Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Beszélgetés a játékokról

»» Mass Effect 3 befejezés - SPOILER!

40 levél
Válasz 16.02.26. 19:02 #900
ApexShow
Én olvastam, de már kiment a fejemből! Na épp ez itt a lényeg, hogy ezt nem csinálhatta volna az idők végéig. Mindenképp kellett egy jobb megoldást találnia(szintézis).
40 levél
Válasz 16.02.26. 18:45 #899
ApexShow
Na akkor mondok egy kis érdekességet: A Catalyst-nak minden egyes ciklus egy kísérleti lehetőség volt(Leviathan szerint). Bőségesen megfigyelhette az élőket és a szintetikusokat egyaránt, próbálkozhatott különböző megoldások bevetésével, megérthette, hogyan gondolkoznak az élők, miként működnek, mik a gyengéik, stb. Eljutott idáig, mert tudta, hogyan ugrasszon össze minket, miként befolyásolja az elménket, hogy játsszon az érzelmeinkkel, stb. A Mass Relay hálózatot is azért építtette meg Reaper szolgáival, hogy az ő technológiájukat módosítsuk a saját kényünk kedvünk szerint. Lerövidítette a fejlődésünk szakaszát, hogy minél előbb elkezdhessen ténykedni, és minél hamarabb rájöjjön a végső megoldására. A Leviathan szerint az aratás, addig kell, hogy folytatódjon, míg nem talál egy megfelelőbb megoldást arra az alap konfliktusra, aminek az elkerülésére PROGRAMOZTÁK, és aminek már valahol a vége felé járt, mert ez lett volna a szintézis. Tökéletesen mondod, van egy pár "HA" tényező is, de hidd el, ha arra várna, hogy mikor következik be egy olyan lehetőség, mint a kezdetekben, lehet meg se tudná fékezni egymaga. Neki hatalmat kell gyakorolnia felettünk, különben túlnövünk rajta és Reaper barátain. Erről beszélek, hogy elég egyetlen százalék esély rá, hogy ez a dolog bekövetkezik, akkor is, ha nem lép időben, utána már cseszheti az egészet. Az élők nem fognak soha leállni, csak mert a Catalyst minden szintetikus gépi létformát elpusztít... ha én tönkreteszem azt, amit csinálsz, te se fogsz tétlenül ülni és hagyni, hogy ezt sokáig csináljam.

Viszont, én nem tartom annyira kis esélyűnek, hogy az élet pikk-pakk kihaljon, mert el tudok képzelni egy fényévekkel fejlettebb korszakot is a jelen ciklusnál, ahol a pusztítás határokat nem ismer. Mi élők, sokkal törékenyebbek vagyunk, mint hiszed és csak azért vagyunk hatalmasak, mert a technológiánk azzá tesz minket. Ha ezt a hatalmat elveszítjük, bizonyos értelemben véve, védtelenek leszünk.
45 levél
Válasz 16.02.26. 18:16 #898
myotan89
Függetlenül a Reaperek létezésének céljától, azért engem jobban érdekelt végig az az „apróság”, hogy mégis meddig folytatható ez az egész ciklikus folyamat.

Arra gondolok, hogy pl.: mikor már az ME2-ben szkennelted végig a bolygókat, ott több leírásánál olvashattad, hogy valaha értelmes élet lehetett a bolygón, egyáltalán életre alkalmas volt (!). De bizony a Reaperek egészen addig elmentek, hogy tojtak az adott planéta élővilágára és a komplett ökoszisztémát kiirtották, csakhogy senki se ússza meg az éppen aratásra ítélt fajokból.

A leírásokban szerepelt – már aki elolvasta -, hogy az adott bolygókon, sok helyen hatalmas tömeggyorsító fegyverek téptek igen komoly sebeket a földbe, kanyon méretűeket. Tehát az orbitális bombázás nyomai egyértelműen felfedezhetőek. Ezek pedig a járulékos következményeikkel együtt életre teljesen alkalmatlanná tették az adott bolygót. Érdemes elolvasni, aki kihagyta volna őket.

Szóval a lényege, hogy a galaxisban mekkora érték – az ME-ben is- egy lakható bolygó, nemhogy olyan naprendszert találni ahol már csak egy ilyen is van. Életre újra alkalmassá tenni pedig vagy nem lehet vagy évmilliók kellenének hozzá.

Tehát értitek a problémát… Előbb utóbb csak elfogynának azok a planéták ahol még egyáltalán kifejlődhetne élet… ez a „háttérinfó” engem például jobban zavart mint a sztori ilyen-olyan vége.
.....

A sztorival, annak végével kapcsolatban meg pár szót, mert látom senkit nem hagy nyugodni:
Mondtam, eddig 1x vittem ki a 3-at, ott milyen benyomás volt – mikor a kiskölyök elkezdte sorolni az opciókat, ugye kezdte a pirossal..hát mondom szimpi, egyszerű,de … most komolyan, aki csak egy kicsit is beszélt Legioval, rajta keresztül pedig a gethekkel, hát nem úgy érezte, hogy az egyetlen faj amit érdemes megmenteni az övéké de tök komolyan.

Kék befejezés nekem kissé sántított, szintén több dolog miatt elfogadhatatlannak éreztem.

Zöld befejezés…..hm..hm… nekem alapvetően már akkor ez az erőegyensúly és változatosság téma lappangott a gondolataimban, és a kiskölyköt is éreztem annyira fejlettnek (évezredekkel a háta mögött ) hogy erre utaljon, csakhát ezt mégse vághatja a pofánkban. Abban teljesen megértem az érvelését, hogy –tekintsünk el a szintetikus létformától- így vagy úgy, de a TECHNOLÓGIA lesz az amivel valamelyik faj kiírtja/nyomorba dönti a többit és saját magát. Szóval a gyengeségei ellenére nekem ez az opció állt legközelebb a megoldáshoz (bár nem titkolom azért elsőre meglepő volt anno).
.....

Hozzászólva a másik lehetséges befejezéshez (dark energy), én tök szemét dolognak tartom Karpyshyn elvtárs részéről, hogy utólag belesz@rt más levesébe.. Minek hozta már elő, ráadásul úgy hogy csak ködös elképzeléseik voltak róla..pff. Semmi nem garantálta volna az ennél jobb befejezést sőt…
865 levél
Válasz 16.02.26. 17:50 #897
pb69
Akárhogy csűrjük-csavarjuk, mindig ugyanoda lyukadunk ki. HA az épp legfejlettebb fajok csinálnak erős gépeket, HA ezek a gépek összekapcsolódnak és tudatra ébrednek, HA kontrollálhatatlan fejlődésnek indulnak, HA eztán valamiért úgy látják jónak és érdemesnek, hogy az összes élőlényt ki kell pusztítani, HA ez aztán sikerül is nekik, akkor jutunk el oda, amit a Catalyst el akar kerülni. Itt rohadt sok a "ha", a feltételezés. Ezt az egész szcenáriót a Catalyst biztosnak gondolja, szerintem meg piszkosul kicsi a valószínűsége a bekövetkeztének.

Igazából a Catalyst is csak egy MI, ami szerintem nem is annyira intelligens, mint amilyennek elsőre tűnhet. Anno valamilyen statisztikákból vagy analízisekből kiindulva felállított egy modellt, azóta azt erőlteti, nem képes kilépni ebből a mederből és újraelemezni a szituációt.
Megdönthetetlen alapigazságként kezeli, hogy a technológiai fejlődés előbb-utóbb egy minden életet kiirtó gépfaj létrejöttéhez vezet, noha ez egyáltalán nem biztos. Mivel ez a kiindulási alap (szerintem) nem stimmel, így bármennyire is logikusan építkezik rá, abból értelmes elképzelés nem fog kisülni.
40 levél
Válasz 16.02.26. 17:11 #896
ApexShow
"Ennyi erővel akkor 100 évente is jöhetnének aratni, mert az a maradék 49900 év csak kockázatos várakozás, amivel nő a vereség esélye. Nem azt mondom, hogy csak évmilliók múlva térjenek vissza, de az 50e év röhejesen kevés, ezt be kellett volna látniuk. Ha annyira intelligensek, akkor észrevehették volna, hogy az aratáskori fejlettségi szint messze nem elég ahhoz, hogy olyan veszélyes MI-t teremtsen, ami képes lenne kipusztítani a szerves életet.
Érted, ez olyan mintha én kitalálnám, hogy a kukutyini gyerekekből mind bűnöző lesz, ezért 8 éves korukban lemészárolom őket. Azért illene észrevennem, hogy akkor még semmi veszélyt nem jelentenek és várnom legalább 15-16 éves korukig. Már csak azért is, hogy ellenőrizzem tényleg a várt rossz irányba fejlődnek-e. Ha igen, akkor még röhögve fogom megölni mindet akkor is, mert nem ellenfelek.
A példából persze az is érezhető, hogy mennyire érthetetlen dolog ilyen brutálisan fellépni egy elég gyenge lábakon álló feltételezés miatt. Nem ölhetek meg minden embert, aki csak a feleségem vagy gyerekem felé mer nézni, mondván biztos bántani akarta őket. A Catalyst meg lényegében ezt csinálja, learat minden olyan fajt, akiből csak a csíráját is kinézni annak, hogy valamilyen túl veszélyes MI-t csináljon, még akkor is, ha ennek az esélye elhanyagolható."


Úgy látom, még mindig valamit keverünk. Az alapján, amit leírtál, simán az összes élőt is kipusztíthatta volna, mert intelligens fajjá alakulhatnak... Ez így elég nagy baromság lenne. Miért ártana olyan fajoknak, akik technológiailag nem tudnak komoly károkat okozni? Talán mert a tudásuk nem tart azon a szinten? Ha a veszélyes technológia alapja már létezik, akkor azt bárki más értelmes faj is használhatja, független attól, ki volt az alkotója. Még szép, hogy bármelyik faj veszélyforrás lehet. A Reaper bolygópusztítás példát is csak szemléltetésképp írtam le, hogy lásd, mennyivel több egyetlen Reaper az egész Geth fajhoz képest. A technológia, nemcsak MI-kből áll! Fegyverek, pajzsok, kommunikációs megoldások, űrutazási eszközök, meg a fasz tudja még mi. Ott vannak a relék, amiknek hála nem évszázadokat utazol, hogy eljuss egyik pontról a másikra, hanem csak napokat, heteket. Szerintem nem mindegy az, hogy az emberiséget egy pisztollyal, vagy egy atombombával akarom megritkítani. Pont ez itt a lényeg, hogy a Catalyst minek várja meg, míg a célpontjai komolyabb eszközöket nem fognak létrehozni? Pont akkor kell a technológiai szintjüket lenullázni, mikor még könnyedén meg tudja lépni ezt.

Amúgy azzal, hogy a Catalyst leöldösi a gépeket, szerintetek meg fog állni a fejlődés? Szerintetek az élők hagyni fogják, hogy a Catalyst eltakarítsa életük munkáját és nem fognak más megoldáshoz nyúlni? Úgy gondoljátok, hogy majd leragadnak a lézerstukkernél például? A francokat, majd csinálnak neked bolygópusztító fegyvert, vagy akármi mást, ami épp a kíváncsiságukat felkelti. Nekik ez az evolúció magasabb szintje, hogy folyton feszegetik a határokat. A szintetikusok, azért veszélyesebbek, mert túlontúl leegyszerűsített a gondolkodásuk hozzánk, élőlényekhez képest.. Egy rossz szó, vagy egy olyan cselekedet, ami számukra logikus, de nekünk például egyáltalán nem természetes, simán elég ahhoz, hogy élők és gépek háborúzzanak. És minél komolyabb technológia áll rendelkezésre, annál nagyobb mértékű pusztítást lehet véghezvinni. Az MI-k is ugyanúgy technológiát használnak, de leginkább ők maguk alkotják a technológiát, mert vagy irányítják azokat, vagy eggyé válnak velük. Ők sokkal egyszerűbben megbirkóznak a szintetikus dolgokkal, mint mi élők. Könnyebben irányítják, könnyebben machinálnak velük.

Amúgy nézzétek meg a ME2 mellékküldetésének MI-jét, ami megbolondult, mert mindenkit illetéktelen behatolónak tartott, aki az űrcirkálójára átszállt. Annak az intelligenciának, teljesen mindegy lett volna, hogy kit gyilkol le, ő csak meg akarta védeni az űrhajóját másoktól, csak épp primitív technológia állt a rendelkezésére. Vagy ott az Overlord Projekt David-je, aki ugyan nem szintetikus, de valahogy képes volt irányítani a Geth-eket és más dolgokat is. David eléggé hasonlított egy MI-hez, hiába volt élőlény. Ha kijutott volna arról a bolygóról, akkor bizony jaj lett volna mindenkinek, aki él és mozog. Gyakorlatilag ő egy "vírus" volt, ami minden ismert technológiát irányítani tudott. Persze nyilván nem ő irtotta volna ki az életet a galaxisban, de a pusztítás mértéke, aligha lett volna elhanyagolható. Neki ugyanúgy tök8 lett volna, hogy kit és mennyit öl. Ám, ha a Geth-ek helyett mondjuk épp a Reaper-ök lettek volna az eszközei, amivel sokkal rövidebb idő alatt, fényévekkel nagyobb pusztítást lehet végezni, akkor vajon mi lett volna? Mit csinálsz, ha a saját gépedig, akik korábban a hatalmad részei voltak, ellened fordulnak? Mit fogsz érni ellene? Nagy rakás semmit. Ki leszel szolgáltatva a saját teremtményeiddel szemben. Nem leszel más, mint egy cigarettacsikk, amit lazán eltaposhatnak. Értjük, amiről beszélek?

A Crucible-el meg mindössze annyi van, hogy az egy olyan technológiai vívmány, ami már túlmutat az ellenség szintjén. Nem a miénk a technológia, és nem is értettük a pontos működését, de valami csoda folytán, meg tudtuk vele állítani az ellenséget és ezt a csodát úgy hívják, Shepard. A Catalyst, akárhogy próbálkozott, nem állhatott az organikusok útjába. Drasztikusan lelassította ugyan az elkerülhetetlent, de soha nem tudta megakadályozni, hogy egyszer bekövetkezzen a veresége(vagy esetlegesen a győzelme).
10519 levél
Válasz 16.02.25. 21:15 #895
davkar9
"Ennyi erővel akkor 100 évente is jöhetnének aratni, mert az a maradék 49900 év csak kockázatos várakozás, amivel nő a vereség esélye. Nem azt mondom, hogy csak évmilliók múlva térjenek vissza, de az 50e év röhejesen kevés, ezt be kellett volna látniuk. Ha annyira intelligensek, akkor észrevehették volna, hogy az aratáskori fejlettségi szint messze nem elég ahhoz, hogy olyan veszélyes MI-t teremtsen, ami képes lenne kipusztítani a szerves életet.
Érted, ez olyan mintha én kitalálnám, hogy a kukutyini gyerekekből mind bűnöző lesz, ezért 8 éves korukban lemészárolom őket. Azért illene észrevennem, hogy akkor még semmi veszélyt nem jelentenek és várnom legalább 15-16 éves korukig. Már csak azért is, hogy ellenőrizzem tényleg a várt rossz irányba fejlődnek-e. Ha igen, akkor még röhögve fogom megölni mindet akkor is, mert nem ellenfelek.
A példából persze az is érezhető, hogy mennyire érthetetlen dolog ilyen brutálisan fellépni egy elég gyenge lábakon álló feltételezés miatt. Nem ölhetek meg minden embert, aki csak a feleségem vagy gyerekem felé mer nézni, mondván biztos bántani akarta őket. A Catalyst meg lényegében ezt csinálja, learat minden olyan fajt, akiből csak a csíráját is kinézni annak, hogy valamilyen túl veszélyes MI-t csináljon, még akkor is, ha ennek az esélye elhanyagolható."

Pontosan ugyanez a problémám öcsi "logikájával". Sokkal egyszerűbb dolga lenne csak ezekkel a "gonosz, életet fenyegető gépekkel" foglalkoznia. Ott lakik a citadelen, hozzáfér minden infóhoz, ha jön egy AI alert, akkor reagál. Gethekhez kiküldtek volna egy pár egységet, kész, probléma megoldva. Esetleg emellé kiirtják a kvariánokat is, ez lehetne a 'rácsapni a kezére' reaper megfelelője.

Ráadásul ezzel az irányított fejlődéssel (űrutazás->relék->citadel->lejár az 50k év, aki eljutott idáig az meghal) esély sincs a változásra. Mi van ha egy ciklusban kimaradnak a "gonosz" gépek? Vagy ha házon belül elrendezik a dolgot, lásd protheanok. Nem érdekes, 50k évre van beállítva az óra, ding, ideje elpusztulni. Első alkalommal lehet, hogy ez volt a (jó?) megoldás, viszont onnantól kezdve ő maga volt a probléma. Igazából ez csak egy buta gép, egy beszélő eszköz. Egy okos AI tanult volna, alkalmazkodott volna, megpróbál más megoldást keresni, így viszont csak ugyanazt csinálta újra és újra. Esetleg magát az életet (nem csak a szót) is megpróbálhatta volna megérteni/értékelni, ahogy azt pl EDI-nek, Legionnak és a getheknek is sikerült(/het).
865 levél
Válasz 16.02.25. 20:32 #894
pb69
A reaper-eket felesleges idekeverni, hiszen nem tisztán szintetikus fajról beszélünk, ráadásul ők egyedülálló módon kiemelkednek az erősségüket tekintve. Ennek ellenére nem árt megjegyezni, hogy még őket is sikerült legyőzni, mivel az őket irányító MI-t meg tudtuk "hack-elni" a Crucible segítségével. Kicsit hasonló módon ahhoz, ahogyan a geth-eket is meg tudtuk békíteni.

Nem az a lényeg, hogy egyetlen bolygó lakosságának eltörléséhez mi kell, a teljes szerves élet elpusztítása ennél sok nagyságrenddel bonyolultabb feladat. Igen, egy reaper viszonylag hamar kiirtana egy bolygót, de sok ezer reaper-nek már évszázadokig szokott tartani csak a legfejlettebb fajok learatása. És naiv elképzelés, hogy ezek után már könnyebb dolguk lenne a visszamaradottabbakkal, mert lehet, hogy közülük jó párat már pusztán megtalálni emberes (reaper-es) feladat.
Induljunk ki csak abból, hogy jönnek a hibrid (és sok korábbi erős faj masszájából létrejött, így vélhetően mindenkinél erősebb) reaper-ek és a fejlettebb fajokat alig bírják kivégezni. Ahhoz, hogy egy MI minden szervest kipusztíthasson, ahhoz ennél erősebb és hatékonyabb fellépés kell, ami számomra irreális elképzelés.
Ráadásul már önmagában az is csak egy nagyon merész feltételezés, hogy az über-über gépeknek majd elsődleges céljuk lesz a teljes élővilág kipusztítása. Mert addig oké, hogy egy idő után nem fognak profitálni a szervesekből, de ugyan miért ölnének brutális mennyiségű erőforrást, energiát és időt a kiirtásukba. Ha már annyival erősebbek lesznek, akkor nem is fogja őket annyira zavarni az egész.

Azt nem értem, hogy az MI-k legyőzéséhez mi köze annak, hogy egy adott faj dominálja-e a többit, vagy sem. Ha annyira nagy lenne a veszély, akkor a mi ciklusunk is képes lenne a totális összefogásra, ahogyan képes is volt a reaper-ek ellen. A kvariánok meg majdnem ott hagyták a fogukat, de a lényeg, hogy nem történt meg. És ez csak egyetlen faj, méghozzá az, amely létrehozta, majd ki akarta irtani a geth-eket. Ha bármely fajt, akkor őket lett volna a legtöbb értelme kipusztítania a geth-eknek, mégse tették, hanem nyugodtan a háttérbe húzódtak.

Ennyi erővel akkor 100 évente is jöhetnének aratni, mert az a maradék 49900 év csak kockázatos várakozás, amivel nő a vereség esélye. Nem azt mondom, hogy csak évmilliók múlva térjenek vissza, de az 50e év röhejesen kevés, ezt be kellett volna látniuk. Ha annyira intelligensek, akkor észrevehették volna, hogy az aratáskori fejlettségi szint messze nem elég ahhoz, hogy olyan veszélyes MI-t teremtsen, ami képes lenne kipusztítani a szerves életet.
Érted, ez olyan mintha én kitalálnám, hogy a kukutyini gyerekekből mind bűnöző lesz, ezért 8 éves korukban lemészárolom őket. Azért illene észrevennem, hogy akkor még semmi veszélyt nem jelentenek és várnom legalább 15-16 éves korukig. Már csak azért is, hogy ellenőrizzem tényleg a várt rossz irányba fejlődnek-e. Ha igen, akkor még röhögve fogom megölni mindet akkor is, mert nem ellenfelek.
A példából persze az is érezhető, hogy mennyire érthetetlen dolog ilyen brutálisan fellépni egy elég gyenge lábakon álló feltételezés miatt. Nem ölhetek meg minden embert, aki csak a feleségem vagy gyerekem felé mer nézni, mondván biztos bántani akarta őket. A Catalyst meg lényegében ezt csinálja, learat minden olyan fajt, akiből csak a csíráját is kinézni annak, hogy valamilyen túl veszélyes MI-t csináljon, még akkor is, ha ennek az esélye elhanyagolható.
40 levél
Válasz 16.02.25. 20:06 #893
ApexShow
"Most az meg megint elég bátor elképzelés, hogy egy faj majd hirtelen egy olyan erős mesterséges fajt talál ki, ami pár évtized alatt ki is irtja az életet. Azért az MI-knek általában kell idő a fejlődésre, nem válnak egyik napról a másikra legyőzhetetlen ellenféllé."

Amit írtam, az csak egy halvány példa volt a sok közül... de hidd el, nem kell túl nagy MI fejlődés, ha olyan hatalmat kap a kezébe, mint amilyet egy Reaper birtokol például. Elég, ha öntudatra ébred és elkezdi a saját útját járni. Reaper-ből egy is elég lenne, hogy lemészároljon egy egész bolygót, méghozzá belátható idő alatt. Ehhez nem kéne komoly tudású MI. Nézd meg EDI-t, mikor még a Holdon tanyázott. Mindenkire rátámadott. A Prothean faj, azért nyerte meg a háborút a Zha'til ellen, mert tulajdonképpen az ő ciklusukban, minden faj alájuk tartozott, egy dominancia volt az egész birodalmuk. A Quarian-ok meg kis híján otthagyták a fogukat a 300 éves háborújuk során, pedig a Geth-ek akkor még annyira se voltak fejlettek, mint a ME1-ben... és mégis mit ért a fajuk a Geth-ekkel vívott háború után? Szinte semmit. Minden hatalmukat elvesztették. Majd guberálós roncsvadászok lettek, akik képtelenek voltak maszk nélkül élni a szülőhazájukon kívül... Ugyanilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülne az egész galaxis népe, ha egy komoly technológiát birtokló MI megőrülne, mint ahogy EDI is az első részben.

Viszont szerinted, arra egyáltalán nincs reális esély, hogy egy gépi faj, évtizedekig, vagy századokig csak fejlődik, fejlődik, semmi probléma nincs vele, aztán hirtelen megvadul, mert történik egy kis gondolatbeli nézeteltérés, vagy egy másik gépi faj bekebelezi, átprogramozza és felhasználja? Mégis hogy vehetné fel a harcot a Catalyst úgy, hogyha minden egyes évvel, amit várakozással tölt, egyre csak csökkenne az esélye, hogy rendet tudjon tenni??? Arra is gondolni kell, hogy a Reaper serege sem végtelen és a veszteséget is minimalizálnia kell. Hisz ezek a hibridek képesek csak arra, hogy organikus elméket befolyásoljanak. Hatalmas nagy hülyeség lenne, ha a várakozása miatt, épphogy megnyerné a csatát, mert mondjuk nem 50 ezer, hanem 90 ezer év múlva következne be, amiről beszél. Szóval ez a várakozás gondolatmenet, részemről teljesen nonszensz.
865 levél
Válasz 16.02.25. 18:59 #892
pb69
De ezek csak puszta feltételezések. A protiánok megmutatták, hogy időben lehet észlelni és kezelni a problémát. A kvariánok is megpróbálkoztak vele, de nem jött össze, viszont utána semmi probléma nem volt a geth-ekkel (amíg pont a reaper-ek elő nem kerültek), ültek a fenekükön. Amikor probléma lett velük, akkor még úgy is le lettek győzve, hogy reaper segítséget kaptak, majd később a jó részükkel ki lehetett békülni. Ezek alapján semmi nem utalt arra, amit a Catalyst vizionált.

Most az meg megint elég bátor elképzelés, hogy egy faj majd hirtelen egy olyan erős mesterséges fajt talál ki, ami pár évtized alatt ki is irtja az életet. Azért az MI-knek általában kell idő a fejlődésre, nem válnak egyik napról a másikra legyőzhetetlen ellenféllé.
Bőven ráérnének a reaperek szemlélődni. Jönnek és látják, hogy még semmi reális veszélyt nem jelentenek a szerves létformákra az adott szintetikusok, akkor visszavonulnak és majd lenéznek később. Beavatkozni (pláne ilyen durván) meg majd elég akkor, ha már tényleg nagy a baj.

Azt se felejtsük el, hogy az aratás csak a legfejlettebb fajokat érintette, brutális reaper erőfölényben zajlott, mégis tipikusan elég hosszú ideig tartott. Akkor ugyan miért tudna egy szerves faj olyan MI-t készíteni, ami még tojáshéjjal a fenekén képes lenne kellően rövid idő alatt kiirtani nem csak a fejlettebb, de a teljes organikus életet a galaxisban.
40 levél
Válasz 16.02.25. 18:14 #891
ApexShow
"A protiánok a maguk ciklusában már felülkerekedtek egyszer egy ilyen konfliktuson és még csak nekik se lett érdemi bajuk belőle, nemhogy az összes organikus lénynek. A mi ciklusunkban szintén adódtak ebből konfliktusok, de szintén sikerült megoldani őket, ill. ugyanúgy nem volt reális fenyegetés egyetlen fajra se. A kvariánokat persze megcsapta a dolog, el kellett hagyniuk a honvilágukat, de még náluk se volt benne a pakliban, hogy teljesen kihalnak."

"De szerintem amiatt a leginkább rossz a Catalyst elképzelése, hogy ha annyira ügyes, okos és intelligens, hogy kikövetkeztette a szintetikusokból eredő hatalmas veszélyt, akkor miért nem tud türelmesebb lenni a reaper-ekkel? Miért nem csak akkor jönnek aratni, amikor már tényleg komoly fenyegetést jelentenek a gépek a teljes szerves létre?"

Azt azért ne feledd el, hogy technológiailag, akkor még nem voltak ezek a fajok veszélyesek(az ellenség mércéjével nézve). Mivel nem egy Reaper szintű fajt teremtettek meg a semmiből, csakhogy mondjak egy példát. Ha ilyen fajt létrehozhattak volna, akkor abban az esetben, már régebben közbe kellett volna lépnie a Catalyst-nek. A Leviathan-ok idejében, ki tudja milyen szintű technológiai fejlődés ment végbe? Most képzeld el a Reaper fajt úgy, hogy minden élőt el akarnak pusztítani. Néhány évszázadon belül, lazán kicsinálhattak volna mindenkit, mert technológiailag simán fejlettek hozzá. Egy Geth faj, abban az állapotában, erre nem lett volna képes. Épp ez a lényeg, hogy a technológia fejlődése megállíthatatlan és hozzánk, élőkhöz képest, mindig egyre nagyobb lesz. Itt ezen van a hangsúly, és nem azon, hogy két azonos tábor között is ugyanilyen konfliktusok előkerülhetnek. Mert mindig a gépek lesznek többek, jobbak, pusztítóbbak. Persze, ott van EDI is, mint ellentettje a Catalyst logikájának, de az ellenség nem alapozhat a véletlenekre. Sőt egyenesen butaság lenne a részéről várakozni, míg túl késő nem lesz.
865 levél
Válasz 16.02.25. 17:43 #890
pb69
Szerintem érdemes élesen különválasztani a ciklusok létezésére adott kétféle játékban előforduló magyarázatot. Az egyik arról szól, hogy a szerves lények egyre intelligensebb gépeket hoznak létre, amelyek végül teljesen kiirtják az organikus életet a galaxisban. A másik pedig arról, hogy az épp legerősebb (bármilyen) fajok egyre jobban elhatalmasodnak a gyengébbeken, nem hagyják őket fejlődni. Így bebetonozódik egy erőviszony, ami nem hagy teret a változatosságnak és a domináns fajok cserélődésének. Ez a két kiindulási alap csak kevéssé függ össze.

