25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The F.A. Premier League Stars 2001

Írta: Dino

A FIFA sorozat mellett tovább folytatja az EA tavaly megkezdett F.A. Premier League Stars sorozatát is, mely az angol futballbajnokság csapataira épül.

Az idei rész grafikája tovább javult, egyre jobban közelít a játék a valósághoz, de persze maradtak még benne hibák is. A játékosok szokás szerint kis bemelegítéssel kezdik a pályán, esetenként reklamálnak a bírónál, gólok után meg ugrálnak örömükben, ahogy azt az életben is teszik. Igaz, ez már mind megvolt a korábbi fociprogramokban is, de a játékosok kidolgozottsága sokat javult, egyre élethűbben néznek ki.

Az élethűséghez tartozik, hogy az összes angol csapat játékosai eredeti arcukkal jelennek meg a programban, és különböző paramétereiket is a valósághoz igazították. Emellett a stadionokat is a valódiakról modellezték, még a reklámok is a helyükön vannak.

A játékmenet a megszokott maradt, az irányítás pedig kicsit változott, szerencsére pozitív irányban. Azért a FIFA sorozatban használt dolgokat nem mind vették át ebbe a játékba, ami bizonyos esetekben rosszabb, például passz esetén nem mindig tudhatjuk, merre vannak csapattársaink.

Megmaradtak az előző rész legnagyobb újításának számító csillagok is. Minden egyes meccs után csapatunk teljesítményének függvényében kapunk egy adag csillagot (vagyis pontot), melyekkel tetszés szerint gazdálkodhatunk. Fejleszthetjük belőlük játékosaink különböző képességeit, vagy új játékosokat vásárolhatunk. Ez utóbbi során ráadásul licitálásos rendszer van.

A látvány alapjában nem sokat változott, inkább azt mondhatjuk, hogy a részletekre figyeltek oda jobban a készítők, mivel az összhatás már eddig is nagyszerű volt. Az engine (mely ugyanaz, mint a FIFA-ban) sajnos még mindig nem lett tökéletes, az emberek továbbra is egymásba lógnak a labdáért folyó harc során, és a közönség is megmaradt a megszokott sima felületre feszített textúrának. Igaz, ezt a textúrát azért animálják, néha még vakuvillanásokat is észrevehetünk, főleg egy-egy gól után. Furcsa volt még az is, hogy ellenfelünk passzolásai során a labda nem túl életszerűen került a másik játékos birtokába, értve ez alatt azt, hogy amikor hátulról a közelébe ért a labda, az a következő pillanatban már a lába előtt volt.

Az F.A. Premier League Stars szép folytatása a sorozatnak, a hamarosan megjelenő FIFA 2001 előtt azonban inkább azoknak ajánljuk, akik jobban szeretik az angol csapatokat az európaiaknál. A csillagokkal való gazdálkodás érdekes része a játéknak, de valahogy összességében mégis a FIFA az igazi.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

82%
Pozitívumok
 • Szép, látványos grafika
Negatívumok
 • Kicsit nehézkes irányítás
 • Kevés újítás

További képek

 • The F.A. Premier League Stars 2001
 • The F.A. Premier League Stars 2001
 • The F.A. Premier League Stars 2001
 • The F.A. Premier League Stars 2001
 • The F.A. Premier League Stars 2001
 • The F.A. Premier League Stars 2001
 • The F.A. Premier League Stars 2001
 • The F.A. Premier League Stars 2001
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!