Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Bulvár

A volt koreai védelmi miniszter szerint a krízis "nem StarCraft"

A dél-koreai miniszter igen érdekes metaforát használt a múltheti konfliktus elemzésére.

2010.11.30. 15:04 | szerző: Playbahnosh | kategória: Bulvár

Újdonság lehet azok számára akik nem néznek híradót, hogy múlt kedden a Koreai-félszigeten feszülő ellentétek majdnem robbanásig feszültek, miután észak-koreai lövedékek csapódtak be egy Dél-Korea felségterületén lévő szigeten, megölve két katonát és két civilt. 13 perccel később a déliek válaszul több figyelmeztető lövést is leadtak szomszédaik irányába, ám a jelentések szerint a lövedékek nem Észak-Korea területén csapódtak be. Amikor egy koreai politikus kérdőre vonta az akkor védelmi miniszter Kim Tae-youngot (aki azóta lemondott tisztségéről a krízis nem megfelelő kezelése miatt), hogy miért késett 13 percet a dél-koreai válasz az agresszióra, ő azt válaszolta, hogy "ez nem StarCraft".
Furcsa (és talán visszatetsző) lehet ez a hasonlat azok számára, akik nem játszanak videojátékokkal, viszont Kim egyáltalán nem viccelt, hanem egy valódi összefüggésre akart rámutatni. StarCraftban 13 percet várni egy válaszcsapással szinte mindig végzetes hibának számít. Ha nem támadsz vissza azonnal egy ellenséges roham után, szinte biztosan a Zerg hordák vagy Terran lánctalpak alatt végzed. A való életben viszont, ha Kim az azonnali válaszcsapás mellett döntött volna, a nagy valószínűség szerint vérfürdőbe torkolló konfliktusban ezrek vesztették volna életüket. A miniszter a hasonlattal mindössze azt akarta mondani, hogy "ez nem játék", hanem a valóság.
Talán furcsa lehet egy ilyen prominens személy (ráadásul politikus) szájából hallani, hogy egy videojátékhoz hasonlít egy veszélyes, való életben zajló katonai konfliktust, viszont azt se felejtsük el, hogy a StarCraft Koreában igencsak elterjedt "sportnak" számít. Politikusok a történelem során, ha elvétve is de valóban használtak/használnak sport-metaforákat. Tényleg kirívó eset lenne, ha az USA, esetleg egy másik európai ország vezetője válaszolná erre a kérdésre, hogy "ez nem futball/kosárlabda/jégkorong"? Persze az is kicsit érdekes hasonlat lenne, de talán nem kapnák fel rá annyian a fejüket. ■

hozzászólások (6)

gamator
gamator 2010.11.30. 15:57
Azért ez így elég bizarr.

Ezek után már azon sem lepődnék meg, ha valamelyik dél-koreai tábornok kijelentené hogy meg van a megfelleő "rush" taktikájuk az északiak ellen.
szbszig
szbszig 2010.11.30. 16:16
Szerintem respect neki! ;-)
Dark Archon
Dark Archon 2010.11.30. 17:34
Nem tudom, miért kell úgy csinálni, mintha a játék előbb lett volna, mint a háború. A "rush", azaz lerohanás már évszázadokkal ezelőtt megszületett, a játék csak felhasználta a történelmi stratégiákat (ill. a játékosok).
Dilikutya
Dilikutya 2010.11.30. 20:21
Teljesen világos a kijelentés üzenete, ez nem játék, hogy ész nélkül lődözzünk összevissza.
Abszolút jól kezelték a helyzetet, külön jó, hogy csak figyelmeztető lövéseket adott le Dél-Korea, és nem egyből emberekre lőttek. Kretén palesztinok meg izraeliek tanulhatnának.
Dél-Korea jóval civilizáltabb, mint az északiak, remélem több eszük lesz ennél később is.
Madrac
Madrac 2010.11.30. 20:27
Bar nem ertek egyet az eszakiak lovoldozesevel, had jegyezzem meg, hogy a deliek ott paradeztak a hatar mellett kozvetlenul, egy vitatott teruleten, melyet mind2 fel a magaenak tart, napok ota, hadgyakorlat cimszoval. Ez inkabb a ne ingereld az alvo oroszlant eset volt. Vagy hogy a temanal maradjak az alvo zerget.
ajánlott olvasnivaló