Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Marvel Cinematic Universe (MCU)Írd ide hozzászólásod:

800 levél
19.05.05. 21:06
pb69
Gondoltam írok egy hosszabb értékelést, de aztán láttam, hogy mennyi félreértett jelenet van, illetve mennyire nem jöttek át sokaknak bizonyos jelenetek, amiket hibának rónak fel. Így inkább ezekre reagálnék első körben, így is elég hosszú lesz ez is.
SPOILER
1. Tony egyáltalán nem pár óra alatt oldotta meg az időutazás problémáját, hanem már hosszú-hosszú évek óta dolgozott rajta. Valójában nem lépett túl a dolgokon, illetve ő is tudta, hogy az időutazás lehet a kulcs. Azaz a nagyszájú gúnyolódása mind csak álca és önvédelmi mechanizmus volt. Pont ez volt a csettintés utáni személyiségének a kulcsa, pont emiatt is ment bele mégis a küldetésbe.
Ezt egyrészt onnan tudhatjuk, ahogyan beszélt Peppernek. Egyértelmű volt, hogy már régóta foglalkoztatja ez a dolog. Nemcsak a "végre megoldottam" jellegű megszólalásából, hanem abból is, hogy a felesége egyáltalán nem lepődött meg, nem akadt ki. Tudta, hogy Tony ezen dolgozik. A számítógépen is egy régi projektet nyitott újra, és most megpróbálta egy másik inputtal a korábban már sokat próbált módszert. Ehhez az ötlethez kívülről jött az ihlet, de ez csak az utolsó puzzle darab volt. Hasonlóan ahhoz, ahogy anno megtalálta a hiányzó elemet az ARC reaktorához az apja modellje alapján.

