Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Mercedes Benz Truck Racing

2000.12.15. 00:00 | szerző: BlackVoid | Ismertető/teszt

Nem tudom, más hogy van vele, de nekem az utóbbi időben a legtöbb versenyzős játék csalódást okozott. Itt van mindjárt a GP3, amely kedvenc szimulátor sorozatom legújabb része. Az elavult grafika, az elődökkel teljesen megegyező játékélmény (eltekintve az esőtől) és a használhatatlan multiplayer élvezhetetlenné tette számomra a játékot. 1991 óta sok idő telt el és bizony Geoff Crammond nem tudott korszerű játékot alkotni. Említhetnem még a közelmúltból a V-Rally 2-t, az F1 2000-et, vagy a Rally Championshipet is, amelyek hamar a polcra kerültek nálam ilyen vagy olyan okból.

Mercedes Benz Truck Racing

Vezetésre kiéhezve, de kissé szkeptikusan tettem be az MBTR CD-t a gépbe, majd rögtön installáltam a network verziót a másikra, hogy mindjárt multiplayerben próbáljuk ki a játékot egy barátommal. A setup menüben található benchmarkot futattuk le először, hogy leteszteljük a grafikát, és egyből el is ámultunk. A Mercedes Benz Truck Racing nemcsak gyönyörűnek, hanem gyorsnak is bizonyult, a framerate nem nagyon esett 50 alá 800x600-as felbontásban és gyakran elérte a 100-at is. Tapasztalatunk szerint ezt a teljesítményt viszonylag gyengébb gépeken is produkálja, tehát nem kell erőgép a futtatáshoz.

A grafika talán legszebben kidolgozott része a kamionok megjelenítése, az üveg tényleg üvegnek hat és az elsuhanó táj tükröződik a fényezésen. A pálya körüli épületek, plakátok is igényesek, kidolgozottak, a háttérképek és az ég sem a jól ismert homályos moslék, hanem nagyfelbontású, szép textúra. Néhány kisebb hiba sajnos ront az összhatáson, a fű és a pálya textúrája néha eltorzul és a féknyomok gyakran a szemünk előtt tűnnek el a pályáról. A Syneticnek mindenesetre nem kell szégyenkeznie, a Mercedes Benz Truck Racing az egyik legszebb autós játék.

Mercedes Benz Truck Racing

A gyönyörű grafika azonban nem minden, nézzük a lényeget. A játékban csak Mercedes kamionokkal versenyezhetünk, az esélyegyenlőség tehát maximális. A 8 különböző kamion csak a fényezésben és a reklámfeliratokban különbözik. Ezek a járgányok több mint 5 tonnát nyomnak, a motor 12 literes turbó-dízel 1300 lóerős teljesítménnyel. Ez tehát nem a Forma 1, egy kilóra csak negyed lóerő jut, de még ez is jóval több egy átlagos utcai autó 1/10 lóerő per kilójánál. A gyorsulás lenyűgöző, 6 másodperc alatt éri el a kamion a 100 km/órát. A fékekkel viszont más a helyzet, öt tonnát nem lehet csak úgy ripsz-ropsz megállítani, a fékút bizony hosszabb, mint amit az ember máshol megszokta. Kamionról lévén szó, ezek levegővel működnek, fékezéskor élethűen fujtatva, szuszogva.

A játék elindítása után negyed órával már boldog óvodás vigyor ült ki arcunkra: EZ AZ! Öröm vezetni ezeket a jószágokat, a motor dübörög, a gumik nyikorognak, a kamerabeállítás tökéletes, és a monitor kamionszélvédővé lényegül át. A kamionok nem arról ismertek, hogy súlypontjuk alacsonyan lenne, és valóban, a vezetőfülke dülöngél a kanyarokban, ahol egyébiránt mesterien lehet farolni, hála a könnyű hátsó résznek és a hátsókerék meghajtásnak. Egyszerűen érezni lehet a gépet. A vezetési modellben semmi kivetnivalót nem lehet találni, egyszerűen ÓRIÁSI. Ilyen színvonalú realitás a GP Legends óta nem volt autószimulátorban, és ez nagyon nagy szó. Talán az alacsonyabb elérhető sebességeknek is köszönhető, hogy a játék nem túl nehéz, de az igazi könnyítés az az egyedülálló és zseniális kanyarjelző nyíl. A rally játékokhoz hasonlóan egy színes nyíl mutatja a következő kanyart úgy, hogy ha túl gyorsan megyünk előbb besárgul, majd bepirosodik. Ez annyira megkönnyíti a pályák megtanulását, hogy 1-2 kör megtétele után már élvezni tudja az ember a vezetést. A nyíl később is sokat segít, ha a játékos figyelme esetleg elkalandozik. Az igazi profizmushoz ugyan itt is kell gyakorlás, de szerencsére ebben a játékban nem kell hosszú órákat küzdenünk minden egyes pályán. Akár egy kezdő is hamar megtanulhatja ezt a maximális realitású autóversenyt.

Mercedes Benz Truck Racing

A hangok már csak a habot jelentik a tortán. A GP3-mal ellentétben hallhatjuk a többi versenyző kamionját. Saját kocsink is veszettül dübörög, de egy bolyban autózva a többiekkel a hatás fenomenális. Mélyen ajánlom a mélynyomót, ehhez a játékhoz kötelező! Vezetés közben folyamatos rádióösszeköttetés van a csapattal, akik tájékoztatnak a fontosabb eseményekről. Ha veszélyesen vezetünk, vagy levágjuk a kanyarokat, hamar stop-and-go büntetést kaphatunk. Tudtommal ez az első játék, amelyben ezt megvalósították. És ezzel még mindig nem értem a végére a program jellemzőinek. Az időjárás ugyan nem változik dinamikusan a verseny közben, de a szelekció egyedülálló: napos és borús idő, eső, köd. A teljesség igénye nélkül néhány további extra: meghibásodás verseny közben, setup, élethű kamionduda (!) és féklámpa, füst és felverődő víz, látható sérülések a kocsikon.

A játékot billentyűzettel, joystickkel és kormánnyal is lehet vezetni, a force-feedback is támogatott. Billentyűvel ugyan kicsit nehezebb vezetni, de tökéletesen működik anélkül, hogy segítségeket kellene bekapcsolni.

Mercedes Benz Truck Racing

A német Synetic nevét én nem ismertem eddig, de most biztosították, hogy soha ne felejtsem el őket. Egy olyan világban, ahol a kiadók az arcade játékokat favorizálják és igazi szimulátorból csak néhány jelenik meg évente, a sarkukra álltak és nagyot alkottak. Külön tisztelet a THQ-nak aki felvállalta a projectet ezzel a viszonylag kevéssé ismert német céggel. A Mercedes Benz Truck Racing egyedülálló játék. Nemcsak ez az egyetlen kamionszimulátor az utóbbi években, hanem az egyik legjobb autóverseny ami valaha megjelent a PC-n. Bűn kihagyni! ■

értékelés

Mercedes Benz Truck Racing

Pozitívumok
  • GP3 és F1 2000 verő grafika és vezetési modell
  • Öt tonnás kamionok 1300 lóerővel és légfékkel
  • Fantasztikus játékélmény
Negatívumok
  • Piciny grafikai hibák
  • Multiplayerben a többi versenyző mozgása néha kicsit rángat
Ajánlott konfiguráció: Pentium II 400 MHz, 128 MB RAM, 3D gyorsító
9,6
Mercedes Benz Truck RacingMercedes Benz Truck RacingMercedes Benz Truck RacingMercedes Benz Truck RacingMercedes Benz Truck RacingMercedes Benz Truck Racing
Mercedes Benz Truck Racing
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Mercedes Benz Truck Racing

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló