Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Társasjátékok

11029 levél
Válasz 16.04.12. 14:42 #82
Lacko
Azóta van két új szerzemény, amiket nagyon szeretünk. Az egyik egy kickstarteres kártyajáték: Manhattan Project Chain Reaction. Ebben a kártyáinknak van bemenete és kimenete és össze kell láncolnunk őket úgy, hogy munkaerőt és nyersanyagot állítsanak elő, amelyekből végül atombombát készíthetünk. 15-20 perces egy menet. Sok kombinálás, némi szerencse... De hangulatos.
Annyi megjegyzés, hogy 1 dolcsiért backeltem és ezért pdf-ben kaptam meg a kártyákat, amit aztán egy kinai online nyomdánál nyomtattam ki.

A másik egy olyan kooperatív játék, amire régóta vadászom. Már az is megfordult a fejemben, hogy (mivel az egész "megszerezhető" pdf-ben is) legyártom magam. Végül mégis inkább megvásároltam az amazonról - nem volt olcsó, de megérte:
Flash Point: Fire Rescue. Tűzoltós játék. A játékosoknak ki kell menteniük a házban rekedteket mielőtt összedől a ház. Mivel mi vagyunk a tűzoltók és a tűz az ellenség, így vagy együtt nyerünk, vagy együtt bukunk - nincs veszekedés.
A lentebb említett Warfighter is kooperatív és zseniális, de azért nem minden családtag örül a katonai társasoknak - a tűzoltókat ellenben mindenki szereti. Jó móka közösen játszani, kitalálni, hogy ki mit csináljon és együtt megoldani a feladatot.

11029 levél
Válasz 14.11.10. 18:20 #81
Lacko
Megérkezett mind a két Kickstarteres társas.

A redacted egy kémes játék, de ketten nem nagyon lehet játszani, négy embert meg nehéz összeszedni, főleg tanuláshoz. Ugyanis a tanuló játékhoz is legalább négy ember kell és akkor még csak az alapokat játsszátok, semmi extra. Ilyen játékot eddig hármat sikerült összehozni. Kicsit nehézkes megtanulni, de nagyon érződik benne, hogy jó játék nagyon. Mondjuk a játékszabályba bőven fért volna még - eléggé elnagyolt lett és a fejlesztők most magyaráznak mindent a BGG-n, szóval lesz egy online, sokkal hosszabb változat is.

A warfighter játszható egyedül is, így bármikor ki tudom próbálni. Ehhez már egy sokkal vaskosabb játékszabály tartozik, így sokkal kevesebb a homályos pont. Itt az előkészítés tart sokáig. Utána a küldetés már halad. Akit érdekel, hogy hogyan is megy egy harci járőr - és picit tud angolul - megnézheti az első csatám leírását fényképekkel.

Szerintem mind a kettő nagyon jó játék, és bár kicsit drágán jutottam hozzájuk a KS-en, mégis megérte, mert nem hiszem, hogy máshogy megszerezhettem volna őket.
11029 levél
Válasz 14.09.12. 13:18 #80
Lacko
Két Kickstarteres társasjátékot is várok már. Az egyik az index és a 444 által agyon hypolt [redacted], ami egy kém-társas. Illetve egy mai, modern taktikai harci játék, a Warfighter. Ez utóbbit annyira várom, hogy unalmamban lefordítottam a játékszabályát magyarra. Ez amúgy egy cooperatív társas, azaz a játékosok nem egymás ellen, hanem együtt vannak a játékszabály által irányított gonoszok ellen. (ez azt is jelenti, hogy akár egyedül is lehet játszani)
A másik pedig vegyes. Ott ugye a kémek össze-vissza átverik egymást, miközben szövetségeket is kötnek. Na amint megérkeznek és teszteltem őket, majd beszámolok.
7803 levél
Válasz 13.10.31. 17:57 #79
Lovi Tommy
akkor már megéri a Szeged-Bp. jegy árát?
3084 levél
Válasz 13.10.31. 16:17 #78
gregmerch
Nálam a Compaya az első . 250+ táblás társasom van, java részt tőlük.
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
16295 levél
Válasz 13.10.31. 14:15 #77
david139
A következő fórumtalit oda szervezzétek, és akkor megyek
I'll still come out laughing, 'cause me? I never fail, loser!
7803 levél
Válasz 13.10.31. 13:19 #76
Lovi Tommy
Csak ha lenne egy társaság, akikkel állandóan tolnánk, akkor közösen vennénk pár játékot - fejenként 3-4 ezer nem is lenne sok egy játékért - s otthon is lehetne.
Mert bevallom, kissé kellemetlen volt 3-4 óra után, hogy ingyen vagyunk ott. Még akkor is, ha ez teljesen normális a boltosok szemében is, meg még jópáran is ezt tették. A régi berögződések, mert szerepjátékos klubokban (Cantina/Gólem) pl a fogyasztás kötelező (igaz, hogy ott van saját kavézó, de a lányeg ugyanaz)
11029 levél
Válasz 13.10.31. 12:50 #75
Lacko
A gémklub rohadt jó hely. Egyrészt csomó olyan társas is kapható, ami Magyaro-n sehol máshol. Meg nekem az is tetszett, hogy visszavittünk egy társast, azért mert az egyik kártyalapot a német melós, aki összerakta a dobozt, szétvágott sniccerrel és szó nélkül cserélték, nem kezdtek el szarakodni, mint más boltokban, hogy biztos én vágtam szét. Meg amíg ott voltunk egy öreg fater vitt vissza egy sakkgépet, hogy szerinte túl buta, mert egy konkrét helyzetben nem azt lépte, amire az öreg gondolt. És őt se elzavarták, hanem az egyik eladó leült vele sakkozni, hogy meggyőzze, hogy az a lépés nem is olyan buta húzás.

A lejárogatással pedig az a fura, hogy szerintem pont olyanok járnak le, akiknek nincsenek társasozós barátaik. Nekem van egy virtuális ismerősöm, aki tökre irigykedik rám, hogy én folyton társasozom a barátaimmal, mert ő csak a gémklubban talál partnereket. Szóval ha vannak barátaid, akkor lehet velük bárhol, bármikor. Ha meg nincsenek, akkor irány a gémklub, ahol egy csomó hasonszőrű várja, hogy valaki játsszon vele.

Lentebb valahol írtam, hogy az USA-ban még nehezebb a helyzet, mert a társasozni szeretők többszáz km-re laknak egymástól, ezért ők csak a társasCon-okon tudnak találkozni és arra kivesznek szabit, meg órákat utaznak. Szóval, ha eltudsz jutni a Gémklubba, akkor te a szerencsésebbek közé tartozol.

Jó hely a gémklub.
7803 levél
Válasz 13.10.31. 12:40 #74
Lovi Tommy
Tegnap barátokkal elnéztünk a Gémklub társasjátékboltba s klubba.
Fura volt, hogy léteznek még helyek, ahol minden további nélkül leülhetsz s játszhatsz ellenszolgáltatás nélkül az 50-60 féle e célból felbontott játékkal.
Maga a bolt is lenyűgöző volt. Kb. 300-400 különböző társas, illetve azok kiegészítői pluszba. Igazi kánaán volt. Kár, hogy nincsenek ilyen barátaim - akikkel mentem, azok nem szeretik a nagyon bonyolult fajtákat, mint ezek a kártyás/szerepjátékos s egyben táblás játékok -, mert különben biztos hogy vennék nem egyet közösen velük.
Emellett persze kölcsönözni is lehet, vannak kifejezetten ezért kinyitott játékok is, s nem is vészes, egy hétre 1-1,5k.
27974 levél
Válasz 13.07.23. 18:13 #73
LordMatteo
Az 5-6 fős kiegészítő igazából szükséges, mert ha úgy van, akkor hatan is le tudunk ülni mellé.

Tehát akkor jól gondoltam, és a több főre bővítést leszámítva a többi 'kiegészítő' igazából külön játékként kezelendő, ezt jó tudni.

Mi ugye először játszottunk, szóval az alap, ajánlott térképet raktuk ki, és azon ment a móka, úgyhogy ez a felfedezősdi kimaradt egyelőre, de jól hangzik! Mondjuk már most is felmerült egy-két ötlet, hogy mit változtassunk a szabályokon, lehetőségeken, satöbbi...mindenesetre nagyon örülök neki, hogy kipróbáltuk, nagyon jó játék.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
3084 levél
Válasz 13.07.23. 15:12 #72
gregmerch
Mondhatni . Nálunk 5 és 2,5 (felfele kerekítve) évesek a gyerekek, így a gyűjtemény jelenleg a szekrényben pihen. Helyette mennek viszont a Bogyó és Babóca: Irány az Óvoda!, meg az ehhez hasonló játékok. Van gyerek Carcassonne, meg Catan for Kids is, az lesz az első vétel, ha kicsit nagyobbak lesznek .

Memoir-t én se toltam még, de van hozzá szép kis táskám, satöbbi, benne a különféle kiegészítőkkel. Pár éve leálltam a gyűjtéssel (anyagi és helyhiány miatti okokból), de sajnálom a dolgot. Volt pár nagy kedvenc kiadóm, meg szerzőm.

Amúgy a legidőigényesebb egy-egy játék esetében a szabályok értelmezése. Az Arkham Horror fordítása 64(!) oldal volt (még a magyar kiadás előtt). Valami brutális! Meg ugye marha nagy hely is kell hozzájuk. Meg idő... És ez nincs most. Pedig pár éve minden hétvége evvel telt, jöttek a haverok sorra. Ma már mindenki családos, gyerekek jönnek sorban, és mindenki tolja a verklit, hogy legyen cipó az asztalon.

A Compaya-t azért ajánlom, tényleg nagy a választékuk! (Nem csak társasból.) És a www.boardgamegeek.com oldalt is érdemes átfutni .
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
11029 levél
Válasz 13.07.23. 14:59 #71
Lacko
Te is fiatal apuka vagy? Az öcsém már túl van ezen. Az ő problémája már az, hogy folyton társasoznia kell és akárhogy igyekszik, mindig kikap a saját gyerekeitől: carcassonne, Dominion, Batávia... tök mindegy. Úgyhogy én is ezt várom már, amikor ekkora lesz a gyerök. Drukkolok neked is!

Az amcsi társasok nagyon érdekelnek, de nincs bennem akkora elkötelezettség, hogy ezeket a gigantikusokat (már a felállítás 2-3 óra, a játék meg egy nap vagy több) játsszam. Engem a Lock'n'Load sorozat érdekel, illetve van egy kisebb kiadó (DVG), amitől van két pofon egyszerű, mégis nagyszerű (Frontline D-day és Down in Flames) társas. Illetve van nekik egy Hornet Leader nevű soliterie táblásuk is, amit elkészítettem androidra, mert a játékszabály ingyenesen letölthető és az alapján le lehett programozi, és rohadt jó. Viszont táblásban az is közelít ahhoz, hogy "túl sok adminisztráció". Memoire-t még sajnos sosem játszottam, de már készül a meccs, be is hozta a kolléga az irodába, egyszer összecsapunk már.
3084 levél
Válasz 13.07.23. 13:18 #70
gregmerch
Nem, a compaya-ra . Övék a legnagyobb választék, a körúton van üzletük (a Petőfi-hídhoz közel), tele amcsi társasokkal is. (www.compaya.hu)

Dominionom van, de nekem pl. a Ticket to Ride bejött.

Én nagyon szeretem a német típusú játékokat is, de az amerikaiakat is. Van olyan játékom (ne kérdezd a címét), amiben 3db kb. A1-es méretű táblából rakható össze a komplett Római Birodalom térképe, és van hozzá 300+ figura! Van vagy 15 kiló a doboz .

Ha bejönnek az amcsi játékok, a Days of Wonder az egyik legigényesebb kiadó! Van olyan játékom, amiben kőből kifaragott figurák vannak. Ők adják ki a Memoir sorozatot, illetve annak Fantasy környezetben játszódó társát is (nem jut eszembe a neve). Hja, marha régen társasoztunk már (hiába, a gyerekek mellett nem egyszerű).
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
11029 levél
Válasz 13.07.23. 12:58 #69
Lacko
Nálam továbbra is a Dominion a Top1, de pl tegnap Carcassonne-ztunk és az is rohadt jó. De nemrég kaptam kölcsön egy Thurn und Taxis-t, amire kíváncsi vagyok, mert a Ticket to Ride nem annyira jött be.

gregmerch, boltnak a gémklubra gondoltál? Bp-en kb az a legnagyobb választék. Szívem csücskei az amcsi társasok (össze sem hasonlítható egy európaival) és azt főleg neten vásárolok, de párat lehet kapni a gémklubban is, ami kuriózum.
4727 levél
Válasz 13.07.23. 12:45 #68
Christoph
Én ezeket a régebbieket kevésbé ismerem. Nekem az újabbak közül a Citadella, a 7 csoda és a Dixit tetszett a kegjobban. Mindegyiknek megvan a maga erőssége. A Rettegés Arkhambannal is jászottam párszor, nagyon hangulatos jó játék, csak elég bonyolult az elején.
3084 levél
Válasz 13.07.23. 12:26 #67
gregmerch
Sajnos az elmúlt kb. 3 év teljesen kiesett nekem a társasok tekintetében.

Amit mi még nagyon szeretünk (mert kellően összetett, lehet benne gondolkodni, többféle stratégiával nyerni, és úgy egyáltalán: marha jól átgondolt), az a Caylus, a Goa, a Cuba, a Puerto Rico, a Tikal, és (habár ez vérbeli ameriaki stílusú játék), az Arkham Horror (magyarul is megjelent az alapjáték Rettegés Arkhamban címmel).

Boltot is tudok ajánlani, ha valakit érdekel.
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
11029 levél
Válasz 13.07.23. 12:21 #66
Lacko
Hogy mennyi féle kieg van Catánhoz jól jellemzi, hogy Ausztriában belefutottunk egy Catan boltba: nem játék bolt volt, mert semmi mást nem lehetett benne kapni csak Catant és kiegészítőket. És ez még nem is Németo, hanem csak a peremvidék...
Ez persze a Catan fénykorában volt. Most már gondolom profilt váltottak.
3084 levél
Válasz 13.07.23. 11:47 #65
gregmerch
A Catan az egyik legjobban kigondolt társasjáték, az biztos! Nekünk otthon 250+ táblás társasunk van, és minden a Catannal kezdődött. Megvan az első két nagyobb kiegészítő, de őszintén megmondom, mi mindig az alapot toljuk! A Lovagos baromira megbonyolítja, a Tengeri utazó meg nekünk nem hiányzik. Az 5-6 személyes bővítés pedig - szerintem - zsúfolttá teszi a pályát.

Amúgy rengetegféle Catan létezik, és nekem az Űrhajós tetszett a legjobban! De van ősemberes is, meg még ki tudja, milyenek. (Az utóbbi 2-3 évben nem vettem társast, így most nem vagyok képben, de ha érdekel a téma, akkor a boardgamegeek.com oldalt ajánlom. Az olyasmi, mint az imdb a filmek esetében.)
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
11029 levél
Válasz 13.07.23. 07:20 #64
Lacko
LM, azt hiszem értem, amit érzel. Nekünk is Gazdálkodj okosan volt a max és amikor először játszottam Catánt én is lehidaltam. Szóval egyelőre azt javaslom, hogy játsszatok nyugodtan még az alappal. A nagyobbító kiegészítő (ha továbbra is csak hárman játszotok) csak megnöveli a játékidőt. A lovagost nem ismerem, a tengeres tetszett: az a lényege, hogy nem egy sziget van, hanem több és az utakon kívül hajókkal is terjeszkedhetsz más szigetekre. Amivel én játszottam ott úgy volt, hogy ráadásul a kezdéskor nem is láttuk a pályát (csak az alapszigetet) és nem tudtuk merre van tenger és merre sziget. Akkor fordíthattuk át a lapocskákat, ha valaki épített rá hajót (azaz "felfedezte") és így kellett kolonializálni a szigeteket. Jópofa volt. Amúgy ezt a "felfedezős" dolgot lehet játszani az alap Catánnal is valahogy: fejjel lefelé vannak a lapkák és amikor rátesz valaki egy falut (egy rácspontba) akkor felfordíthatóak azok a lapkák, amikkel határos.

A többi kieggel nem játszottam, de az öcsém lesújtóan beszélt róluk: van ókori egyiptomos és ókori rómás is, de azt mondta, hogy azok elég bénák, mert ott a térkép mindig ugyan az (nem változtatható) és mindig van egy szupernyersanyag (pl egyiptomnál réz) és aki azt megszerzi (mert csak egy van) az mindenképp nyerni fog, akár mit csinálnak a többiek és onnantól unalmas a játék.
27974 levél
Válasz 13.07.22. 21:59 #63
LordMatteo
Sosem voltam nagy társasozós, nekem valahogy a főzőcskézős gyerekkori társas, és a Monopoly volt a minden. Illetve az utóbbi pár évben az Activity részegedésig, de most barátnőmmel és húgával kipróbáltuk a Catant. Hát, anyád, rohadt jó volt.

Visszaolvastam a topikot, én abszolút nem éreztem egyik percben sem, hogy ki fog nyerni végül (persze én nyertem , de továbbnyomtuk, mert élvezetes volt), és hosszútávon lehet, hogy unalmas, de most nagyon rá vagyunk pörögve.

Keresgettünk kiegészítőket, de nem egészen világos a működésük. Az 5-6 főre bővítő oké; kapunk egy kupac hexát, meg ami kell hozzá, és nagyobb lesz a térkép. Viszont van még kétféle, lovagos, meg tengeres. Ezek is ugyanígy működnek, vagy ezek igazából különálló játékok, csak a tematika miatt nevezik kiegészítőnek? Erre gyanakszom, mert pl. van Star Trekes változat is, de örülnék, ha valaki tapasztaltabb megerősítene.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
7803 levél
Válasz 13.05.23. 19:38 #62
Lovi Tommy
Jó is a Monopoly, csak kár hogy "elkurvult" és minden új trendi filmhez/franchisehoz jön lassan kiadás. A Hotelt jobban szeretem, igényesebben néz ki, és talán egy fokkal több variációs lehetőség is van benne.
12185 levél
Válasz 13.05.23. 19:30 #61
Gobiakos
Scrabble-ben én Peti barátomat szoktam rommá verni. Azóta nem is nagyon szereti előszedni a játékot.
6679 levél
Válasz 13.05.23. 19:27 #60
GustyX
Tesóméknál próbáltam korábban a Scrabble-t és nekem és barátnőmnek is nagyon megtetszett, így a nyomására (és persze egy -20% kuponnal) vettem egyet. Nem bántam meg, kurva jó.
Igaz csak ketten játszunk, de élvezetes. Aztán persze megy az agyalás, hogy el lehet-e fogadni vagy sem, de többnyire elfogadunk mindent. Igaz, eddig 5-ből 4-szer kikaptam, de azért is, mert háromszoros szóértékkel kirakott zsámoly nagy előnyt jelent
Kell hozzá szerencse is.

