25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Video Games Live

LordMatteo | 2014.11.19. 14:30 | kategória: zene

Video Games Live koncert Budapesten

Két videojáték-zene szerző, Tommy Tallarico és Jack Wall álmodták meg több mint 10 évvel ezelőtt a Video Games Live koncertet, amelynek első bemutatója 2005-ben a Los Angeles-i Hollywood Bowlban volt, 11 ezer ember előtt. A projekt aztán kinőtte magát, idén november 16-án pedig 300. jubileumi koncertjét ünnepelhette a show, ráadásul Budapesten.

Korábban már sokszor futottam bele kedvenc videómegosztónk oldalán a Video Games Liveről készült felvételekbe egy-egy játék OST-jének keresésekor, és mindig hangulatos, remek koncertnek tűnt, ami nem feltétlen csak a „kockák” eseménye. Külön öröm volt így részt venni a turné háromszázadik, idei utolsó, budapesti állomásán. Az előzetes várakozásom azért beigazolódott, a többség azért továbbra is a fiatalok közül került ki, de voltak szép számmal az idősebbek közül is, a nemek aránya pedig abszolút kiegyenlített volt. A koncerthez nem kapcsolódott külön program, de néhány cosplayer így is kiöltözött, sok volt a játék franchiseokra utaló póló is.

Kultúra a fiataloknak
Egy rövid, de annál hangulatosabb élőszereplős PacMan videó levetítése után Tommy fel is vezette az estét, röviden ismertetve a kulturális célkitűzést a show mögött: a játékok nem csak különcöknek és kisgyerekeknek szólnak, és művészeti értékük is van, amit a fiatalok felé is közvetíteni kell a megfelelő formában. Ezt a szimfonikus zenekar biztosította elektronikus, valamint Tommynak köszönhetően basszusgitár- és gitárral kísérve. Ami a jubileumi koncert mellett különlegessé tette a koncertet, hogy a Magyar Virtuózok Zenekar a hosszú turné után hazai közönség előtt játszhatott.

Élvezetes koncert ismeretlen zenékkel
A Castlevania, mint kezdőzene előrevetítette az est felhozatalát: a legtöbb helyet a platform és kaland típusú, illetve fantasy témájú játékok kapták, persze azért egy Metal Gear Solid, League of Legends, vagy Warcraft nem maradt ki a Final Fantasy, Zelda vagy a Sonic zenék mellől. Néhány számonként kifejezetten szórakoztató videókat szúrtak be a rendezők: a Froggen vs. GTA és a Mortal Kombat vs Donkey Kong csak a legjobbak voltak ezek közül. Ezen felül sem hiányoztak a geek-poénok, a kiadási hercehurcákról szóló anekdota közben felvillanó Duke Nukem Forever általános derültséget keltett, viszont az All your base belong to us mémet meglepődésemre legalább annyian értették. A zenék többsége kevésbé az aktuális vonalat követte, az Earth Worm Jim vagy a Megamen korai részei kifejezetten régi játékok, viszont a Skyrimmel nálam teljesen ellensúlyozták ezt. Kevés, ennél koncertre valóbb játékzenét tudnék mondani (persze azért Battlefield illett volna…;) ). A közönséggel egy hullámhosszon voltak a szerzők, bár ebben nyilván az is közrejátszik, hogy egy-egy koncert előtt facebookon felmérést végeznek, hogy mik a legnépszerűbb kérések az adott városban. A Mass Effectet például az átlagosnál is nagyobb tapssal jutalmazta a közönség emlékeim szerint. Az est egyik fő eseménye azonban a frissen boltokba került Assassins Creed: Unity The Creed című száma volt. Riva Taylor erőteljes, ám kifejezetten promóciós szándékkal beszúrt fellépése kicsit megbontotta az addigi egységet, bár gondolom, ez kevésbé szúrta a fiatalabb srácok szemét. :)

Summa summarum
Nagyon jó koncertélmény volt, amibe egy-két apró szálkát találtam csak, ezek is inkább az örök kritikus hangadásai, semmint komoly problémák. A lehetőségért külön köszönet Dinonak és a PlayDomenak!

Hozzászólások

1 | ShuleyvA 2014.11.27. 10:57
Hát igen, amolyan felejthetetlen élmény lehetett. Mondjuk én csak összeállításokat néztem róla... Úgy olvastam, jövőre is megrendezik. Akkor tutira elmegyek rá.

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.