25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

X-Tension

Írta: Thomas

Az Egosoft idén tavasszal az X: Beyond the Frontierrel egy olyan játékot alkotott, aminek sikerült megközelítenie a legendás Elite színvonalát. A történet szerint a távoli jövőben egy földi pilóta kísérleti gépével a galaxis távoli pontjára került, az X univerzumba. Kénytelen volt beilleszkedni az idegen világba, ami annyira jól sikerült, hogy végül fontos szerepe volt a rettegett xenonok elleni győzelemben. Idővel számos barátot szerzett, és mellesleg rendes vagyont is összeszedett, komoly gazdasági birodalmat épített fel. Az X-BTF egy összetett, érdekes, változatos és szép grafikájú űrhajó-szimulátor. Számos lehetőség kínálkozik pénzszerzésre, a kereskedelemtől a bányászaton és kalózkodáson át egészen a saját gyárunk üzemeltetéséig.

Nemrég jelent meg a kiegészítő X-Tension címmel, ami a történetet ott folytatja, ahol az tavasszal abbamaradt. (Ráadásul a cég azok kedvéért, akik nem rendelkeznek az eredeti játékkal, kiadta a kiegészítést az eredetivel együtt X: Beyond the Frontier - Gold Edition címmel) A főhősnek már csak egyetlen dolog hiányzik a teljes boldogsághoz, a hazaút, ehhez azonban meg kéne javítani az ugróhajtóművet. Számos nép tudósa dolgozik ezen a problémán, ehhez az Argone Prime-on darabokra szedik a hajót. Hogy a pilóta addig se unatkozzon, az Argon kormánytól kapott egy póthajót, egy M4 osztályú Argon Buster-t, ami kis méretével egyaránt alkalmas kereskedelemre, és korlátozottan harcra is. Ezzel a húzással a készítők gyakorlatilag be is fagyasztották a történetet, hiszen az eredeti hajó nélkül biztosan nem térhet vissza a Földre, tehát marad a kereskedelem és egyéb pénzszerzési módok. Eltérés az első részhez képest, hogy a történet nem lineáris, hanem egymástól független megbízások, un. microquest-ek sorozata. Ilyenekkel már az Elite2-ben is találkozhattunk, például áruk/személyek szállítása, kísérete, bűnöző elfogása, stb., mindez persze megfelelő mennyiségű credit ellenében. Nincs kizárva, hogy a jövőbeli patch-ekben további microquest-ekhez lesz még szerencsénk.

Komoly előrelépés az X-BTF-hez képest, hogy már nem csak a meglévő hajónkat fejleszthetjük, hanem akár le is cserélhetjük azt. A legkülönfélébb népek összesen 35 hajótípusa közül választhatunk. Ezek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, de két nagyobb kategória van, a nagyobb teherhajók és a kisebb harci gépek. Főbb jellemzőik a fordulékonyság, sebesség, raktérkapacitás, tűzerő, stb., de ezek kiegészítőkkel módosíthatóak is. A kiegészítők kínálata is bővült. Néhány már korábbi patch-ekkel is elérhető volt - pl. hajtómű tunning a nagyobb sebességért, kormány optimalizálás a jobb fordulékonyságért. Újdonság viszont a manőverező-hajtómű bővítés, ami oldalirányú mozgásokat is lehetővé tesz, vagy a "best purchase price/bargain finder", ami kideríti, hogy mit hol tudunk megvenni a legolcsóbban, és eladni a legnagyobb haszonnal. Több hajónk is lehet egyszerre, így mindig az adott tevékenységre legalkalmasabbat használhatjuk. A hajók közötti közlekedés kezdetben kissé nehézkes, ugyanis oda kell állni a másik mellé és szkafanderben át kell lebegnünk. Később vehetünk transzportert, ami sokkal kényelmesebbé teszi ezt a procedúrát. A legújabb patch már a felszerelési tárgyak cseréjét is lehetővé teszi. Ehhez ki kell dobni azt amit az új hajón is szeretnénk használni, majd a konténert összeszedve már használhatjuk is.

A X-Tension univerzuma érezhetően nagyobb lett. Mivel már az előzőben is nehézkes volt eligazodni, ezért most a galaxishoz is kapunk egy kétdimenziós térképet, ami az eddig látogatott szektorokat és azok térképét tartalmazza. Amelyik szektorban kihelyezünk egy relé műholdat, annak az állapotát folyamatosan, valós időben figyelemmel kísérhetjük. Ez különösen hasznos, ha van ott pár gyárunk, és közelednek a kalózok. Komplexebb és jobban használható lett a gyárak irányítása is. Már nem kell bedokkolni, hogy átállítsuk az ott termelt termék árát, ezt már a szektortérképnél elintézhetjük. Műholddal akár másik szektorból, a galaxis térképen is elintézhető. A gyárak védelmére a hajók mellett már ágyútornyokat és harci drónokat is telepíthetünk. Ez utóbbiakat egyszerű parancsokkal irányíthatjuk is.

Az X-Tension nagyobb, szebb és változatosabb, mint az X-BTF. Javítottak a grafikán, szebbek a textúrák, több az objektum és több a színes reklám az állomások oldalán. Mivel a grafikus motor még mindig a régi, a javításokkal együtt jár némi sebességcsökkenés is. Nincs mindent összefogó történeti szál, a játékos szabadsága maximális. Akinek tetszett az X-BTF az ne hagyja ki.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

82%
Pozitívumok
 • Szebb
 • Nagyobb
 • Jobb irányíthatóság
 • Új lehetőségek
Negatívumok
 • Lassabb
 • Nincs "igazi" történeti szál

További képek

 • X-Tension
 • X-Tension
 • X-Tension
 • X-Tension
 • X-Tension
 • X-Tension
 • X-Tension
 • X-Tension

X-Tension

Platform:

Fejlesztő: Egosoft

Kiadó: THQ

Minimális rendszerigény: Pentium 200, 32 MB RAM, 2xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!