Másik kedvenc a Solo, hasonló mint az Uno. Ezt is általában ketten toljuk, de ez jobb több emberrel, vidám hangulatban, pia mellett

Tetszik a Monopoly is, igaz az még nincs. De lesz. csak kurva hosszú, úh abból majd keresünk valami rapid kiadást

Jó hogy van ilyen topic
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
19406 levél
Válasz 13.03.18. 19:34 #59
sipec
egyik garazstag probalta, nagyon tetszett neki. ragoogliztam, de erdekelne masok velemenye is.
7803 levél
Válasz 13.03.17. 18:03 #58
Lovi Tommy
először azt hittem valami darth vaderes társas, de így ráguglizva rájöttem, hogy még jobb lehet annál is
te próbáltad? avgy megvennéd s érdekelnek a vélemények?
19406 levél
Válasz 13.03.17. 17:54 #57
sipec
igenis, sotet nagyur!-t probalta mar valaki?
19406 levél
Válasz 13.02.26. 16:56 #56
sipec
sajna en modernebb tarsasokkal nem jatszottam, mert nem volt ra keret. (1-2 kivetel, ami megvolt rokonoknak etc, hotel, monopoly) szoval sokszor a bucsuban vett balukapitany es tarsaival toltuk, ennek ellenere igen jol szorakoztunk
7803 levél
Válasz 13.02.26. 14:22 #55
Lovi Tommy
Harmadikat nem ismerem, de a másik kettő előkelő helyet foglal el a polcomon a Monopoly mellett
32253 levél
Válasz 13.02.26. 14:20 #54
szbszig
Szerencsére én egy kicsit fiatalabb vagyok, úgyhogy nem a novoplastos rémségeken nőttem fel, azokból már csak egy-kettőt láttam. Én ilyenekkel játszottam nagyon sokat, mint a Hotel, The Game of Life, Go for Broke.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
11029 levél
Válasz 13.02.26. 08:30 #53
Lacko
Ehhez nekem se volt szerencsém, de elképesztően gagyi társasokkal elvoltunk napokon keresztül a nyáriszünetben. Nagyon hátborzongató érzés, hogy amikor még volt időnk, akkor nem voltak jó társasok, most meg, hogy tele otthon a polc jobbnál jobb társasokkal, nincs már időnk. Tudom, ez csak közhely, hisz mindenkinek arra van ideje, amire szakít. Igyekszem is társasozásra szakítani, de azért a régi nyáriszünetekben végtelen időnk volt. Arra is gondoltam, hogy ugye akkor nem lett volna pénzünk megvenni azokat a játékokat, amik ma jók, de megcsináltuk volna őket. Én is rajzoltam gyerekként Diplomacy térképet (csak sajnos emlékezetből... és ezért viszonylag játszhatatlan volt). Illetve van egy ismerősöm, aki az 1956-os forradalom alatt (ugye akkor nem volt iskola) full lemásolta az egyik osztálytársának a féltve őrzött Monopoly-ját. (Egy ilyen kapitalista társas birtoklása, akkoriban simán politikai bűncselekmény volt).

Szóval amennyi időt elszartunk pl az autóskártyával, annak tizedéből megcsinálhattuk volna az (arra nagyon hasonlító, csak sokkal élvezetesebb) Down in Flame-et.
19406 levél
Válasz 13.02.26. 02:58 #52
sipec
uuuuuuuuuuuuuuuu, ez a csillagok haboruja itt megvan a faluban egy sracnak, toltuk nagyon sokszor (a dinamitos)
32253 levél
Válasz 13.02.26. 02:05 #51
szbszig
Novoplast-féle Csillagok háborúja-társasjáték

Ezt ugyan nem ismertem, de a cikkben említett Novoplast-társasok közül mondjuk Az Ezüst-tó kincsével én is játszottam. Akkoriban nem tűnt annyira gagyinak pedig. Bár az is igaz, hogy még csak általános iskolás voltam.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
11029 levél
Válasz 11.06.29. 09:07 #50
Lacko
Memoire'44. Ez egy táblás társas számítógépes változata. Ingyen tölthető és 50 credit is jár hozzá. Persze ha ez elfogy, aztán már fizetni kell érte. De én ki fogom próbálni, hiszen régóta szemezek a táblás változatával, csak elég sokba kerül a gémklubnál, szóval mindenképp ki akartam próbálni előtte, hogy mennyire élvezetes vagy sem.
11029 levél
Válasz 10.11.09. 10:26 #49
Lacko
Szerintem mindenképp próbáljátok ki a lentebb ajánlott Dominion-t!
Zseniális. Van egy csomó kiegészítője és az alapot lehet kapni magyarul is. De még az alap is nagyon jó. De ha még az Intrigue-t is hozzácsapjátok (az csak angolul van) akkor kiválló.
Sok társassal kapcsolatban vannak fentartásaim - pl a Catánt és a Risk-et nagyon megutáltam - de ez a Dominion teljesen levett a lábamról.

Ezen kívül pedig Carcassone a standard nálunk.
139 levél
Válasz 10.11.09. 10:19 #48
Bengal
Esetleg tudnátok pár társast vagy kártyajátékot ajánlani? Leírom mikkel szoktunk játszani így talán egyszerűbb lesz belőni, hogy milyenek érdekelhetnek:

Ticket to Ride (örök kedvenc)
Alhambra (szintén bejövős)
Bang! (csak sokan jó sajnos annyian meg ritkán jövünk össze)
Cluedo (ez is egész jó)

Próbáltuk még az Aqua Romana-t, de a lányok körében nem volt nagy siker.
A Catan valamiért nem igazán érdekel, de hozzáteszem soha nem játszottam még vele. De sosem fogott meg mikor mások játszottak vele.
Ezeknek ismeretében tudtok esetleg ajánlani párat ami szerintetek érdekes lehet? Előre is köszönöm mindenkinek!

139 levél
Válasz 10.11.09. 10:01 #47
Bengal
A Bang! az csak akkor jó, ha vagytok legalább 5-en. Ugyan 4 a minimum játékos amivel lehet játszani, de úgy nem valami jó. Ha vagytok 7-en akkor a legjobb.
Chicago Expresst adtuk tavaly egyik rokonnak ajándékba, de azóta még nem tudtuk velük kipróbálni. Azért vettük azt , mert úgy gondoltuk olyasmi lehet, mint a ticket to ride.
11029 levél
Válasz 10.11.09. 09:18 #46
Lacko
Totál Dominion függő lettem. Azóta megvettük az Intrigue nevű kiegészítőt is és csomót játszunk vele. Az a zseniális benne - ellentétben sok más (jó) társassal - hogy míg a legtöbben a véletlen faktor miatt más és más minden menet, de viszonylag kevés nyerő stratégia van (vagy legalábbis a legtöbb játékos ugyan azt a stratégiát próbálja végigvinni). Addig itt, az alap felállástól (ami lehet véletlen, vagy közösen megbeszélt) függ minden: minden egyes felállás (setup) más és más stratégiát követel meg és az egész játékmenet gyökeresen más setuponként.

Most voltunk Dublinban és ott egy eldugott kis boltban sikerült megvenni a legeslegújabb kiegészítőt (amit még az amazonon se lehet kapni): Prosperity. Nagy a boldogság meg minden. Külön vicces, hogy ez a társas minden alkalommal kiveri a biztosítékot az airport security-nél. Már nyáron is kipakoltatták feleségem csomagját az alapjáték miatt, de most mindkettőnket kipakoltattak: őt az alapjáték miatt (amit természetesen vittünk magunkkal megint), engem meg a kiegészítő miatt.
Fogalmam sincs mi lehet benne a gyanús ennyire...
11029 levél
Válasz 10.08.03. 18:55 #45
Lacko
Ezert (is) szeretem a Carcassonet.

Bang, Chicago express, Batavia. Probalta mar valaki ezeket? Most epp ezeken gondolkozom, hogy megveszem.
1653 levél
Válasz 10.08.03. 17:09 #44
AstorAnt
Carcassone Hunters and Gatherers-ben a kék sunyi módon be akart szivárogni a fekete és én általam kiépített erdőbe(a kék és piros négyzet találkozásánál) de sikerült bemákolnom egy ilyen lapot(piros négyzet) és sikeresen kizártam Még így is simán megérte hogy lezártam az erdőjét Jó nem nagy dolog, de olyan pofás kis erdőt hoztunk össze, ne élősködjön már ott
"Everyone who run, is a VC, everyone who stand still, is a well disciplined VC"
11029 levél
Válasz 10.06.28. 10:16 #43
Lacko
A feleségem egy rohadt jó társast kapott a diákjaitól. Az a neve, hogy Dominion és itthon is lehet kapni (GémKlub) ráadásul magyarul is.

Csak kártyák vannak benne és igazából taktikázni kell benne a kártyáiddal. Van azért szerencse faktor, de ügyes taktikával minimalizálható a szerencse része.

A lényege, hogy bortok kártyákat kell szerezni, minél többet.
Van a központi vásár, ahonnan vásárolható birtok, pénz és akciókártyák. Meg van minden játékos saját paklija, amiből ha eldob, az nem a szemétbe kerül, hanem egy olyan pakliba, amit újra megkap a játékos. Tehát tőke felhalmozás van, semmi nem vész el. A lényeg, hogy hasznos lapokból több legyen egyszerre a kezedben: emiatt például nem érdemes eleinte birtokokat vásárolni, mert - bár ez a főcél - a birtok egy használhatatlan lap a kezedben. Viszont ha túl későn kezdesz el birtokokat vásárolni, akkor a többiek megelőznek.
1653 levél
Válasz 10.03.31. 08:01 #42
AstorAnt
Jah igen, el is felejtettem, gratulálok a Chesty Puller kampányodhoz Nem rég vittem végig, és bár az ARMA 2ben még sok kampányt nem találtam, de engem nagyon lekötött az első perctől kezdve az utolsóig.Végre nem Rambóként kellett tevékenykednem.

Érdekes amit mondtál a Catanról, lehet én nem ismertem ki a játékot(bár ez könnyen lehet mivel vagy kétszer játszottam vele), de nekem meg pont úgy tűnt hogy azt mondom hogy nah most jól állok, aztán jön az a "rabló dolog", meg hát van hogy a többiek teljesen összefognak ellened, és akkor aztán megy a lehúzás.Carcassoneben meg ugye nem lehet azért ezt meg tenni.Bár állítólag a Catanhoz jött ki egy kiegészítő, ami rákényszeríti jobban a játékosokat hogy együtt játszanak.
Igen azt a PC-s változatot én is ismerem, meg is van itt a gépemen.Én azon keresztül tanultam meg a játékot, de aztán átálltam a yucata.de online változatára.Bár ott csak az ősemberes változat van, de az a jó, hogy nem real timeban játszódik a játék, hanem elindítasz egy játékot amit akarsz, csatlakoznak az emberek, és amikor van idejük lépnek.Tehát olyasmi mint a play by email.Ezt azért szeretem mert így ha kevés időm van, is tudok játszani, de ugye akár több játékot is elindíthat az ember, ha esetleg a napi körülbelül egy lépést kevésnek találja.Én nekem is volt olyan hogy több mint 10 játékot futtattam egyszerre, de most pl. csak egy megy.

Igen én is a wikipediat találtam kiindulópontnak, végülis kiegészítésként gondoltam az offline információkhoz, így annak tökéletesen megfelel.
"Everyone who run, is a VC, everyone who stand still, is a well disciplined VC"
11029 levél
Válasz 10.03.30. 07:44 #41
Lacko
Na most már be tudom lőni az életkor beli különbséget. Én a DF-fel már az első munkahelyemen kezdtem el játszani (tehát már egyetem után). Előtte én csak a stratégiát (Panzer general) szerettem és nagyon lenéztem az FPS-t. Akkoriban a cégben mindenki Quake-et játszott és az nekem nagyon primitív volt: folyton ugrálni és rocket-jump. Aztán jött a DF és minden megváltozott. Bár nekem az igazi áttörést az Operation Flashpoint jelentette. Ahogy te is írtad: a szabadság. De nem csak mint játékos, hanem mint szerkesztő: hogy bármit megcsinálhatok benne a saját program-nyelvével. Azóta is folyamatosan készítem a kampányokat OFP/ArmA/ArmA2... Épp most fejezem be az új kampányomat ArmA2-höz.

