Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Corel WordPerfect 8 for Linux

1999.08.31. 00:00 | szerző: Delta | Ismertető/teszt

Mint azt bizonyára észrevettétek, egyre növekvő számban jelennek meg programok több platformtámogatással. A tavalyi év folyamán került igazán előtérbe a Linux, ekkor figyeltek fel a nagyvállatok az új operációs rendszer előnyeire, és kezdték sorra megjelentetni kereskedelmi szoftvereiket Linuxra. Egyre inkább kezd igazán sokszínű lenni ez a paletta, megjelent már a játékoktól kezdve az irodai programcsomagokig rengeteg szoftver. A játékok közül már szóltunk az elsők közt kereskedelmi szoftverként megjelent Civilization: Call to Power, melyet a Loki Entertainment portolt Linux alá. Ez alkalommal egy irodai programról írunk, a Corel WordPerfect 8 Personal Edition For Linux-ról.

Corel WordPerfect 8 for Linux

A Corel szövegszerkesztője már nem az első office program volt Linux alatt, hasonló feladatokra például a StarOffice jelentett megoldást, amely német fejlesztők által készített ingyenes, sok platformot támogató alkalmazás. A Corel is elérhetővé tett a WordPerfect linuxos verziójából egy ingyenes, bár némileg korlátozott tudású Personal Edition változatot. A kereskedelmi változat természetesen teljes CD-s, jár hozzá egy teljesen részletes leírás, mellyel a legapróbb részleteiig megismerhetjük a programot.

A WordPerfect-nél is kellemes csalódás éri az ember installálás terén: a program CD-jén két elindítható szkripttel érintkezik csak a felhasználó, egyik a telepítésre, másik a program leszedésére szolgál. A telepítő programmal indításánál adódott ugyan némi probléma, ám - a Corel hatékony Linux supportjának köszönhetően - gyorsan megoldódott. A szkripteket mind szöveges, mind grafikus módban indíthatjuk, a programok megvizsgálják az aktuális környezetet és az annak megfelelő binárisokat indítják. A grafikus telepítés egy nagyon kényelmes környezetet biztosít, mely könnyen átlátható - nem kell félni tehát attól, amit a Linux rovására szoktak írni és nem ritkán alaptalanul, hogy hétköznapi felhasználók számára nehéz a programok telepítése és karbantartása. Az install során pár kérdés (telepítési nyelv és különböző segédprogramok kiválasztása) után a telepítő felmásolja a programfájlokat a megadott könyvtárba. (A program tudását az is jellemzi, hogy egy teljes install mindenféle segédprogramokkal könnyedén elérheti akár a 400 megát is) Külön érdekesség, hogy a telepítő CD-re felkerült egy Netscape Navigator is.

Corel WordPerfect 8 for Linux

Maga a termék a Corel többi fejlesztéséhez hasonlóan egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát környezetet nyújtó szövegszerkesztő, azonban az egyszerűség nem megy a program képességeinek rovására. Jól használható a konfiguráló felület, minden beállítás könnyen elérhető rajta. Könnyűvé teszi a dokumentumok szerkesztését, hogy a WordPerfect sok ismert formátumot támogat, többek között képes kezelni a Winword által létrehozott fájlokat is, írja és olvassa a dokumentumokat a Word 2.0-ás verziótól egészen a 6.0, 7.0 és Word97 verziókig. Ezen kívül még képes a dokumentum-HTML konverzióra. A CD-n kapunk még clipart-okat is a dokumentumaink színesebbé tételére. A szövegszerkesztő résszel szinte egybenőtt a WordPerfect táblázatkezelője, mely egyszerűen használható, és rengeteg függvényt ismer. Meg kell említeni azonban két hátrányt is, melyek közül igazán csak egy kapcsolódik a programhoz: a billentyűzetkiosztások hiánya. Igaz ugyan, hogy elterjedőben van a KDE grafikus környezet, mellyel egyszerű megváltoztatni a klaviatúra kiosztását, de sok más ablakkezelonél csak viszonylag körülményesen lehet rávenni a programot ékezetes betűk előcsalogatására. A másik hiányosság a TrueType fontok támogatásának hiánya. A Corel fejlesztői szerint az X Window System True Type támogatása még nem kiforrott (ennek ellenére több X-es program, például a Netscape böngészői már támogatják az xfstt (X Font Server for True Type) használatát), a program tehát szintén skálázható, ám kevésbé elterjedt fontrendszert használ.

Összességében a Corel terméke egy önmagában komplett szinte bármely office feladattal megbirkózó szerkesztőkörnyezet Linux alá, bátran mondhatom, hogy ezen a platformon a maga nemében az egyik legjobb és legátfogóbb irodai alkalmazás. ■

értékelés

Corel WordPerfect 8 for Linux

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló