25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

FIFA 2000

Írta: JOKER

"Én szeretem a focit!", azt hiszem sokan osztják ezt a véleményt a világon (köztük van, mint tudjuk Gálvölgyi János is). A labdarúgás a világ egyik legnépszerűbb sportja, az Electronic Arts FIFA sorozata pedig a legkedveltebb fociszimulátora, így hát minden ok meg volt arra, hogy nagy várakozás előzze meg az új csillag, a FIFA 2000 megjelenését. Magam is így voltam ezzel, főleg azért is, mivel a nemrég megjelent NHL 2000 felülmúlta minden várakozásomat, ezért nagy reményekkel tekintettem a FIFA megjelenése elé. Miután azonban kipróbáltam a játékot, meglehetősen vegyes érzelmek alakultak ki bennem a programmal kapcsolatban. Lehet, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim - főként az NHL után -,de én bizony kicsit csalódottan álltam fel néhány órai játék után a gép elől.

Mindennek ellenére a benyomásaim taglalását kezdem inkább a pozitívumokkal. A játék grafikája alapos változásokon ment át, sokkal gyönyörűbb, részletesebb lett, mint korábban volt. A pályák, a játékosok teljesen élethű megjelenítésben láthatók, a különböző kameraállások valóságszerűvé varázsolják a látnivalókat. Alaposan megújultak a visszajátszások is, több látványos szemszögből nézhetjük vissza a gólokat. A program menükezelése is egyszerűbbé, áttekinthetőbbé vált. Lehetőség van már játék közben is változtatni a különféle beállításokon, pl. taktikán, előre beállított stratégiákat hívhatunk elő, annak megfelelően, hogy alakul a meccs állása. Pontrúgásoknál az egyes csapattársak feje fölött megjelenik annak a billentyűnek a jele, amit megnyomva oda rúghatjuk a labdát a kiválasztott játékosnak. Ez sokszor segítséget jelent, mivel a régebbi verzióknál, bizony csak úgy találomra tudtuk becélozni például egy szabadrúgásnál, hogy kihez passzoljuk a labdát. Ezzel az új megoldással most már egy szögletrúgás tényleg fél gólt jelenthet.

Az irányításon lényeges változtatást nem hajtottak végre, talán csak a különféle trükköket, cseleket könnyebben lehet előcsalogatni a gépből. A játékot játszhatjuk helyi hálózaton, vagy modemen keresztül is, sajnos azonban Interneten keresztül már nem tudunk játszani. Ezzel el is jutottunk a negatívumok felsorolásához, s ez a lista sajnos túl hosszúra sikerült a FIFA 2000 esetében.

Azt még csak elnéztem volna, hogy a játékosok arca - egy-két kivételtől eltekintve - nem hasonlít az eredetire, holott az NHL sorozatban ezt már vagy két éve megoldották. Az azonban szerintem nagyon durva hiba, hogy például a Herta BSC-ben szereplő Dárdai Pali néger, az arab Daei pedig fehérebb, mint Michael Jackson. Az egyes csapatok játékosállományának kialakítása még ennél is rosszabbra sikerült. Az MTK-ban szereplő csatár Szabados, aki már évek óta nem is játszik az MTK-ban, vagy például olyan nevekről nem is szólva, mint Naratov, vagy ki aki szerintem soha nem is szerepelt ebben a csapatban. Ám, azt, hogy az MTK legfrissebb összeállítását nem ismerik, az még elmegy, de hogy az 54-es magyar Aranycsapatnál ilyenek szerepeljenek, mint Tóth János a kapus, Palotás a csatár, stb., az azért már elég durva. Főként annak tükrében, hogy még a World Cup 98-ban a valódi csapatösszeállításban szerepeltek Puskásék, akkor nem értem, hogy most miért nem lehetett tudni az igazi játékosállományt.

Másik hiba, hogy a világ válogatottai között szerepel például Izrael csapata (a magyarok szerintem érthető okokból nincsenek itt), de nem találjuk meg Csehországot, holott ők már több éve a FIFA világranglistán a második, harmadik helyen állnak. Lehet persze ez szőrözésnek, tűnik csak sokak számára, de én óhatatlanul összevetettem az NHL precíz, valóságközeli összeállításaival, gondolván, hogy ugyanaz a cég csak hasonló színvonalú programot ad ki hasonló témakörben.

A játék közben is sok bosszantó apró hiányosság, hiba fedezhető fel. Ilyen például az, hogy tizenegyest szinte bármikor megítél a bíró, egy meccsen akár négyet-ötöt is, s ez elég messze van a realitástól. A szabadrúgást is jóval az elkövetés után fújja le csak a játékvezető, amikor már vagy hárman beleértek a labdába, s sokszor értetlenül áll az ember, hogy ez miért volt.

A kommentátorok is jóval gyengébbek, mint az NHL-ben, a szövegek unalmasak, gyakran ismétlődnek, nem kapcsolódik igazán a látottakhoz. Ha már csak egyszer jól passzolok, akkor kijelentik: szép foci. Ez kicsit nevetséges. Direkt figyeltem, hogy ejtik a magyar neveket a közvetítés során, hát nem nagyon mondják ki senkiét se! Amikor Király Gabi megfogott egy tizenegyest, akkor a reakció csak ennyi volt: "Ez a kapus gyönyörűen védett!" Az NHL-ben ezzel szemben, ha a kapus kifog valamit, akkor öt percig őt éltetik és emlegetik még a tavalyelőtti eredményeit is, ami sokkal életszerűbbnek hat, mint amit a FIFA-ban hallhatunk.

Összességében azt állapíthattam meg a játék során, hogy a FIFA sorozat 98-ban érte el a csúcspontját, s sajnos meg is maradt ugyanazon a szinten, ami nem túl jó ajánlólevél így a 2000. év küszöbén. Alaposan meg kell újulnia jövőre, ha meg akarják őrizni az eddig elért sikerek alapján megszerzett elsőségüket a fociszimulátorok piacán. Remélem nem ez lesz a hattyúdala ennek a nagysikerű sorozatnak, én személy szerint bízom egy sokkal jobb folytatásban.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

89%
Pozitívumok
  • Szép, részletes grafika
  • Sokféle beállítási lehetőség játék közben is
Negatívumok
  • Kevés újdonság
  • Sok hiba, hiányosság

További képek

  • FIFA 2000
  • FIFA 2000
  • FIFA 2000
  • FIFA 2000
  • FIFA 2000
  • FIFA 2000

FIFA 2000

Platform:

Kiadó: EA Sports

Minimális rendszerigény: Pentium 133, 32 MB RAM, 4xCD-ROM

Ajánlott konfiguráció: Pentium 200, 32 MB RAM, 8xCD-ROM, Direct3D vagy Glide kártya

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!