Az organikus-szintetikus témában davkar9 álláspontján vagyok. Egyszerűen nem egészséges hozzáállás az, hogy egy (bármennyire is logikusnak tűnő) feltételezés alapján komplett fajokat aratnak le, kvázi irtanak ki (mert ez a reaper masszába ömlesztés azért nekem kevésbé tűnik az adott faj fenntartásának). Eleve szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a szintetikus fajok előbb-utóbb tuti kiirtanák a szerveseket. Lehet, hogy így van, de hatalmas merészség ezt bizton állítani.
A protiánok a maguk ciklusában már felülkerekedtek egyszer egy ilyen konfliktuson és még csak nekik se lett érdemi bajuk belőle, nemhogy az összes organikus lénynek. A mi ciklusunkban szintén adódtak ebből konfliktusok, de szintén sikerült megoldani őket, ill. ugyanúgy nem volt reális fenyegetés egyetlen fajra se. A kvariánokat persze megcsapta a dolog, el kellett hagyniuk a honvilágukat, de még náluk se volt benne a pakliban, hogy teljesen kihalnak.

Szóval az eddigi tapasztalatok alapján olybá tűnik, hogy a szintetikusokkal valóban adódnak komoly konfliktusok, de ezek kezelhetőek. Ugyanúgy, ahogyan szervesek közt is vannak ilyenek, emlékezzünk csak a rekni vagy krogan háborúkra. Most akkor a szerves fajokat akkor is le kell aratni, ha nincsenek is gépek a világon, mert hát egymással is képesek veszélyes harcokat vívni?
De szerintem amiatt a leginkább rossz a Catalyst elképzelése, hogy ha annyira ügyes, okos és intelligens, hogy kikövetkeztette a szintetikusokból eredő hatalmas veszélyt, akkor miért nem tud türelmesebb lenni a reaper-ekkel? Miért nem csak akkor jönnek aratni, amikor már tényleg komoly fenyegetést jelentenek a gépek a teljes szerves létre? Akkor talán el is hinném, hogy nincs más megoldás, de így ez nagyon lóg a levegőben.
40 levél
Válasz 16.02.25. 17:12 #889
ApexShow
@pb69:

Én amúgy pontosan arra a befejezésre számítottam, amit leírtál, vagy valami nagyon hasonlóra. Mindig is azt tartottam a legelképzelhetőbbnek, hogy a Reaper-ök lesznek az evolúciós körforgás fenntartói. Azért ölnek le bizonyos fejlett fajokat, hogy ezáltal a fiatalabbak fejlődését ne akadályozzuk, illetve, hogy ne népesedjen túl a galaxis.

@davkar9:

"Ez a 'gépek megölnek minden "értelmes" civilizációt, mielőtt még a saját gépeik talán megölik őket' logika nevetséges."


És ugye még mindig, csakis szerinted nevetséges... Amúgy helyesen úgy hangzott volna, hogy a (!)hibridek, learatnak minden fejlett technológiájú értelmes fajt, hogy azok szintetikus találmányai, ne irthassák ki az életet a galaxisban. A Yahg-ok is értelmes faj, mégsem bántották őket, mert primitívek voltak a túlontúl fejlett technológiákhoz.

Most belemélyedünk kicsit... Ott van a Quarian - Geth konfliktus. Tudom, nincs többesszám, de a Geth-eket, azért hozták létre, hogy szolgák és katonai eszközök legyenek, amik aztán öntudatra ébredtek, elkezdtek gondolkodni, a létezésük célját keresni, mindeközben rengeteget tanultak, nekiálltak szaporodni, kaptártudatot kialakítani, stb, stb. Ergo olyan gyors ütemben fejlődtek, hogy az egyenesen megrémítette alkotóikat. Ezért is akartak a Quarian-ok megszabadulni tőlük, mert úgy érezték, a Geth-ek ki fognak csúszni az irányítás alól, ha nem lépnek időben. Végül háború lett és az alkotók alulmaradtak a szintetikusaikkal szemben. A gépi logika és az érzelmi alapú gondolkodás, nem nagyon szokott közös nevezőn lenni, ezért ilyen gyakori a konfliktus az alkotó élők és a teremtett szintetikusok között. Utóbbi tábor, számunkra drasztikus dolgokat tehet, hogy ezzel elérhessenek egy célt. Például, amit a Reaper-ök csinálnak. Learatnak minket, mert ezzel tudják csak a céljukat beteljesíteni, de mi ezt képtelenek vagyunk felfogni, nem értjük, miért nincs más megoldás? Félünk a haláltól, és ugyanakkor fel vagyunk háborodva azon, amiért ők ítélkeznek a sorsunk felett... Ez máris egy szintetikus - organikus ellentét.

Nekünk élőknek, az a célunk, hogy minél merészebb határokat léphessünk át, tökéletesebbnél-tökéletesebb dolgokat alkossunk és Istent játsszunk. A fejlett fajok, a technológiáik révén jutnak feljebb az evolúciós ranglétrán, mert minél magasabb szintű "eszközöket" teremtenek, annál nagyobb lesz a hatalmunk is. De mi van akkor, ha túlmennek azon a bizonyos határon és addigra már csak aprócska kis pontocskák lesznek a teremtményeik előtt? Mi van, ha végül elveszítik a hatalmuk feletti kontrollt, mert a szintetikusaik, új célokat találnak maguknak, amik nem fognak tetszeni nekik? Ezek mind véres konfliktusokhoz vezetnek. A szintetikusok, nem állnak meg az önfejlődésben, mint mi élők és ezért lesznek ránk nézve ennyire veszélyesek... Szóval nagyon nem nevetséges a Catalyst mondandója, és teljesen logikus, amit csinál. Bár nem feltétlenül biztos, hogy valami pontban, egy meghatározott időben bekövetkezik, de az esély bőven meg van rá. A Reaper-ök nem engedhetik, hogy az áldozataik magasabb szintre kerüljenek náluk. De végül is, az a vicc, hogy ez mégis bekövetkezik az évmilliók során, mivel minden ciklus átadja a tudását a rá következőnek. A Crucible létrejötte erre a bizonyíték.

Kérdezem én, ez másnak is logikátlan?
45 levél
Válasz 16.02.24. 23:29 #888
myotan89
„Ha kozmikus kertészeknek lettek volna beállítva, akik fenntartják a galaktikus változatosságot, minden fajnak megadva a lehetőséget a fejlődésre úgy azért már más lett volna a helyzet”

Igen, ez volt a ZÖLD befejezés….zöld, zöld, zöld, zöld, zöööld – az igazán környezetbarát
865 levél
Válasz 16.02.24. 22:17 #887
pb69
Az addig oké, hogy a bázist TIM kezére játszani morálisan rossz döntés, hiszen ismerjük a Cerberus fajtáját. A problémám inkább azzal van, hogy a másik lehetőségünk csak a pusztítás. Azaz vagy a Cerberus-é lesz a bázis, vagy senkié, mintha csak ők lennének rajtunk kívül a világon. De el tudom fogadni, hogy a végső lehetőség erre van kivezetve, mert lehet benne ráció, csak adhattak volna valamiféle magyarázatot erre, így kicsit bazári húzás volt.

A másik nagy problémám pedig az, hogy az adatok mindenképp a Cerberus-hoz kerülnek. Ez egy dolog, de nincs is semmi különbség, ha felrobbantjuk az egész kócerájt, a Cerberus akkor is ugyanazokhoz az infókhoz fér hozzá és ugyanúgy felépíti a sulykolt seregét.
Azért ez így kb. olyan, mintha az 1 végén legyőznénk a Fejedelmet, de a reaper-ek mégis meg tudnák nyitni a relét és átjönni. Vagy megmentjük a Tanácsot, de valahogyan mégis lezuhan a hajójuk. Nem gond, ha a Cerberus mégis profitál a Collector Base-ből, de legalább tenné ezt jóval kisebb mértékben, ha elpusztítottuk azt.
10519 levél
Válasz 16.02.24. 21:44 #886
davkar9
"Amúgy számomra leginkább azért volt csalódás a trilógia befejezése, mert nagyon a szintetikus-organikus ellentétre feküdtek rá. Noha volt ott még korábban egy másik nagyon fontos indoka a ciklusoknak, méghozzá a fejlettebb fajok túlzott dominanciája, amivel másokat túlságosan elnyomnak. Szerintem inkább erre az aspektusra kellett volna kihegyezni a végjátékot és akkor konzisztensebb lehetett volna."

Na igen, ennek lett volna értelme (elfogadható). Ez a 'gépek megölnek minden "értelmes" civilizációt, mielőtt még a saját gépeik talán megölik őket' logika nevetséges. Ha kozmikus kertészeknek lettek volna beállítva, akik fenntartják a galaktikus változatosságot, minden fajnak megadva a lehetőséget a fejlődésre úgy azért már más lett volna a helyzet. Sokban persze nem, mégis csak ki akarnak irtani és a személyes érintettség miatt ez annyira nem buli.

2 végével azért nem volt baj. Mármint a human reaper az hülyeség, nyilvánvalóan a kötelező bossfight írta a történetet (gondolom jött a feedback, hogy a sarenes béna volt). A külső sem indokolt, bár lehet, hogy a collectoroknak nem volt meg a tintahalas öntőforma. TIMnek adni a kulcsokat egy szükséges rossz (renegade) vagy nyilvánvaló rossz választás (paragon) hiszen többször is bizonyította, hogy az "emberiség jóléte" az leginkább cerberus hatalmát jelenti. Csak ez a 2 volt döntés lehetséges. A szövetségben lehet, hogy megfontolják, de a bázis háttere miatt nem használták volna. Vagy ha igen addigra cerberus úgyis elcseni a szaftosabb darabokat. Ahogy az meg is tette. Ha önként adtuk át, akkor 10 ponttal többet ér a döntés.
865 levél
Válasz 16.02.24. 18:20 #885
pb69
A 2-nél én elég gyengécskének találtam a fősztorit, főképp az 1 után. Lényegében az egyetlen ütős dolog az volt, amikor kiderült a begyűjtőkről, hogy egykori protiánok. A többi viszont felejtős, az ellopkodott és kifacsart emberekkel, a reaper lárvával stb.. A vége játékmechanikailag tényleg best of kategória, de történetileg nem az igazi.

Egy nagy dilemmára és döntésre volt kihegyezve a 2 végjátéka, ez pedig a bázis sorsa. Ez önmagában nem is lett volna baj, de sokkal jobban kellett volna tálalni. Az egész játékban rengeteg dolgot csinálunk meg a Cerberus-nak, noha néha van lehetőségünk pl. a Szövetségnek továbbítani az infókat a Cerberus helyett és hasonlók.
Viszont ennyi meló és harc után nekem elég összecsapott megoldás az, hogy ha nem pusztítjuk el a bázist, akkor biztos a Cerberus-é lesz. Rengeteg hasznos és fontos infó lehet azon a bázison, amivel sokkal beljebb lehetnénk a reaper-ek elleni harcban, mégis csak az a két alternatíva adódik, hogy ezek vagy a Cerberus-hoz kerülnek, vagy megsemmisítjük őket. Ez érezhetően egy erőltetett erkölcsi döntéshelyzet, egy hamis dilemma. Semmivel nem volt kidolgozottabb ez se, mint a 3 végén a semmiből előhúzott "space magic".

Amúgy számomra leginkább azért volt csalódás a trilógia befejezése, mert nagyon a szintetikus-organikus ellentétre feküdtek rá. Noha volt ott még korábban egy másik nagyon fontos indoka a ciklusoknak, méghozzá a fejlettebb fajok túlzott dominanciája, amivel másokat túlságosan elnyomnak. Szerintem inkább erre az aspektusra kellett volna kihegyezni a végjátékot és akkor konzisztensebb lehetett volna.
40 levél
Válasz 16.02.24. 16:48 #884
ApexShow
Nincs mit! Én úgy vagyok vele, hogy elfogadom mindazt, amivel a játék előáll. Bár én se ezt a befejezést szerettem volna látni, de azért ettől függetlenül, mégsem úgy álltam hozzá, hogy gyűlölöm az egészet. Régebben, valahogy az emberek sokkal könnyebben fel tudták dolgozni, hogy egy film, vagy egy játék olyan lett, amilyen. Ma már ez a túltermelés, szinte az összes eredeti ötletet ellőtte és már nehéz olyat mutatni, ami tényleg eredeti húzás, de úgy gondolom, hogy a Dark Energy zárás ilyen lett volna.

Space magic szempontból, nekem azért nem volt idegen ez a fajta befejezés, mert mint ahogy lentebb is kitértem rá, részemről már a Lazarus Projekt is egy nagy-nagy varázslat volt. Mikor a Cerberus HQ küldetést elkezdtem, azt vártam, hogy valami komoly dolog fog kiderülni Shepard-el kapcsolatosan. Valami, amivel megmagyarázzák ezt a feltámasztást. De aztán nagyot koppantam, mert az odáig oké, hogy újraalkotják valakinek a genetikai térképét és visszanövesztik a szerveit, már amit lehet, de az emlékeket mégis hogyan ráncigálták vissza? És azt is tegyük hozzá, hogy tökéletesen!!! Na ez soha nem derült ki. Csak annyit tudtál csinálni, hogy elfogadtad. Én igazából, azért tartanám idegennek egy picit ezt a befejezést, mert az ember nem épp a szintetikus/organikus balhéra számított(már megint). Én azt hittem, ki fognak tartani a kiszivárgott befejezésük mellett, amiről akkor még semmi konkrétumot nem tudtam, csak utólag értesültem róla, hogy másként lett befejezve a történet. Az első résszel jól össze van kapcsolva, de érződik, hogy a második, teljesen új alapokat kezdett el bevezetni, ami ugyan nem volt annyira megkerülhetetlen, de mégis így, hogy tudok a Dark Energy végletről... így számomra emiatt pont a 2. rész a legidegenebb.

Alapesetben a 2. rész is nagy kedvencem, mert rongyosra játszottam a 3. rész előtt, de így visszagondolva a befejezésére, nekem túlságosan is sablonos volt. Ez a tipikus akció, robbanás, feszültség, de semmi extra. Gameplay szempontból verhetetlen, de akkor is... És ott is mi volt a végén? Kék és sárga robbanás... érdekes azon senki nem volt kiakadva, pedig ott csak két szín volt, nem három. Oké, értem én, hogy egy záróepizódtól elvárható lett volna, hogy különböző befejezések szülessenek, de azért mégis valahogy elérték a készítők, hogy ne egy szokványos valamit kapj, hanem egy olyat, ami nehezen magyarázható. Mintha azt akarták volna elérni, hogy úgy érezzük, ez egy felfoghatatlan dolog. Úgy nyerjük meg a Reaper-ök elleni háborút, mintha valami isteni közbenjárás történt volna. Nekem ezért is tetszik.
10605 levél
Válasz 16.02.23. 21:05 #883
MattMatthew
Továbbra is egy kalap szar az egész!


Bocs, muszáj volt ezt elsütni!
Köszönöm a kimerítő választ. Sajnos továbbra sincs magyarázat a crucible-re akkor. Az űr varázslat és ennyi. Reméltem, hogy van erre jobb megoldás, merthogy belemélyedve számomra azért rossz a vége mert a döntés a végén, ha fizikailag valós, ha nem, egy rossz alapból indul ki.
Viszont ez így hihetően hangzik, csak sajnos még mindig nem érzem úgy, hogy a korábbi játékok hangulatával és stílusával egyezne és továbbra is összecsapottnak érzem, még akkor is, ha ezt így tervezték, hogy mindenki majd a gondolatmeneteden vagy másén végigmegy. De ezzel a sebbel együtt kell élnem! Köszi, h leírtad megint!


Azt hiszem egy ME2 replay már kéne... meg egy jó WH40k regényt is kéne keresnem, hogy a space magicre ráerősítsek!
“This is not going to go the way you think.”
40 levél
Válasz 16.02.23. 18:21 #882
ApexShow
Még egy apró kiegészítés, ami most jutott eszembe. A Catalyst teszi lehetővé a 3 sugár valamelyikének létrejöttét, tulajdonképpen ő határozza meg a lehetőségeidet. A Crucible csak egy energiaforrás. A választás pedig Shepard-é.
40 levél
Válasz 16.02.23. 18:12 #881
ApexShow
Igen, az írásom sajnos nem tökéletes, ezt el kell ismerni. Ahogy mondod van benne tagolási probléma, íráshiba, vesszőhiba is, sőt lehet, hogy bizonyos dolgok talán már túl vannak magyarázva, vagy esetleg másképp kéne megfogalmazni... vagy az egész egy faszság(de ez soha nem fog kiderülni). Újra át kell rágnom magam az egészen és polírozni tovább, ha már egyszer belekezdtem. Sajnos pont olyat kérdeztél, amit nem lehet röviden leírni, mert túl sok összefüggés van és még így sem írtam le mindent. Bocsi...

Gyenge húzás volt előrántani egy ilyen “csodafegyvert”, ezt már megbeszéltük, viszont maga a beindítási folyamata, jól ki lett találva – ha a saját elméletemből indulok ki. Van ez az Arrival DLC. Egy olyan küldetés, ami független attól, hogy kijátszottad-e, az eseményei mégis megtörténtnek számítanak a 3. részben. (A Lair of Shadow Broker is ilyen). Ergo ezt a DLC-t muszáj felelevenítened magadban, hogy könnyebben megemésszed a végén a magic hatást. Ezért is mondom, hogy szarul van elmesélve a történet, hisz minden olyan információt, ami szükséges, azt egyetlen végigjátszás során meg kéne kapjad!

Na szóval, az Arrival végén azt látod, hogy mikor becsapódik a meteorit a relébe, akkor a váz megsérül és a Mass Effect energiagömb, amit a váz összetartott, egy löketként kiáramlik, letarolva az egész csillagrendszert. Erre az alapra húzták fel a befejezést is.

A vörös sugár az előző ciklusok fejlett élőlényeinek a találmánya, ami röviden annyit tesz, hogy szinte valamennyi technológiai vívmányt tönkrevág. Lenullázza a technológia szintjét, ha úgy tetszik. Ahhoz, hogy a galaxisból kiűzhessék a Reaper-öket, egy olyan eszköz kellett, ami elég energiát képes kitermelni, hogy túlterhelje a reléhálózatot és globális szintű hatást érhessen el a galaxis valamennyi pontján. Ez nem jelenti azt, hogy a technológia fejlődését ne lehetne újraindítani, csak ugye itt az volt a cél, hogy a Reaper-ök, mint a technológia csúcsai, megszűnjenek létezni. Gyakorlatilag minden Mass Effect technológián alapszik, épp ezért ez egy olyan dolog, amit davkar9 visszabombázás effektjének is nevezhetnénk.

A kék sugár valóban működőképes megoldás a Reaper irányításhoz. Az ellenség hagyta, hogy a Cerberus végig ezt a célt kergesse, csakhogy ezzel ellenünk dolgozhassanak. A Cerberus már befolyás alatt állt, így se úgy se érték volna el céljukat. A Cerberus HQ-nál nagyon nagy vonalakban meséltek az irányítás mikéntjéről, mégpedig, hogy hasonló elven működik, ahogy a Reaper a Husk seregeket irányítja az úgynevezett sárkányfogak által. Ennél a befejezésnél Shepard és a Catalyst valami magasabb szintű létformává egyesül össze. A kék sugár pedig lehetővé teszi, hogy minden Reaper az irányításuk alá kerüljön.

A zöld pedig egyértelműen Reaper talány, amit a Catalyst már korábban ráerőltetett egyszer az élőkre. Ugye a fő probléma az, hogy elviekben a saját technológiánk lesz a végzetünk, ami egy elkerülhetetlen folyamat. Lesarkítva, ezt nevezi az ellenség a káosz eljövetelének. Ők azért felelnek, hogy a fejlett élőlények technológiája, soha ne lépjen túl egy bizonyos szintet, mert az az élet kipusztulásához vezethet. És itt a “vezetHET”-en van a hangsúly. A szintézis logikája az, hogy legyen akármilyen fejlett technológia a galaxisban, az nem fog tudni ártani nekünk, hisz a részünkké válik. Soha nem attól függött a szintézis, hogy képes-e élő és szintetikus békében együtt élni élni. Az igazából Saren elképzelése volt. Ez a befejezés = Reaper győzelem. Nem véletlen a bújtatott pszichológiai trükk sem, amivel a Catalyst rá akar minket venni a szintézisre. Épp ezért is tartom logikusnak, hogy nem akadályozták meg a Crucible létrejöttét. Pedig, amiről a Cerberus tudott, arról ők is.

Szóval ez a három fő befejezés, még most sem több, mint mágia, de talán emészthetőbb így.

Tulajdonképpen, mikor megszerezzük a Crucible terveit, senki sem tudja(még később se), hogy mit is építünk majd fel, vagy hogy egyáltalán működni fog-e a gép, csak ráhagyatkoznak a tervekre, amiket a Prothean-ok hátrahagytak nekünk. Liara szerint, van egy hiányzó komponens(a Catalyst), amiről az a téveszme terjedt el a játékon belül, hogy valami indítószerkezet lehet. A Catalyst, nem azért kapta a nevét, mert hú, de jól hangzik. Ha mellőzzük a kémia órát, akkor a katalizátor - Mass Effect nyelven - egy segéd eszközt takar. A Leviathan-ok idején, neki kellett volna a megállíthatatlan szintetikus fajt és azok alkotóit békés útra terelni. Ebben a folyamatban játszott volna kulcs szerepet. Ugyanakkor adtak neki egy olyan meghatalmazást is, hogy bármi áron tartsa fenn az élet szikráját. Nem arra programozták, hogy az élőket védje meg! Az élet megőrzése, vagy védelme koránt sem ugyanaz. És oké, hogy a mi ciklusunkban rácáfolhatnánk a Catalyst logikájára, mert végül is, valamilyen szinten rosszul látja a helyzetet. Elég, ha megnézzük EDI-t, vagy a Geth-eket. De talán mégis okosan cselekszik: Mi van, ha mi fejlődünk és fejlődünk, soha nem teremtünk gonosz szintetikusokat, majd egyszer csak felbukkan egy faj a semmiből és ráteszi a kezét valahogy a technológiánkra és ők csinálnak belőle pusztító eszközt? Az esély meg van rá. Szóval, ha logikusan gondolkodunk, a Catalyst semmit nem bízhat a véletlenre. Nem a probléma hajtását, hanem a gyökerét távolítja el és azok a fejlett technológiájú, intelligens fajok.

És akkor ejtsünk szót arról is így zárásképp, hogy valójában mi indítja be a Crucible-t? Nem a Catalyst, mert ő csak segédeszköz ebben a folyamatban (is). Ezt muszáj a saját teóriámmal ismertetnem: Ha az ember nem látja a fellélegzős jelenetet, akkor lazán azt hiszi, Shepard végig ott volt a Citadel-en. Ha látja, akkor sem biztos, hogy feltűnik neki az a kicsit sem aprócska irrealitás, hogy Shepard valahogy visszakerül London romjai közé. Kezdjünk el számolni. Először is, felrobban a Citadel állomással együtt(1), nincs rajta sisak, kicsapódik az űrbe, megfullad az oxigénhiány miatt(2), bekerül a Föld atmoszférájába, ami megsüti(3), mindennek tetejében a Föld gravitációjának nagysága miatt a teste szétloccsan földet éréskor(4), aztán átmegy rajta a vörös sugár, ami a szintetikus technológiát teszi tönkre(5). Mert hát Shepard félig szintetikus. Ez 5, azaz öt olyan hatás, ami halálos. A második részben, Shepard nem élte túl a Collector támadást! Újabb érdekes kérdés: hogyhogy London területére pottyan? Miért nem máshová? Ennyire hülyék voltak a Bio-nál, vagy ennyire nem volt idejük megcsinálni a befejezést? Esetleg hülyének akartak nézni minket? Mondom, kell lennie itt valami csavarnak, hisz miután Shepard bemutatkozott Harbringer-nek, minden olyan furcsa volt. Mass Effect-hez képest, egyáltalán nem természetes jelenségeket láttál.

Sulykolás: Ugye Shepard sulykolás hatása alatt áll, illetve a rémálmokban is ugyanez a helyzet. Ezt onnan lehet biztosra venni, ha végighallgatod a Rachni királynő szavait az első és harmadik részben, valamint a hírvivőt a második részben. Olajszerű árnyak, torz zajok, lassított mozgás, suttogások, stb. Ezek mind a sulykolás hatásai.

Ott az a pisztoly. Lassított felvételben haladunk, akárcsak az álomban. Harby elhúz a fehér fénytől, pedig tudnia kéne, hogy ott vagyunk. Jön egy hullákkal teli szoba, majd egy rövid szakasz, aztán ott a panel. Nem őrzi semmi. Egyáltalán minek egy másik panel is az ellenség házába, ami kinyitja a karmokat? A hullatároló terem, elhangzik az utolsó küldetés eligazításán, a folyosóról nem tudok nyilatkozni, a panel körterme pedig a tanács termére emlékeztet, ahol az első részben kinyitottuk a Citadel karmokat. Aztán Anderson és TIM ottléte is furcsa. Ugye Anderson azért van ott, hisz vele együtt rohamozzuk meg a fehér fényt, még szép, hogy elmviekben ott kell lennie. Azt is tudja Shepard, hogy TIM is az állomáson kószál valahol, tehát neki is ott kell lennie. A társaink voltak a problémásak, hisz az alap befejezésben, nem tudtuk, mi történt velük. Az EC-ban látjuk, hogy az egyikük megsérül és a másik segít neki eltűnni onnan(értük jön a Normandy). Ez egy korrekció volt a DLC-ben. Nagyon részletekbe nem mennék bele, de épp azért fontos, hogy fel, vagy le visz minket az a fura lebegő platform, mert van mesterséges gravitáció. De nézd csak meg a videót, mikor a Crucible rákapcsolódik a Citadel-re. Egy sugárral kötődnek össze. Azt a sugarat látod panorámában. Ott vagy a Citadel és a Crucible kapcsolódási pontjánál.

Na mindegy, ne húzzuk tovább a dolgot. Rájöttem arra, hogy tök mindegy, mi van a kezedben, kivel találkozol, vagy épp mit látsz. Mert itt jön képbe Legion küldetésének párhuzama. Shepard nem mozdul sehová, összekapcsolódik a Geth kaptártudattal és egy olyan vizuális környezetben ténykedhet, ami akárhogy kinézhetne. Sőt a Reaper vírust, bármilyen más eszközzel is megszüntethetné, de Legion mégis egy fegyvert ad Shepard kezébe, hogy az szimbolizálja az “antivírust”. A cselekedetei hatással vannak a valóságra is. Miért ne lehetne, hogy ugyanezt az ötletet akarta a Bioware ilyen trükkös módon bevetni? Tulajdonképpen a sulykolás a kapocs a végén, hisz azáltal, hogy egy Reaper belemászik a fejedbe, összeköttetésben vagy vele, miért ne tudna Shepard is belemászni az ő “fejükbe”? Ő is félig szintetikus és a Geth-ek fejében is járt már. Csak persze ezt gépi szinten kellene értelmezni. A control befejezés két karja, ugyanolyan szimbolikus eszköz, mint a Reaper antivírus fegyvere, vagy épp a pisztoly... Fizikailag nem létezik!

Miért csak a destroy-nál lélegezhet fel Shepard? Mert, ha feláldozod magad egy másik valóságban, akkor az igaziban is meghalsz. A kék és zöld befejezésnél, Shepard nincs többé, a vörösnél Shepard csak egy vizuális környezetre lő rá. Amint megszűnik a Reaper sulykolás hatása, Shepard magához tér. Minden, amit ott tapasztalsz, egy statikus folyamat, Shepard emlékeiből és képzeletéből összegyurmázva, ami hatással van a valóságra is. Szóval a Crucible-t, nem egy gomb, pisztoly, vagy egy szóbeli parancs indítja be, hanem egy gondolat. Ez a “minden a fejben zajlik le” effektus. Miért csak magas EMS-nél van ez a fellélegzés? Ehhez látnod kell az alacsony EMS befejezését. A Catalyst szerint a vörös sugár azért fog apokaliptikus méreteket ölteni, mert a Crucible drasztikusan megsérül a végső ütközetben. Ez pedig elég ahhoz, hogy Shepard-t egyből megölje. Honnan tudom, hogy Shepard van a romok alatt? Ehhez látnod... bocsánat, hallanod kell mindkét nemű Shepard fellélegzős jelenetét. Bőven tudnék még erről regélni, de napokat itt ülnénk, mire a végére érnék.

Nekem ez túl sok összefüggés és túlságosan reaálisnak tartom az egészet, de közben szeretném megjegyezni, hogy lehet nektek van igazatok.
10605 levél
Válasz 16.02.23. 08:34 #880
MattMatthew
Akkor lehet, hogy rosszul értettem a mondandód hangsúlyait.


Amiben nem vagyok biztos* az az, hogy a crucible-re kitértél-e, és hogy raktad bele a gondolatmenetbe? Mert nekem az böki nagyon a csőrömet, és pb69-vel ellentétben számomra ez nem egy várható megoldás lett.
Szóval azzal mi a szösz van? Mi az? Mitől tud 3 tök különböző cuccot csinálni? És miért?
Vagy ezzel csak annyi van, hogy nálam kiakasztotta a space-magic mérőt, nálatok meg nem?

