Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

A Digital Homicide perli játékosait

100 Steam-felhasználó adatait követelik, hogy 18 millió dollárra perelhessék őket.

2016.09.19. 17:48 | szerző: Zoo_Lee | kategória: Üzleti

Aki jártas az indie fejlesztői közösség dolgaiban, esetleg ismeri és követi Jim Sterling zseniális YouTube csatornáját, valószínűleg ismeri a Steam Greenlight pestiseként is emlegetett Digital Homicide csapatot. A csapat néhány év alatt szerzett nem túl pozitív hírnevet azzal, hogy Asset Store-okból megvásárolt (rosszabb esetben az internetről lopott) fejlesztői csomagokkal és modellekkel gyorsan összedobott, kétes minőségű játékokkal árasztotta el a Steam Greenlightot, majd azt különböző unfair módszerekkel úgy manipulálta (játékkulcsok szavazatokért akciókkal többek között), hogy a termék garantáltan ki is kerüljön a Steam Store-ba. Amikor pedig a játékosok és kritikusok felemelték a hangukat a játékok minősége, illetve a fejlesztők ellen, általában a létező leggyerekesebb és ingerültebb módokon reagáltak erre, bannel, lejárató videókkal, youtube-os feljelentésekkel, felhasználói értékelések cenzúrázásával.
A DH eddigi célpontja elsősorban Jim Sterling volt, aki iszonyatos könyörtelenséggel alázta porrá egyik első mesterművüket, a The Slaughtering Grounds névre keresztelt FPS förmedvényt, majd hasonlóan vélekedett több későbbi játékukról. A DH pohara márciusban telt be, amikor is hivatalosan is megpróbálták beperelni Sterlinget 15 millió dollárra - valószínűleg annak reményében hogy elhallgattathatják.
Sterling azonban csak egy apró porszem a DH ellen tiltakozó játékosok és független fejlesztők szemében, akik a fejlesztőben látják a megtestesülését az indie játékdömping és a Steam Greenlight összes hibájának. Nem sokkal Sterling perelése után volt olyan lelkes kritikus is, aki a DH beszámolói szerint egy doboz kutyaürüléket postázott nekik. Erre pedig a DH a héten azzal reagált, amit Sterling esetében is megoldásnak látott - rágalmazás vádjával megpróbált beperelni 100, több értékelésben és kommentben is ellenük felszólaló Steam-felhasználót, és mivel csak a felhasználónevük volt ismert, a Valve-tól követelte, hogy tegyék számukra elérhetővé a megjelölt userek személyes adatait. Az sajnos a nagy jogi harcban elkerülte a figyelmüket, hogy a viselkedésükkel ezen a ponton súlyosan megszegték a Steam fejlesztőkre vonatkozó szabályait (ellenséges viselkedés a Steam felhasználókkal szemben, Doug Lombardi hivatalos közleménye szerint), a Valve pedig törölte a teljes katalógusukat az áruházukból (egyedül azok érhetik még el, akik korábban megvásárolták a játékokat).
A Digital Homicide ma az oldalán utalt arra friss közleményében, hogy ezúttal már a Valve ellen is jogi lépéseket szeretne tenni. Jelen sorok írója még mindig nem tudja eldönteni, hogy ez csak egy elkésett áprilisi tréfa-e. Ha valaki szeretne gyorsan képbe kerülni a fejlesztők történetével kapcsolatban, érdemes megnézniük Sterling összefoglalóját az események kezdetéről. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló