Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Sim City 3000 World Edition

2000.07.19. 00:00 | szerző: LeMon | Ismertető/teszt

A Maxis szakított a hagyományokkal, miszerint egy meglévő játékhoz küldetéslemezt adjon ki. A cég úgy gondolta, hogy sok olyan ember van, akinek nincs még meg a Sim City 3000, annak ellenére, hogy sok helyen még mindig listavezető a program. Így ez a CD tartalmazza a teljes játékot, feltuningolva sok extrával és kiegészítő programmal.

Szerintem nem sok olyan ember van, aki ne játszott volna a széria valamelyik tagjával. A három rész óta igazából nem is sokat változott a játékmenet. A feladat ugyanaz: egy újdonsült polgármesterként kell a semmiből jól működő metropoliszt építenünk. A rutinos játékosok rögtön erőművet építenek, valahol távol a majdani városközponttól, majd lerakják az első vízvezetékeket. Fejlődés a játékban csupán annyi, hogy a készítők sokkal pontosabban dolgozzák ki a város felépítésének körülményeit. A harmadik részben már komolyan oda kell figyelnünk a lakosság követeléseire és tanácsadóink véleményére, hogy mikor is kell iskolát, rendőrséget, stb. építeni. Ezért érdemes kicsit lassabbra venni a sebességet, mármint a saját tempónkat, nem muszáj rögtön az első évben felhúzni minden épületfajtát, mert akkor kiadásaink jócskán utolérik az éves bevételt, és onnan már elég nehéz visszaevickélni. A másik ok, amiért a lassúbb fejlesztgetés lehet a jó megoldás, hogy számos olyan közlekedési forma van, ami kezdetben még nem építhető, így ha a népesség túlságosan is megnő a játék elején, nem tudjuk kielégíteni a lakosság közlekedési vágyait. Később aztán érdemes lesz néhány buszmegállót és vasútállomást építeni. Rendőrséget és egyéb közhasznú dolgokat szintén csak akkor, ha már a nép nem bírja idegekkel, és kitelepüléssel fenyegetőzik, mert ezek a szolgáltatások iszonyú sokat visznek el a konyhától.

De akkor miért is adták ki a Word Editiont? A válasz egyszerű, ugyanis elég sok új ötlet és program gyűlt össze, hogy érdemes legyen újra a boltok polcaira tenni a Sim City 3000-et. A két különálló kiegészítő program amúgy letölthető volt az internetről is. Az első a Scenario Editor, ahol meglévő városainkhoz kedvünkre készíthetünk küldetéseket. Végtelen sok lehetőség áll előttünk, természeti katasztrófák mellett megcsinálhatjuk azt is, hogy a város gazdaságát a csődből kelljen újjáépíteni. A másik programnak inkább az igazán "hardcore szimszitisek" fognak örülni. A Builderben lehetőségünk van saját tervezésű épületek létrehozására. Magát az épület testét is nekünk kell megépíteni, akárcsak egy LEGO várat, azután pedig vagy az előre legyártott vagy saját készítésű textúrákkal bevonhatjuk a építményünket. A kész remekművet pedig pillanatok alatt beimportálhatjuk a fő programba.

Maga a program is kapott néhány újdonságot. Új zenék is hallhatóak, az igazat megvallva egyik másik nagyon is kellemesre sikeredett. Grafikailag pedig olyan dolgok kerültek bele a játékba, mint a különböző típusú környezetek. Beállíthatjuk indulásnál hogy városunk milyen talajon feküdjön, lehet az havas, sivatagi, sziklás, vagy a már megszokott füves. Ezen belül megválaszthatjuk a fák és az általános épületek típusait is. Utóbbinál választhatjuk a távol keleti stílust, egy lazább szerkezetű amerikai és a masszívabb európai épületeket. Ha esetleg valaki ráunna a környezetre, játék közben is nyugodtan lecserélheti.

Új kezdő animációval is indul a játék, olyan amilyen, egyszer meg lehet nézni. A program indítómenüjét is átdolgozták, az viszont elég szépre sikerült. Lehetőségünk van előre legyártott nagyvárosok alapterületére építkezni, mint pl. Moszkva, Berlin, London... Sajnos Óhatpusztakócs kimaradt a válogatásból. Pár város ezek közül meg is van építve, és elég ötletes küldetéseket teljesíthetünk. Mindemellett még számos olyan előre elkészített városka van, ahol izgalmas feladatokat kell megoldanunk. Játék közben egyébként még fogunk újdonságokkal találkozni, mint pl. a farmerkodás. Személy szerint én nem kedvelem a katasztrófákat, ezért rendszeresen ki is kapcsolom őket. Viszont a mostaniak olyan viccesek és ötletesek, hogy egyet sem tudtam kihagyni. Elég nagy pusztítást tudnak végezni, ha az ember gyermeke nem figyel oda rendesen. Főleg egy nagyobb meteorzápor, aminek megakadályozására nincs is sok módszer.

A Sim City 3000 Word Edition egyetlen hibájára szeretném felhívni a figyelmet. Mégpedig arra, hogy tessék türelmesnek lenni a játékkal, mert szegénynek rettentően sok memóriára van szüksége, és ennek hiányában igencsak lassú a program. Ez zoomolásoknál és forgatásoknál lehet kellemetlen, ha éppen közelről szeretnénk megnézni városunk utcáit, elég sokat kell várni, mire minden épületet kirajzol. De mire kis településünk kezdi kinőni a térképet, addigra már egy sima műveletre is órákat kell várni a kattintás után.

Annak ellenére, hogy újra meg kell vásárolnia a programot minden Sim City 3000 tulajdonosnak, szerintem érdemes beruházniuk az új kiadásra nekik is. Tényleg jó ötletekkel sikerült tökéletesíteni a játékot, aminek ugye a program sebessége lett az ára. Az új küldetéseknek és kiegészítő programoknak köszönhetően viszont, újabb hosszú órákat tölthetünk el kedvenc programunkkal. ■

értékelés

Sim City 3000 World Edition

Pozitívumok
  • Érdekes küldetések
  • Izgalmas játékmenet
  • Hasznos utilityk
Negatívumok
  • Iszonyú memóriaigény
9,0

hozzászólások (4)

Csaba86
Csaba86 2007.07.23. 11:04
Az eddigi legjobb SimCity!:-D
lala79
lala79 2007.10.10. 15:50
sziasztok! nekem meg van a Simcity 3000 de kellene a magyarositása ha valaki tudja honnan töltse3m le akkor írja már meg, a Laci790912@freemail.hu -ra. Előre is köszönöm
Csaba86
Csaba86 2007.12.04. 20:24
Sajna nincs hozzá, pedig ha lenne, akkor tuti elvenném... a progit.:-)
ajánlott olvasnivaló