Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Totally MAD

2000.01.05. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Nálunk csak pár éve kapható, Amerikában viszont már 1952. óta boltokban van a Mad magazin, mely elsősorban humoros képregényeket, vicces történeteket tartalmaz. A Broderbund és kiadója, a The Learning Company nemrég kiadta a magazin összes, 1952-1998. között megjelent számát CD-ROM-on.

Totally MAD

A Totally MAD már csomagolásában is tükrözi a magazin idiotizmusát. A hét korong négy papírral borított tokban van, melyek egy nagyobb dobozba kerültek. Hogy a nagy doboz jobban ki legyen töltve, egy tekercs WC papírt is mellékeltek a programhoz. Természetesen nem akármilyen papírról van szó, hiszen végig MAD-es rajzok vannak rajta. A doboz elején amúgy természetesen Alfred E. Neuman vigyorog ránk, és a doboz feliratai is általában humorosan vannak megfogalmazva.

A hét korong nagy részét a magazin több mint 500 számának beszkennelt változata foglalja el. A szkennelés ezúttal teljesen jogos - nem úgy, mint pl. a National Geographic esetében volt -, mivel a MAD-ben a képregényeken van a hangsúly, nem pedig a hosszú szövegeken. Sajnos nem mindenütt lett pontos az oldal szkennelése, de szerencsére ez nem olyan vészes, semmi lényeges információ nem maradt le, a kicsit ferde képek pedig senkit se fognak zavarni. A sok szkennelt anyagot kiegészítették egy nagyszerű és nagyon jól használható keresőrendszerrel, melyben rengeteg kulcsszót rendeltek az oldalakhoz, sok esetben úgy tűnt, hogy még a rajtuk lévő szövegek részeit is tartalmazza az adatbázis.

Totally MAD

Indításkor egy szeméttelepen találjuk magunkat, ahonnan a program főbb elemeit érhetjük el. Az egyik legésszerűbb lépés kezdetnek a CD-n lévő borítók listájával kezdeni, ahonnan kiválaszthatjuk, melyik számot szeretnénk megnézni. Mindegyik magazinnál megjelenik a részletes tartalomjegyzék, ahonnan rögtön a kívánt cikkhez lapozhatunk, de természetesen oldalanként is válthatunk.

A már említett kereső nagyon jól lett megvalósítva. Egyrészt kereshetünk kulcsszavakra, a rovatcímek vagy az egyes képregények neveire, emellett pedig megadhatjuk kedvenc szerzőnk vagy karikaturistánk nevét is a kereséshez. Egy adott oldal nézegetése közben lehetőség van arra is, hogy egyetlen gombnyomással egy hasonló típusú oldalra ugorjunk. A hasonlóság alatt a program az azonos nevű rovatot, hasonló témát, vagy azonos szerzőt érti. Ezzel a módszerrel például egyszerűen végiglépdelhetünk az aktuális CD-n lévő Spy vs Spy képregényeken vagy a filmparódiákon.

Totally MAD

Természetesen könyvjelzőket is elhelyezhetünk a magazinokban, a program pedig részletes listát vezet ezekről, így később könnyen visszajuthatunk kedvenc oldalainkra. Minden képregénynek van valami neve, ami sok esetben megkönnyíti a dolgunkat, ha valami konkrét dolgot keresünk, bár nem feltétlenül fedi a cím pontosan az oldalak tartalmát.

Az CD-ken a magazin számai mellett különböző extrák is vannak. Ezek között találhatunk zenéket, kisebb animációkat, például a Spy vs Spy két kémjének történeteiről, vagy egyes számok sarkain lévő végigpörgethető animációkat, valamint egy-egy rövid nyilatkozatot az alkotóktól. Sőt, még egy asztali témát is kapunk, mely lecseréli az egérkurzorokat, ikonokat, stb.

Totally MAD

A programnak három kisebb negatívuma van. Az egyik az, hogy hét CD korongot foglal el, és így a keresgélések során sokszor cserélgethetünk lemezeket. A másik negatívum az állandó zoomolgatás. Egy oldal ugyanis alaphelyzetben egészben látható, így viszont maximum a képeket láthatjuk rendesen, a szövegek elolvasásához párszor közelítenünk kell rájuk. A zoomolás után viszont mozgatnunk kell az oldalt, hogy minden része látható legyen. Ebben valamennyire segít a program két gombbal, melyek "végigmutatják" az oldalt, de hasznosabb, ha mindenki maga mozgatja a kívánt pozícióba a lapokat. A harmadik kisebb nehézség akkor jelentkezik, ha egy olyan különszámot nézünk, mely régebbi magazinok képregényeit tartalmazza, ilyenkor ugyanis - érthető helytakarékossági okokból - nem vették fel újra az aktuális korongra a már meglévő képregényeket, hanem hivatkozásokat helyeztek el a megfelelő korábbi szám oldalaira.

A Totally MAD egy jól kezelhető program, mely az 1998-ig megjelent összes MAD-et tartalmazza. Mivel itthon nem olyan régen indult a MAD, ráadásul eléggé szelektálva veszi át a MAD oldalait, így mindenképpen egy nagyszerű kiadvány azok számára, akik megkedvelték a magazin humorát. Kíváncsian várjuk, vajon a hasonló témájú Kretén megéri-e valaha, hogy multimédiás CD jelenjen meg belőle. ■

értékelés

Totally MAD

Pozitívumok
  • Szuper keresőrendszer
  • Rengeteg humoros képregény
Negatívumok
  • Macerás zoomolás
  • Sok lemezcserélgetés
Minimális rendszerigény: Pentium 90, 32 MB RAM, 2xCD-ROM, egér (vagy IBM kompatibilis mókus), hűtött üdítő
9,1
Totally MAD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló