Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Myst Masterpiece Edition

1999.12.01. 00:00 | szerző: Delta | Ismertető/teszt

Az idősebb, kalandjátékokat kedvelő játékosok bizonyára emlékeznek még az 1993-ban megjelent Myst-re, ami a maga idejében rendkívül nagy sikert könyvelhetett el, minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott kalandjátéka lett. A Myst története - nevéhez hűen - egy rejtélyes szigeten játszódott, hősünknek itt kellett sok rejtélyt megoldania.

Myst Masterpiece Edition

A Myst készítője, a Cyan Production úgy gondolta, ideje kiadni a régi játékot új köntösben. A játék hangulata maradt a régi, a külleme a mai kor elvárásaihoz próbál meg igazodni: A régi grafikát áttervezték, immár 24 bites színmélységben csodálhatjuk a viszonylag jól kidolgozott tájat, a grafikusok ugyanis az összes színhelyet újrarenderelték. A 93-as kiadáskor még nem igazán volt elterjedt a hangkártyák használata, így akkor a készítők nem szenteltek túl nagy figyelmet a hangoknak, most viszont új hangeffektek és újrakevert hangok adják az egyébként nagyon hangulatos aláfestő zenét. Ami még újdonság: a játékban vannak átvezető képsorok is, s bár nem túl sok van belőlük, az igazi negatívum a minőségük: viszonylag kis méretű QuickTime filmekkel kötik össze a színhelyeket, ami nagyon elüt a szépen kidolgozott teljes képernyős játéktértől.

Jól sikerült viszont a játék "DigitalGuide" rendszere. A DigitalGuide tulajdonképpen egy menü a képernyőnk alján, ami inventory-ként is szolgál, de elsődleges célja a játékos segítése. Utánanézhetünk benne az eddig megoldott rejtélyeknek, eddig talált tárgyaknak, és ez sokszor nagy segítség a feladatok megoldásában. Ami szokatlan a mai kalandjátékokhoz képest, hogy a DigitalGuide kérésünkre megmondja az éppen előttünk álló rejtély megoldását. (Persze az igazi kihívás a játékot e nélkül végigvinni.)

Myst Masterpiece Edition

Összességében a Cyan egy korrekt kalandjátékot hozott ki, amely néhány dologban elmarad a mai 6-8 CD-re "rázsúfolt" társaitól, azonban egy dologban biztosan nem, és ez a játék hangulata. ■

értékelés

Myst Masterpiece Edition

Pozitívumok
  • Jó zene, misztikus történet és hangulat
Negatívumok
  • Átvezetők lehetnének jobbak
Minimális rendszerigény: Pentium 75, 16 MB RAM, 4xCD-ROM
8,5
Myst Masterpiece Edition

hozzászólások (6)

Norfren
Norfren 2006.12.10. 00:01
Sajna túl sok bőrt akarnak lehúzni erről... A Masterpiece edition-ben a régi 640x480-as 8 bites színes képek vannak benne változatlanul, újrarenderelés nélkül, de 24 bitesként... szerintem ez átrázás.
Egyébként jelenleg lehet kapni az 5 Myst játékot egy dobozban. De ebben is - az USA-ban kaphatótól eltérőleg - a régieknek a cd-s változata van, nem az uj dvd-s. Kár. Európában mindent el lehet sózni?
METEORID
METEORID 2009.05.01. 10:24
Kedves MYST rajongók !
Azok figyelmét szeretném kérni, akik tudják a MYST 1 teljes végigjátszását.
Nem rég még, olvasható volt a pc guru PGO-ján, a teljes végigvitel + mindene, de mostanra leszedték a honlapról az egészet. Megpróbálok tenni érte valamit.
A
meteorid247@freemail.hu
címre, kérem írjanak azok akik tudnak nekem segíteni, kérem tegyék meg, egy üzenettel, hogy válaszolnak nekem, hol lehet, magyar MYST totál végigjátszást el olvasni a NET-en.
Thanks from the help
METEORID
METEORID 2009.05.01. 11:29
Kedves MYST olvasók !

Bocsánatot kérek, utána néztem a végig játszás témáról a lehetséges hon lapok-nál. A memóriám hagyott cserben, nem pedig a Pc guru, ugyanis rá leltem a lenti levelemben keresett MYST teljes végig játszásra.
Tényleg bocs, és hagyjátók, nem kell már e-mail kezdeni a címemre.
Sorry.
Norfren
Norfren 2009.05.10. 07:32
Itt található egy teljes végigjátszás: http://www.gunda.hu/myst_wt/
METEORID
METEORID 2009.05.15. 01:04
Köszi a segítő "MYST 1" kérdéskörben a teljes végigjátszás oldalt címét.
+ nézem.
ajánlott olvasnivaló