Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dome

Dome7 - és mi lesz a játékkiadókkal?

Rövid, vázlatos összegzés a nagy kiadók jelenlegi helyzetéről; jön az Empire Total War; égessünk boszorkányt.

2009.02.26. 16:58 | szerző: Retee | kategória: Dome

Némi csúszás után ugyan, de csapjunk bele a Dome7 jelenlegi "adásába", ami bizony pöttyedt hosszabb lesz, mint az elődök, de úgy gondoljuk, hogy a téma megér egy kis extra boncolgatást. Viszont ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük a sort a shop újdonságaival.

  • Érkezik az Empire: Total War, illetve az exkluzív egységeket is tartalmazó speciális kiadás.
  • Már előrendelhető az angol nyelvű Warhammer 40,000: Dawn of War 2, melynél a hazai forgalmazó vállalja, hogy a most vásárlók, a későbbiek során becserélhetik az áprilisban megjelenő magyar feliratos változatra idegen nyelvű példányukat.

   Most pedig térjünk rá a hír címének boncolgatására. Ezer meg ezer felől hallhatjuk, hogy válság van, aztán valaki vagy érzi, vagy nem, az viszont biztos, hogy egyes játékkiadók háza tájáról elég szomorú hírek érkeznek. Lefújják ezt, elhalasztják az, bezárják amazt: röviden összefoglalva minden kiadó igyekszik csökkenteni a költségeit, és kétszer is átgondolja, hogy melyik játékot mikor jelentesse meg. Lássuk tehát, hogy ki, hogyan vészelte át – eddig – a helyzetet.

   Akiknek meg sem kottyant:
  • Konami: A japán óriáskiadót láthatóan nem hatotta meg a válság, hisz a cég digitális részlege pozitívan áll a bevétel-kiadás felhozatalt tekintve, s a cég pénzügyi előrejelzései körülbelül 200 millió dolláros (adózás előtti) nyereséggel számolnak. Ez persze még a jövő zenéje, azonban a pozitív hangulatot az is jól mutatja, hogy a kiadó kapcsán nem nagyon hallhatunk törlésekről, vagy átdátumozásokról.
  • Nintendo: A japán cég köszöni szépen, és jól van. A Wii fogyik, a DS fogyik, és a két platform játékai is rendszeresen ott ragadnak az eladási listák élén. Nintendóék pedig büszkén hirdetik, hogy immár negyedik éve folyamatosan nő a nyereség, így az elmúlt 9 hónapban igencsak megszedték magukat. Pechjükre azonban a japán jen túl erős, ez pedig komoly veszteségeket okoz minden ottani cégnek, így az amúgy 2,6 milliárd dolláros várható plusz erősen lecsökkenhet aktuális üzleti évük hátralévő idejében.
  • Take 2: Az amerikai kiadót szintén nem tudta megütni a pénzügy negatív görbéje, naná, hisz antibiotikumukat GTA IV-nek hívják. A világ elsőszámú játékcíme elképesztően nagyot tartolt, a kiadó bevételének 70%-át hozta (és ebben még nincs benne a PC-s változat), így a Take-Two az előző évi 138,4 milliós veszteség után 97,1 millió dolláros nyereséggel zárt. Igaz, az elmúlt 2-3 hónap már egy új üzleti évet jelent, nem véletlen, hogy az amik újabb konzolos játék gyártására bírták rá Rockstarékat.
  • Microsoft: sajnos külön, csak a játékokra vonatkozó részletes lebontásunk nincs, a végeredmény viszont tudható: az MS játékszárnya minimális nyereséggel zárta legutóbbi pénzügyi évét.

   Akiket meglegyintett:
  • Ubisoft: A franciák, csupán csak a címeiket nézve, igen erős felhozatallal kényeztették el a játékosokat az elmúlt hónapokban, ám lehet, hogy még ez sem volt elég. Sajnos azonban Ubiék nem tették közzé pénzügyi jelentésükben a nyereség/veszteséget, mindössze arról számoltak be nagy büszkén, hogy eladásaik 13%-kal nőttek, s a Far Cry 2-ből a vizsgált időszak végéig 2,9 millió, a Prince of Persiából 2,2 millió, míg a Rayman Raving Rabbids TV Party-ból 1,1 millió darab fogyott. Felmerül persze a kérdés, hogyha nyereséggel zártak, akkor vajh' miért nem közölték a konkrét számokat – a rengeteg idénre, illetve jövőre ígért játékcím azonban azt sejteti, hogy amennyiben mínusz is az előjel, nem lehet túl nagy a baj.
  • Activision Blizzard: Ki gondolná, hogy a jelenlegi legnagyobb kiadó, ami olyan címekkel rendelkezik, mint a WoW, vagy a Call of Duty, veszteséges lehet. Pedig az elmúlt negyedévet 148 millió dolláros mínusszal hozták, igaz, azóta a cég bejelentése szerint fennállásuk legnagyobb bevételét „szenvedték el”, aminek köszönhetően pénzügyi évüket várhatóan csak 200 ezer dolláros veszteséggel zárják.
  • Sony: a Sony egy éve még fennállásának legnagyobb nyereségét könyvelhette el, most viszont a december 31-gyel végződő negyedévük 197 millió dolláros veszteségről szólt. Hogy a teljes évet hogy zárják, az még nagy kérdés, de valószínűleg nem véletlen, hogy a hírek szerint napokon belül bejelentik a Playstation 3 árának csökkenését.

   Akiknek nem az elmúlt év volt az álma:
  • THQ: A THQ, dacára igen szép konzolos felhozatalának, 20 éves üzleti létének legnagyobb veszteségét volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt negyedévben. Pedig már az ezt megelőző időszak is rosszul sikerült nekik, így akkor a költségek csökkentése érdekében 200 embert bocsájtottak el. Hiába csökkentettek azonban, mivel az aktuális negyedévükben egy igen fontos pert is elvesztettek, így ezen időszakuk 357,3 millió dollárt vitt el. Ennek eredménye, hogy a cég újabb 600 embert küld el.
  • Sega: hasonlóan a THQ-hoz, a Sega is elkönyvelhette eddigi működésének legnagyobb veszteségét. A japánok az elmúlt 9 hónapot 119 millió dolláros mínuszban hagyták hátra, így nem meglepő, hogy a cég 500 és 3100 ember közötti számra asszociál az elbocsájtásoknál. Még kellemetlenebb (nekünk), hogy több nagy címet is elnapoltak, néhányat pedig – a hírek szerint – le is fújtak. Hiába tehát a Total War, a Football Manager, vagy épp a Sonic név…de talán Predatorék majd helyrehozzák a japán kiadó veszteségeit.
  • Electronic Arts: jelen listánk legnagyobb - beismert - veszteségét elkönyvelő kiadója nemrégiben jelentette be, hogy legutóbbi negyedévét 641 millió dolláros vesztességgel zárta – nem csoda, hogy 11 részlegüket zárják be, körülbelül 1100 embert bocsájtanak el, néhány címüket lefújták, rengeteget pedig elnapolnak. Az EA azóta már a helyes kiadási idő felismeréséről beszél, elmondásuk szerint ugyanis túl sok címet adtak ki a nyári szezonban, ami láthatóan hiba volt, hisz emiatt sok nagy név is kevésbé fogyott, mint várták.

   Akiket a padlóra küldött:
  • Midway: Mortal Kombat! Az amerikai kiadó leghíresebb, s kultikusabb műve – no meg az átlag halandó innen ismerheti leginkább a céget. A több évtizedes múlttal büszkélkedő vállalat azonban idén valószínűleg lehúzza a rolót, hisz az Unreal Tournament III kiadója 240 millió dolláros veszteséggel zárta üzleti évét, és hiába rúgta ki alkalmazottainak negyedét, azóta már csődeljárást is kezdeményeztek ellene.
  • Eidos: az 1990-ben alapított angol játékkiadó már jó ideje nehézségekkel küzd, ám a hírek szerint a végső csapást a Tomb Raider: Underworld halovány eladásai jelentették. A 177 millió dolláros vesztségről szóló hírek után a cég hivatalosan is bejelentette, hogy „eladná önmagát”, amely azóta részben sikerült is, hisz a Warner régebbi bevásárlása után a Square Enix is részt vett az Eidosból. Azt már csak halkan emlegetik az ügy kapcsán, hogy a pletykák szerint maga a Square Enix is azért halasztotta el üzleti eredményeinek közzétételét, mert nem áll túl jól a szénájuk, így az Eidos neveivel (Hitman, Championship Manager, Deus-Ex, Tomb Raider stb.) előrefelé menekülne.

  Nos, ennyi lenne "rövid" összefoglalónk, azért reménykedünk benne, hogy mindenki túléli ezt a nehéz időszakot - és talán néhány kiadó át is gondolja, hogy mit csinálhatott rosszul, a külső tényezőkön kívül persze. Addig meg égessünk meg valakit. ■

hozzászólások (3)

EvolutioN
EvolutioN 2009.02.26. 20:04
Sztem a TRU nagyon jóra sikeredett. Attól függetlenül, h lineáris 3x is végigvittem. Nem értem, h miért fogyott ilyen kevés belőle :-/
afro
afro 2009.02.26. 21:11
Éljen az inkvizíció!!! Ez haláli jó :-D:-D:-D
Madrac
Madrac 2009.02.26. 21:17
Boszorkany! Latszik az avatarjan is!
ajánlott olvasnivaló