25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Megszűnik a nyomtatott PC Guru

Kizárólag online folytatja a legrégebbi hazai gamer lap.

Írta: Dino 22 hozzászólás

Megszűnik a nyomtatott PC Guru

Hazánk leghosszabb ideje piacon lévő videojátékos magazinja a PC Guru, amely lemezújságos indulást követően 1992 szeptemberében jelent meg először nyomtatásban, akkor még Guru néven. A Bear, Gaborca, Masell és Shy által alapított lap az elmúlt 27 év során sok változást megélt, kiadók és szerkesztőségek váltották egymást. A legnagyobb változás azonban a jövő hónap elején következik be a magazin életében: december 5-én fog megjelenni az utolsó nyomtatott szám.

Mint Böjtös Gábor főszerkesztő a weboldalukon közzétett hírben kifejtette, az elmúlt 10 év során folyamatosan gyűltek a sötét fellegek a nyomtatott sajtó piacán. Próbáltak kitartani a végsőkig, a PC Guruval azonban most jutottak oda, hogy meg kellett hozniuk ezt a nehéz döntést. Hiába próbálkoztak például oldalszámcsökkentéssel (a lap árát nem akarták emelni), ez is csak ideiglenes megoldásnak bizonyult.

Az utolsó PC Guru 2019. december 5-én fog az újságárusokhoz kerülni, benne három teljes játékkal.

Érdekesség: Sok-sok évvel ezelőtt, az egyik kiadóváltásnál megkeresett minket az akkori főszerkesztő, hogy nem vállalnánk-e a lap online részének üzemeltetését. Csakhogy mivel ez a PC Dome megszüntetésével járt volna, elutasítottuk az ajánlatot.

Illusztráció: PC Guru

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Decorátor
Decorátor [1]
92-óta rendszeresen vásároltam a lapot egészen addig míg be nem jött a kötelező cd-dvd melléklet sok szutyi játékkal, és persze a lap áremelése. Félreértések elkerülése végett voltak jó játékok is de ez elég ritka volt. Persze mindenkinek más az ízlése és ami nekem gagyi az neki a legjobb game. Nincs is ezzel semmi baj, viszont aki azért vette a lapot mert szerette az újság tartalmát választás elé érkezett. Vagy megveszi továbbra is drágábban a lapot és lenyeli a számára teljesen felesleges gamét, vagy nem veszi meg ezek után az újságot. Én is kénytelen voltam lemondani a kedvenc lapomról, és max évente vásároltam egyet ha érdekelt a hozzá csapott játék. Pedig ha csak a sima újság ment volna tovább a mai napig vásároltam volna. Az igaz hogy a neten minden hírhez hozzá lehet jutni, de azért egy újságot lapozgatni teljesen más érzés.A másik meg a lap terjedelme, lassan már hasonlított a postaládába bedobott szórólapokhoz. Sajnálom a magazin megszűnését, de ez várható volt. Az a csoda, hogy eddig bírtátok..
jawsika
jawsika [3962]
Igen, ilyenek. Szerintem bejönne, nekem tuti. De lehet öreg vagyok...
ivanova36
ivanova36 [1321]
"WoW hatásairól" - Blood plague incidens, Leeroy jelenség...
Raistlin666
Raistlin666 [4759]
Jó mondjuk belegondolva nekem is bilibe lóg itt a kezem! A képregényhez hasonlítás eléggé sánta!
Más dolog klasszikus képregények szép kiadásával foglalkozni, mint egy havi lapot fenntartani. Ott ha 1-2 hónap alatt esik az eladás, akkor kb. a szerződött nyomda költségei miatt megy tönkre a buli. Hiába a minőségi cikkek (és itt visszakanyarodok a legelső hozzászólásomhoz) ha a mai fiatalok nagy része inkább elvihorászik a VR Pistivel (akit amúgy bírok)!

A Konzolos Martinék is ezért hagytak fel a próbálkozásokkal ha jól tudom...:-|
jawsika
jawsika [3962]
"Nem rossz felvetés, de kérdés ma kit érdekelne az Unreal Tournament 1 fejlesztési nehézségei, vagy a Half Life 1 koncepciójának kialakítása, esetleg hogy a Deus Ex 1 miért pont három befejezést kapott? "

Állítom sok embert. Én szívesebben elolvasnék egy cikket a WoW hatásairól az MMO piacra, a Mafia 1 történetének boncolgatásáról a gengszterfilmek tükrében, az Arkham Asylum képregény-alapjairól, vagy a Daggerfall mapméretének érthetelenségéről és magyarázatáról, mint hogy a legújabb holnapután megjelenő játékról mi a vélemény. Erre van 15ezer más forrás, amik megkockáztatom - a munkatársak felkészültségét nem elvitatva - jobb és kielégítőbb.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (22 db)