Dumáltam a feleségemmel a Catán-Carcassone különbségről és ő azt mondta, hogy a Catanban őt az zavarja, hogy a második körben lehet látni, hogy ki fog nyerni. És utána jön még 2 óra... És hogy ez így nem nagyon jó, mert a másik 3 ember ezek után minek játsszon?

A Carcassone-ról meg még annyit, hogy van neki egy online és AI ellen is játszható PC-s változata. És azt egyszer bevittem a cégbe és nagy sikere volt. Sokat játszottunk online is, meg ha valakinek csak egyedül volt kedve, akkor a gép ellen. Na most ez egy ukrán fejlesztés volt és az AI a világ leggenyább, szemét mocskos AI-je volt: csak arra ment, hogy mindent elrontson. És aztán amikor egyszer igaziból játszottunk társast, asztalnál és igazi papír carcassone-nak, akkor ők ezt a stílust követték és nem értették, hogy miért nézek rájuk csúnyán...

Ezzel a Kurszkkal annyira nem foglalkozom. De amikor pl nekem kellett előadást tartanom Falklandról vagy az amcsi polgárháborúról, akkor elsőnek mindig a wikipediat olvasom el (lehetőleg ne a magyart, mert az egy szar) és aztán pedig keresek még ilyen oldalakat a google segítségével.
Az amcsi polgárháborúról szóló wikipedia rész (a magyar) hemzseg a hibáktól.

Ja és itt egy kép abból a játékból (lock n load), ami egyszerűsített változata az ASL-nek, de még így is annyira bonyolult, hogy nem sikerült kipróbálnunk, pedig van letölthető demó.
1653 levél
Válasz 10.03.29. 20:41 #40
AstorAnt
Anno középiskolás koromban került a kezem közé a Delta Force első része, ami alapjaiban változtatta meg mindent, amit addig gondoltam az FPS műfajról.Onnantól kezdve folyamatosan kerestem az ilyen típusú játékokat, Rainbow Six, Ghost Recon első része, és a talán kicsit kakukktojás, de számomra mégis nagy kedvenc, a SWAT 3. és 4. része.Azután számomra kicsit csend keletkezett, az ARMA elődje az Operation Flashpoint kimaradt az életemből, az új Ghost Reconok annyira nem jöttek be. A Rainbow Six Vegas is valahogy kimaradt számomra, bár azért azt lehet még bepróbálom.
Az ARMA volt az ami újra elindította az ilyen irányú rajongásomat, az a hihetetlen szabadság és realitás amivel rendelkezik, magába szívja az embert.Ráadásul hihetetlen baráti áron került alapból forgalomba a játék.

A Carcassone-al egyetértek.Vicces, hogy gyakran akadnak olyan játékosok akik olyan "maguknak pakolósak", mármint nem próbálnak a másiknak az "akcióiból" hasznot húzni, de amint egyszer keresztbe tesznek valamit, ők is felhúzzák a harci kesztyűt Én is gyakran elhatározom hogy, "nah most szépen játszok", de ha az ellenfél megpróbál valamit, akkor onnantól kezdve nincs kegyelem.Persze előfordul hogy én vagyok a kezdeményezőHát igen, ahogy Platón mondta:"Többet tudsz meg egy óra közös játékból, mint egy év beszélgetésből"
Amúgy én is talán pont azért nem szeretem annyira a Catant, mert nem tudja az ember hogy végülis valójában mi lesz, tényleg nagyon könnyen fordul a kocka, és a nagy taktikázás pillanatok alatt kárba vész.Bár pont ez a játék egyik előnye.Amúgy egy tényleg zseniális játék.

Jah és meg szerettem volna tőled kérdezni, hogy nem-e tudsz olyan honlapot ami a Kurszki csatával foglalkozik?Épp írok belőle egy beadandót, és bár megvan Will Fowler: Kurszk A Legfontosabb 24 óra című műve, plusz egy két dokumentumfilm a témában, de hátha ismersz valami jól eldugott ismeretanyagot.Az SZTE Hadtörténeti gyűjteményét is szoktam nézegetni.

GabrielThorn: Ajánlom az RPG.HU fórumának Általában a társasjátékokról szóló "sarkát".Ott lehet többen ismerik.Én magam még nem próbáltam, de nagyon sok jót hallottam róla, és nagyon igényesnek nézz ki a képek alapján.
"Everyone who run, is a VC, everyone who stand still, is a well disciplined VC"
28 levél
Válasz 10.03.28. 12:16 #39
GabrielThorn
Ismeri valaki a Descent társast? Nézegettem neten, és eléggé megtetszett, kíváncsi vagyok valakinek a véleményére, aki játszott is már vele.
11029 levél
Válasz 10.03.28. 08:24 #38
Lacko
Szóval ArmA2-zöl is? Vicces, hogy mennyire hasonlítunk.

A rubik kockás carcassone-t egy pár napja postoltam a facebook-os falamra, mert annyira tetszett.
Amúgy én azt gondolom a catánról és a carcassonéről, hogy a catanban 2 órán át azt érzed, hogy szopsz és a végén lehet, hogy te nyersz, de az pár pillanat jóérzés csak 2 óra szívás után. Míg a carcassonéban 1 órán át úgy érzed, hogy nyersz, aztán a végén kiderül, hogy nem, de az csak pár pillanat rosszérzés a sok jóhoz képest. Ezért szeretem jobban a Carcassonét.

Amúgy most pont ugyan ez a bajunk a Frontline-nal is. Ott is folyton mindkét fél úgy érzi, hogy szív és a nyertes se tud önfeledten örülni a végén. De majd azért még próbálkozunk, csak most ez volt a tegnapi játszma után a tapasztalat.
1653 levél
Válasz 10.03.28. 07:49 #37
AstorAnt
Hornet Lleader:Hát ha ilyen sok az adminisztráció, akkor szerintem én is ki fogom hagyni a hagyományos megoldását, de a PC-s demot azért megnézem, mert a téma érdekel. Ami kicsit visszatart, hogy 6600Ft körül árulják, ami nekem kicsit soknak tűnik, mert jó hogy rétegjáték, de ha abból indulok ki hogy az ARMA2-t múlt hónapban vettem 5000 FT-ért, pedig ugye az is eléggé rétegjátéknak számít.Bár lehet hogy a DVG jogdíja miatt kerül ennyibe a játék.