De hogy tényleg próbáljak konstruktív kritikát mondani:
Érvelsz, hogy haluzás az egész jelenet mert oda kap golyót ahova Andersonnak kellett volna stb. Ez mondjuk jogos, de a pisztoly megjelenése az sok helyen a játékban készítői lustaság. A páncél változás szintén. A csak egy helyre vezető folyosók, aztán megjelenő ellenfelek level design ismert spórolásai. Szkafandert nem mindenki hordott az űrben és az űrtől védő erőtér nem mindig volt látható. Arról nem is beszélve, hogy a mesterséges gravitációból adódóan a föl és le nagyon relatív, így lehet fölfelé menni lifttel és valaminek az "aljára" kerülni.
Mindez nem az elméletedet cáfolandó van itt, csak ezek nem feltétlenül bizonyítékok.


*Szerintem kicsit hosszabb vagy a kelleténél, nem olyan jó a tagolásod, szóval még egyszer nem mernék belekezdeni.
“This is not going to go the way you think.”
40 levél
Válasz 16.02.23. 07:46 #879
ApexShow
Egyikőtökre sem mondtam, hogy hülye. Ha mégis így jött át, akkor sajnálom! Azt mondtam, hogy például az aratási ciklust is már milliárdszor elmagyarázta a játék. Nem én!!! A tetves játék! De davkar9 szarik bele, nem vesz róla tudomást, mert az úgy hülyeség, ahogy van... szerinte. Még szép, hogy nincs egyetértés. Nem a kritikával van bajom, hisz azokon keresztül jutottam el idáig, de köztudott tény, hogy davkar9 nem olvasta el az írásomat. Minden olyan dologról szót ejtettem, amit ő feltett kérdésként, illetve amit a játék már szanaszét magyarázott, de ő nem volt hajlandó tudomást venni róluk. Ezek nem elméletek, mert az elmélet az, amit én Rannoch párhuzamnak hívok például. Soha nem mertem olyan kijelentéseket tenni, hogy az elméleteim 100%-ig igazak, és ezt a blog elején is hangsúlyoztam, de ő és persze te is, kész tényként állítotok be dolgokat, amik szintén csak nagy találgatások maximum: Én is lazán fújhatnám azt, hogy mennyire nem gondoltak végig semmit a Bio-nál, de amikor sok-sok végigjátszás, vitázgatás és eszmecsere után láttam, hogy megannyi összefüggő elemmel kerülök szembe, akkor elbizonytalanodtam. És ugye logikáról beszéltünk... illetve arról, hogy tegyük úgy logikussá az egészet, hogy következetesek maradjunk, azaz használjuk a játékban elhangzott és látott dolgokat. Végig ezt akartam elérni a hosszú évek során, és akár hiszitek akár nem, de sokan, akik nem zárkóztak el egy lehetséges magyarázattól, azokkal tökéletesen meg lehetett beszélni mindezt, még ha esetleg nem is értettek egyet mindennel. Nálatok az a helyzet, hogy még ha tényleg értelmes dolgot írok is le, akkor is hülyeség az egész. Ezt nem hívnám kritikának. Csak a szokásos, "Gyűlölöm a befejezést és nem érdekel, hogy más mit mond." Ezért is mondtam: Aki elkönyvelte magában, hogy szart ér a befejezés, az kerülje el a linkemet!!! Méghozzá jó messzire.
865 levél
Válasz 16.02.23. 00:01 #878
pb69
@davkar9:
Azért neked is van ám egy stílusod...

@MattMatthew:
Azért ezt nem csak ApexShow keveri. Konkrétan le lett írva itt nem egyszer, hogy márpedig a ME befejezése sz@r és kész. Nem, nem arról volt szó, hogy XY-nak nem tetszik vagy nem ért vele egyet, hanem arról, hogy kész tényként ki lett jelentve, axiomatikusan ki lett mondva, hogy értelmetlen és fos.

Egyébként én se vagyok tökéletesen elégedett vele, ahogy sok mással se a ME játékok kapcsán, de ettől még nem mondom azt, hogy márpedig ezek a motívumok értékelhetetlen sz@rok. Egyszerűen nem jöhet be mindenkinek minden. Szerintem Miri-nek jól áll a fekete haj, a haverom meg feszült rajta, hogy sokkal jobb lett volna szőkén. Ez van.
Engem meg az idegesít rohadtul, hogy Ash-t a 3-ra pornószínésznőre cicomázták és valószínűleg egy mellműtétre is beutalták a készítők. Arról nem is beszélve, hogy sok korábbi karakter arca még csak nem is hasonlít az eredetire, ami számomra értelmezhetetlen.
Aztán ott vannak az igénytelen default öltözetekkel és fegyverekkel "forgatott" átvezetők. Vagy az, hogy a végső csatában csak pár faj haderejét látjuk megjelenni és harcolni, hiába cserdítjük össze a fél galaxist. Na ezek tényleg magyarázhatatlan hibák és valóban trék. De hogy ne csak a 3-at szidjam, nekem az emberi reaper lárva bőven volt annyira játékidegen és szánalmas megoldás, mint a Catalyst-Crucible kombó.

Szóval szerintem bőven lett volna min dolgozni még a 3 kapcsán, nem a befejezés volt a legnagyobb gond. Lettek volna fontosabbak is, amiket javítani kellett volna. Nyilván a trilógia zárása kulcsfontosságú a gamer-eknek, hiszen alapvetően meghatározza a szájízt, amivel felállnak a játék mögül.
Elhiszem, hogy sokaknak ez hatalmas csalódást jelentett. Nem is kell, hogy bárkinek is tetsszen vagy egyetértsen vele, de ettől még nem lesz rossz, max. neki nem jön be. Többféleképp is lehet értelmezni az eseményeket és található olyan magyarázat, ami kellően logikus és amitől összeáll a mozaik. Legalábbis annyira, mint mondjuk a sztori vagy univerzum más elemei.
Úgy érzem, hogy az a tömeghisztéria és népfelháborodás, ami anno a befejezést követte, azt eredményezte, hogy most már sokan minden ezzel kapcsolatos elméletet vagy elemzést zsigerből elutasítanak. Mindenbe belekötnek és tökéletességet várnának el, miközben persze a játékok más motívumaival már korántsem ennyire szigorúak. A Star Wars prequel-original szembenállásához tudnám ezt hasonlítani.
10519 levél
Válasz 16.02.22. 22:25 #877
davkar9
Az EC piros jó(=nekem tetszik), a kék és a zöld nem jó(=nekem nem tetszik), részleteztem is. Vagy csak a te mércéd szerint tetszhet valakinek a játék? Ha nem gyártok 30 oldalas elméleteket tök egyértelmű dolgokhoz, akkor csak divat-rajongó vagyok? Majd te állapítod meg, hogy mennyire szeretem a sorozatod? Hát takarodj már el a jó büdös picsába!

Seggfej.
10605 levél
Válasz 16.02.22. 22:23 #876
MattMatthew
Már épp akartam mondani, hogy vagy fejezzétek be, vagy kezdjetek el személyeskedni, mert már kezd uncsi lenni!


@ApexShow
Úgy érzem, hogy továbbra is kevered azt amikor valaki nem ért valamit azzal amikor nem ért egyet vele. Nem mindegy.
Azt viszont tényleg nem értem, hogy miért van privilégiumod annak eldöntése felett, hogy a szériáért rajongóknak hogyan és miként kellett volna csinálnia a dolgokat. Az világos, hogy miután annyi időt és energiát öltél bele egy gondolatmenet kibontásába az után már nehéz a kritikát elfogadni, és főleg ez már az esetleges érvek értelmezését is elhomályosítja. Ami már egy ismert készítői lustaság, mint a pisztoly semmiből előkapása, az a végjátékban nálad egyértelmű bizonyíték az egész jelenetsor álomvilágbeli létére, hogy csak egy példát említsek. Ettől függetlenül tényleg van logika abban a gondolatmenetben, hogy Harbringerrel való találkozás utáni rész tényleg nem valós, ezt elismerem, sok közvetett érv van e mellett.
Ettől még a végjáték nem illeszkedik az addig felépített világba (erre szoktunk úgy hivatkozni röviden, hogy hülyeség). A reaper ciklus okát is jól leírod, és amikor ezt illetően hangzik el az, hogy hülyeség akkor nem az értendő ez alatt, hogy Te vagy a hülye, hanem az, hogy a ciklus leírása és az AI-okkal kapcsolatos bizonyosság nem egy független, objektív entitástól származik. Azaz öcsiről állítjuk, hogy hülye.


Elég sok arra utaló kijelentésed volt, hogy aki nem érti és nem ért egyet azzal az egy specifikus értelmezéssel amit te itt leírsz (eleinte csak hivatkoztál a WOT-re a blogodon) az hülye, nem gondolkodik, stb.
Ezt illetően lehet, hogy érdemes lenne egy kis önkritikát gyakorolni, mert itt a topikban egyikünk sincs az egyetemes tudás birtokában.
“This is not going to go the way you think.”
40 levél
Válasz 16.02.22. 21:46 #875
ApexShow
Meglehetősen vicces, hogy egy teljes újrajátszás után sem sikerült 1-ről a 2-re jutni. Elég, hacsak ennyit mondok: Tanácsterem alsó része. Majd hanyatt estem a nevetéstől, mikor megláttam ezt a hülyeséget. Amíg ilyen dolgokat látsz a játékban, addig nincs is min csodálkozni. Ja és képzeld, nekem is bőven van bajom a befejezéssel, mégsem keverem össze az ízlésemet magával a befejezés milyenségével. Az, hogy én milyennek szerettem volna látni és jelenleg hogy fest, az két különböző dolog. Lehet nálad minden baromságnak számít, ami nem jön be neked, és azt hiszed, hogy ez a gondolatmenet így rendben is van. Azzal nem lehet vitatkozni, hogy neked nem tetszik, azzal viszont igen, hogy emiatt próbálod eszeveszetten értelmetlenné tenni, holott az volt a cél, hogy összerakd a dolgokat. Mindenkinek ezt kellett volna csinálnia, aki rajong a szériáért! Erre mi történik? Adjatok új befejezést, mert ez egy szaaaar! No comment... Ilyen lett és kész! Meg kéne barátkozni a gondolattal. Most én is rúgjak bele, ahol csak tudok, mert nem a Drew által megálmodott befejezést kaptam például? Ne legyünk már ovisok please!
10519 levél
Válasz 16.02.22. 18:31 #874
davkar9
Az előző hszben összegeztem, hogy mi a bajom a végével. Talán ha leírnám újból szótagolva, úgy talán megértenéd. Az elmúlt hetekben újráztam a trilógiát, pont emiatt került elő a topic. De valóban nekem van szükségem az újrajátszásra.

Seggfej...
40 levél
Válasz 16.02.22. 18:11 #873
ApexShow
Máris meguntad? Pedig mennyire lelkes voltál még az elején. Alapból azzal indult ez a felesleges vita, hogy beraktam ide az írásomat, amit egyáltalán nem neked szántam! Miért? Mert, ha valami újat mond az ember, akkor becsukod a szemed, befogod a füled, és igazából szarsz az egészre. Te már rég elkönyvelted, hogy ez a befejezés trágya lett - a szavaiddal élve... Nem is olvastad el az írásomat(és kérlek ne is pazarolj rá időt!), csak átfutottad és nagy vonalakban bele-belenézegethettél, mégis volt képed hozzá, hogy a felépítését kritizáld. Oké, lenyeltem. Nem vagyok ovis, hogy ilyenek miatt haragudjak, de hidd el, nem én vagyok, aki rászorul az újrázásra, bár nem értem, minek vesződsz egy olyan játékkal, ami ekkora lelki traumát idézett elő benned???

Én nem az a fajta vagyok, aki az egyik kedvenc szériájába csak átlagosan mélyül bele. Neked fogalmad sincs róla, hogy mennyi dologra nem emlékszel jól. Én sokáig ugyanebben a csónakban eveztem. Ha alapból rossz, vagy hiányos információ van a birtokodban, akkor még szép, hogy nem fogsz értelmet látni ebben a káoszban. Mondjuk az a baj, hogy nem is akarsz. Ez is csak hozzáállás kérdése. Te javában azt mondogatod, hogy semmi tudatosság nem volt a Bioware részéről, mikor ezzel a befejezéssel előálltak. Csak random hülyeségeket beletoltak az arcunkba, amiből szintén "véletlenül", ki lehet hozni egy logikus (majdnem) egészet. Nem a sztori a hibás, hanem szarul van elmesélve, mert nem kapsz meg minden szükséges információt, egyetlen végigjátszás során. Nagyon sok olyan emberrel futottam össze, akik nélkül az írásom szart se érne. Egyharmad részt, nem is az én érdemem, hogy megszületett és ezt sokszor ki is emeltem. Az, hogy netes elméletekre vevő vagyok, az ugyanúgy rád is vonatkozik, mert te is csak elméletgyárosok hülyeségeire mondogatod, hogy mennyire igazak. Ott a sulykolás elmélet, ami akármennyire jó megfigyeléseket hordoz magában, mégis hányni tudnék tőle, mert olyan cél miatt született meg, ami konkrétan a te problémádra lett volna gyógyír: eltörölni a játék utolsó óráját. Mi ez, ha nem undorító? A Bioware-nek ott volt a lehetősége, hogy ennél is több értelmet vigyen a fináléba, azaz megváltoztassa azt, de kitartott az alap befejezése mellett. Ugyanazt adták, csak kibővítve. Bár én inkább maradtam volna a sötét energiás elképzelésnél, mikor kiszivárgott, akkor jóval több értelme lenne a 2. résznek is. Ez volt inkább a logikátlanság a részükről.

Csakhogy visszaidézzem a dolgokat, te még mindig azon vagy kiakadva, hogy nem érted az aratási ciklus lényegét, pedig mióta is jelent meg a játék? 2012 március? Bakker, az aratási ciklus volt a legkönnyebben értelmezhető dolog a befejezésben. Az Extended Cut-ban szarrá magyarázták az egészet. Arra azt mondod, hogy logikátlan, de az tök logikus, hogy például Shepard nem döglik bele egy sor halálos eseménybe. És ne jöjjünk a 2. rész elejével, mert ott Shepard nem éli túl a Collector támadást!!! A játék fináléja, és a prológus egy része is, tele van irrealitással, amit direkten zúdítottak eléd. Szinte kiszúrja a szemed! És erre azt mondod, hogy nincs magyarázat, csak azért, mert nem a Bioware rágta a szádba első végigjátszáskor? Én adtam rá logikus magyarázatot, mindezt egy olyan dologgal szemléltetve, amit a játék már premierplánba bemutatott nekünk a finálé előtt(Rannoch Geth Consensus küldetés)... de mindegy is, gondolj, amit akarsz! Inkább megyek XCOM2-őzni, de nekem sincs már kedvem ehhez az időfecsérléshez.
10605 levél
Válasz 16.02.22. 10:57 #872
MattMatthew
"Jó, csak ezek már amolyan ízlésbeli kérdések.
[..]
A másik gond, hogy nehéz összehasonlítani 1-1 pár ötleten alapuló ötletvázat és egy részletesen kidolgozott megoldást."

Pontosan melyik részletesen kidolgozott megoldásról beszélünk? Mert ME3-ban ilyen például nincs. "Crucible egy ősi reaper ellenes csodafegyver." Ennyi derül ki róla, ennyit tudunk meg és ez nem több mint amit a DM verzióról tudunk.
Ha egy kidolgozott crucible-öcsi szálat és egy kidolgozott dark matter szálat hasonlítanánk össze, na az lenne ízlésbeli kérdés.


Reaper méreteket azt hiszem csökkentették ME1-hez képest.
“This is not going to go the way you think.”
865 levél
Válasz 16.02.22. 10:09 #871
pb69
@davkar9:
TIM nem volt velünk, mert másképp képzelte el a dolgok megoldását, később meg sulykolták. De többször is próbál ránk azzal hatni, hogy nem is annyira különbözőek a céljaink és sunyiban össze is foghatnánk. Amire végül is adódik is a lehetőség.

Vannak hűséges elitügynökei, de külön sejtekbe szétszórva, alighanem mindegyikük kritikus és fontos műveleteket felügyel. Nem fogja a saját legjobb embereit összegyűjteni, már csak azért se, mert ez szembemenne a Cerberus alapfelépítésével, belülről és kívülről is sebezhetőbbé tenné őket. Pláne nem azért, hogy aztán egy öngyilkos küldetésre küldje őket, ahonnan jó eséllyel nem térnek vissza.
Shep-nél pont az volt a lényeg, hogy nagyon potens katona és vezető volt, de alapból nem volt a Cerberus tagja. Így TIM jóval kisebb kockázatot vállalt, hisz ha Shep-ék nem térnek vissza, akkor így jártak, a Cerberus nem bukik vele akkorát (mintha a legjobb ügynökeit egyszerre vesztené el). Ha meg közben sikerül megnyerni magának és az ideológiájának Shep-et és pár csapattagját, akkor nagyon erős "újoncokkal" bővül a Cerberus. Meg ott van az az aspektus is, hogy Shep-nek megvannak a kapcsolatai (nem olyanok, mint TIM-nek), egy hős, aki még Cerberus színekben is többet tud elérni X vagy Y ügyben, mint a hírhedt Cerberus egy random ügynöke.

Én nem érzem, hogy Kai Leng annyira kellett volna a 2-be. Nyilván meg lehetett volna oldani, hogy feltűnjön, de igazán nem volt meg a helye a sztoriban. Most attól, hogy ő lett egyfajta főellenség a 3-ban, még nem kell mindenképp beleerőltetni a kettőbe. Ennyi erővel az 1-ből meg hol van TIM?

A gyerekkel a BW is manipulálni akart, de in-universe is megvan a maga szerepe, csak kicsit elfogadóbban kellene hozzáállni az egészhez. Nem, nem úgy toltuk végig a prológust, hogy biztos csak látomás volt, de épp ez a lényege az egésznek. Most ezt hívhatod befejezésen alapuló belemagyarázásnak, de ez egy fordulat, ami átértelmezi a gyerekkel kapcsolatos jeleneteket, közvetetten meg több fontos dolgot. Ez nem feltétlenül baj.

@MattMatthew:
Jó, csak ezek már amolyan ízlésbeli kérdések. Nyilván lehetett volna nagyon sokféleképp a befejezés, de az meg megint másoknak nem tetszett volna, más okok miatt lett volna tré stb..
A másik gond, hogy nehéz összehasonlítani 1-1 pár ötleten alapuló ötletvázat és egy részletesen kidolgozott megoldást. Első esetben csak felületesen bedobunk pár amúgy jó ötletet és feltételezzük, hogy abból tuti sokkal többet ki lehetett volna hozni, noha valószínűleg pont a részletes megvalósításánál ütköznénk bele olyan falakba, amik áttöréséhez már jönnének a "hülyeségek".

Szerintem ott lehetett volna az egésznek kihúzni a méregfogát, ha másképp építik fel a trilógiát és nem lettek volna ennyire durván fölényben a reaper-ek. Most komolyan, az 1-ben mennyit kellett áldozni egyetlen reaper legyőzéséért, erre a 3-ra már ott tartunk, hogy százezrével jönnek, ráadásul a Sovereign-nél nagyobb és erősebb típusúak is.
Szerintem simán elég lett volna, ha annyi van belőlük és olyan erősek, hogy egy szinte totális galaktikus összefogás legalább annyira potens legyen ellenük, hogy érdemben felvegyék a kesztyűt, időt tudjanak húzni, reálisan harcolni. Most ez annyit változtatott volna, hogy 1-1 ciklus tovább tartott volna, de kit érdekel, úgyse számított a reaper-eknek az idő. Na meg a 3-beli történéseket elnézve, nem tudom mi tartott volna ott az aratásban évszázadokig (amit mondtak), szerintem pár év alatt azzal a tempóval célt értek volna.
Vagy az 1-2 végjátékában (+Arrival) okozott veszteségek érintették volna érzékenyebben őket. Pl. a hosszabb "gyalogúton" veszthettek volna annyi energiát, hogy gyengébben érkezzenek az aratásra. Vagy akár sebezhetőbbek is lehettek volna az inaktív állapotukban és valahogy sikerült volna megritkítani őket.
Elég lett volna az a magyarázat a saját ciklusunk jobb esélyeire, hogy soha nem látott összefogást értünk el és a változatosabb galaktikus haderő jobban fel tudja venni a harcot, mint korábban mások. Ha nem lett volna annyira kilátástalan túlerejük, akkor nem is kellett volna olyan kaliberű huszárvágás és csodatétel a trilógia végére.
10605 levél
Válasz 16.02.22. 08:58 #870
MattMatthew
"csak egy ilyen varázslat lehetett a megoldás"
Azért láttunk már csoda számba menő megoldásokat amelyeket megpróbáltak (akár sikeresen is) sci-fi kabátba öltöztetni. Szóval ennél nagyobb erőfeszítést vártam volna olyan emberektől akiknek ez a munkájuk!

DM verzió is lehetett volna béna, nem tudjuk. De az meg pont kapcsolódott volna az "értelmetlen" human reaper szálhoz, mert ott szó volt róla, hogy az emberi faj valamiért jobb genetikailag mint a többi (nyilván ez is klisé). Így meg az is lógott a levegőben.
Crucible lehetett volna korábbi fajok által összegyűjtött infó, az összes reaperré vált faj genetikai térképe aminek birtokában egy kill switch / mesterséges járvány már nem is annyira meredek mint a fény effekt. (És akkor a csavar, hogy már az ember is benne van, így félő, hogy minket is kiírt. Vagy az ember még nincs benne, de ember masszás reaperek már vannak, azok is túlélik és mehet egy kiegyenlítettebb epic fight stb.)


Ez most csak egy megoldás hirtelen, amibe nyilván több helyen bele lehet kötni. A fő baj az, hogy azt érzem, hogy mi itt már többet foglalkoztunk a világ és a megoldás átgondolásával mint amennyit BW artistic vision csapata valaha rászánt.
“This is not going to go the way you think.”
10519 levél
Válasz 16.02.22. 07:48 #869
davkar9
Paragon válaszokban ez elő is kerül. Ha TIM velünk lenne, akkor sokkal hihetőbb lenne az emberiség védelme és előrelendítése dumája. Hűséges emberei bőven lettek volna. Miranda ugye a pompomlányt, Jacob is az ő csapatában játszott. Ugyan nem hívta volna át vacsorára, de azért hajlandó cereberus logóval a ruháján harcolni. Egy tökös spec-ops csapatot saját színekből is kiállíthatott volna. Kai Lenget azért kellett volna már behozni, mert a 3-ban nagyon őt akarták gonosznak. Két bossfight is egy ilyen 2d-s karakterrel? Az egész "karakter" leírása csak gonosz badass ninja. Mitől különleges, miért tud minket legyűrni? Semmi. A 3-ban a cerberus átment full-on farok módba, Leng a címlapsrác. Bleö, nagyon gyenge. De legalább jó műsort adunk a reapereknek.

Gyerekkel valóban manipulálni akartak, de nem a reaperek, hanem a bioware. Vagy most tényleg úgy toltátok a prológust, hogy "na igen, ez a gyerek biztos csak látomás volt"? Befejezésen alapuló belemagyarázás, simán játszva a játékot ez teljesen egyértelmű. A gyerek a ME piros kabátos kislánya.

"Az se lett volna jobb vagy eredetibb, ha mondjuk szóban meg lehet győzni a reaper-eket, hogy álljanak le, vagy vhogy le lehet kapcsolni őket egy központi gombbal."
Ööö, ez pont a kék.
865 levél
Válasz 16.02.21. 22:46 #868
pb69
@davkar9:
Létszámban nyilván ott volt a Cerberus "serege", de teljesen más szitu, mint a sulykolt zombik. Az öngyilkos küldetésre értelmetlen lett volna sok tucatkatonát küldeni, ez tipikusan olyan akció volt, amire egy közepes méretű, különleges csapat dukált. A saját ügynökeit meg nem gyűjti össze és küldi a szinte biztos halálba. Rengeteg oka van annak, hogy miért volt jó TIM-nek, ha Shep-éket küldi.
Kai Leng-nek meg miért kellett volna előkerülnie a 2-ben? A Cerberus sejtjei és ügynökei általában egymástól függetlenül dolgoztak, még csak nem is tudhattak a többiekről. Shep amúgy is elég korlátozott bizalommal volt kezelve, semmi köze nem volt ahhoz, hogy egy másik figura (aki ráadásul TIM egyik legfőbb bizalmasa és titkos fegyvere volt) épp mit csinál vagy létezik-e egyáltalán.

A sulykoláselmélet egy összetett és az egész trilógiát beszövő teória, ezt megcáfolták, de ez nem azt jelenti, hogy minden egyes eleme hülyeség. A gyerek ott volt még a szellőzőben is a játék elején, aztán hirtelen "el is tűnt" onnan vhogy.
Továbbra se érted, hogy mi volt a kisgyerek szerepe. Arra találták ki, hogy Shep-et manipulálják és megtévesszék vele. Hiába lett volna ütősebb egy halott (vagy épp élő közeli ismerős) figurát betenni a helyére, mert rögtön leesett volna, hogy csak flash az egész. A gyerek meg tök ismeretlen volt, így nem volt annyira feltűnő a helyzet.
Ráadásul idegenként biztosan működik, hisz semleges a viszonyunk vele, miközben mondjuk Ash/Kaidan-t lehet, hogy pont rühellte az adott játékos és rohadtul nem fogják tudni vmelyikük képében meggyőzni semmiről. A gyereket meg tuti eléggé sajnáljuk és megérint a dolog. Kár azon rugózni, hogy a nagy hős és katona, aki megannyi halát látott és személyes áldozatot vészelt át, miért akad fenn egy random kisgyerek drámáján. A való életben is hallunk olyanokat, hogy sokat próbált katonák/rendőrök/tűzoltók/mentősök mégis padlót fognak, ha valami szörnyűségben gyerek az áldozat.
Na meg azért is parttalan ez a vita, mert a Catalyst-nak kellett egy figura arra, hogy Shep-et befolyásolja, ill. a végén testet öltsön. In-universe ezt a megoldást választotta, lehetett volna ott bárki a gyerek helyett, ugyanúgy fenn lehetett volna akadni, hogy miért nem egy másik szerepel. A husk Ash/Kaidan ötlete pedig még viccnek is rossz, annál rosszabbat nem is választhatott volna az MI.

@MattMatthew:
Igazad van abban, hogy ez a csodafegyver egy amolyan semmiből jött megváltásként érkező dolog, ami elég olcsó húzásnak mondható, de ez sajnos várható volt. Szerintem ez nem a 3-ban lett elcseszve, hanem az egész trilógia úgy lett felépítve, hogy csak egy ilyen varázslat lehetett a megoldás.
Nyilván azon lehet vitázni, hogy konkrétan ez a fajta varázslat így mennyire működött, de azon már kevésbé, hogy vmilyen magic kellett. Annyira totál kilátástalan volt a harc a reaper-ekkel, hogy a sikerhez csak a csoda vezethetett el. Az se lett volna jobb vagy eredetibb, ha mondjuk szóban meg lehet győzni a reaper-eket, hogy álljanak le, vagy vhogy le lehet kapcsolni őket egy központi gombbal.

@ApexShow:
Én nem érzem, hogy a Crucible-nek annyira fontos lett volna már korábban előkerülnie. A sötét energia is egy olyan dolog, hogy rengetegen hisztiznek a végül megvalósult befejezés miatt és persze az eredeti elképzelés biztos mennyivel jobb lett volna és az lett volna a tökély. Amennyit arról tudni, az alapján szerintem semmivel nem lett volna jobb, ha teljesen ki kellett volna dolgozni és arra kifuttatni a trilógiát.
A 2 végjátéka pedig a csapatmenedzsment terén zseniális volt, de sztoriban nálam elég ötlettelen és röhejes kategória. Embereket rabolnak el, hogy pépesítsék őket, majd egy óriási emberről mintázott reaper prototípust hozzanak létre? Ne már...

Abban igazat kell adjak davkar9-nek, hogy az átvezetőkben tényleg nagyon szánalmas és bazári, hogy sokszor default páncél és fegyver szerepel. Magyarázhatatlan igénytelenség. Ez szerintem pl. sokkal nagyobb tré, mint a 3 befejezése.
10519 levél
Válasz 16.02.21. 19:12 #867
davkar9
Bevallom őszintén, kezdem már rohadtul unni ezt az egészet. Netes elméletekre nagyon nyitott vagy, oldalakat írsz róla, hülye aki nem érti. A játék designja, technikai korlátai szempontjából tök egyértelmű dolgok és a fejlesztők szinte pofádba tolt szándékai bezzeg értelmezhetetlenek és logikátlanok.

Csak mennek a fölösleges körök a befejezés [körülményei, helyszíne, miértjei] körül. Nem tart sehová se ez a "vita", legjobb lesz, ha leegyszerűsítem: az öcsis beszélgetés teljesen kilóg a játékból. Javaslok egy trilógia újrázást, megéri. Teljesen elüt az azt megelőző több 10-en órától. Értelmezheted metaforikus álomvíziónak, attól még teljesen idegen az a pár perc. A piros befejezés (EC) elfogadható, ez áll legközelebb az első részben megkezdett történethez. Végső soron ezek hatalmas gyilkos gépek, akik az életünk eltörlését akarják. Roppant egyszerű: vagy ők vagy mi. Ha a játék/okban átélt pusztításból ez nem jön át, akkor sajnálom, egyezkedjél velük nyugodtan. A kéket öcsi is megcsinálhatná, a zöld pedig bizarr. Mindkettővel csak semmissé teszed a döntéseink súlyát, társaink/barátaink áldozatát, akár álomként, akár megtörténtként értelmezed. Ennyi.
40 levél
Válasz 16.02.21. 15:25 #866
ApexShow
Van egy mobil platform, ami Shepard-öt felfelé viszi és ez alapján szerinted a torony alján kötünk ki? Ez kezd egyre érdekesebb lenni. Alapból azt a pontot látod, ahol a Citadel és a Crucible összetalálkozik, látod a sugarat is középen, amibe Shepard beleugorhat, ha a szintézist választod. Egy összekötő platformon vagyunk, ami nagyon nem a Citadel területe... Szóval én is hülyeséget mondtam, mikor azt kérdeztem, hogy kerül a Crucible testre a két kar? Viszont akkor is, ez a kérdés nincs megválaszolva. Hogy kerül oda, ha előtte senki nem tudta, miként lehet elindítani a Crucible-t?

Tegyünk fel újabb kérdéseket: Shepard a fehér sugár után egy hullákkal teli terembe kerül(az utolsó misszió eligazításán, pontosan ez hangzik el, hogy az ellenség a fehér sugáron keresztül juttatja fel az állomásra a testeket), majd jön egy rövid, teljesen akadálymentes folyosó(amit Anderson úgy fest le előttünk, hogy változik a hely). Igen, ha kitekintesz oldalra, akkor valóban azt látod, hogy mozognak a falak... és mindezek után, egyből ott a Citadel karmokat nyitó panel? Senki és semmi nem őrzi, csak menj oda és nyisd ki? Anderson ott vacakol előtte "órákig", de Shepard egyetlen gombnyomással kinyitja a karmokat? Ja persze, ez is biztos a drámai hatás kedvéért lett így megvalósítva. Ha TIM már a Citadel-en volt, akkor gyorsan leszállt egy hajóval a Földre, majd belesétált a fehér sugárba, vagy egyenesen belerepült, csakhogy elmondja nekünk, hogy a Reaper irányítás mennyire fontos előrelépés még most is? Ezt csak azért kérdezem, mert a karmokat nyitó panelhez vezető utat, kizárólag a fehér sugáron keresztül lehet megközelíteni. Nincs más bejárat. Kérdezem én, ennyi logikátlanságot, hogy tudsz egy legyintéssel elintézni? A kisgyereket meg pláne. Keresztül lövi egy Reaper azt az épületet, ahová a gyerek bement előtte, majd az egész berobban és ő meg csak a lazán elvan a szellőzőben, mindenfajta sérülés nélkül? Ez is tök logikus. Miért nem segíti fel a siklóra a katona? Mert nincs leanimálva az a mozdulat? Dehogy nincs. Soroljam még?
10519 levél
Válasz 16.02.21. 13:37 #865
davkar9
Mindenhol teljes sisakot hordunk, a legtöbb csapattárs viszont letudta egy maszkkal a mérgező bolygókat, az űrsétákat, a levegő nélküli helyeket. Citadel egy űrállomás, van mesterséges légkör, gravitáció, minden, mert mass effecttel fűtenek itt is, mint minden más technológiát. A torony alján vagyunk, persze, hogy kilátni az űrbe.
40 levél
Válasz 16.02.21. 12:40 #864
ApexShow
Helyesbítenék: Az űrben "vagyunk", azon a ponton, ahol elvileg a Crucible és a Citadel össze van kapcsolva. Az egyszerűség kedvéért nevezem Crucible teremnek. Körülöttünk nincs semmi erőtér, se fal. Látjuk az űrcsatát, de sisak nincs rajtunk, pedig akkor elvileg meg kéne fulladnunk, nem? Ez is teljesen ellentmond a valóságnak. Akárcsak a visszhangzás. Meg úgy szinte minden, amit ott tapasztalsz. Az meg tök8, hogy hol van az a két kar, mert senki nem építhetett semmit sehová.
10519 levél
Válasz 16.02.21. 12:20 #863
davkar9
De az ugye megvan, hogy kapcsolók nem a cruciblen vannak, hanem még a citadelen? Pont a citadel torony alján vagyunk.
40 levél
Válasz 16.02.21. 11:56 #862
ApexShow
Hidd el, én is nevetek azokon, amiket mondasz, nemcsak te az én okfejtésemen. Szinte le tudnám tépni az arcomat, mikor olvaslak, de ezt ne vedd sértésnek! Te bajod, ha nem hasonlítod össze a két fellélegzős jelenetet. Még csak arcot se látsz, de egyébként nyilvánvaló, hogy ahány ember, annyiféle páncélt hordhat Shepard, így nem hiszem, hogy lett volna idejük megcsinálni az összes variánst(arccal együtt), pláne mivel az EA sürgetősre vette a játék kiadását. Az EC-ban meg nem ez volt a fontosabb szempont, hanem a plusz jelenetek, az epilógusok és a bővített dialógusok. A fellélegzős jelenetben, igenis hallható a különbség, hogy nő, vagy férfi van-e a romok alatt... az, hogy te ezt kineveted, attól még igaz.

Például magyarázd el nekem, hogy mégis hogy kerül oda a control befejezés két lenyomható karja a Crucible testre? Jah, várjunk, azt is azért rakták oda, mert a Bio-nak fogalma se volt róla, hogy mi a dörgés... Az az egészben a legjobb, hogy Liara szerint, a Catalyst az indítószerkezet, mert valójában fogalma se volt senkinek, hogy mégis mi indítja be a gépet. Hát nem egy kar, de még csak nem is egy pisztoly.... Ezt még maguk az Alliance tudósai se tudták megmondani, nemhogy a Cerberus, vagy bárki más. Vendetta szerint, a Catalyst = Citadel. Ez is később cáfolva lett. A játék önmagát javítja ki, akárcsak a DA:I-ben, mikor az inkvizítor teorizál arról, hogy mi történt vele, aztán előkerülnek az emlékei és mindaz, ami korábban elhangzott, már hülyeség. A Catalyst ezt mondja: "The Citadel is part of me." Egyenlőségről még csak véletlenül se beszélhetünk.

Sőt, a Cerberus Reaper irányítós tervét, az Alliance soha nem vette komolyan, ergo minek építették volna rá a két kart a Crucible-re, mikor az már bevetésre készen állt és szerintük csak a destroy jöhet szóba? Tök jó, hogy tele van a Harbringer-es rész után olyan dolgokkal a játék, amiket nem tudsz azzal megmagyarázni, hogy valóság, mert teljesen ellentmond annak, méghozzá direkt! Egyébként, ha már a Catalyst-nál tartunk, olvasd el, mit jelent maga a katalizátor szó. Egy folyamatban, segédanyagként szolgál, hogy végbemenjen a kémia reakció. Itt se a Catalyst indítja be a Crucible-t, hanem szerepet játszik annak működésében. Iszonyat hosszú lenne leírnom ezt az egészet, illetve hogy például TIM-el mi a helyzet, vagy arról, hogy miért a Catalyst határozza meg a lehetőségeidet... és hiába írnám le, ugyanazt fújnád megállás nélkül. Még szerencse, hogy nem vagyunk egyformák.

Mondhatod rám, hogy elkeseredetten próbálok értelmet keresni ebben a káoszban, de én is mondhatom rád, hogy te is elkeseredetten szeretnéd az ellenkezőjét elérni. Neked tök rendben van és logikus is, hogy Shepard túlél egy raklapnyi halálos csapást, mert így könnyebb azt mondani, hogy hülyék voltak az írók. Nekem inkább azt a hatást keltette ez a befejezés, hogy semmi sem az, aminek látszik. A bűvészmutatványnál sem a lényegre figyelnek a nézők, mert próbálják a lehető legjobban elterelni a figyelmüket róla.
10519 levél
Válasz 16.02.21. 10:11 #861
davkar9


Most már azért húzzunk egy határt, mert ez nevetséges. FemShep lélegzés, pfff... Akkor ássunk mélyebbre! Harbinger támadása után az a sérült páncél az az alap N7 páncél megrongálódva. Ha valaki játék közben lecserélte, az is ugyanezt kapja, így biztos az egész endgame a kutya álma volt! Sőt! Ha valaki nem default MSheppel tolta az már a karikészítőben is rájöhetett, hogy az egész csak egy kitaláció, mert voltak esetek ahol a me2-ből importált face-code egy egészen más arcot adott! Az igazán szemfülesek pedig már a lemez berakásakor észrevehették, hogy ez csak egy játék! Nagyon meta!

Szóval légyszi ne...

Teljesen nyilvánvaló, hogy az egészet komolyan gondolták mindenféle mögöttes tartalom nélkül. Cerberus bázison jön az infó, hogy a catalyst a citadel, TIM leadta a drótot, hogy ezt már Shep is tudja. Nosza a reaperek el is vontatták (ez is kész vicc). Az egész hadművelet arról szól, hogy le a Földre, fel a sugárral, karokat szét, crucible indít, remélhetőleg nyerünk. Harbinger után hősies vánszorgás pont ugyanolyan olcsó húzás mint a gyerek=dráma. Nagyon sebesült a hős, de akár kúszva is teljesíti a célját->nagyonnagyon hős! TIMről lehetett tudni, hogy a citadelre utazott, ott várt ránk a sarokban, tenyerét dörzsölgetve, tihihi, jön Shepard, megmutatom, hogy igazam van! Anderson Shep mögött érkezett, mondja is, hogy folyamatosan változik a folyosó, kikapott egy rövidebb utat. TIM elkapta, vigyázzba vágta. Beszélgetés, hasonlít a Sarenesre, ez is egyszerű. Ha a karok kinyitása után bevágták volna a piros befejezést semmi gond nem lett volna.

Nem, nekik bele kellett rondítani öcsivel. Az itteni döntés is elég egyértelmű. Átkapcsolod a reapereket, beleugrasz a sugárba, vagy szétlövöd. Átkapcsoláshoz bele kell nyúlni a konnektorba, ezért porlad szét. Beleugrásnál szétmorzsolja a sugár, beolvasztja. Szétlövésnél a robbanás túltölti, ems pontszám meghatározza a károkat. Rakhattak volna egy gombot is oda, de #1 kéknél már volt kapcsoló, #2 a szétlövés drámaibb/menőbb, mint megnyomni egy gombot. Elméletgyártás helyett elég odafigyelni arra amit látsz.
40 levél
Válasz 16.02.21. 08:48 #860
ApexShow
"Ha pedig nagyon részletfigyelőset akarunk játszani, akkor az nem is ő, mert a dögcéduláján nincs ilyen látványos N7 logó."

Akkor ugyancsak ajánlom, hogy nézd meg, hallgasd végig ennek a videónak a végét(FemShep High EMS Destroy):
https://www.youtube.com/watch?v=W8WQ8bntA8g

Az írásom alatt, volt egy olyan elméletem is, miszerint Anderson lehet a romok alatt. Azért írtam le, mert kiderült, nem láttam minden befejezést. Aztán az egyik kommentelőm felvilágosított, hogyha FemShep-el vagy, akkor női fellélegzést hallasz a high EMS vörös befejezésnél. Ő alapból FemShep-el volt és ezért tudta ezt 100%-osan biztosra. És bakker tényleg így van. Ez is biztosan csak véletlen lehet, ugye? Egyébként is, a fellélegzés még nem azt jelenti, hogy Shepard túl is éli, ez is olyan dolog, hogy reménykedhet benne a játékos, de logikusan végiggondolva, nem valószínű, hogy megtalálják és kimentik, mert szinte mindenki elhúz a Sol rendszerből, a relék pedig szétesnek.

A másik dolog, hogy Shepard nem élhet túl öt, vagy még talán annál is több halálos tényezőt... az még ME-en belül is óriási túlzás és ezzel nagyon is tisztában voltak az írók is. Azon csodálkozom, hogy minden mást logikátlannak tartasz, de azt nem, hogy Shepard a Citadel-en volt. Azt nagyon jól mondtad, hogy a kék és zöld befejezésnél feláldozza magát, ezért a valóságban is meghal. De a vörösnél nem. Kicsit se tartottad furának, hogy egy szaros pisztollyal indítjuk be a Crucible-t? Mekkora hülyeség már? A Rannoch-on, Legion egy fegyvert ad a kezünkbe, és azzal szüntetjük meg a Reaper vírust, amit fizikailag is látsz, de valójában az csak egy programkódban lezajló esemény, hisz Shepard végig egy kabinban van, meg se mozdul, de a végén mégis változást hoz létre a fizikai valóságban. Legion vizualizálja azt a helyet, amiben Shep mozoghat és ténykedhet. Egyetlen gondolat indítja be a Crucible-t, nem egy kapcsoló, vagy egy fegyver.

"De szó sincs indoctrinationről. Ez az egész elmélet csak egy "békésebb" reakció volt az EC előtti hülyeségre."

Na, szerinted miért írtam, hogy már rég elkönyvelted magadban, hogy ez a befejezés minden téren szar? Komolyan ezért sértődtél meg az elején...? A sulykolás elmélet nagyon jó megfigyeléseket mutatott fel, csak a végelképzelés volt hibás, azaz, hogy Shepard álmodik és ez az egész egy meg nem történt eset, ami a Citadel-en és azután történik. Iszonyat szánalmas, hogy így próbálták a Catalyst-es dolgot semmissé tenni, de ugyanakkor tényleg jók voltak a megfigyeléseik. Azért nem álom az egész, mert akkor mindig mindhárom befejezésnek elérhetőnek kéne lennie, nem pedig EMS-től függni. Meg hát a Bioware is világosan cáfolta az elméletet.

"A BW játékokban pont az a jó, hogy a főkarakter az maga a játékos és forítva. Tehát Shepard=a játékos."

