Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Konzol - Sony

Az új Morpheus

A Sony nemrég bemutatta saját VR eszközének legújabb prototípusát.

2015.03.15. 14:38 | szerző: GeryG | kategória: Konzol - Sony

Manapság, ha a virtuális valóság, vagyis VR technológia kerül szóba, akkor a legtöbbeknek a Facebook által tavaly felvásárolt Oculus Rift jut eszébe. Pedig a sokak által a videojátékos és általában a szórakoztató média új korszakát jelentő technológián egyre több nagy cég dolgozik, köztük a Samsung (ők telefonjaikat használnák fel) és a Sony is. Utóbbi eszköze Project Morpheus néven fut és nemrégiben a szélesebb közönségnek is bemutatták a legújabb prototípusát. Ebben számos olyan fejlesztés megtalálható, amely a tervek szerint jelentősen javítani fogja a játékélményt. A szemüvegbe 5,7 colos OLED kijelző került, amely FullHD felbontással garantálja a tűéles képet. Az új Morpheus támogatja a 120 fps képfrissítést, amit a PlayStation 4 is támogatni fog (habár egyelőre sok játék esetében még a stabil 60 fps biztosítása is gondot jelent), ha az eszközt csatlakoztatjuk hozzá. Sokkal gyorsabb lesz a nyomon követés, így csökkeni fog a mozgások késése is. Ezért a mostani kilenc LED mellé további hármat helyeztek el a szemüvegen, hogy a PlayStation kamera még pontosabb képet kapjon a helyzetéről.
A fejlesztők a technikai újítások mellett kiemelten fontosnak tartják a kényelmi szempontokat is, ezért a szemüveget úgy tervezték meg, hogy a lehető legkisebb nyomást gyakorolja a viselője arcára, emellett a rögzítőpánton található egy gyorskioldó gomb is az egyszerűbb fel- és levételhez. Külön stáb dolgozik a programok 60 fps-ről 120 fps-re konvertálásán, valamint a rendszer továbbra is támogatja a Morpheus képének TV-re való továbbítását is, hogy a viselőn kívül más is lássa, mi minden történik éppen az adott játékban.
„A prototípus technikai jellemzőinek megvalósítása mellett egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy elérjük azt, hogy csodálatos VR élményt teremtsünk PS4-re, és egyedülálló valóságot jelenítsünk meg a játékosoknak.” – nyilatkozta Shuhei Yoshida, a Sony Computer Entertainment elnöke, majd hozzátette – „Hisszük, hogy a legújabb technológia, melyet a Morpheusban megvalósítottunk a PS4 erejével együtt egy olyan alap lesz a játékfejlesztőknek, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy kreatív ötleteiket felhasználják VR játékok és élmények fejlesztésében.”
A Morpheus fejlesztése tehát töretlenül folytatódik, piaci megjelenését jelenleg 2016 első felére datálják a szakértők. ■

hozzászólások (2)

ivanova36
ivanova36 2015.03.16. 09:13
Több helyen lehet olvasni, hogy a 60 fps is gond, hátmég a 120, valamint a csatlakozófelület sem éppen adott a jelenlegi PS4en a 120 fps stabil közvetítéséhez. Persze nem tudom mi az igazság, lévén nincs PS4em, de azért érdekes hogy nem csak szoftver hanem hardware akadályai is vannak a dolognak. Ami azért nem túl szerencsés egy friss konzol esetében. Vagy nagyon előrerohantak vagy csak beszálltak a versenybe, nehogy kimaradjanak belőle...
Érdekelne egy PS4 tulaj véleménye a kérdésben hogy a fenti kiegészítőt mennyire látja hasznosnak, és mennyire látja életképesnek 2016 tavaszára.
Nayrobi
Nayrobi 2015.03.16. 11:48
A tavalyi GDC-n mutattak pár képet az első prototípusról, ami talán 2010-ben készült el, szóval nem most szálltak fel a hypevonatra, Shu pedig azt mondta, hogy már a ps4 tervezésekor figyelembe vették a Morpheust és vannak olyan tartalékok a gépben, amit a szemüveg ki tud használni. Aztán majd meglátjuk ez mennyire igaz, szerintem az E3-on bejelentenek pár játékot hozzá és nem csak demókat mutogatnak, mint itt. Én szeretnék egy ilyet otthonra ha értelmesen kihasználják, jól fog mutatni a Google Cardboard mellett a polcon :)
ajánlott olvasnivaló