Amúgy a Catan-t anno én is kipróbáltam, nekem tetszett(úgy olvastam hogy a kiegekkel főleg jó), de a Carcassone számomra a legjobb ilyen típusú játék amit el tudok képzelni. Már rengeteg nagyon jó kiegészítő jelent meg hozzá, ami az egyébként békésebb játékot(bár lehet benne szívatni bőven már keményen offenzív játéká változtatja.Egyébként itt egy nagyon kreatív megoldása a játéknakIgaz hogy homemade, de szerintem Rubik Ernő sem találhatta volna ki jobban

Egyébként most jut eszem be hogy a napokban vettem észre. hogy a youtubeon már teljes egészében végignézhető dokumentum filmeket lehet megnézni, mint a Battle of Midway, The True Glory, Battle of Britain, Attack int the Pacific és még sok egyéb érdekesség, bár némelyik megtekintése regisztrációhoz kötött.Bár amiket belinkeltem,, kicsit propaganda filmek, de azért érdekesek.

Bár még nem vagyok házas, de akkor úgy érzem a jövőre való tanulságként pláne érdemes megnézni a Senandoah-t
"Everyone who run, is a VC, everyone who stand still, is a well disciplined VC"
11029 levél
Válasz 10.03.26. 09:04 #36
Lacko
Én a 2nd Manassast is szeretem. Én valahogy nem találkoztam azokkal a bugokkal. Álmaimban (amire te is utaltál a Total Warral) egy olyan játék van, aminek a stratégiai része az AGEOD, a taktikai pedig a 2nd Manassas. Nekem az nagyon-nagyon bejönne.
És ha már álmok, akkor ennek a második része lehetne ugyan ez a magyar szabadságharccal. De ez már totál csak álom.

Hornet Leader: amennyire én tudom a PC-s verzió, az a HL II társasjátékból készült (szóval nem az első részéből). És a HL II társasnak (ami igazából nem TÁRSas, hanem boardgame ) van egy csomó olyan kiegészítője, ami engem rohadtul érdekel (mert van benne Tomcat amit fel lehet szerelni Pheonix rakétával), de én ilyen asztalon, papírral biztosan nem játszanék. Túl sok nekem az adminisztráció. Ezért jó a PC-s verzió, csak sajnos azt befejezték és nem készültek el hozzá a kiegészítők.
Ezért gondoltam arra, hogy majd én elkészítem. De aztán meg azt gondoltam ki, hogy nem PC-re fogom megcsinálni (mert ha már leülök a PC elé, akkor valami komolyabb játékkal akarok játszani) és inkább PDA-ra csinálom meg. Eredetileg Palm OS-re (palmra korábban már írtam játékokat) csakhogy közben a Palm OS idejét múlta és már senkit sem érdekel. Ezért gondoltam rá, hogy legyen akkor Android. Csakhogy még nincs androidos telefonom se...
Viszont PCre sokkal könnyebb programozni. Szóval nem tudom. De a lényeg, hogy a DVG most csinált egy új dobozos terméket, amibe egybe pakolta a HL II-t (még újabb szabályokkal, szóval inkább II.5) és két kiegészítőt. Valami Carrier Group a címe és most van a pre-order fázis. De én ezt nem akarom megrendelni, mert én ezt tuti nem játszanám asztalon. Viszont megkérdeztem Dan-t, hogy lesz-e belőle PC-s verzió, és azt válaszolta, hogy aki jelentkezik, az megírhatja. Szóval lehet, hogy jelentkezem nála egyszercsak. De most nagyon sok a munkám.

A Glory nekem se tetszett. A magyar címétől meg hányingert kapok. 54. hadtest. Anyád. Max század, de nem hadtest...

A Senandoah-ban az tetszett a legjobban - nem tudom, hogy házas vagy-e már - amikor az öreg farmer oktatja a fiatalt a házas élet titkára. Na ott olyan dolgot mond el, amire nekem tíz év házasság kellett. Szóval érdemes rá odafigyelni...
1653 levél
Válasz 10.03.26. 08:47 #35
AstorAnt
Igen, ezeket a solitaire játékokat én is nagyon kedvelem! Igen a Hornet Leader-es cikkedet olvastam, és már régebben felkeltette az érdeklődésem, itt is található a gépemen a demója mind a PC-s játéknak, mind pedig a társasjáték második részének Vassal formátumban, csak még idő hiányában nem merültem bele. Mindenesetre ha meg tudnád írni egy olyan változatra a második részt, ami már automatizálja a dolgokat az tényleg fantasztikus lenne!Egyébként észrevettem hogy a matrixgames rengeteg társasjáték alapú játékot dob ki a piacra.

A társasjáték alapú PC-s játékok közül még ami nagyon megtetszett az a Strategic Command 2 amire a te cikked nyomán bukkantam, és azóta is az egyik kedvenc játékom a témában, mert olyan játékosan összetett stratégiai játék, sok lehetőséggel.Azóta már több folytatást is megért a játék, csak sajnos nagyon kemény, pénztárca nem kímélő változatban jönnek ki a digitális változatai is.De az alappal nagyon jól szórakoztam sokáig, mivel a scriptek átvariálásával sokszor újrajátszhatóvá vált a játék, így volt mikor a szovjeteket kihagyva a háborúból, lehetőségem volt megszállni Amerikát Illetve egy későbbi patchnek köszönhetően, már világtérkép is bekerült a játékba.

AGEOD több játékának a demóját is kipróbáltam, valami eszméletlen szépre és hangulatosra sikerültek azok a játékok, de végülis más társasjátékba ruháztam be végül.
Kipróbáltam még a Take Command 2nd Manassas játékot is, ami bár nagyon ígéretesnek tűnt, de én rengeteg bugba, illetve irányítási problémába botlottam, így inkább mellőztem.Pedig kicsit olyan volt mint egy Civil War:Total War (bár ha egyszer elkészül, biztos nem ez lesz a címe)

Ez a két film elég ígéretesnek tűnik amiket ajánlottál! Imádom a régi filmeket(van valami megfoghatatlan hangulatuk) és a western témát is, szóval a Senandoah-nak külön örülök!
Amúgy ha már Polgárháborús filmek, akkor megmondom őszintén, hogy pl. nekem a Glory nem tetszett, pedig nagyon sokat vártam tőle.Lehet az volt vele a problémám, hogy Matthew Broderick-et nem tudom elképzelni egy ilyen szerepben. Nem tudom megmondani pontosan, a lényeg hogy nekem nem jött át a hangulata.
"Everyone who run, is a VC, everyone who stand still, is a well disciplined VC"
11029 levél
Válasz 10.03.25. 14:52 #34
Lacko
Köszönöm a hosszú válaszod!