Nem minden BW játékban. Például Dragon Age: Inqusition-ben nem, és a ME3-ban sem.
10605 levél
Válasz 16.02.20. 22:28 #859
MattMatthew
"Volt az egyik véglet, az én csapatom, aki asztalt borított"

Wuhúúú! #teamdavkar9
“This is not going to go the way you think.”
10519 levél
Válasz 16.02.20. 20:21 #858
davkar9
De szó sincs indoctrinationről. Ez az egész elmélet csak egy "békésebb" reakció volt az EC előtti hülyeségre. Szinte mindenki utálta a befejezést. Volt az egyik véglet, az én csapatom, aki asztalt borított és volt ez a másik, aki "értelmet" próbált keresni az értelmetlenségben. Mindkettő egy természetes reakció. Egyszerűen egy béna, olcsó húzásról van szó, nem írom le megint. A BW játékokban pont az a jó, hogy a főkarakter az maga a játékos és forítva. Tehát Shepard=a játékos. Hiába akarnak drámát egy gyerek halálával, nekem nem az, Shepardnek nem az, azaz nekem paragon/renegade/vegyes/amit döntöttem Shepardnek nem az. Átlátni a szándékon. Végig erőltették a kisgyerek npc modelljét, egyáltalán nem meglepő az újbóli felbukkanása. Logikusnak logikus, zavaróan nyomatják a srácot, de érzelmi hatása nincs. Lehet gyártani indoctrination elméletet, észre lehet vetni, hogy a bwnek ez volt a szándéka a prológustól kezdve, viszont bármelyiekt is választjuk (ízlés dolga), egyszerűen nem működik.

Fellélegzéssel sem látom mit akarsz. Kéknél szétporlad, zöldnél szétporlad, még szép, hogy azoknál nem fog fellélegezni a végén. Pirosnál a citadel szétesik, simán leérhetett a törmelékkel. Amúgy is ez inkább egy utolsó szusszanás. Különben sincs jelentősége, Shep úgysem tér már vissza. Nem tudom egyébként ki az, aki csak azért választaná a pirosat, mert Shep itt "túléli".

Ha pedig nagyon részletfigyelőset akarunk játszani, akkor az nem is ő, mert a dögcéduláján nincs ilyen látványos N7 logó.
40 levél
Válasz 16.02.20. 19:56 #857
ApexShow
Na, ez már nézőpont kérdése. Amúgy, mikor a sötét energiás befejezés eszembe jut, ott is inkább a fantasy jellegű mágiára hagyatkoztak inkább, mintsem a tudományos megközelítésre. Ezzel nekem semmi bajom nem lett volna, mert részemről már az első két Mass Effect is too much kategória, ha a fantáziát a tudományhoz viszonyítjuk, de lehet, hogy több millió embernek meg más lenne a véleménye erről. Egyébként a control, szintézis és destroy, pont azok a hatások, amik elgondolkodtatóak is lehetnek, de nagyjából elméleti szinten képes vagy értelmezni őket. Az, hogy gyakorlatban, hogyan működnének, az már csak a fantáziánkon múlik. Ezeket a befejezéseket is egészen más nézőpont alapján ítélik meg az emberek. Valaki ezt választja, valaki azt. A választás pedig mindig attól függ, hogy melyiket tartod a legelképzelhetőbbnek, vagy épp a "legjobbnak". Én azt mondom, örülök, hogy nem lett minden elmagyarázva, mert az a leghiteltelenebb megoldás, ha egy alapból misztikus jellegű dolgot, mindenáron meg akarnak értetni veled. De ez is nézőpont kérdése.
40 levél
Válasz 16.02.20. 19:30 #856
ApexShow
"Még szép, hogy a gyerek alakját fogja felvenni, mert - ha a játék eddig még nem tette volna érthetővé - ő a legfontosabb Shep számára."

Nem értem, miért lenne ez túlmagyarázás. Ha azt nézed, hogy ez a Reaper sulykolás része, akkor teljesen érthető, ha úgy tűnik, Shepardnek a kis gané kölök a legnagyobb vesztesége... drámai, hogy meghal, de ez csak Shepard-nek kéne, hogy dráma legyen, nem a játékosnak. A fellélegzős jelent is - amire szerintem, szintén azt mondanád, hogy túlmagyarázás a részemről - igenis szükséges ahhoz, hogy rájöjj, nem a fizikai valóságot látod a Harbringer lövése és a Crucible sugara között. Aki szarik bele az egész fináléba, az csak annyit lát belőle, hogy "hú, de jó, lehet hogy Shepard túlélte...", de közben ott van benne a lényegi információ. Nem mondja ki a játék, hogy "Figyelj te hülye, épp azt akartuk mutatni ezzel, hogy ez a fizikai ottlét mennyire banális félreértés...", de attól még van eszed és tudsz következtetni dolgokra. Kérdezem én, miért lenne ez túlmagyarázás? Ugyanez van a kisgyereknél is. Tök drámai a halála, meg minden, de közben semmi ilyesmiről nincs szó. Nézd meg jobban a prológust. Kész röhej lenne azt mondani, hogy ez a gyerek egy "létező" személy. Pont az volt a célja az ellenségnek, hogy Shepard-öt megtörjék egy ártatlan lélek "halálával". Látnia kellett mindezt, azt kellett hinnie, hogy egy valós személyt veszít el, akit akár meg is menthetett volna, ha nem fordít hátat a Földnek. De a játékosnak meg azt kellett volna látnia a jelenetekből, hogy ez csak egy trükk. Amúgy a rémálmok közben, hallhattuk minden elesett bajtársunk szavát(később egyre jobban). Hallgasd meg, hogy mit mond a Rachni királynő(1. rész), illetve a hírvivője(2. rész) a sulykolásról. Szinte egy az egyben ugyanazt a hatást írják le, mint amit az álmokban tapasztalsz.
10605 levél
Válasz 16.02.20. 19:21 #855
MattMatthew
"Ezzel csak egy a baj, hogy a 2. részben, hivatalosan is több hónap telik el, mire Shepard-t megtalálják, aki mellesleg nagyon is halott volt, csak a testét valamelyest konzerválta a bolygó klímája. A fináléban meg gyakorlatilag mindössze percek/órák telnek el."
Pont ezért írtam, hogy jó az érved, de nem elég erős érv. Ha már láttunk valakit a halottaiból feltámadni 2 év alatt, akkor nem ostobaság, hogy ez sikerül rövidebb idő alatt is.

"Maga a Reaper is egy óriási halandzsa, mert mégis mi az, hogy learatott fajok genetikai masszájából, meg némi ősi technológiával keresztezve létrejön egy gondolkodó, szintetikus élőlény, ami manipulálja az elmét...?"
Ezt, meg a hive-mind jellegű dolgokat elfogadható sci-fi elemnek érzem, de érthető, ha te máshogy kategorizálod ezeket.
"De maga ez a Lazarus projekt is ugyanolyan hihetetlen húzás, mint amiket a "szivárvány" sugarakra mondunk. Mégis, hogy térhetne vissza Shepard emléke, ha évekig nem kapott oxigént az agya? Nekem már ezek a dolgok is túlságosan "space magic"-nek számítanak, hogy kiakadjak mondjuk egy szintézisen."
Egy ember feltámasztását nem érzem azonos súlyúnak megszámlálhatatlan mennyiségű élőlény és gép egyidejű, fényjelenség hatására történő teljes genetikai/oprendszeri változásával. LP meredek, nagyon Jézus toposzra hajaz, de azáltal a valósághoz kötött, hogy hátterében tucatnyi tudós, legjobb orvosok és csúcstechnológia áll. Ettől Sci-fi, mert valahol, valamely része még hihető, hogy gyógyítás terén csodákat lehet tenni, de valahol meg fantasztikum, hiszen mégiscsak lehetetlen.
A szivárvány mögött nem érzem ezt a kapcsolatot. Bár gyűjtenünk kell a szakértőket a Crucible-hez, de ez sosincs kibontva, sosem több ez plot device-nál. Egy játéktechnikai megoldás, hogy ha x pontot elérsz akkor az jó lesz a fő küldinél. Az egész inkább mágia érzetű, mintsem tudományos fantasztikum érzetű.

De persze nem privilégiumom a sci-fi és a fantasy hátárának meghúzása, de az imént említett dolog miatt én témakör váltásnak éreztem ezt a megoldást.
“This is not going to go the way you think.”
40 levél
Válasz 16.02.20. 19:04 #854
ApexShow
Igen, ez a Crucible akkor lett volna jó húzás, ha már az előző részekben lehetett volna tudni róla. Én teljességgel érthetetlennek tartom, hogy miért nem maradtak meg az eredeti elképzelés mellett? hiszen az már meg lett alapozva. Oké, értem én, hogy kiszivárgott, de az akkor sem volt még több, egy kidolgozatlan vázlatnál. A teljes összképről, fogalmunk se volt még. Bár ez a befejezés is több helyen megalapozott volt, azért érződik, hogy nem az igazi, mert a 2. részben elkanyarították ezt az egészet egy olyan irányba, ami kihasználatlanul maradt. Most is van sötét energia, de a 3. részben semmi komoly jelentősége nincs.

"Mert mégis, miként lehet túlélni egy olyan eseményt, hogy felrobbansz egy űrhajóval együtt, aminek a fedélzetén voltál, majd kicsapódsz az űrbe, bekerülsz az Alchera vonzásterébe, és végül valahola az SSV Normandy romjai alatt kötsz ki?"

Ezzel csak egy a baj, hogy a 2. részben, hivatalosan is több hónap telik el, mire Shepard-t megtalálják, aki mellesleg nagyon is halott volt, csak a testét valamelyest konzerválta a bolygó klímája. A fináléban meg gyakorlatilag mindössze percek/órák telnek el. Maga a Reaper is egy óriási halandzsa, mert mégis mi az, hogy learatott fajok genetikai masszájából, meg némi ősi technológiával keresztezve létrejön egy gondolkodó, szintetikus élőlény, ami manipulálja az elmét...? De maga ez a Lazarus projekt is ugyanolyan hihetetlen húzás, mint amiket a "szivárvány" sugarakra mondunk. Mégis, hogy térhetne vissza Shepard emléke, ha évekig nem kapott oxigént az agya? Nekem már ezek a dolgok is túlságosan "space magic"-nek számítanak, hogy kiakadjak mondjuk egy szintézisen.
10519 levél
Válasz 16.02.20. 18:46 #853
davkar9
Pont a játék legegyértelműbb elemét akarod túlmagyarázni. Matt is leírta lentebb. Szájbarágósan tolják az álomrészekkel, hogy a játék legnagyobb drámája az a szaros kis gyerek. Mert gyerek! Shep nem tudta megmenteni! Láttál meghalni egy gyereket a játék elején! Sírjál bakker, egy gyereket szétlőtt a gonosz reaper! Hát szörnyeteg vagy, hogy nem érzed át a drámát?! Rohadt olcsó húzás... Folyamatosan veszíted el a barátaidat, bajtársaidat, egész világokat látsz lángba borulni, nem, a legnagyobb tragédia ez az egy gyerek. Lejön érted a lift, itt már hozzá tud férni Shep emlékeihez a catalyst. Még szép, hogy a gyerek alakját fogja felvenni, mert - ha a játék eddig még nem tette volna érthetővé - ő a legfontosabb Shep számára. Hát nem az, egy így béna volt és átlátszó. Attól, hogy minden küldi után megpróbálják lenyomni a torkunkon még nem fogunk érzelmileg kötődni hozzá.

Mellesleg amikor a játékban lecsökken a hpnk, akkor is pont ilyen bevérzett a képernyő. Shep itt nagyon sebesült, nagyon olyan a képernyő. Ez is elég érthető.

(Kapunk egy pisztoly, ami valószínűleg nem is volt nálunk. Pff, felvette a földről. Korábban néhány átvezetőnél a predator pisztolyt vagy az m-8-ast adta a kezünkbe, akkor is, ha nem volt nálunk. Sima script magic!)
10605 levél
Válasz 16.02.20. 18:31 #852
MattMatthew
"Bár nem sokan kíváncsiak a véleményemre"
Úgy érzem, hogy elég rossz belépővel kezdtél ahhoz, hogy jogosan érezd így, ennek ellenére nem biztos, hogy érdemes keverni azt, hogy vkit nem kíváncsi egy véleményre azzal, ha csak egyszerűen nem ért egyet vele.

"Mert mégis, miként lehet túlélni egy olyan eseményt, hogy felrobbansz egy űrállomással együtt, aminek a fedélzetén voltál, majd kicsapódsz az űrbe, bekerülsz a Föld vonzásterébe, és végül valahol London romjai alatt kötsz ki? "
Mert mégis, miként lehet túlélni egy olyan eseményt, hogy felrobbansz egy űrhajóval együtt, aminek a fedélzetén voltál, majd kicsapódsz az űrbe, bekerülsz az Alchera vonzásterébe, és végül valahola az SSV Normandy romjai alatt kötsz ki?
Attól még, hogy belekötök, ez egy jó érved azt bizonyítandó, hogy az egész utolsó jelenet nem fizikai valóságában játszódott le, viszont korántsem olyan erős mint amilyennek beállítod, hiszen egy ilyet már túlélt Shepard.

"Az volt a cél, hogy kétségek közé kerülj és egyben magad jöjj rá erre. Semmi különösebb dolgot nem kellett, hogy kiváltson belőled a kisgyerek, inkább azon merenghetett a játékos, hogy tényleg létező személy volt-e, vagy csak egy beültetett emlék."
Na abban vagyok nagyon bizonytalan, hogy itt tényleg lett volna cél. A készítők által a balhé idején oly gyakran emlegetett "artistic vision" jut eszembe mindig, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy nem gondolták át logikusan, de nekik tetszik a hangulata. Elég sok párbeszéd és kódex van (+regények, kiegészítők), hogy ebbe már elég sok mindent bele lehessen magyarázni.

És ezzel tényleg nem az a baj, hogy gondolkodni kéne. Ezzel az a baj, hogy nem konzisztens az ME3 főtörténete az előző két résszel. Mintha a Sithek bosszúja végén Anakin kiharapná Obi-Wan kezéből a fénykardot, kacagva beesne a lávába "drágaszág" felkiáltással és ettől Sidius meghalna.
A Crucible egy vicc. Az előző két rész kézzel fogható, átgondolt eszközei után egy deus ex machinaval szerintem nevetséges lezárni egy trilógiát. A szivárvány választás egyszerűen megalapozatlan. Nyilván, ahogy te is tetted végig lehet vezetni, hogy melyik szín mit jelenthet valójában és ezzel a SC mit akarhat elérni, merre akar irányítani, neki mi lehet a célja. Csak abból adódóan, hogy az egészet egy Universal Magix Ray oldja meg máris jelentőségét vesztette a dolog mert komolytalan és világidegen.
“This is not going to go the way you think.”
40 levél
Válasz 16.02.20. 17:24 #851
ApexShow
Ja és még annyit, ha egyetlen régi ismerős szereplő lett volna a Catalyst szerepében, akkor is simán rávághattad volna, hogy ez egy más fajta valóság.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.