Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Megjelent a Windows 10

Egy évig ingyen frissíthetjük legális Windows 7 vagy 8.1 rendszerünket.

2015.07.29. 12:56 | szerző: Sityi | kategória: Egyéb

A mai nappal elrajtolt a Windows 10, amely ha minden igaz, az utolsó klasszikus értelemben vett Windows, innentől fogva folyamatos frissítésekkel fejleszti-bővíti a Microsoft az operációs rendszert - körülbelül úgy, ahogy az Apple is teszi a Mac OS X-szel pár éve már.
Túlságosan mélyen nem mennék bele a részletekbe, hogy mi minden lett jobb és gyorsabb (a kommentekben feltett kérdésekre viszont szívesen válaszolok), de kiemelném azt, ami nekünk, játékosoknak fontos lehet:

  • DirectX 12 - megfelelő hardver birtokában hamarosan még látványosabb játékokat élvezhetünk, illetve ezen játékok futási sebessége is érezhetően gyorsabb és stabilabb lesz.
  • Az új Xbox appal a számítógépünkre streamelve játszhatunk az Xbox One konzolunkkal - a család többi tagja így tévézhet, ha már a játékunk izgalmai nem érdekli őket.
  • Az új Áruházban vásárolt univerzális appokat elég egyszer megvásárolni (már ha fizetős appról van szó), és azokat használhatjuk telefonon, számítógépen, Xbox One konzolon is - ez természetesen vonatkozik a játékokra is.

Az új Edge böngészőt is érdemes kipróbálni, bár egyelőre még nincs teljesen kész (pluginokat még nem támogat, így a Battlelog problémás lehet), illetve a Cortana is érdekes lesz majd, ha egyszer kis hazánk is a támogatott országok közé kerül.
A Windows 10 frissítés alapesetben a Windows Update szolgáltatáson keresztül érkezik, de nem mindenkinek lesz elérhető a mai napon, ugyanis hullámokban tervezi a terjesztést a Microsoft. Aki viszont türelmetlen, és már szeretne frissíteni, az megetheti az itt letölthető telepítő eszközzel.
(Frissítés után aki szeretné törölni az előző rendszerre való visszaállításhoz szükséges fájlokat (ez jópár GB lehet), a Lemezkarbantartóval törölheti a Rendszerfájlok törlése gombra kattintva.) ■

hozzászólások (44)

Dilizs
Dilizs 2017.01.18. 21:41
Sziasztok!

Mivel a jelenlegi Windows 7 Home Premium 64 Bites rendszerem még 2015. októberében lett utoljára telepítve, esedékes lenne egy újra telepítés. Ismét ki szeretném próbálni a Windows 10-et, amit anno megjelenést követően szinte azonnal fel is raktam szimpla frissítéssel, de aztán ilyen-olyan dolgok miatt visszaálltam Win 7-re. Most ismét adnék neki esélyt!

A következő lenne a kérdésem!

Most tiszta telepítést akarok csinálni.

YouTube-on néztem videókat, valaki letörli a particiókat, létrehoz újakat, majd aztán telepíti. DE én ezt nem nagyon szeretném, mivel a rendszer partíciót kivéve a két másik partíción vannak adatok (játékok, képek, zenék, dokumentumok stb).

Mivel a játékok nagy része steam-es, jó lenne azok fájljait/adatait megtartani, viszont helyhiány miatt nem tudok backupot csinálni róluk. Újratelepítés után simán betallózom a steam-nek a játékok fájljait és nem kell újra letölteni őket. De ezt szerintem sokan így csinálják.

Illetve láttam olyan videót is, ahol nem töröl partíciót, csak simán a rendszer meghajtóra telepíti. Mivel ugye ilyenkor a régi Win fájljai ott vannak vannak, itt a telepítő megkérdezi, hogy tényleg akarja e. Létrehoz egy Windows.old mappát. Majd feltelepül a Win10. Ez mennyire "tiszta" telepítés? Csak a Windows mappát rakja bele, vagy minden más rendszer meghajtón lévő mappát is? PL: Program files stb.

Vagyis a lényeg, hogy lehet úgy telepíteni a Win10-et, hogy az csak a rendszer meghajtót érintse, formázással? És a régi Win fájljai lehetőleg ne maradjanak meg?

Természetesen azért a fontosabb dolgokat ki fogom írni lemezre.

Előre is köszi a helpet!:-)
LordMatteo
LordMatteo 2017.01.19. 01:26
Ha jól értem, a mostani rendszered már volt Win10re frissítve (nem feltelepítve Win10, hanem a mostani updatelve volt), ugye? Ebben az esetben csak szimplán frissítened kell Win10-re. Nem kell se kiírni, se buherálni semmit, pöccre ugyanazt a mapparendszert és minden egyebet kapsz vissza a frissítés után. A régi Windowst félrerakja tényleg, 30 nap után pedig felajánlja a törlést - bár lehet, hogy már fel sem ajánlja, hanem törli kérdés nélkül, mostanában nem csináltam. De ezeket törölheted Te magad is.

A megjelenés utáni akcióban Win10-re frissített, de visszaállított oprendszerek - ha nem szar a crack :P - "megőrzik" az ingyenes win10-re frissítést. Ha viszont a mostani rendszer még nem volt Win10-re frissítve, akkor már nem fogod tudni szimpla frissítéssel Win10-re húzni.
Dilizs
Dilizs 2017.01.19. 08:10
Szia!

Igen anno úgy csináltam. De aztán Partíciók formázásával mindent tisztán visszaraktam a Win7 HP-t. Most olcsón jutottam Win10 Pro kulcshoz, de valószínűleg Win 7 HP-ra nem is menne rá a Win10 Pro. Anno frissítéssel nem engedte.

Ezért szeretném tisztán felrakni a Win10-et. Illetve már elég régi a Win 7 telepítésem (2015. októberi, ha jól emlékszem). Különösebb bajom nincs vele, csak legalább évenként jó tisztára pucolni a gépet.
Peace
Peace 2017.01.19. 08:25
Egy kedves barátomnak 7 éves a rendszere(win 7 32 bit). :-D:-D:-D Mondjuk azt a gépet már csak a szentlélek tartja egyben, talán 1 RAM slot jó a 4-ből. :-D

Csináld meg a tiszta telepítést nyugodtan, szuperjó a 10-es Win! Macera újrarakni mindent, de megéri. Mondjuk ha nincs dx 12-es videókártyád, akkor nagyon nem indokolja semmi, de akkor is! ;-)
Dilizs
Dilizs 2017.01.19. 23:54
Nah jelenleg a finomhangolás zajlik...:-):-D Még csak az alap dolgok települtek fel, de már 2 óra biztos benne van. :-):-D

Csak a C meghajtót formáztattam le vel, hál istennek, hogy a többi partició meg maradt!:-)
ajánlott olvasnivaló