Ennél többet vártam a Vassal-tól... De így legalább tudom, hogy nem akarok vele sokat foglalkozni. Köszi.

Amúgy van még egy érdekes dolog a német és amcsi játékok között. Az amcsi társasjátékok egy csomószor nem TÁRSASOK (ugye nem véletlenül hívják boardgame-nek). Szóval, hogy az ő játékaik között egy csomót egyedül(!) kell/lehet játszani.
Én pont egy ilyen játékon keresztül figyeltem fel a DVG-re és a játékaikra. Ez pedig egy PC-re is megírt "solitarie boardgame" volt: Hornet Leader. Írtam is róla cikket itt a Dome-on. És azóta is szoktam vele játszani. Most épp azon is gondolkodom, hogy az új részét (az új boardgame-et) megírom vagy PC-re vagy Androidra. Mondjuk még ki sem jött, de a szabályát már lehet olvasni...

Polgárháború: és is nagyon szeretem a Gettysburg-öt és az Istenek és Tábornokokat. Egy időben végignyaltam az egész netet, hogy milyen polgárháborús filmek vannak, amiket be se hozta Magyarországra. És persze mindet megnéztem... Voltak azért silányak is, de néhány megdöbbentően jó is. Ismered az Adersonville-t? Elég kemény lágerfilm, de jó. Sőt van egy Senandoah nevű (inkább western-családregény), de nekem még az is tetszett.

Ja és játékból (PC-s) pedig az AGEOD american civil war-t szeretem nagyon. Iszonyat hangulatos és komplett hétvégéket el lehet szarni vele... Arról is írtam itt cikket.
1653 levél
Válasz 10.03.25. 14:12 #33
AstorAnt
Természetesen nem zavarsz vele, bármikor szívesen beszélgetek társasjátékokról, mivel amúgy is gyakran foglalkozok a témával, és rendszeresen feltúrom a netet a különböző társasasok miatt.

Igen én is így látom hogy ez a kétféle társas létezik(a többi legfeljebb ezeket ülteti be a saját nyelvükbe, környezetükbe). Jómagam nagy rajongója vagyok mindkettőnek, bár a németek főleg a 90-es évek közepe óta iszonyatosan rákapcsoltak (bár előtte is nagy társasjáték „gyártó” nemzet volt) és évről évre dobják ki a zseniálisabbnál zseniálisabb játékaikat, de többségük valóban egyszerűbb játékmenetet követ, azért időnként ők is adnak ki nagyon összetett társasokat is(mint pl. az előző hozzászólásomban a Panzer grenadier).
Az amerikaiak wargamek terén valóban verhetetlenek, és ami jellemző rájuk még hogy pénztárcát nem kímélő csodálatos makettekkel pakolják gyakran tele a társasaikat. Ugye az Axis and Allies-nek is kiadták a Miniature változatát, ahol már gyönyörű modelleket vihetünk a csatába.

A kérdésre válaszolva, igen találkoztam már a Vassal engine-el, és jó irányban tapogatózol. Nagyon sok lehetőség van a programban, én annyira nem merültem el benne, így csak azt tudom elmondani, amit saját magam tapasztaltam. Gyakorlatilag egy olyan programról van szó, amelybe különböző társasjátékok, előre elkészített „moduljait” lehet elindítani vele, és így lehet játszani a játékkal. De elmagyarázom egy konkrét példán.
Tehát vegyünk alapul egy olyan katonai stratégiai játékot, ahol az egységeket modellek jelképezik, számít hogy milyen irányba néznek, meg van szabva hogy merre mehetnek, mennyit, illetve hogy milyen a lövésük hatótávolsága, illetve a terep akármilyen lehet. Van a játékhoz egy előre elkészített alap, amelyet ha betöltünk, lehetőségünk van mindenféle az eredeti játékban fellelhető tárgyakat és egységeket úgy lepakolni, ahogy mi szeretnénk. Kapunk olyan vonalzót amellyel lemérhetjük hogy melyik irányban mennyit tud lépni, olyan sablont amellyel tudjuk ellenőrizni hogy mi az amit az adott karakter lát, dobhatunk kockával, olyan jelöléseket használhatunk amely az eredeti játékban is van(sérült, harcképtelen stb.) A lényeg az, hogy mindent meg lehet benne csinálni, mint az eredeti játékban, viszont az égvilágon semmi nincs automatizálva benne, tehát a játék játszásához nagyon alaposan kell ismerni a szabályokat, mert pl. hiába sebzel 5-t egy olyan katonán akinek 3 életereje van, akárhogy is jelölöd be, a játék nem fogja levenni amíg te le nem veszed. Ergo egy az egyben azt kell csinálnod, amit élőben is meg kell tenned, csak ugye itt körülményesebb, mert kattintgatni kell (Így jobban belegondolva nem is értem miért írtam ezt a regényt, mivel ez az utolsó két mondatom lefedte az egész Vassal lényegét)
Ez a videó egy egyszerűbb játékot mutat be, hogy hogyan működik a Vassalban

Budapesten amúgy nagyon komoly társasjáték közösség van, rendszeresen vannak társasjáték estek ahol az ilyen kevésbé ismert gammákkal tolják. Egyébként az RPG.hu fórumán nagyon komoly társasjáték-társaság(milyen szép szó) gyűlt össze, ahol a német társasok kedvelőitől kezdve a bonyolultabb játékok kedvelőkig, mindenki megtalálható, érdemes körbenézni

Tudom, hogy a társaság élményét sosem adja vissza az online játék, de azért jó dolog hogy van lehetőség mindenki számára hogy élvezhesse ezt a fantasztikus hobbit, amely gyakran sokszor szórakoztatóbb, mint bármelyik PC-s játék.

Nagyon köszi a honlapot, pont hangulatomban vagyok mert épp most néztem meg ismét a Gettysburg című mesterművet, és készülök hogy megnézzem az Istenek és katonák-at is, és ilyenkor mindig rendszeresen olvasgatom az ilyen témájú honlapokat, aminek köszönhetően még jobban elmerülök ezekben a témákban
"Everyone who run, is a VC, everyone who stand still, is a well disciplined VC"

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.