latin kacsolat nincs.
Hehehe tobzódom a nevekben
7037 levél
Válasz 01.09.07. 12:49 #37
Aruns
"az a legnagyobb baj, hogy aki igazán ért hozzá, na az keveri az elméleteket"
Csokistej, ez jó

Eccer összetalálkozhatnál pár egyetemi töritanárral - lehetőleg vizsgán -, aztán kifejthetnéd nekik ebbéli nézeteidet. Kíváncsi lennék a bekövetkező eseményekre utána, lol...
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.