Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Pro Pinball: Fantastic Journey

1999.12.31. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Flipperprogramok tekintetében nem igazán nagy a nyüzsgés a szoftverpiacon. Az Empire mellett talán a Sierra az egyedüli, aki időről időre egy újabb programmal jön ki, a két cég közül azonban egyértelműen az Empire programjai a komolyabbak. Bár a mai flipperekbe már nem sok újítást lehet belerakni, és a fizikai szimulációk is egyre közelebb állnak a valósághoz, a cégek nagyritkán kihoznak egy-egy új programot, melyben egy minél ötletesebb flipperasztalt igyekeznek megvalósítani.

Pro Pinball: Fantastic Journey

A pár évvel ezelőtt indult Pro Pinball sorozatnak a Fantastic Journey már a negyedik része. Az előző rész nagyjából egy évvel ezelőtt jelent meg, Big Race USA címmel, melynek újítása volt a kétszemélyes hálózati játék. A negyedik részből ezt elhagyták - valószínűleg nem sokakat ragadott meg ez az újítás - és inkább az egyszemélyes játékra koncentráltak. Ezúttal sem maradhatott el azonban a kerettörténet. Yagov tábornok az egész világot fenyegeti azzal, hogy ha nem teljesítik kéréseit, egy rakétával megsemmisíti a Holdat. A tábornok egy szigeten rejtőzködik, melyet azonban pajzzsal véd, amin senkinek se sikerült áttörni. Steam professzor azonban négy szerkezetet épít, melyekkel bevehetik a szigetet. A játékos feladata a professzort segíteni terveinek megvalósításában, és összerakni a járműveket.

A programban egy szépen renderelt asztalt kapunk, a flipperek minden eszköze megtalálható rajta: rámpák, ütközők, mágnesek, és rengeteg különféle célpont. Flipperkarból ezúttal csak kettő van, de ez elég is. A tábla tetején pedig ott van a szokásos pontmátrix kijelző is, melyen pontszámunkon kívül sokféle animációt láthatunk, és egyes bónuszok megszerzésekor ott játszhatunk kisebb videojátékokkal még több pont összegyűjtéséhez. A különféle, sok pontot érő kombinációnak se vagyunk híján, csak győzzük megjegyezni, mikor hova kell céloznunk. Többlabdás üzemmód előhívására több lehetőség is van, ilyenkor kettő vagy három labda lehet egyszerre a pályán. A labdák viselkedése egyébként ilyenkor nem mindig tűnik teljesen valószerűnek, az egymással való ütközések látszólag nem egészen élethűek. A pontszám növelése nem olyan egyszerű, némi szerencse is kell ahhoz, hogy tízmilliós nagyságrendben kapjuk a pontokat. A szerkezetek alkatrészeinek összegyűjtése még nem olyan komplikált, sokkal nehezebb viszont a hozzájuk tartozó feladat teljesítése, így elég sok időbe telik a játék céljának befejezése.

Pro Pinball: Fantastic Journey

Saját magunk állíthatjuk még egyébként a tábla néhány paraméterét is, többek között a dőlésszöget, a karok erősségét, valamint az asztal elhasználtságát. Egy külön operátor-menüben pedig olyan paramétereket is állíthatunk, mint a labdák száma, a bónuszok megszerzésének nehézsége, stb., csakúgy, mint egy valódi flipperasztalnál is lehet (még különböző statisztikai adatokat is lekérdezhetünk).

Grafikailag szinte tökéletes a program, minden részlet a legutolsó csavarig szépen ki van dolgozva. A fémből lévő pályarészek tükrözik környezetüket, így természetesen a labdán is tükröződik minden. Felbontásokban sincs hiány, 640*480-tól egészen 1600*1200-ig választhatjuk ki a nekünk tetszőt - persze érdemes gépünk képességeinek megfelelően választani.

Pro Pinball: Fantastic Journey

A játék zenéjéről nem lehet maximálisan pozitívan nyilatkozni. Igazából hangulatos a zene, de hosszú távon sajnos idegesítő is. Alaphelyzetben állandóan ugyanaz a dallam megy, az egyes alfeladatok teljesítésének idejére azonban más zenét kapunk. A speciális események megszűntekor pedig kicsit lassan vált vissza a program a normál dallamra.

Érdekes, hogy az újabb flipperprogramok mind csak egyetlen asztalt tartalmaznak. Igaz, hogy ez meg is tölti a korongot, de egy kis spórolással mindenképpen megoldható lenne a több asztal felrakása. Az Epic Pinball például 5-10 MB-ban is vagy négy különböző asztalt tartalmazott, igaz, nem voltak ennyire részletesek, és még nem is volt három dimenziós a grafika. Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy így legalább nagyobb figyelem terelődik arra az egy táblára, melyet modelleznek a programban.

Pro Pinball: Fantastic Journey

A Fantastic Journey egy szép, színvonalas flipperszimulátor, mely hosszú távon nyújt kikapcsolódást a játéktípus kedvelőinek. Látszik, hogy a készítők mindent megtettek céljuk - egy, a valóságot minél jobban szimuláló flipperprogram megírása - elérésének érdekében. Ja, és még egy extra bónusz: a Fantastic Journey mellé ajándéknak adják a Pro Pinball sorozat első részét is, a The Web-et. ■

értékelés

Pro Pinball: Fantastic Journey

Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Élethű fizikai modell
Negatívumok
  • Unalmas zene
Minimális rendszerigény: Pentium 90, 16 MB RAM, CD-ROM
9,0

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló