Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Pizza Connection 2

2001.03.15. 00:00 | szerző: Wotan | Ismertető/teszt

Nincs pénzed, de érzed magadban az erőt és a kitartást, hogy a világ nagyvárosaiban vendéglátó hajlamaidat kiéld, és akár még a maffiával is harcolj annak érdekében, hogy te add el a legtöbb pizzát a világon? Képes vagy minden részletre állandóan figyelni és a pénzzel is jól bánsz? Akkor ne hezitálj és csapj a lovak-pontosabban a tészta-közé! Ha szakács, pincér, kifutófiú, menedzser, lakberendező, gengszter, üzletember, rendőr, ingatlanközvetítő, testőr és reklámszakember vagy egyszemélyben, akkor a Pizza Connection 2 Neked szól! Nagyon sok átjátszott éjszakád lesz biztosítva, ha megveszed ezt a játékot. (Angolul tudok sokkal nagyobb előnyben!)

Pizza Connection 2

Mikor először megláttam a játékhoz mellékelt könyvet azt hittem, tévedés történt és egy angol nyelvű Bibliát kaptam, de végül rájöttem, hogy ez lesz az eredeti játékleírás, hiszen a Bibliában nagyon kevés szó esik pizzáról. Erőt gyűjtöttem és elolvastam az elég hosszú könyvecskét, és jó tanácsként mondom, hogy ha ezt a könyvet nem olvasod el, bele se kezdj a játékba, különben nem biztos, hogy maximálisan tetszeni fog.

A játékot amatőr vendéglátósként kezdjük Londonban, ahova főnökünk küld, hogy lábra álljunk. Játék előtt lehetőségünk van kinézetünket, nevünket, étterem hálózatunk nevét, színét, logoját és karakterünk tulajdonságait beállítani. A karakter beállításoknál 6 tulajdonságot (üzletember, gengszter, szakember, politikus, eladó, testőr) befolyásolhatunk +/- 3 ponttal, amik a játék során természetesen emelkednek majd teljesítményünktől függően.

Pizza Connection 2

A játék tehát Londonban kezdődik, amit felülről látunk (tiszta SimCity) és itt kell érvényesülnünk a konkurencia nagy örömére. Először éttermet és raktárat kell kibérelni (későbbiekben, ha sok pénzed van, vásárolni is lehet éttermet, raktárat, rendőrségi épületet és főhadiszállást is), amire a polgármesteri hivatalban van lehetőség, és itt választhatjuk ki a helyszínt is, hogy egy drága vagy szegény környéken próbálkozunk elsőre az étteremnyitással. A környék választása fontos, hiszen egy elit részen nem sok sikert aratunk egy fapados étteremmel, viszont ha jó a design, a gazdag fogyasztók nagyobb hasznot hoznak. Éttermünket bővíthetjük, berendezhetjük (de hívhatunk lakberendezőt is), kiválaszthatjuk a designt, a zenét, biztonsági embereket fogadhatunk, reklámkampányt indíthatunk, és természetesen a személyzetről is gondoskodnunk kell. Amikor a városban egy étteremre kattintunk, akkor már nem madártávlatból látjuk az éttermet, hanem bekerülünk az étterembe, és így közelről figyelhetjük az eseményeket (mint a The Simsben a lakás). A polgármesteri hivatalban tudunk személyzetet felfogadni (szakács, pincér, kifutófiú, menedzser) és itt tudunk válogatni közöttük, hogy minél képzettebbeket vegyünk fel. Az utcán sétáló emberek között is találunk potenciális személyzetet, de persze a hivatalban könnyebb ez a procedúra, mint egyesével fogdosni az embereket. Főhadiszállást is kell építeni, és mindig fejlesszük ezt, mert akkor minél több lehetőség nyílik meg előttünk. Ha már egy fejlesztett főhadiszállásunk van (hat szinten keresztül lehet fejleszteni, persze sok pénz ellenében), akkor tudjuk a személyzetet képezni, hogy minél profibbak legyenek és már biztonsági embereket is alkalmazhatunk, továbbá az alvilági módszerek is elérhetőek lesznek. Raktárunkat is tudjuk fejleszteni, vagyis hatékonyabbá tenni. Amíg nincs raktárunk, ahova egy kiválasztott élelmiszer-elosztó a hozzávalókat hozza, addig a közeli boltba rohangálnak kifutófiúink és ez persze a drágább verzió.

Akkor leszünk sikeresek, ha a személyzet tökéletes, a bútorzat és a zene jól eltalált, összhangban vagyunk a környékkel, jó a reklámunk és persze finom és sokféle pizzát készítünk lehetőleg minél gyorsabban. Minden részletre figyelnünk kell, hiszen egy olyan étteremtől, ahol a design ötcsillagos, de techno szól és a munkásnegyedbe rakjuk, nem sok sikert remélhetünk. A lényeg, hogy jól válasszuk ki a célközönséget, hiszen arra úgy sincs lehetőségünk, hogy egy olyan éttermet nyissunk, ami mindenkinek tetszik bútorzat, reklám, árak, zene és fekvés szempontjából. A siker a sok étteremben van, de úgy hogy mindegyik éttermünk más vevőkört céloz meg. Logikus, hogy ha iskola mellet nyitunk éttermet, akkor a lendületes, fiatalos, modern design a jó, ahol mondjuk popslágerek szólnak. Ide nem fognak gazdagok járni, de nem baj hisz nagyon sok fiatal törzshelye lehet éttermünk és sok ember sok pénzt hoz. Nem lehetünk állandóan nyitva, mert kell pár óra takarításra, mivel senki sem szeret koszos helyen táplálkozni. Éttermeinket reklámozhatjuk utcai plakátokon, bérelhetünk léghajót, ami logónkkal folyamatosan a város felett cirkál, és éttermünkben is reklámozhatjuk magunkat szórólapok segítségével. Természetesen az egyik legdrágább befektetés a reklámozás, de megéri, mert így éttermeink vonzáskörzete sokkal nagyobb lesz. Ne feledd, több ember az több pénz! Ha nem akarsz mindent egyedül csinálni, akkor fel kell fogadni egy étterem-menedzsert, aki a bútorok állapotát, a személyzet képzését és azok időbeosztását, a pizza minőségét, árát és azok elkészülési idejét, egyszóval mindent optimalizál. A játékban lehetőségünk van 300 hozzávaló segítségével saját pizzákat kreálni (pl. nagyszerű lehet a hangyás-szöcskés pizza ananásszal és oreganoval :-), de ez hosszútávon elég fárasztó, úgyhogy érdemes kihasználni azt a funkciót, hogy egy szakács magától alkosson új recepteket, amik az összes éttermedben majd kaphatóak lesznek. Ez azért is hasznos, mert a gép jobban tudja, hogy az adott városban mely ízek és ételkompozíciók a kelendőbbek. A játékban sokfelé megfordulhatunk: New York, London, Moszkva, Madrid, Roma, Berlin, Tokió, Párizs, Sydney és Rio de Janeiro.

Pizza Connection 2

A játékban tudunk adakozni a polgármesteri hivatalnak és a rendőrségnek. Ne sajnáld a pénzt, mert megtérülő befektetések ezek. Ha a polgármesternek adunk pénzt, akkor cserébe a mi hálózatunkat fogja támogatni oly módon, hogy VIP személyeknek a mi éttermünket ajánlja és éttermeink mellé pedig új épületeket, kocsmákat mozikat stb. fog építtetni vagyis nőni fog a forgalmunk. A rendőrség pedig több pénzzel hatékonyabb lesz vagyis több ember jobb felszereléssel fog kijönni hozzánk, ha a konkurencia megtámad minket.

