25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Játékhírek

A Rockstar hajtóvadászatot tart a kiszivárgott GTA VI anyagok után

A minap bukkant fel a világhálón 3 GB-nyi video a milliók által várt játék egy korai buildjéből. A Rockstar gőzerővel dolgozik, hogy eltűntesse ezeket. A szivárogtató pedig zsarol.

Írta: GeryG

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mögöttünk hagyott hétvége évek óta a legrosszabb volt a Rockstar Games és a Take Two kiadó életében. Történt ugyanis, hogy valaki valahogy megkaparintott nagyjából 3 GB-nyi videót és képet a készülő GTA VI-ból, amit aztán szépen fel is töltött a világhálóra. És mint tudjuk, ami egyszer felkerül az internetre, azt onnan ember fia többé le nem törölheti.

Mivel a GTA VI tulajdonképpen még mindig csak félig hivatalosan készülő stádiumban van, a stúdió finoman szólva sem tervezett mostanság semmit sem megmutatni belőle a nagyérdeműnek. Éppen ezért érinthette az átlagosnál is sokkal érzékenyebben ez a szivárgás. Na meg persze azért, mert a Rockstar történetében még soha nem fordult elő ilyen mértékű szivárgás.

A képek és videók egyébként sok korábbi pletykát megerősíteni látszanak. Némelyiken olyan dialógusrendszer látható, amit a Red Dead Redemption 2-ből emelhetnek át. Máshol a nyílt világból láthatók részletek, ezek a sokat pletykált Vice City témát erősítik meg. Megint máshol a főszereplő látható, aki a franchise történetében először lesz latinamerikai és nő.

Természetesen a Take Two és a Rockstar is azonnal akcióba lépett és ahol csak lehet, azonnal letilttatták ezeket a tartalmakat. Amivel persze csak megerősítették azok hitelességét is. A szivárgásért egy bizonyos teapotuberhacker nicknevű illető vállalta a felelősséget, aki a GTA-fórumon azt írta, hogy a GTA V és a GTA VI forráskódja is a birtokában van. Várja, hogy a Rockstar munkatársai a munkahelyi emailjükről megkeressék, hogy "megegyezhessenek". Vagyis kvázi zsarolja őket, amiről nem nehéz kitalálni, hogy jogi lépéseket vonhat majd maga után a másik fél részéről.

A Rockstar idő közben hivatalosan is megerősítette, hogy a kiszivárgott tartalmak és adatok egy külső hackertámadás során kerültek illetéktelen kezekbe. A közleményben azt írják, hogy nagyon sajnálják, amiért ilyen formában kerülhettek információk a rajongókhoz a készülő játékról. Valamint megerősítették, hogy az online szolgáltatásaikban nem történt fennakadás, illetve az incidens nem befolyásolja a folyó fejlesztéseket sem.

Itt tart jelenleg az ügy, egyelőre tehát nem tudni, hogy mi lesz a következő lépés. De biztosak lehetünk benne, hogy lesz még folytatása. Sajnos egyébként nem egyedi esetről van szó, ugyanis korábban a CD Projekt RED stúdiója került hasonló helyzetbe az akkor még készülő Cyberpunk 2077-tel, illetve a Capcom több évnyi bizalmas információval. Mindkét esetben a szivárogtatók "megegyezést" sürgettek a stúdiókkal…

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!