Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

Nem szűnik meg az OnLive

A napokban számos pletyka felröppent, miszerint az OnLive szolgáltatás megszűnik. Ennek alapját az elbocsátások adták, ám most hivatalosan is bejelentették, hogy a cég újraalakul, a szolgáltatás pedig változatlan marad.

2012.08.19. 15:03 | szerző: GeryG | kategória: Üzleti

2009-ben indult úttörő útjára az OnLive szolgáltatás, mely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint minden számítógépre - konfigurációtól függetlenül - eljuttatni a legtöbb játékot. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy a felhasználó számítógépén mindössze az OnLive kliense fut, melyen keresztül a megvásárolt játékokat streamelve élvezheti. Vagyis teljesen mindegy, hogy milyen konfigurációval rendelkezünk otthon, a legújabb játékok is röccenésmentesen futnak rajta. Legalábbis a koncepció ez volt, ám az indulás óta eltelt három év alatt nem sikerült igazán nagy sikereket elérnie a szolgáltatásnak, ilyen-olyan technikai okok miatt.
Ennek ellenére váratlanul robbant a napokban a hír, miszerint az OnLive szolgáltatás megszűnik, mivel az azt üzemeltető cég minden alkalmazottját elbocsátotta, és megszűnik. Első körben erre a pletykára nem kívántak reagálni az érintettek, ám ma hivatalossá vált a dolog: az eredeti vállalat valóban megvált alkalmazottaitól és megszűnik, ám a szolgáltatás változatlanul üzemel tovább. Az elbocsátott alkalmazottakat egy újonnan alapított cég veszi fel újra, valamint e cég felel a továbbiakban a szolgáltatásért is. Így jelen állás szerint az OnLive egyelőre él és virul, de könnyen lehet még csavar a következő napokban ebben a történetben is. ■

hozzászólások (7)

GeryG
GeryG 2012.08.20. 09:02
Én kíváncsiságból kipróbáltam ezt az OnLive-t, és valóban nem vágtam hanyatt magam tőle. Az ötlet alapjaiban tényleg jó, mert egy kávéfőzőn is lehetne Crysis-t futtatni, de...
A kép homályos, mintha egy 360p-s youtube videót néznél (hisz voltaképpen tényleg csak egy videót nézel), és bizony az oda-vissza adatforgalom függvényében esetenként előfordult akár több másodperces késés is a parancs és a végrehajtás között. Röviden: jelen formájában élvezhetetlen játékot nyújt.

Ezzel együtt szerintem van jövője a dolognak, csak épp sokkal komolyabb erőforrásokat kellene megmozgatni, hogy az élmény legalább megközelítőleg hasonlítson a saját gépen futtatott játékokéhoz.
Peca001
Peca001 2012.08.20. 10:19
Én is kipróbáltam, és nekem nagyon pozitív csalódás volt. Egy régi laptopon tudtam a legújabb játékokkal játszani, lag és mindenféle probléma nélkül. És nekem egy 720p-s youtube videó minőségének tűnt, igaz, nagyon gyors internet mellett. Szerintem bőven van benne potenciál, nem értem, miért nem jött be az embereknek.
balays82
balays82 2012.08.20. 13:54
Az OnLive "átalakul" a Gaikai szőröstől-bőröstől a Sony kezébe került, egyelőre nem úgy tűnik, hogy egy sikertörténet a cloud gaming. Talán technológiai szempontból még túl korai próbálkozás volt ez, majd kiderül.
Szoszomed
Szoszomed 2012.08.20. 21:38
Az Onlive-t és a (GAIKAI-t) én is kipróbáltam és nekem sem volt gondom vele,gyönyörűen futottak a játékok kristály tiszta képminőségben az ősrégi laptopomon amin még a GTA:SA is szaggat.Szerintem is van jövője,de eddig szerintem azért nem tudott igazán nagy áttörést elérni mert a játék piacot jelenleg a konzolok uralják amin a játék fizikiailag az ember tulajdonában van,szabadon rendelkezhet felette.(eladhatja,kölcsön adhatja..stb)
Még Onlive esetében gyakorlatilag semmi nincs az ember tulajdonában ugyan azért a pénzért + kötelező net kapcsolat kell és az sem árt ha stabil és gyors.Ezért sokan maradtak eddig a konzoloknál inkább és igazán csak PC játékosok és mobil eszközök tulajdonosai körében sikerült valamelyest elterjednie,de ezek a játék piac elenyésző részét teszik ki plusz ha azt nézzük hogy PC játékosok körében is inkább csak a gyengébb hardverrel rendelkezők hajlanak rá és hogy a mobil eszközök tulajdonsoai sem akarnak minden áron Crysis-t játszani az még jobban szűkiti az érdeklődők körét.

Egyszerűen nincs rá igény.Aki mobil eszközön akar játszani,annak ott a PSVita,PSP,Nintendo 3DS na meg azért Android-ra és iOS-re is egyre komolyabb játékok születnek akik meg első sorban PC-n játszanak azoknak többségben olyan vasa van ami nem igényel ilyen rendszert.Aki meg konzolon játszik,annak nem származik haszna az Onlive-ból.

De viszont a következő konzolokról olyan pletykák keringnek hogy a játékokhoz kötelező net kapcsolat kell majd és aktiválni kell őket egy account-on aminek következtében senki más nem játszhat a játékkal csak az acc tulajdonosa.Kvázi eladni,kölcsön adni sem lehet majd a játékokat illetve használtan venni..Ha ez bekövetkezik,szerintem az pozitív hatással lesz a cloud gaming-re,mivel ez esetben a konzoloknak ami a játék piac legnagyobb részét képezik,semmi előnye nem lesz leszámítva az extra kis mozgás érzékelős ketyeréket ami biztos hogy alap tartozék lesz.Így max annak éri meg konzolon maradni aki ugrálni akar játék közben,mindenki más tehát a többség jobban fog járni a cloud gaming-el szerintem.
GeryG
GeryG 2012.08.21. 09:06
Talán igazi áttörést a "cross-platformizálás" jelentene. Vagyis, ha lenne rá technikai és főleg jogi megoldás, hogy pl. egy ps3 exkluzív címet ki lehet próbálni OnLive, vagy Gaikai (bár utóbbi ugyebár pont Sony tulajdon lett, ha jól tudom...) szolgáltatások keretében pl. pc-n is.

Na akkor boldog, boldogtalan tolná ezeket a cloud gaming szolgáltatásokat! :)
ajánlott olvasnivaló