2. Thanos egyáltalán nem lett degradálva és abszolút nem lett más figura. Nem is értem azokat, akik szerint sima tucatgonoszt csináltak belőle. Thanos-nak volt egy nagy terve, egy világnézete, egy filozófiája. Az IW-ban ezt vitte végig.
Most visszaugranak egy olyan Thanos-hoz, akinek már megvolt mindez, csak még a megvalósítás elején járt. Viszont Nebula infói alapján kiderül, hogy amit tervez, az nem fog működni. Mert az életben maradottak nem tudnak túllépni a veszteségeken, így egyrészt fejben és lélekben a múltban ragadnak, másrészt pedig rengetegen azon fognak munkálkodni hogyan tehetnék semmissé a csettintést, hogyan juthatnának vissza az eredeti állapotba. Abba, amit Thanos el akart törölni.
Tehát hiába irtja ki az univerzum felét, az nem fog újra virágzásba kezdeni, a fenti okok miatt. Thanos ezt megértette, tanult belőle, majd ez alapján módosította a tervét. Nem jókedvében akarta elpusztítani az egész világot, hanem azért, hogy az eredeti tervét bevégezze. Ezt teljesen egyértelműen el is mondja, nem bonyolult dolog.
Tehát Thanos nem egy tucatgonosz, aki önmaga szórakoztatására akar rombolni. Ugyanis a másik fontos dolog, ami felett szinte mki elsiklik: nem csak elpusztítani akarta a világot, hanem aztán újra is alkotni azt, hogy tisztalappal indulhassanak. Ez (szerinte) meghozta volna a várt másodvirágzást.
Ez a Thanos pedig tökéletesen illeszkedik az IW-ban látotthoz. Az pedig, hogy a kövek nélkül is baromi erős...én nagyon örültem neki, hogy megmutatták. Nem véletlenül ő volt az, aki anno össze tudta gyűjteni ezeket. Nem véletlenül rettegte már akkor is a nevét a galaxis. Ő mindig is egy piszkosul erős figura volt, csak hát ahhoz azért messze nem volt önmagában elég kemény, hogy kiirtsa a fél világot, pláne egyetlen mozdulattal.
3. Az időutazást Banner és Thanos is szépen összefoglalja pár nagyon velős mondatban. A lényeg az, hogy idősíkok közti utazás is történik. Tehát nem visszamegy XY a régi testébe, hanem a régi változata mellé kerül vissza. Ezért duplikálódnak és ezért látják magukat kívülről.
A másik fontos dolog, hogy az idő az utazó szemszögéből nézve ugyanolyan lineáris marad. Tehát azzal, hogy egy adott pillanatban egy adott idősík tetszőleges pontjára lép, nem szakítja meg a saját idővonalát és töröl el minden olyan eseményt, ami a két időpont között megtörtént. Hanem abban a másik pillanatban folytatja a saját idővonalát. Az már a működés szempontjából részletkérdés, hogy a saját idősíkjuk egy múltbeli pillanatába mennek, ami valójában így egy másik idősík.
Ezért lesz ekkor XY múltja a jövője, és ezért teljesen mindegy mit csinálnak ott, mert a jövő XY inerciarendszerében nem lehet hatással a múltra. És ezért nem lehet az általunk ismert idősíkban semmit meg nem történtté tenni, ami megtörtént. Erre mondja Thanos, hogy a bosszúállók nem azért jöttek a jövőből, hogy megakadályozzák egy későbbi cselekedetét, hanem azért, hogy a jövőben, ahonnan jöttek, visszaalakítsák a világot az általa végzett csettintés inverzével.
Ezért nincsenek ellentmondások. Amikor Loki pl. lelép a Térkővel, azzal létrejön ott egy alternatív idősík, másképp történik majd minden, de ennek nincs jelentősége, mert az egy másik, párhuzamos világ. Rogers is egy másik, alternatív idővonalon éli le az életét Peggy-vel, onnan tér vissza.
Thanos és Gamorrah azért nem számít itt, mert ők meg a múltból léptek előrébb, miután a csere-Nebula áthozta őket a kapun. De ez a magyarázat arra, hogy a lány nem ismerte meg Űrlordot. Tehát a szabályok itt is működnek.
Fontos még, hogy a végtelen köveket nem azért kell visszavinni, mert eredetileg ott voltak és megváltozna a jelen, ha nem vinnék vissza őket, hiszen tudjuk, hogy nem változna meg. A megoldást a Főmágus mondja el. Mivel a világot bizonyos szempontból a végtelen kövek tartják egyben, azok adnak neki egyfajta keretet (pl. az időt is), így ha egy idősíkon a kövek nem léteznek, akkor abból nagy bajok lehetnek. Az egy dolog, hogy ő a saját síkján parázik attól, hogy elveszti az Időkövet, mert így védtelenek maradnak a mágusok és szörnyű világ van nekik kilátásban. Ez ugye ami síkunkat nem érinti, az ő megváltozott síkját viszont igen. Ezért kell visszavinni minden követ, mert így nem bomlik meg az egyensúly.
És itt lép képbe egyébként egy nagyon érdekes dolog. Ugyebár az általunk látott síkon már nem léteznek a kövek, mert Thanos elpusztította őket. Ezzel pedig beáll az az állapot, amiről a Főmágus beszélt. Kíváncsi leszek előkerül-e még a jövőben, mert ez lehet az új éra egyik fő kulcsa. Eldőlhet, hogy a végtelen kövek hiánya valóban durva anomáliákat okoz-e, vagy csak a Főmágus aggódta túl a dolgokat. Vagy csak kamuzott, mert nem akart szenvedni a saját síkján.
4. Marvel Kapitány ugyan kevés időt töltött a vásznon, mégis óriási szerepe volt a sikerben és a történetben. Eleve ő találta meg és mentette meg Starkot és Nebulát, ami a kiindulási alapja volt mindennek. A végén pedig ő pusztította el Thanos hajóját, ami az össztűzzel kiirtott volna minden ellenállót.
Ez utóbbi mozzanat meg is mutatta mekkora ereje van. De ezt akkor is láthattuk, amikor a már végtelen köveket birtokló Thanos-t tartotta kézzel, majd meg se rezzent a fejelésétől. Azzal pedig egyáltalán nem győzte le a titán, hogy odébb pöckölte, azzal csak időt nyert a csettintéshez. Hozzátenném még, hogy azzal, hogy Marvel Kapitány feltartotta Thanos-t, adott időt Strange-nek és Vasembernek, hogy bevégezzék azt a bizonyos "egy" sikeres verziót.

Vissza