Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Vámosi Zsolt sajtóközleménye

2003.01.14. 08:16 | Dino | kategória: Egyéb

2003. január 13-án több lapban is megjelent a BSA sajtóközleménye "Egy év letöltendő börtön szoftverkalózkodásért" címmel. A hír alanya, Vámosi Zsolt, a Philos Labs játékfejlesztő cég volt vezetője a következő kommentárt fűzte a megjelent cikkhez:

- 2002. május óta nem dolgozok a Philosban, jelenleg kereskedő vagyok egy kis cégben.
- valóban, baráti és családi kölcsönökből az itélet előtt megtérítettem a teljes kárt a cég helyett.
- az itélettel kapcsolatban az a véleményem, hogy méltánytalannak találom az 1 év letöltendő börtönbüntetést jogosulatlan szoftverhasználatért egy olyan országban, ahol sokkal súlyosabb cselekményekért felfüggesztett büntetéseket szabnak ki.
- nem örülök annak, hogy az esetemet precedensnek tekintik, és hozzám hasonló munkakörben dolgozó adófizető állampolgárokat megfélemlítenek.
Mindenkeppen visszautasítom azt, hogy szoftverkalózként bélyegeznek meg, összeségeben a Philos Entertainment több mint 35 millió forintért vásarolt szoftvereket az elmúlt években.
Adófizető állampolgár vagyok, nem bűnöző!
üdvözlettel,

Vámosi Zsolt

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (19)

Berkenye
Berkenye 2003.01.15. 16:17
De a Philos nem tanulásra használta:)
Igazából nem értem, miért nem tudták megvenni...
hriszto
hriszto 2003.01.15. 16:42
Az a gond a magyar törvényhozással, hogy ha valamin nem tud úrrá lenni, nem tud megoldani akkor mindig kell 1 bűnbak. Valaki akivel demonstrálja azt, hogy ő igenis itt van és ne "szórakozzon" senki se. Viszont 1 kupac esetben saját magát teszi nevetségessé (lsd.: Császár Előd). A móri mészárlás után sem tudtak semmi érdemlegeset felmutatni. De azért feldobtak 1 nevet hátha. De nem jött be és megint csak hülyének állították be magukat.

Ha sok hülyeséget írtam akkor bocsi.
skyersoft
skyersoft 2003.01.16. 00:28
Sziasztok
hristo: 2 nevet dobtak fel, tényleg nevetséges volt. Én nem láttam a Philos szoftver parkját, de gondolom, nem a MAX volt meg nekik másolva, hanem mondjuk a Windows Commander (Total izé). Ez persze csak egy feltevés, meg gondolom, nem feltétlenül vették meg az összes gépre a licenszet. A mobil csengőhang nem jogdíjas, ugyanis a szerzők általában nem fizetnek a jogvédelemért (általában a web designerek sem :)), és különben is ún. public domain-be adod ki. Ha csinálsz egy Shareware csengő hangot az más. Ha viszont te csinálod a csengő hangot, akkor aztán tényleg semmi jogdíj (főképp veszteség nincs, hiszen magadat a saját szerzeményeddel nem károsíthatod - [kivétel ha valami Z.J. nótát dolgoztál fel :)]) Magyarul, ha te csinálsz valamit, akkor te vagy a jogszerző, és ameddig el nem adod a dallamot egy kiadónak az is maradsz. Vissza térve a károkra, csak annyit, hogyha elolvastad volna figyelmessen amit olvasok, talán másképp írtál volna. Magyarul annyi, hogy egy cégnek persze kár, hogy nem vette meg T. József a 3D Studió MAX legújabb verzióját, de nem veszteség, hiszen ők nem T. Józsefnek árulják a szoftvert (például próbálj venni egy ilyen szoftvert itthon valamelyik TESCOban, vagy mittomén nem nagykereskedőszoftverboltnál.), hanem például az IL&M-nek, a Disneynek, stb... De mint mondtam ez az én magánvéleményem, aki a pénzt zsebre teszi a Discreet-nél, az valószínüleg másképp vélekedik. Köszönöm a figyelmet ...
skyersoft
skyersoft 2003.01.16. 00:30
hibajavítás: nem olvasok, hanem írok (mások nagy örömére)
Jajjfagyi
Jajjfagyi 2003.01.21. 15:01
(Tavaly) Januártól szerzői jogdíjat kell fizetniük az olyan cégeknek, amelyek zenével szórakoztatják ügyfeleiket, amíg azok türelmesen várnak a kívánt telefonmellék kapcsolására.

http://www.cegnet.hu/cv/0004/jogi/30_31.htm

Ha valaminek te szerezted a zenéjét, akkor sincs semmi baj. Leszámítva, hogy a szerzői jogdíjakat az ARTUS osztja el - így te befizetsz X összeget, majd visszakapsz X-y forintot.
ajánlott olvasnivaló