Sikeresebb a másik pizza hálózat, mint a tiéd, és ráadásul még ez idegesít is téged? Semmi baj, ha már a polgármesternek adott kenőpénzek ellenére is csak a második helyezet vagy. Ilyenkor kell a nem annyira sportszerű, de annál hatásosabb alvilági módszereket alkalmazni, hisz a verésből mindenki ért. Ha a főhadiszállásod már lehetővé teszi, akkor gyerünk, adjunk munkát szegény punkoknak, matrózoknak és gengsztereknek. Nagyon sok módja van annak, hogy a konkurencia értésére adjuk, hogy inkább pár ezer kilométerrel arrébb próbáljon meg pizza eladásból megélni. A punkok, hogy bebizonyítsák, hogy márpedig ők tudnak olvasni, szép, nagy, bekarikázott A betűket pingálnak vetélytársunk falára, ráadásul belülről, aminek a helyi közönség nem nagyon örül (biztos azért, mert ők nem tudnak olvasni, és zavarba jönnek). De arra is meg lehet kérni a punkokat, hogy az ellenfél étterme előtt bemutatót tartsanak verekedésből és kéregetésből a nyugdíjasok szórakoztatása végett, bár ettől nem repesnek az öregek, és inkább másik éttermet keresnek. (És remélhetőleg a miénket találják meg.) Ha a punkokat elkapja a rendőrség, vagy a biztonsági emberek zavarják el őket, akkor próbálkozzunk ajándékok küldésével. Küldhetünk csótányokat, bútorzabáló férgeket, patkányokat vagy bűzbombákat annak érdekében, hogy a konkurens cég főnöke inkább a cipőfelsőrész készítés mellett döntsön. Persze ha ezek a támadások is meghiúsulnak, akkor lehet durvulni is egy kicsit. Bikacsökkel felszerelt matrózok segítségével elég hatásosan el lehet magyarázni a vetélytársnak, hogy az adott étterem berendezési tárgyai nem nyerték meg a tetszésed. Ilyenkor mindenki kimenekül az étteremből és csökken a hely látogatottsági száma, de a matrózok sem örülnek a rendőröknek, úgyhogy ez is csak átmeneti megoldás. Rábeszélő tehetségedet leginkább a gengszterek tudják érvényesíteni. Egy jó kis lőgyakorlat a rendőrök és biztonsági emberek társaságában hamar meggyőzi az éhes embereket, hogy az adott étterem nem a legjobb hely a gasztronómia oltárán való áldozáshoz. De ha túl sokan dolgoznak a másik játékosnál, akkor el is rabolhatod mondjuk a szakácsot, de ha humánusabb vagy, akkor le is fizetheted, hogy lassabban dolgozzon és rosszabbul vagy pedig egyszerűen fizess neki egy nagyobb összeget és akkor átmegy a te éttermedbe dolgozni. Ha a fenti jelzésekből sem érti az ellenfél, hogy nem szereted, akkor robbantsd fel az éttermét. Ennek a drasztikus, ámbár hatásos módszernek az a hátránya, hogy nagyon drága. Az ellenfél raktárait és főhadiszállásait is fel lehet robbantani. A főhadiszállást meg is lehet rohamozni, hisz nincs is jobb egy kis délutáni lövöldözésnél.

Pizza Connection 2

Ha elkezded inzultálni az ellenfelet, akkor előtte ne adakozz a rendőrségnek, hisz akkor téged is hatásosabban és gyorsabban kapnak el. Sikert egyébként sok és sokféle támadás egyidejű használatával lehet elérni. Csak akkor játssz Al Caponét, ha nagyon sok pénzed van, mert egyik támadás sem olcsó és érdemes kiképezni előbb az embereidet, ami szintén nem ingyen van. Ha a finomabb módszereket szereted, akkor védelmi pénzt lehet szedni az ellenféltől, így biztosítva arról, hogy nem támadjuk meg (ilyenkor egy emberünk elmegy az ellenfél éttermébe, aki mindig ott marad és beszedi rendszeresen a pénzt). Persze az sem rossz üzletpolitika, ha a védelmi pénz ellenére is megtámadjuk, így szinte olyan érzése van az embernek, hogy azért fizet, hogy támadjunk. Ha nincs kedved gengszterkedni, akkor sok biztonsági őrrel és hatékony rendőrséggel védekezésre is be lehet rendezkedni. Ilyenkor az a jó módszer még, ha folyamatosan feljelentjük az ellenfelet az adóhivatalnál, a szakszervezetnél és az egészségügynél. Ekkor az említett szervek kimennek ellenőrizni, és ha jogosnak tartják a feljelentést, akkor csökken az ellenfél éttermének reputációja.

Egy adott pályát nagyon nehéz teljesíteni. Több cél is van, amit el kell érnünk, ha tovább akarunk lépni és az idő erre kevés, úgyhogy jól meg kell gondolnia az embernek, hogy mit mikor csinál. Játék alatt kaphatunk kisebb feladatokat is, amikért hasznos jutalmakat szerezhetünk, de csak akkor vállaljuk el ezeket a feladatokat, ha biztosan tudjuk teljesíteni őket, mert ha nem sikerül, akkor elég nagy kárt is okozhatunk magunknak.

Pizza Connection 2

Minél jobban megy az üzlet, annál több díjat nyerhetünk ami növeli a presztízsünket. Lehetőség van a konkurenciával pizza versenyt rendezni, hogy ki tud jobb pizzát csinálni, és ha nyerünk, akkor szintén díjat kapunk jutalomként.

A játék grafikája nagyon szép (pl. éjszaka mindenhol bekapcsolják a világítást), a hangok is nagyon jók (különösen tetszik, hogy be lehet állítani, hogy az adott ország nyelvén beszéljenek az emberek, meg hogy az elsősorban a játék elején dumáló tanácsadó olasz akcentussal szól hozzánk), a játszhatóság is tökéletes. Tetszett, hogy a készítők vették a fáradtságot és minden egyes embernek egy városban más nevet adtak, ami nem lehetett kis munka.

Pizza Connection 2

A játékban szerencsére csak kisebb hibák vannak, de abból viszont viszonylag sok, álljon itt belőlük egy felsorolás, de nem abból a célból, hogy negatív színben tüntessük fel a játékot, inkább csak hogy mindenki tudja, mire számítson bizonyos helyzetekben. Ha több éttermedet támadják meg egyszerre, a rendőrség egyszerre csak egy étterembe megy ki, akármilyen erős is legyen a hivatalos szerv anyagilag. Éjjel 2-kor is hatéves gyerekek jönnek pizzázni, ami azért furcsa. A leírás szerint 3 óra kell takarításra, de valójában ennek az időnek majdnem a duplája elég csak arra, hogy minden tiszta legyen. A zenék mindig ugyanazok, ha például rock szól éttermünkben, akkor állandóan ugyanaz a rock szám hallható. A pizzéria ajtajában az emberek nem kikerülik egymást, hanem átmennek egymáson, ami elég bénán néz ki. A személyzet kiképzésénél végtelenszer kifizethetjük az adott képzést, (pedig már egyszer kifizettük) akkor is, ha már csak egyszer fejlődhet a karakter. Ha nem egyezünk bele védelmi pénz fizetésébe, akkor is megjelenik az ellenfél embere nálunk, és nem tudjuk lelőni. A VIP emberek mindig éjfél után akarják megtisztelni éttermünket. A polgármester leírásánál egymásra vannak csúszva a mondatok, magyarán olvashatatlan. Ha építkezünk, akkor nem annyi idő alatt készül el, mint amennyi ki van írva. Azonos típusú emberek mind ugyanúgy néznek ki (pl.: elég idegesítő, hogy mondjuk minden üzletember teljesen ugyanaz). Az emberek a városban összevissza mászkálnak, semmi rendszer nincs benne. Ha az úton van egy útfelbontás, akkor azt soha nem javítják meg, és állandóan dolgoznak rajta. Ha lemegy egy ember a metróaluljáróba, abban a pillanatban kijön a másik oldalt, bármilyen messze is legyen a másik állomás. Az ellenfél nem fejleszti az embereit. Az étteremben nincsen mosdó, pedig úgy élethűbb lenne. De a legnagyobb és megbocsáthatatlan hiba, hogy nincsen multiplayer lehetőség!

Kicsit hosszúra és talán szőrszálhasogatóra sikerült ez az utóbbi felsorolás, de tényleg nem árt tudni, milyen kisebb kellemetlenségekre kell számítani az amúgy nagyszerű játékmenet mellett. A Pizza Connection 2 egy igazán jó játék lett, amivel ezen apróbb hibák ellenére is feltétlenül érdemes játszani, csak ajánlani tudom mindenkinek. ■

Pizza Connection 2
Pizza Connection 2Pizza Connection 2

értékelés

Pizza Connection 2

Pozitívumok
  • Klassz az egész játék
Negatívumok
  • Nincs multiplayer rész
Minimális rendszerigény: Pentium II 233, 64 MB RAM, 4xCD-ROM
8,5

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló