Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

National Geographic Maps

1999.05.04. 00:00 | szerző: Chris [PCD] | Ismertető/teszt

Hihetetlen vállalkozásba fogott a National Geographic kiadó. Úgy gondolta, hogy az eddigi több mint 110 éves történetében megjelent összes (pillanatnyilag 1888-1997) számot feldolgozza az utókor számára és megjelenteti DVD-n és CD-n. Két kiadvány született ebben a szellemben:

  • The Complete National Geographic (TCNG)
  • National Geographic Maps (NGM)

National Geographic Maps

A National Geographic (NG) magazin 1888 októberében jelent meg először. Tudósoknak szánták, ezért aztán fényképek nélküli, sima sötétbarna előlapú, szakmai cikkeket tartalmazó mondhatnák unalmas újságnak indult. Most 100 évvel később azonban a sárga szegélyű NG már havonta kb. 50 millió embert vezet be a geográfia csodálatos világába, s teszi ezt egy csodálatos fényképekben igazán nem szűkölködő magazin formájában.

NG első szerkesztőjének Gilbert H. Grosvenornak köszönhetően 1910-ben az újság már hasonlított a mai önmagára, fekete-fehér fényképekkel és rajzokkal teli oldalai és kötetlen első szám-egyes személyű stílusa maghatározó maradt az elkövetkező időkre.

National Geographic Maps

1920-ban a színes nyomtatás lehetőségének megteremtődésével, immár színes képeket közölt olvasóival a távoli országokról, bár teljesen színessé csak 1960-as évektől vált a magazin. Szintén az 1960-as évek nagy kalandja volt az űrkutatás, mely lázba hozta az emberiséget. Az NG végigkövette az eseményeket és ebben a magazinban jelent meg először térkép a holdról. S habár szigorúan szakmai jellege már a múlté, célja mégis ugyanaz maradt: az ismeretterjesztés.

A NG mindvégig fontos tudásforrása és hivatkozási alapja volt tudósoknak, diákoknak, felfedezőknek, politikusoknak, utazóknak. Például a 1944-es évfolyamban megjelent, a második világháborús Németországot ábrázoló térképét Sir Winston Churchill használta, ez alapján tartotta tárgyalásait. Az Öböl-háború alatt pedig a társaság 50.000 db térképet adományozott a perzsa-öbölről az amerikai hadseres katonáinak. (Vajon mire kellett nekik?)

National Geographic Maps

Amint talán a címből kiderült én a NGM-ről fogok beszélni, de néhány impozáns adatát a TCNG-nek szeretném ismertetni. (Erről részletesebb ismertetőt később még lehet, hogy közreadunk.) A TCNG kiadásához 190.000 oldalt kellett feldolgozni, melynek súlya 1,1 tonna! Ennyi anyag tárolásához egy közel 90 m2 helység szükséges. A végeredmény pedig egy 31 CD vagy pedig 4 DVD lemezből álló kollekció, melynek angliai ára 170 font körül alakul. (kb. 65.000 Ft) Nem akármilyen számok ezek, s nem akármilyen emberi teljesítmény áll ezek mögött! Ez maga a kézzelfogható történelem.

Az NGM sem volt kisebb vállalkozás, bár ez a gyűjtemény "mindössze" 8 CD lemezből áll. A kollekció minden eddig megjelent térképet tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy szinte nincs olyan hely vagy természeti jelenség a földön, a föld alatt, a föld fölött és a földön kívül, melyről ne jelent volna meg térkép. Beleértve olyan érdekes és ritka térképeket, mint például a Hold árnyékos oldala, térkép a Mount Everestről vagy pedig az égbolt térképe.

National Geographic Maps

Már a térképek összegyűjtése és feldolgozása is nehézségekbe ütközött. A régi térképek (a legelső 1889-ben jelent meg) igencsak rossz állapotban voltak. Néhány esetben pedig az eredeti térkép már nem is állt rendelkezésre, ilyenkor korábbi másolatok szolgáltak a feldolgozás alapjául. A térképek bitmap formátumban lettek beszkennelve, de tömörítve vannak. Több mint 500 térkép van a lemezeken, melyek egyenként, közvetlenül a szkennelés után, 300 DPI-s felbontásban 200 és 350 Mb közti méretűek voltak.

Magának a keretprogramnak a használata igen egyszerű. A kezdőképernyőről elindulva, 5 irányba tudunk továbbhaladni:

A videokazettára klikkelve videókkal és hangos anyagokkal dúsított vezetést kaphatunk a világ számos nagy eseményéről és korszakáról. Ezt a részét mindenképp érdemes végignézni még azoknak is, akiket a térképek kevésbé érdekelnek. A videók, habár rövidek, mégis jó minőségűek és igazán érdekesek. Számos ritkán látható film és fénykép anyag található bennük.

Az iránytűre bökve a keresőgép menüjébe juthatunk. Kereshetünk terület, téma, a kiadás időpontja vagy kulcsszó alapján. A keresést szűkíthetjük különböző kritériumok alapján (időintervallum, stb.). Sajnos talán a keresés a leggyengébb pontja a programnak, ugyanis például város vagy folyónévre már nem tudunk keresni, ami pedig igencsak fontos lenne.

"A térképkészítés mérföldkövei" című könyvre kattintva kettőt, a térképkészítés rejtelmeibe mélyedhetünk el a különböző korokban. Itt habár videók nincsenek, szép fényképek segítségével kapunk hangos ismertetőt arról, hogyan készültek hajdanán és hogyan készülnek ma a térképek.

A NG első számán megállva és az egérgombot kétszer megnyomva, pedig a térképkészítés fejlődését az NG magazinon belül tanulmányozhatjuk. Megismerkedhetünk az NG volt és jelenlegi munkatársaival és munkájuk menetével.

A billentyűzet ábráján ujjunkkal kétszer függőleges erőhatást kifejtve az egérre, pedig a NG website-jára juthatunk. (Persze csak akkor, ha van Internet elérési lehetőségünk...) Itt minden adatot megtalálunk a magazinról, csereberélhetünk a "gyűjtők sarká"-ban, vagy beszélgethetünk, tanácsot kérhetünk más NG-t olvasó emberektől.

Azonban ez a CD kollekció elsősorban nem ezekről a dolgokról szól, hanem a térképekről. A térképben pedig nincs hiba. Nagy felbontásban, remek minőségben nézhetjük meg a térképeket, zavaró csak a monitor kis mérete lehet, ezért ajánlatos minél nagyobb átmérőjű monitoron végezni a tanulmányozást. A térképen való eligazodást egy a képernyő jobb alsó sarkában elhelyezkedő "map-navigator" segíti.

Ha pedig az jutna eszünkbe, hogy a térképeket felhasználjuk valamilyen formában, annak sincs akadálya. A sajtóanyaggal együtt kapott néhány próbanyomat igazán meggyöző, bár ezeket a létező legdrágább nyomtatópapírra készítették, így el is várható a jó minőség. Az elektronikus felhasználásra gondolva, sajnos maguk a bitmappek közvetlenül nem elmenthetőek, de szerencsére számos shareware képernyőlopó ismeretes...

Összefoglalásul, aki szereti a National Geographic-ot, az ismeretlen tájakat és a szép térképeket, biztos nem fogja megbánni a programért kiadott kb. 24.000 Ft-ot. ■

értékelés

National Geographic Maps

Pozitívumok
  • Óriási térképgyűjtemény
Minimális rendszerigény: 486/66, 16 MB RAM, 2xCD-ROM

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló